© TM Analyse: Vi har store forventninger til forskerne – men ‘Hope is not a strategy’.
Forskerne har gennem mange år og med rette følt sig noget overset i det politiske landskab.
the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing languageFor at rette op på det spøgte de forskningspolitiske ordførere for nogle år siden med at ville etablere en bande kaldet Loyal to Science, så de sammen på tværs af partiskel kunne råbe deres kolleger op, når forskningen for alvor skulle prioriteres i forhold til andre områder, som mange lettere kan forstå og umiddelbart se nytten af. Men uden større held.
Men nu er der for alvor blevet skruet op for opmærksomheden og forventningerne til forskningen. Jeg mindes ikke, at forskning og videnskab før har fået så stor omtale i dronningens og statsministerens nytårstaler som ved dette årsskifte.
Global Tech News Daily»Videnskab og teknik kan hjælpe os til at nå målene for klimaneutralitet og bæredygtighed. Vi står over for store udfordringer og forpligtelser, ikke mindst af hensyn til de kommende generationer,« sagde majestæten.
Statsministeren satte et konkret mål om grønne indenrigsflyvninger fra 2025. »Bliver det svært? Ja. Kan det lade sig gøre? Ja, det tror jeg,« sagde Mette Frederiksen, der fortsatte: »Vi er allerede på vej. Dygtige forskere og virksomheder arbejder på løsningerne.«
Global Tech News DailyForskningens betydning for vacciner og enden på pandemien blev også direkte nævnt i begge taler.
Nu er det så op til forskerne at løse opgaven. Men har de forudsætningerne, og er de villige til at påtage sig ansvaret?
Det er nok ikke noget, vi kan bare kan håbe på sker af sig selv. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, blev berømt for i en e-mail i februar 2020, før det første coronatilfælde var registreret i Danmark, at bemærke: »Hope is not a strategy« – og det gælder vel også forskning.
I den internationale elite
Udgangspunktet er i hvert fald generelt godt. Alle objektive data viser, at dansk forskning både absolut og i særdeleshed i forhold til vores lands størrelse tilhører den internationale elite – såvel inden for grøn forskning og sundhedsforskning som mange andre forskningsområder, som nok stadig kæmper med at få opmærksomhed, men som også er vigtige for at skabe arbejdspladser og velstand i bred forstand for det danske samfund på langt sigt.
Det første relevante spørgsmål er, om ressourcerne er til stede. Hvis vi løfter blikket og betragter forskning helt generelt – og ikke kun betragter grøn forskning og sundhedsforskning – kan vi konstatere, at der aldrig tidligere er blevet brugt så store offentlige beløb på forskning i Danmark. Da Danmark tilmed er begunstiget med at have en række alment velgørende fonde, som støtter forskning med betydelige milliardbeløb hvert år, så er mange af vores bedste forskere faktisk godt rustet til at levere.
Men det betyder ikke, at der ikke vil være god mening i at øge den offentlige forskning fra det nuværende niveau på 1 pct. af bruttonationalproduktet til f.eks. 1,5 pct. over en årrække. Der er nemlig alt for mange gode forskningsprojekter, som ville kunne være en gevinst for samfundet, der ikke bliver gennemført.
I dag er der et klart mismatch mellem antallet af forskere og de bevillinger, der er til rådighed. Hovedparten af forskerne skal selv skaffe finansiering fra offentlige eller private fonde til deres projekter, og for manges vedkommende også deres egen løn. Her er succesraten nu så lav – i runde tal 10 pct. de fleste steder – at enten burde der være færre forskere, eller også burde bevillingerne øges.
Forskning er karakteriseret ved at være meget konkurrencepræget og et hårdt udskilningsløb. Sådan skal det også være. Det er ikke ønskeligt, at alle de, som begynder en forskerkarriere, skal blive på universiteterne, eller at enhver forsker kan få lige det vedkommende ønsker – det vil kvæle dynamikken. Men der må skabes et bedre forhold mellem antallet af forskere og bevillinger.
Den øgede politiske opmærksomhed omkring forskningen er positiv, men ikke alle forskere er begejstret for, at man inspireret af bl.a. EU’s forskningsprogrammer nu lægger vægt på såkaldt missionsdrevet forskning. Inden for den grønne forskning er f.eks. defineret fire missioner: Fangst og lagring af CO2, Power-to-X, klima- og miljøvenlig fødevareproduktion samt genanvendelse og reduktion af plastaffald.
En lineær proces?
I store dele af forskningsverdenen møder man det synspunkt, at man udelukkende bør støtte de bedste forskere og de bedste forskningsprojekter uden hensyn til det sigte, denne forskning har – ud fra princippet om, at ingen alligevel kan udpege, hvor de forskningsmæssige gennembrud vil komme. Visse baserer det på den naive opfattelse, at innovation og nye løsninger altid er et resultat af en lineær proces, der begynder med grundforskning, der senere fører til anvendt forskning og udvikling. Sådan kan det foregå, men det omvendte kan også være tilfældet.
Dampmaskinen blev opfundet i begyndelsen 1700-tallet, men først i midten af 1800-tallet fik man ud fra ønsket om at optimere dampmaskinen og energiprocesser udviklet det teoretiske fundament i form af termodynamikken, som kunne anvendes i mange andre sammenhænge.
At grundforskere også kan have gavn af at tænke industrielt og konkret, er opfindelsen af maseren (mikrobølgeforgængeren for laseren) et eksempel på. I princippet havde Einstein allerede i 1917 forklaret, hvordan en laser eller maser fungerer, men kun fordi Charles Townes under Anden Verdenskrig mere eller mindre var blevet tvunget til at involvere sig i udvikling af radarteknologi – et missionsdrevet forskningsprojekt, kan man vel godt kalde det – fik han i 1951 ideen til, hvordan man rent faktisk kunne bygge en maser.
Når det specielt gælder energiforskning, er det også værd at nævne, at to af vores mest berømte videnskabsmænd, Niels Bohr og H.C. Ørsted, der begge er mest berømte for deres grundvidenskabelige opdagelser, også var involveret i missionsdrevet forskning, når fædrelandet kaldte eller bød.
H.C. Ørsted blev af kongen i 1818 og 1819 i årene før hans opdagelse af elektromagnetismen sendt til Bornholm for at kortlægge øens geologi især med hensyn til mulige kulforekomster.
Niels Bohr blev udpeget som formand for Atomenergikommissionen og var som sådan med til at etablere både Risø og udforske mulighederne for at udvinde uran i Kvanefjeldet i Grønland i 1950’erne.
Nu er det andre energiproblemer og løsninger, Danmark har brug for at fokusere på. Skal de store forventninger indfries, kræver det, at vores fremmeste forskere byder helhjertet ind på opgaven, og at de får de rette betingelser. Det er ikke nok at håbe.
News Related
-
© Dave Chan/AFP Hundredvis af lastbilchauffører i Canadas hovedstad, Ottawa, har fået ordre til at holde inde med dytten i deres horn ved deres fortsatte corona-protester, som har lammet store dele af byen. Hundredvis af demonstrerende lastbilchauffører i Canadas hovedstad, Ottawa, har fået ordre til at holde inde med dytten ...
See Details:
Lastbilchauffører i Ottawa får forbud mod at dytte efter uro
-
En ekspertgruppe foreslår tirsdag efter et års arbejde tre modeller for en ny CO2-afgift. En er ensartet, hvilket er den billigste måde for samfundet at mindske udledningen på. To af modellerne er differentieret. Det vil friholde de største udledere og i højere grad ramme de virksomheder, som udleder mindre, da ...
See Details:
Eksperter foreslår tre modeller til grøn omstillings columbusæg
-
© Scott Heppell/Reuters Newcastle har blandt andre hentet den engelske landsholdsback Kieran Trippier i januar. Den storsatsende fodboldklub Newcastle gik på rov i januars transfervindue og hentede fem nye spillere. Regnet sammen kostede de fem spillere i omegnen af 820 millioner kroner ifølge flere engelske medier. Newcastle-manager Eddie Howe ser ...
See Details:
Ekspert: Newcastle er forstærket og rustet til redning
-
-
Den afgående forsvarsminister, Trine Bramsen (S), ser det ikke som “et stort chok”, at der er nogle, der har været uenige i hendes politiske visioner i Forsvarsministeriet. Men man kan ikke gøre alle tilfredse. Sådan er politik. Det siger Bramsen, i forbindelse med at hun får overdraget posten som transport- ...
See Details:
Kritiseret Bramsen: Man kan ikke gøre alle tilfredse
-
En mand, som mandag blev anholdt i en sag om et mistænkeligt dødsfald i Nr. Felding ved Holstebro, er blevet løsladt igen. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i en pressemeddelelse tirsdag. Manden er ikke blevet sigtet i sagen. Politiet fik mandag klokken 13.17 en anmeldelse om, at en kvinde ...
See Details:
Politiet løslader anholdt mand i sag om mistænkeligt dødsfald
-
Kina er nu den femtestørste aftager af danske varer og tjenester. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik for den samlede vareeksport i 2021. USA er fortsat på førstepladsen. Norge lå tidligere på femtepladsen, men nu har Kina vippet Norge af pinden. Her er Danmarks otte største eksportmarkeder, målt i ...
See Details:
FAKTA: Her er Danmarks største eksportmarkeder
-
© Lucas Jackson/Reuters Skuespilleren Will Ferrell er kommet med i ejerkredsen hos Lunar, der er en dansk fintech-bank. (Arkivfoto) Den danske fintech-bank Lunar har fået et prominent navn med i sin ejerkreds. Skuespilleren Will Ferrell er således blevet medejer af Lunar, hvor han fremover skal være med til at udvikle ...
See Details:
Skuespilleren Will Ferrell er ny medejer i dansk bank
-
© Lucas Jackson/Reuters Skuespilleren Will Ferrell er kommet med i ejerkredsen hos Lunar, der er en dansk fintech-bank. (Arkivfoto) Den danske fintech-bank Lunar har fået et prominent navn med i sin ejerkreds. Skuespilleren Will Ferrell er således blevet medejer af Lunar, hvor han fremover skal være med til at udvikle ...
See Details:
BLÅ BOG: Tysker bliver Danske Banks bestyrelsesformand
-
© Lucas Jackson/Reuters Skuespilleren Will Ferrell er kommet med i ejerkredsen hos Lunar, der er en dansk fintech-bank. (Arkivfoto) Den danske fintech-bank Lunar har fået et prominent navn med i sin ejerkreds. Skuespilleren Will Ferrell er således blevet medejer af Lunar, hvor han fremover skal være med til at udvikle ...
See Details:
Kina sender Norge ud af Danmarks eksporttop
-
© Lucas Jackson/Reuters Skuespilleren Will Ferrell er kommet med i ejerkredsen hos Lunar, der er en dansk fintech-bank. (Arkivfoto) Den danske fintech-bank Lunar har fået et prominent navn med i sin ejerkreds. Skuespilleren Will Ferrell er således blevet medejer af Lunar, hvor han fremover skal være med til at udvikle ...
See Details:
FN: Seks ud af syv mennesker i verden føler utryghed
-
© Lucas Jackson/Reuters Skuespilleren Will Ferrell er kommet med i ejerkredsen hos Lunar, der er en dansk fintech-bank. (Arkivfoto) Den danske fintech-bank Lunar har fået et prominent navn med i sin ejerkreds. Skuespilleren Will Ferrell er således blevet medejer af Lunar, hvor han fremover skal være med til at udvikle ...
See Details:
Frans Nielsen skal styre dansk topkæde ved OL
-
© Lucas Jackson/Reuters Skuespilleren Will Ferrell er kommet med i ejerkredsen hos Lunar, der er en dansk fintech-bank. (Arkivfoto) Den danske fintech-bank Lunar har fået et prominent navn med i sin ejerkreds. Skuespilleren Will Ferrell er således blevet medejer af Lunar, hvor han fremover skal være med til at udvikle ...
See Details:
Amerikaner sætter verdensrekord i kunstskøjteløb ved OL
-
© Lucas Jackson/Reuters Skuespilleren Will Ferrell er kommet med i ejerkredsen hos Lunar, der er en dansk fintech-bank. (Arkivfoto) Den danske fintech-bank Lunar har fået et prominent navn med i sin ejerkreds. Skuespilleren Will Ferrell er således blevet medejer af Lunar, hvor han fremover skal være med til at udvikle ...
See Details:
Bramsen efter ministerskifte: Politik er ikke en fair branche
OTHER NEWS
© Liselotte Sabroe/Scanpix Karsten Dybvad har været bestyrelsesformand i Danske Bank siden 2018. Nu stopper han snart. (Arkivfoto) Danske Banks bestyrelsesformand ønsker at trække sig fra posten. Karsten Dybvad, der ...
Read more »
© Henning Bagger/Scanpix Der er blevet længere mellem grisene i de danske svinestalde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at svinebestanden faldt med 1,8 procent i 2021. (Arkivfoto) Der er blevet ...
Read more »
© Mads Claus Rasmussen/Scanpix DFDS har forbedret resultaterne i 2021 på trods af modvind fra flere sider. (Arkivfoto) Det danske rederi DFDS har løftet resultaterne i 2021, selv om der ...
Read more »
© Munir Uz Zaman/AFP WWF Verdensnaturfonden erkender, at det vil være “ekstremt svært og ekstremt dyrt” at forsøge at rense havene for plastik. (Arkivfoto) Plastaffald har infiltreret alle hjørner af ...
Read more »
© Pool/Reuters Emmanuel Macron og Vladimir Putin talte søndag længe om mulige løsninger på uenighederne mellem Nato og Rusland i spørgsmålet om Ukraine. Mere end fem timer brugte Frankrigs præsident ...
Read more »
© Kay Nietfeld/Scanpix Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, på besøg mandag i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus hos præsident Joe Biden. Hvis Rusland invaderer Ukraine, vil der ikke længere ...
Read more »
© Joe Klamar/AFP Matthias Mayer triumferede tirsdag i super-G ved OL i Beijing. Dermed skrev han olympisk historie. Som den første mandlige skiløber vandt Matthias Mayer guld for tredje olympiske ...
Read more »
© Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Et nyt dansk studie om senfølger efter coronasmitte hos unge viser, at piger næsten dobbelt så ofte som drenge har længerevarende symptomer. (Arkivfoto) Der er forskel ...
Read more »
© Gints Ivuskans/AFP Nick Olesen har sammen med Matthias Asperup været isoleret på et særligt hotel siden ankomsten til Beijing tirsdag i sidste uge. Der er bedre forhold på vej ...
Read more »
© Nordjyllands Politi/Free 22-årige Mia Skadhauge Stevn har ikke givet lyd fra sig, efter at hun natten til søndag var i byen i Aalborg. Overvågning viser, at hun satte sig ...
Read more »
© Valerie Macon/AFP Tirsdag eftermiddag dansk tid bliver det afsløret, hvilke film der er nomineret til dette års oscaruddeling. (Arkivfoto) Når nomineringerne til dette års oscaruddeling afsløres tirsdag eftermiddag dansk ...
Read more »
© Henning Bagger/Scanpix Dyrlæge Karina Hou Larsen forudser, at den nye EU-forordning om veterinærmedicin kan øge udskrivelsen af antibiotika til for eksempel svin, selv om hensigten er at sænke forbruget. ...
Read more »
© Luca Bruno/Scanpix Nina O’Brien brækkede mandag benet i sit andet gennemløb i kvindernes storslalom ved vinter-OL i Beijing. Den amerikanske alpinskiløber Nina O’Brien er ude af vinter-OL i Beijing, ...
Read more »
Fodboldklubben FC Barcelona er angiveligt tæt på at kunne annoncere en sponsoraftale i milliardklassen med musikstreamingtjenesten Spotify. Det melder den catalanske radiostation Rac1 mandag. Ifølge mediet er den spanske storklub ...
Read more »
© Jay Biggerstaff/Scanpix Joe Burrow fejrer sejren mod Kansas City Chiefs 30. januar. (Arkivfoto) Mange ville nok tilgive Cincinnati Bengals for en smule neglebideri op til Super Bowl-opgøret mod Los ...
Read more »
© Handout/AFP Den colombianske cykelstjerne Egan Bernal hylder de læger, der reddede hans liv efter cykelstyrt, så han søndag kunne udskrives fra Sabana Universitetshospital i Bogota. Den colombianske cykelstjerne Egan ...
Read more »
© Gamereactor Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP Den legendariske spildesigner Tim Schafer og hans studie Double Fine leverede et af sidste årets største ...
Read more »
Christian Eriksen ser frem til at kunne lægge fortællingen om sit hjertestop bag sig og vende fokus tilbage på fodbolden, når han forhåbentlig snart får comeback for sin nye klub ...
Read more »
© Liselotte Sabroe/Scanpix Forsvarsminister Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine med forsvarsforligskredsen i Forsvarsministeriet onsdag morgen. (Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) kalder situationen omkring Ukraine for “meget, meget ...
Read more »
© Stringer/Reuters På et pressemøde mandag meddelte den australske premierminister, Scott Morrison, at landets grænser åbner for turister fra den 21. februar. Foto: Stringer Australien åbner sine grænser for færdigvaccinerede ...
Read more »
Hvis regeringens forslag om logning af borgernes teledata bliver til virkelighed, kan 3,9 millioner danskere komme til at bo i områder, hvor teledata kan blive indsamlet. Det svarer til 67 ...
Read more »
© /Free Søndag morgen klokken 06.09 blev 22-årig Mia Skadhauge Stevn samlet op af denne bil. I et forsøg på at spore bilens færden beder politiet nu alle med privat ...
Read more »
© Andrew Medichini/Scanpix Nicolai Højgaard kysser trofæet efter sin sejr i Italian Open i september 2021. Det var hans første sejr på DP World Tour. Søndag vandt han sin anden, ...
Read more »
Et større salg af spillekort og brætspil har i 2021 været med til at give vækst hos den amerikanske legetøjsvirksomhed Hasbro. Det viser selskabets årsregnskab, der er offentliggjort mandag. Samlet ...
Read more »
Storbritannien og Irland opgiver planerne om at byde på værtskabet til VM i 2030. De vil i stedet forsøge at jagte EM-værtskabet i 2028. Det meddeler de fem involverede fodboldforbund ...
Read more »
© Paul Ellis/AFP Mason Greenwoods sponsoraftale med Nike er revet over, meddeler det amerikanske tøjmærke mandag. Det amerikanske tøjmærke Nike vil ikke længere associeres med den engelske fodboldspiller Mason Greenwood. ...
Read more »
Politiet frygter, at den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der forsvandt i Aalborg søndag morgen efter en bytur, har været udsat for en forbrydelse. Det skriver Nordjyllands Politi mandag aften i ...
Read more »
I forbindelse med efterforskningen af et mistænkeligt dødsfald i Nr. Felding har politiet anholdt en mand, der skal afhøres i forbindelse med dødsfaldet. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i ...
Read more »
© Gamereactor Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+ Spider-Man: No Way Home befinder sig et lidt mærkeligt sted i forhold til placering på en streamingtjeneste. Selvom ...
Read more »
© Leveret af Mandekogebogen Foto: Pexels – Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet Foto: Pexels Har du også nogen gange lidt svært ved at overskue de ...
Read more »
© Unknown/Scanpix Peng Shuai har vist sig offentligt ved vinter-OL i Beijing og har senest afvist, at hun har anklaget nogen for seksuelle overgreb. Kvindernes internationale tennisforbund, WTA, har mandag ...
Read more »
© Martin Sylvest/Scanpix Fra 1. februar stoppede coronavirus med at være betegnet som en samfundskritisk sygdom. Samme dag stoppede smitteopsporingen med at ringe uopfordret til nyligt smittede borgere. (Arkiv). Der ...
Read more »
© Nils Meilvang/Scanpix – Hvordan kan I ikke tage situationen i Afghanistan mere alvorligt, når det handler om liv eller død. Jeg kan ikke forstå, at anklageren er så uforstående ...
Read more »
Aalborg Pirates er nyt førerhold i Metal Ligaen. Det er en realitet, efter at holdet mandag vandt topkampen på udebane mod Sønderjyske med 3-2. Sejren er Aalborgs femte i ordinær ...
Read more »
© Getty Når februar er ovre, vil der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) være en pukkel på 100.000 operationer, der er blevet udskudt og mangler at blive udført. Det oplyser ...
Read more »
© Martin Meissner/Scanpix Niklas Süle forlader Bayern München, hvor han har været siden 2017. (Arkivfoto) Dortmund har været på rov hos ærkerivalen Bayern München. Klubben har således skrevet kontrakt med ...
Read more »
© David Stockman/AFP Kasper Asgreen må vente med at få gang i sin sæson efter en positiv coronatest. (Arkivfoto) Kasper Asgreen er et af de store danske håb i et ...
Read more »
© Getty En banebrydende ny teknologi har givet bevægeligheden tilbage hos tre patienter, som var lammet fra benene og nedefter. Det viser et nyt studie, som mandag er blevet offentliggjort ...
Read more »
© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Den svenske regering har besluttet, at fra og med onsdag ophæves alle coronarestriktioner for rejsende fra Danmark, fra det øvrige Norden og fra EU. Det ...
Read more »
Den lille hobbycomputer Raspberry Pi er på få blevet utrolig populær – også i de nordiske lande. Det skyldes blandt andet, at den har utrolig mange formål, og så får ...
Read more »