Är solskyddskrämen farligare än solen?

När sommaren äntligen gör entré hamnar även solkrämerna i hetluften. Larm om hormonstörande ämnen och andra kemikalier i solkrämer gör att vissa frågar sig om de utgör en hälsorisk i sig? Kureras hudvårdsexpert reder ut!

Ja huruvida solskyddskrämer i sig är skadliga att använda, kanske rentav stjälper vår hälsa mer än de hjälper, har diskuterats i både nyhetsartiklar och i sociala medier. Kurera har exempelvis skrivit om de många fördelarna med att använda ekologiskt och fysikaliskt solskydd i stället för syntetiskt.

Misstänkt hormonstörande ämnen

Anledningen till att krämerna och sprejerna uppmärksammats är den möjliga risken att de innehåller hormonstörande ämnen, i synnerhet är det en risk som kan påverka barns hälsa. Och vissa oroar sig rentav för att få cancer av solskyddskrämer.

Exempelvis skrevs det redan för tio-tjugo år sedan, i bland annat Aftonbladet, om en schweizisk larmrapport som varnade för misstänkt cancerframkallande ämnen (4-metylbenzylidenkamfer, oktylmetoxycinnamat och benzofen). Något som ledde till att danska myndigheter såg till att samtliga apotek i landet drog in de vanligaste solskyddskrämerna. Oron gällde främst en ökad risk för bröstcancer, samt för rubbad hormonbalans hos unga tjejer.

Ger solkrämerna falsk trygghet?

Och i en artikel i Svenska Dagbladet 2016 skrev cancerforskaren Håkan Olsson vid Lunds universitet, i en uppmärksammad debattartikel, att solkräm inte skyddar mot malignt melanom. Främst på grund av den falska trygghet de innebär, som gör att vi inte bränner oss och därmed stannar ute i solen längre än vi borde, vilket leder till ökad risk för malignt melanom.

Vi frågade Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg som är universitetsutbildad näringsfysiolog och ekologisk hudvårdsterapeut, om hennes syn på saken.

är solskyddskrämen farligare än solen?

Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert

Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg. (Foto: Anton Svedberg.)

Kan solskyddskrämer i sig vara en hälsofara och bör den som är orolig för cancer eller andra sjukdomar undvika dem?

– De tre ämnen som nämndes i artikeln i Aftonbladet är bara några av de ämnen som misstänks hormonstörande som finns i kosmetika som fortfarande säljs på marknaden idag och är godkända. Jag tror inte det är bekräftat att de är cancerframkallande, men absolut misstänka hormonstörande.

Farliga ämnen finns ej i ekologiska skydd

Självklart är det säkraste att hålla sig i skuggan mitt på dagen, samt att skydda huden från solen med kläder. Men frågan är om det finns anledning för den som väljer bort konventionella, syntetiska solkrämer till förmån för ekologiska, naturliga solskyddskrämer att oroa sig.

Tycker du det finns fog för att vara orolig och kanske välja bort solkräm helt?

– De UV-filter som finns i naturliga och ekologiska solskyddskrämer är inte samma som i de konventionella. Och de som idag misstänks vara hormonstörande finns inte i de naturliga och ekologiska, så dessa behöver man inte vara orolig för att använda. Man behöver inte välja bort solkräm av den anledningen tycker jag.

Stärk upp solskyddet inifrån

En del andra naturliga solskyddstips florerar också på nätet. Stämmer det till exempel att kokosolja har en naturligt skyddande effekt?

– Naturliga oljor är inte ett solskydd. Så nej, jag skulle inte späda på myterna om att kokosolja har ett naturligt skyddande effekt. Solskydd innebär att ämnena antingen kan absorbera solens strålar eller stöta bort dem. Naturliga oljor gör inget av det. Däremot kan de stärka huden både innan och efter via sitt innehåll av antioxidanter.

Av Carolina Eriksson

News Related

OTHER NEWS

Ung man sköts till döds vid idrottsplats

En man har skjutits till döds i Fruängen. En ung man har skjutits till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen i södra Stockholm. Flera barn och ungdomar befann sig på ... Read more »

Aleksej Navalnyj: De kommer ge mig hårdaste straffet

Aleksej Navalnyj: De kommer ge mig hårdaste straffet Efter att ha fått sin överklagan avslagen av en rysk domstol skriver oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj på X att han kommer straffas hårt ... Read more »

Nu händer det: Stor matvarubutik lovar prisminskningar

Foto: Wikipedia Commons Efter en period av stigande matpriser i Sverige, har Coop Sverige nu meddelat att de kommer att sänka priserna på ett 70-tal varor. Detta kommer som en ... Read more »

Idol-programledaren lämnar helt – därför känner du igen hans ersättare: ”Dags nu”

Idol En ny säsong av Idol är igång, i vanlig ordning med programledaren Pär Lernström. Men i tidigare säsonger har han haft sällskap av Anis Don Demina – som nu ... Read more »

Bob Menendez och hans fru förnekar mutbrott

Bob Menendez och hans fru förnekar mutbrott Den demokratiske senatorn Bob Menendez och hans fru och sekreterare Nadine Menendez förklarar sig oficiellt oskyldiga till de mutbrott de står åtalade för, ... Read more »

Man ihjälskjuten i södra Stockholm

En man har skjutits till döds i Fruängen. En man har skjutits till döds vid Mälarhöjdens idrottsplats i Fruängen i södra Stockholm. Flera personer befann sig på idrottsplatsen under skottlossningen. ... Read more »

Detaljen som mörkas för Vilket liv-tittarna: "Längst fram på scenen..."

Detaljen som mörkas för Vilket liv-tittarna: “Längst fram på scenen…” “Vilket liv”, under ledning av Renée Nyberg, gör succé i tv-rutan. Men det finns en sak som TV4-tittarna faktiskt inte ... Read more »

Melinda Jacobs stora lycka med E-type – se bilderna från bröllopsresan här: ”Underbart”

Melinda Jacobs och E-type Martin ”E-type” Erikson och Melinda Jacobs har gift sig. Efter ett storslaget bröllop har de nu gett sig iväg på smekmånad. ”Precis så vackert och romantiskt ... Read more »

SCA till ministern: Ge oss mer el

Energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) och Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand, vid en rundvandring på SCA i Timrå. SCA behöver massor av el till sin jätteanläggning för biodrivmedel ... Read more »

Microsoft förändrar OneDrive - därför får du mindre utrymme för dina foton

OneDrive En betydande förändring av ditt lagringsutrymme i OneDrive är på väg. Många har redan fått meddelandet direkt från Microsoft: Från och med den 16 oktober 2023 kommer bilder som ... Read more »

Polisen: Utreda jordskred kommer ta månader

Översikt över området i Stenungsund som drabbats av jordskred i lördags morse. Förundersökningen efter jordskredet i Stenungsund är tillbaka på polisens bord. Men att utreda om något brott har begåtts ... Read more »

Larm om skottlossning i södra Stockholm – en person skadad

Genrebild. Polisen har larmats till en misstänkt skottlossning i Fruängen i södra Stockholm. En man uppges vara skottskadad, skriver polisen på sin hemsida. LÄS MER: Read more »

Körde ihjäl sin mamma - hedersmotiv bakom

Blommor på platsen där mamman och hennes pojkvän blev påkörda förra året. Arkivbild. Mannen körde upp på gångbanan, accelererade och körde på sin mamma och hennes partner. Nu döms han ... Read more »

Bruce Springsteen ställer in alla konserter i år

Bruce Springsteens turnerande har kantats av hälsoproblem. Magproblemen håller i sig för Bruce Springsteen och nu ställer han in även resterande spelningar det här året. Springsteen har genomgått behandling för ... Read more »

Storbritannien: Invandring är ett hot mot väst

Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman håller tal om invandring på tankesmedjan AEI i Washington. Okontrollerad invandring är ett existentiellt hot mot väst, anser Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman och pekar på Malmö ... Read more »

Bankens mjukare krav kan ge lägre boränta

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, välkomnar Handelsbankens besked om mjukare boräntekrav. Arkivbild. Handelsbanken har beslutat att göra det lättare för kunder som vill avsluta bolån i förtid. Sveriges konsumenter ... Read more »

Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka, Falun

Google maps, Falun “En arbetsplatsolycka har inträffat i Falun.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Dalarna rapporterar detta: En arbetare har i sitt arbete skadat en hand. Ambulans är ... Read more »

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande”

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande” Charlotte Perrelli gillar att ta hand om sitt yttre och inre när det kommer till hälsa och skönhet. ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự