Antti Lindtman antaa Petteri Orpolle vielä tiistaihin aikaa – ”Jos hallitus ei ilmoitusta siihen mennessä tee, jätämme välikysymyksen”

Jos hallitus ei tiistaina peräänny työmarkkinauudistuksistaan, SDP jättää välikysymyksen työmarkkinauudistuksista, kertoo puheenjohtaja Antti Lindtman. Hänen mielestään paikallista sopimista voisi viedä eteenpäin Suomen Yrittäjien vuonna 2016 hylkäämällä mallilla.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus on viemässä läpi työmarkkinauudistuksia samalla, kun palkansaajaliike virittelee jo seuraavaa lakkokierrosta uudistusten vastustamiseksi.

Millaisena näet työmarkkinatilanteen, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman?

”Kyllä tässä on hyvin tummat pilvet työmarkkinoiden yllä – ja kyllä täytyy sanoa, että myös Suomen yllä. Tilanne näyttää olevan melkoisen jumissa ja on riski, että tässä ajaudutaan vastakkainasettelun kierteeseen, josta en sitten lopulta tiedä, hyötyykö siitä kukaan, edes Suomen hallitus.”

Mikä tässä tilanteessa oikeasti eniten hiertää?

”Yksi on se, että näyttää siltä, että hallitukselta puuttuu korvat, mitä tulee myyjien, hoitajien, opettajien, insinöörien ja lääkäreille, jotka eri tavoin ovat ilmaisseet mieltään hallituksen työelämän heikennyksiä vastaan.”

”Toinen asia on se, että aika moni näistä heikennyksistä – esimerkiksi tämä sairaussakko, joka on ollut paljon pinnalla tai irtisanomissuoja – on sellaisia, että eihän näille toimille kukaan hakenut mandaattia ennen vaaleja.”

Eduskunnassa SDP on virittämässä välikysymystä hallituksen työmarkkinauudistuksista. Mihin uudistukseen välikysymys kohdistuu vai kohdistuuko se kaikkiin kokonaisuutena?

”Kyllä se kohdistuu kokonaisuutena tähän hallituksen meidän mielestämme erittäin epäviisaaseen linjaan, jossa ikään kuin pyritään näitä heikennyksiä viemään läpi nyrkkiä pöytään -asenteella kuin että haettaisiin laajempaa tukea sille, miten Suomen talous saataisiin kasvuun.”

”Uskon, että nämä työtaistelut, joita on tulossa tälläkin viikolla, olisi vältettävissä helposti. Hallitus ilmoittaisi, että se on valmis aloittamaan keskustelut siitä, miten tätä kokonaisuutta voitaisiin tasapainottaa.”

”Huomenna on valtiopäivien avajaiskeskustelu. Jos hallitus ei tätä ilmoitusta siihen mennessä tee, niin sitten olemme pakotettuja jättämään välikysymyksen.”

Sitten jättäisitte välikysymyksen?

”Kyllä. Me annamme hallitukselle aikaa vielä huomiseen valtiopäivien avajaiskeskusteluun asti tarkistaa kantaansa ja linjaansa. Jos se ei sitä tee, me olemme pakotettuja jättämään välikysymyksen, jotta jokainen kansanedustaja pääsee ottamaan kantaa, onko tämä hallituksen linja, jossa Suomea viedään näin vakavan vastakkainasettelun kierteeseen, hyväksi tälle kansakunnalle. Erityisesti tässä tilanteessa, jossa kasvua ei näy.”

Onko SDP:llä mielessä työmarkkinauudistuksia, joita se pääministeripuolueena lainsäädäntöteitse toteuttaisi?

”Me kyllä olisimme valmiita viemään paikallista sopimista eteenpäin periaatteella samat oikeudet, samat velvoitteet järjestäytyneissä ja järjestäytymättömissä yrityksissä. Eli itse asiassa se sama malli, jonka Suomen Yrittäjät aikanaan veto-oikeudella esti. Mielestäni siltä pohjalta tätä paikallista sopimista voisi viedä eteenpäin.”

Miten SDP kehittäisi palkansaajien asemaa?

”Ensiksikin olisimme valmiita tekemään tuloverotukseen täydet indeksitarkastukset tälle vuodelle. Toiseksi olisimme valmiita parantamaan työn perässä liikkumista matkakuluvähennystä korottamalla. Ja kolmanneksi: kun katsotaan Ruotsiin ja Saksaan, niin jos jotain sieltä voi oppia, niin se on se, että mitä vahvemmin palkansaajat ovat mukana yrityksen hallinnossa mukana eri päätöksentekoelimissä, niin sitä parempi yleinen yhteinen tilannekuva on ja sitä helpompi on löytää yhteisiä ratkaisuja.”

Kolmiloikka työmarkkinoilla

Hallitusohjelmassa on tuhti nippu työmarkkinalinjauksia.

Tällä hetkellä hallituksen aikataulu on, että työrauhalainsäädännön muutoksista on tarkoitus antaa esitys helmi–maaliskuun vaihteessa.

Hallituksen esitys paikallisen sopimisen edistämisestä on tarkoitus antaa eduskunnalle kevään aikana.

Työmarkkinatoimista on tarkoitus antaa esityksiä useassa vaiheessa. Viimeisten osalta ne on tarkoitus antaa puoliväliriiheen mennessä.

News Related

OTHER NEWS

Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta

Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta IMDb-arvosana 4,9. Timo Linnasalon ohjaama tieteiselokuva Aurinkotuuli valmistui vuonna 1980. Elokuva perustuu Kullervo Kukkasjärven romaaniin. Painovoimatutkija Erik ... Read more »

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta Stephen Colbertilta eivät vitsit loppuneet, vaikka tilanne oli vakava. The Late Show with Stephen Colbertin juontaja Stephen Colbert on kiidätetty ... Read more »

Juuse Saros loistaa NHL:ssä – suomalaismaalivahti valittiin viikon tähdistöön

Juuse Saros on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on tällä kaudella valittu viikon tähdistökolmikkoon. LEHTIKUVA/AFP Nashville Predatorsin suomalaismaalivahti Juuse Saros valittiin viime viikon kolmostähdeksi jääkiekon NHL:ssä. Saros pelasi kolmessa ottelussa, joista jokainen ... Read more »

Olaf Scholzin hallituksen suunnitelmat menivät täysin uusiksi – 60 miljardin euron aukko

– Oikeuden päätöksellä syntynyt 60 miljardin euron budjettivaje aiheuttaa päänvaivaa Saksan hallitukselle. Se joutuu joko anomaan uutta poikkeuslupaa lisävelanotolle – tai säästämään rankalla kädellä tulevien vuosien lempiprojekteista. Jättääkö Saksa toistaiseksi ... Read more »

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon (Kuva: Unsplash) WhatsApp Web, eli Metan suositun viestisovelluksen työpöytäversio, on päivitetty mahdollistamaan käyttäjille kuvien ja videoiden lähettämisen kertakatselutoiminnolla. Toiminto oli jo käytössä vuodesta ... Read more »

Ilveksen Jani Nyman, 19, loistaa maalipörssin kärjessä – murtautui legendojen listalle

Ilveksessä lainalla kiekkoileva Jani Nyman pelaa upeaa kautta Liigassa. Vasta 19-vuotias hyökkääjä on ollut syyskaudella hurjassa vedossa, kun 23:ssä ottelussa on syntynyt peräti 13 maalia, jolla irtoaa tällä hetkellä maalipörssin ... Read more »

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä Manchester United on kiinnostunut hankkimaan RB Leipzigin hyökkääjän Timo Wernerin, kertoo Saksan Sky. Werner, 27, on Valioliigan seuraajille tuttu pelaaja Chelseasta, jota hän edusti vuosina ... Read more »
Top List in the World