Allt vi vet om Volvo Cars ersättare till XC90

Asia's Tech News Daily

Arvtagare till XC90, men med ett helt nytt namn. 2022 gör Volvos nya modell entré, men vad är det för bil? Här samlar vi all information om kommande elbilen.

Allt vi vet om Volvo Cars ersättare till XC90
© Volvo Cars

När Volvo lanserade XC90 i början av millenniet klev man in i en ny värld. Men sedan dess har suvar och crossovers blivit en allt större del av portföljen och i dag är det just den här kategorin man säljer mest av.

Nuvarande generation kom 2014 och var den första riktiga egna produkten efter det att man skiljts från Ford. 2022 kommer ersättaren och av allt att döma blir det en stor förändring mot tidigare.

Tekniken i kommande elbilen

Sedan länge har Volvo pratat om att den nya generationen av de större bilarna ska byggas på SPA2-plattformen. Denna kommer att vara en så kallad flexibel arkitektur – på vilken både rent elektriska, men även förbränningsdrivlinor kan husera.

Dock är det ännu inte helt klart om de med fossildrift kommer att vara laddhybrider eller bara så kallade elhybrider. Företagets utvecklingschef Henrik Green har tidigare sagt att man ska satsa på högvoltshybrider med 400 volt, men att laddhybrider kanske inte är för Volvo.

– Jag tror att majoriteten av våra kunder som kan och vill ladda kommer att gå över till helelektriska bilar. De som istället kommer att köpa våra högvoltshybrider är de som inte kan ladda.

Läs mer: Produktchefen om nya Volvo C40: ”Design och high tech”

En viktig fråga kring nästa generations elektrifierade fordon är motorerna. Dagens modeller har tredjepartskomponenter från Siemens Valeo – men nu blir det ändring på det. Volvo kommer att bygga sina egna elmotorer i fabriken i Skövde.

Men även om man tar in produktionen och utvecklingen – kommer det i varje fall initialt handla om att man tar fram en motor. Och denna ska, enligt Henrik Green, framförallt vara till för ”vanliga” bilar.

En annan ny teknik som kommer med plattformen SPA2 är så kallad lidar (laser radar). Volvo har köpt in sig i det amerikanska sensorbolaget Luminar och det ger nya förmågor. Tillverkaren har sagt att man med den nya generationens bilar kommer introduceras Highway Pilot – ett system som ska göra att man som förare kan släppa ratten på motorvägen.

Volvo vill ju inte prata om SAE-skalan för autonoma system – utan beskriver det som ”oövervakad körning”. Målet tillverkaren har är att var tredje bil man säljer ska ha systemet redan 2025.

Vad ska ersättaren till Volvo XC90 heta?

Det är ett tag sedan som Volvo började prata i termer av att ”XC90-ersättare” istället för att diskutera det som en ny generation av XC90. Men vad ska bilen heta? Håkan Samuelsson, vd för Volvo har dels sagt att namnet börjar på en vokal – samt att:

– Det är ett namn som du skulle ge ditt nyfödda barn.

För en tid sedan framkom det att Volvo Cars ansökt om varumärkesskydd för namnet Embla hos den europeiska immaterialrättsmyndigheten. Att tillverkaren använder sig av nordisk mytologi är inget nytt. Återstår dock att se om Embla blir namnet på modellen.

Design – hur ska XC90-ersättaren se ut?

Det har länge spekulerats i hur den kommande XC90-ersättaren ska se ut. När Volvo presenterade sitt ”Concept Recharge” så pratade man om att det är ett ”manifest för nästa generations helelektriska Volvobilar”.

Nu är det långt ifrån säkert att konceptet visar hur de första seriebilarna blir. Dock kan man dra vissa slutsatser:

Det första är att eftersom 2022-bilen byggs på så kallad flexibel arkitektur där både el- och förbränningsmotorer ska finnas med – så måste designen tillåta det.

Läs mer: Lista: 30 laddhybrider med längst räckvidd (och högst bonus)

Det innebär att man inte kan vara lika radikal i sina kurvor och former som modeller där man inte behöver ta hänsyn till en bensin/dieselmotor.

Men oavsett så kommer vi förmodligen få se en bil med kortare överhäng fram och bak samt att den nya bolen bygger på det formspråk som introducerats med Concept Recharge. Nyckelordet ska vara ”mindre, men bättre” och syftar till antalet detaljer inte storlek.

Konceptet har även en mer kombi-framtoning – vilket mycket väl kan innebära att vi får se en bil som kanske inte är lika lätt att kategorisera som en suv.

XC90-ersättaren delar ju grund med den kommande Polestar 3. Och även om man inte ska ta gift på att informationen stämmer – så släppte Polestar-chefen Thomas Ingenlath en liten detalj vid en intervju.

– Jag har inget mot tre rader som sådant, men sekunden vi skulle sätta in en – hade ni i media börjat fråga vad skillnaden var mot en XC90, sade han i en diskussion kring designen på Polestar 3.

I takt med att mer information blir tillgänglig kommer artikeln uppdateras.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Kina lättar på räntetrycket

© Andy Wong AP/TT Kinas centralbank har öppnat för räntesänkningar i världens näst största ekonomi. På börser runt om i världen är det tummen upp. Arkivbild Kinesiska banker sänker sina ... Read more »

20-åring sköts i huvudet – tre män åtalas för mordförsök

© Tillhandahålls av Omni Tre män mellan 19 och 25 år åtalas nu för ett mordförsök i Linköping i september 2021, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Offret, en man i ... Read more »

Skadad efter skjutning nu gripen

© TT Den skadade mannen misstänkt för grovt vapenbrott. Arkivbild. En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för grovt vapenbrott, efter en skottlossning i stadsdelen Skäggetorp i Linköping, enligt polisen. ... Read more »

Ny rapport: Antalet anmälda brott minskade förra året

© Tillhandahålls av Omni Mängden anmälda brott under 2021 minskade med fem procent jämfört med året innan, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det skriver Aftonbladet. Nästan 1,5 miljoner ... Read more »

Öppnade upp för spel i Sverige - förlänger nu med HJK Helsingfors

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Jakob Tånnander vänder inte hem till Sverige. Målvakten har förlängt med storklubben, HJK Helsingfors, över säsongen 2022.  Under gårdagen öppnade tidigare Malmö FF-målvakten, Jakob Tånnander, upp ... Read more »

Antibiotikaresistens dödar över 3 000 varje dag

© Tillhandahålls av Omni Antibiotikaresistens orsakar hundratusentals dödsfall varje år och är ett hot mot mänskligheten. Det skriver forskarna bakom en ny studie som publiceras i The Lancet, enligt flera ... Read more »

Aktor: Breiviks begjæring om prøveløslatelse kan ikke tas til følge

– Grusomheten i tiltaltes handlinger savner sidestykke i norsk historie. Det kan dermed ikke stilles konkrete krav til risiko. Vi må være realistiske. Retten må forholde seg til at det ... Read more »

Trafiken rullar igen efter kilometerlånga köer

© TT Det är halt på många vägar runt om i landet. Arkivbild. Gårdagens besvärliga väglag ställde till det på flera håll. Problemen har varit störst i Trafikverkets östra region, ... Read more »

USA åtalar fyra belarusier för flygkapning

© Tillhandahålls av Omni En federal domstol i New York åtalar fyra belarusiska statstjänstemän för flygkapning efter att ett Ryanair-plan på genomflygning tvingats nödlanda i huvudstaden Minsk i fjol, rapporterar ... Read more »

Avanza vill ha mer av sparkakan

© Henrik Montgomery/TT Avanza har redovisat sitt resultat för fjärde kvartalet. Arkivbild. Nätmäklaren Avanza kan sammanfatta ett rekordår. Det slutar dock inte där. Målet nu är att fortsatt ta kunder ... Read more »

Antibiotikaresistens tar miljontals liv

© TT Antibiotikaresistenta bakterier i ett laboratorium. Arkivbild Över en miljon människor avled i världen 2019 som en följd av att antibiotika inte längre fungerar mot många infektioner, enligt en ... Read more »

Färre brott anmäldes förra året

© TT Skador efter ett inbrott. Arkivbild. Cirka 1,47 miljoner brott anmäldes under 2021, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik över anmälda brott. Det är en minskning med fem procent, ... Read more »

Bajen-favoriten i kontakt med med svenska klubbar

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Vladimir Rodic och Hammarby gick skilda vägar i fjol efter tre och ett halvt år tillsammans.  Idag berättar 28-åringen att han varit i kontakt med svenska ... Read more »

Murray utslagen – föll i tre raka set

© Simon Baker/AP/TT Andy Murray åkte ut i andra omgången i Australian Open. Tennisveteranen Andy Murray, 34, har spelat klart i Australian Open. Britten förlorade i tre raka set (4–6, ... Read more »

Bidens stora utmaning: Det egna partiet

Trots att Demokraterna har majoritet – om än liten – i representanthuset, och att partiet i den jämnt fördelade senaten har vicepresident Kamala Harris som utslagsröst har Joe Biden svårt ... Read more »

Forskare: Djokovics företag är ovetenskapligt

© Tillhandahålls av Omni Det danska ”biotech”-företag som den serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic är majoritetsägare i sysslar med ovetenskapliga metoder, uppger en biomedicinsk forskare för The Guardian. Quantbiores, som Djokovic ... Read more »

Stödet för restriktioner rasar i ny undersökning

© Tillhandahålls av Omni Svenska folkets stöd för coronarestriktionerna minskar, enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop. 58 procent av de svarande är positiva till åtgärderna vilket är en minskning med 17 ... Read more »

Barças uppmaning till Dembélé: Lämna direkt

© Joan Monfort/AP/TT Ousmane Dembélé ser ut att vara på väg bort från Barcelona. Arkivbild. Ousmane Dembélé vill inte förlänga sitt kontrakt med Barcelona. Nu ger La Liga-jätten honom en ... Read more »

Brände ner Gävlebocken – döms till fängelse

© Tillhandahålls av Omni Den man i 40-årsåldern som åtalats för att i december ha bränt ner Gävlebocken döms till sex månaders fängelse för grov skadegörelse. Det rapporterar SVT. Han ... Read more »

Anders Bagges nya tunga bakslag – folkkäre profilens hjärtskärande ord: ”Under isen”

Anders Bagge har drabbats av ett tungt bakslag – mitt i förberedelserna inför debuten i Melodifestivalen. Familjens älskade hund Selma intensivvårdas. – Nu är vi under isen, skriver den folkkäre ... Read more »

Fire hviterussere siktet etter den tvungne flylandingen i fjor

© (NTB scanpix) Amerikanske påtalemyndigheter har siktet fire hviterussiske tjenestepersoner etter at et Ryanair-fly i fjor ble tvunget til å lande i Minsk. Om bord flyet var den hviterussiske, regimekritiske ... Read more »

”Hedersförtrycket frodas 20 år efter Fadimes död”

© Tillhandahålls av Omni För 20 år sedan mördades Fadime Sahindal i ett hedersrelaterat mord. Sedan dess har mycket hänt och kunskapen kring det hedersrelaterade våldet har ökat, men hedersförtrycket ... Read more »

USA åtalar belarusier för flygkapning

© TT Det Ryanair-plan som omdirigerades till Minsk i maj i fjol. Arkivbild. Amerikanska åklagare har åtalat fyra belarusier för flygkapning. De fyra anklagas för att ha “korrumperat den internationella ... Read more »

LO: ”EU måste bli mer självförsörjande på el”

© Tillhandahålls av Omni EU är inte nog självförsörjande på billig el, och det påverkar de svenska elpriserna. Det skriver Johan Hall, utredare på LO, på SvD Debatt. Han skriver ... Read more »

Hazard hjälte – första målet på åtta månader

© Alberto Saiz/AP/TT Real Madrid-jubel efter att Eden Hazard gjort segermålet i cupåttondelsfinalen borta mot Elche. Real Madrid var illa ute i åttondelsfinalen i den spanska cupen. Men trots underläge ... Read more »

Färre nya Netflix-abonnenter än väntat

© TT Netflix aktie föll kraftigt i efterhandeln på New York-börsen. Arkivbild. Amerikanska strömningsjätten Netflix räknar med ungefär 2,5 miljoner nya abonnenter under årets första kvartal, färre än Wall Streets ... Read more »

Dieselpriset höjs till ny rekordnivå

© Fredrik Persson/TT Nytt rekord för dieselpriset gör det ännu dyrare att fylla tanken. Arkivbild Ledande drivmedelskedjor höjer sina listpriser på bensin och diesel på bemannade stationer. Dieselpriset höjs med ... Read more »

Smugglade 100 kilo narkotika till Sverige

© Johan Nilsson/TT En 49-årig man från Nederländerna döms av en dansk tingsrätt till sju års fängelse för att ha smugglat över 100 kilo narkotika genom Danmark till Sverige. Arkivbild. ... Read more »

Ivanka Trump kallas till att vittna om Kapitolium

© Tillhandahålls av Omni Det särskilda kongressutskott som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari i fjol har kallat förre presidenten Donald Trumps dotter Ivanka för att vittna om händelserna, ... Read more »

Positivt coronafall i Östersunds FK

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt En person i Östersunds FK:s trupp har testats positivt för covid-19. Det bekräftar ÖFK på sin hemsida.  Igår meddelade Malmö FF att delar i ledarstaben hade ... Read more »

Peter Wennblad: Jag har sett dokumenten Hallengren säger inte finns

© Tillhandahålls av Omni Socialminister Lena Hallengren säger att hon har lämnat över de handlingar som Coronakommissionen behöver. Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad skriver att det inte är sant. Han ... Read more »

Färre mördades i Mexiko

© TT Demonstration mot det dödliga våldet i Mexiko 2020. Arkivbild. Den mörka mexikanska mordstatistiken blev under fjolåret något mindre dyster. Under 2021 begicks enligt officiell statistik 33 308 mord, vilket ... Read more »

Verdens glemte kriser havner i skyggen av oppslag om hjemmekontor, OL og prins Harry

Verdens glemte kriser havner i skyggen av oppslag om hjemmekontor, OL og prins Harry Korona-pandemien er nå i sitt tredje år og har krevd over 5,5 millioner menneskeliv. Sykdom, smittetall, ... Read more »

Rappare åtalas för våldsamt motstånd – ville försvara Einár

© Jessica Gow/TT och Janerik Henriksson/TT Händelsen skedde bara några veckor innan mordnatten. En av Sveriges främsta rapartister, som var med Nils Grönberg på mordnatten, åtalas misstänkt för att ha ... Read more »

Fartyg fick slagsida – fem räddades från luften

© Johan Nilsson/TT En räddningshelikopter från Sjöfartsverket. Arkivbild från 2016. Sjöfartsverket ryckte ut med räddningspersonal och helikopter sedan ett fartyg på torsdagskvällen fått slagsida på danskt vatten väster om Kullen ... Read more »

Analys: Bidens kärnväljare är på väg att få nog

© Tillhandahålls av Omni Hoppet är inte ute för Joe Biden, men något måste hända om Demokraterna inte ska lida en storförlust i höstens mellanårsval, skriver Reuters i en analys ... Read more »

OS-spelarna bakom 14:e raka segern

© Pär Bäckström/TT Brynässtjärnan Josefin Bouveng i landslagsdressen. Arkivbild. Serieledande Brynäs tog 14:e raka segern i SDHL via 3–1 borta mot Djurgården. Det kan Gävlelaget tacka sina OS-uttagna spelare för. ... Read more »

Jota skickade Liverpool till final

© Matt Dunham/AP/TT Jota och Liverpool firar efter ett av målen i ligacupsemifinalen mot Arsenal. Liverpool är klart för final i ligacupen efter 2–0 borta mot Arsenal i semifinalreturen. Om ... Read more »

Fartyg har fått slagsida utanför Kullen – stor insats

En stor räddningsinsats pågår efter att ett norskt fartyg fått slagsida väster om Kullen i nordvästra Skåne, rapporterar Sydsvenskan. Två personer har räddats med helikopter och tre personer befinner sig ... Read more »

It-jättar ledde nedgång på Wall Street

© TT Det svängde friskt på New York-börsen på torsdagen. Arkivbild. Kurserna steg brett på New York-börsen under torsdagens eftermiddagshandel. 85 procent av aktierna som ingår i det breda S&P 500-indexet ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic