Advarer Erna: – Vær vaktsom

Advarer Erna: – Vær vaktsom
© Foto: Tore Kristiansen

Advarer Erna: − Vær vaktsom

Da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Erna Solberg (H) til debatt torsdag morgen, advarte han Høyre mot å jakte overskrifter.

Publisert: 02.12.21 kl. 09:17 Oppdatert: 02.12.21 kl. 11:47

Høyre har tidligere gått ut og kritisert Støre-regjeringens håndtering av corona, og har etterlyst mer handlekraft fra regjeringen. Da Jonas Gahr Støre møtte Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg til debatt under politisk kvarter i NRK torsdag morgen, slo han tilbake mot kritikken.

I Stortinget tirsdag kritiserte Arbeiderpartiet Høyre for å jakte på overskrifter når de tar del i debatten rundt corona. Støre mener man må være vaktsomme med hva slags ord man bruker.

– Vi kan ha debatt om corona, og ha ulike syn, men det er en del mennesker som er urolig og redde, så vi bør tenke oss grundig om før bruker overskrifter som dramatiserer dødstall og lignende. De som dør av corona nå er i hovedsak eldre mennesker med underliggende sykdommer.

Solberg på sin side svarer at det er åpenhet som bygger tillit.

– Jeg synes ikke det er dramatiserende å snakke om at vi i november hadde høyere vekst i antall dødsfall enn i flere av de tidligere bølgene, og på nivå med den aller første bølgen. Det viser at dette er en utvikling som ikke bare er enkel. Jeg synes dette er ærlig, og det å ikke være ærlig er ikke å bygge opp tillit.

– Grov forenkling

Solberg reagerer også kraftig på at Støre kritiserte Ernas regjering for å omtale pandemien som over.

– Det er en grov forenkling at Høyre sa at pandemien var over. Vi sa at vi var i et stadium hvor vi kunne gå tilbake til en mer normal hverdag. Men vi sa aldri at pandemien var over, og vi ga meterstokken videre til dere, sier Solberg.

– Jeg siterer bare oppslag fra august og september om at nå kunne man ha «one night stands» og leve som normalt. Det var slik det ble gjengitt hele veien, svarer statsministeren.

Støre avkrefter også at den nye regjeringen er uærlig, og viser til at alle tall og all informasjon er offentlige og tilgjengelige hele veien.

Høy terskel for tiltak i hjemmet

Det er foreløpig ikke aktuelt med coronatiltak som begrenser besøk og festing hjemme hos folk, slår statsministeren fast under debatten.

– Jeg tror vi skal ha veldig høy terskel for å gå inn i det private rom. Men når vi for eksempel sier at du ikke bør håndhilse og kanskje ikke bør klemme, så får jo det litt betydning for private forhold, med nærkontakt. Men vi er ikke på det nivået at vi skal inn i hjemmene til folk.

Støre sier at det er den totale kontakten mellom folk som er viktig for å begrense smitten, og at det er derfor regjeringen anbefaler munnbindbruk i kollektivtransport, julehandel og helsevesenet.

– Det gjør det samtidig mulig at du kan gå på et utested for eksempel. Det ikke så mye av hensyn til at du kan gå på det utestedet, men av hensyn til at de som jobber på utestedet, slipper at jobben stenger ned, sier statsministeren.

– Håper på det beste

Solberg sier at hun håper på det beste i smittesituasjonen fremover. Samtidig er hun opptatt av at myndighetene må planlegge for at også det verste kan skje, skriver NTB.

– Det gjør at vi må planlegge for et alternativ med mye mindre direktekontakt mellom folk igjen. Men foreløpig håper jeg dette går mest mulig normalt, sier Solberg.

Hun forteller at Høyres stortingsgruppe planlegger å gjennomføre julebord.

– Men vi har gjort noen forebyggende tiltak. For eksempel har vi kjøpt inn nok engangstester til at alle kan teste seg den dagen. Så vil det også gjøres tiltak i rommet, sier Solberg.

Støre vil ikke fraråde julebord, men oppfordrer folk til å følge med på de lokale rådene.

– Det er jo variable situasjoner i landet vårt, sier han.

Publisert: 02.12.21 kl. 09:17 Oppdatert: 02.12.21 kl. 11:47

News Related

OTHER NEWS

Ryssland klassar Navalnyj som terrorist

© TT Ryssland har satt upp Aleksej Navalnyj på en lista över terrorister. Listan sammanställs av den Ryska federationens finansiella övervakningskommitté – Rosfinmonitoring. Även ett antal av Navalnyjs medarbetare, däribland ... Read more »

Luksus: Dette er skiklærne for deg som bare vil ha det beste

Luksus: Dette er skiklærne for deg som bare vil ha det beste Gode kvalitetsklær sitter bedre, tåler mer og ser bedre ut. Med skikkelig håndverk er investeringene smartere. Vi har ... Read more »

Extramöte om förhöjda säkerhetspolitiska risker

© Sören Andersson/TT Finansmarknadsminister Max Elger (S), ser ökade säkerhetspolitiska risker och kallar till extrainsatt stabilitetsmöte med cheferna för Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden. Arkivbild Det försämrade säkerhetsläget i Europa gör ... Read more »

After Life: Dette er den beste serien akkurat nå

After Life: Dette er den beste serien akkurat nå I Facebook-gruppen Seriesnakk er tv-serier i fokus, med mer enn 2200 medlemmer som daglig diskuterer, kommer med tips og anbefaler serier. ... Read more »

Koronaviruset kan ha vært i Norge allerede i 2019

© Integrated Research Facility 2019?: Forskere tror nå at koronaviruset kan ha vært i Norge så tidlig som i 2019. Forskere ved Ahus har funnet antistoffer mot covid-19 helt tilbake ... Read more »

”Förlorar tusentals jobb när svenskar ser på illegal tv”

© Tillhandahålls av Omni Att strömma tv-serier och ladda ner dataspel illegalt är ett stort samhällsproblem, skriver entreprenören och debattören Henrik Jönsson på Expressens debattsida. Nio procent av svenskarna har ... Read more »

Coronaviruset kan ha funnits i Norge redan 2019

© Tillhandahålls av Omni Coronaviruset kan ha funnits i Norge redan i december 2019, visar ny forskning enligt norska medier. Det är en månad innan det första fallet bekräftades i ... Read more »

Ericsson draglok i börsuppgång

© Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT Börsen slickar såren efter måndagens kursslakt. Arkivbild. Stockholmsbörsen återhämtar sig något efter kursslakten i måndags. Rapporterande Ericsson är draglok. OMXS-index har efter nästan två timmars handel lyft ... Read more »

Branschen enig: Regeringen missar krisstödet

© TT Inställda evenemang ska få högre ersättning. Arkivbild från Oscarsteatern i Stockholm. Utökningen tas emot väl medan beskedet om att de administrativa förutsättningarna i princip inte förändras upprör. — ... Read more »

Ökat covidstöd till kulturen: ”Hoppas fler ska våga”

© Tillhandahålls av Omni För att lindra effekterna av de nya restriktionerna förstärker regeringen det ekonomiska stödet till kulturbranschen. Regeringen höjer stödandelen från 70 till 90 procent av kostnaderna för ... Read more »

Stengte skoler rammer en hel generasjon barn

© (NTB scanpix) Stengte skoler under koronapandemien har fratatt flere hundre millioner barn muligheten til å få skikkelig utdanning. Foto: AP / NTB Stengte skoler rammer en hel generasjon barn ... Read more »

Discovery gjør stort OL-grep

Discovery gjør stort OL-grep Discovery opplyser til VG at alle de norske kommentatorene holder seg hjemme. – Den opprinnelige planen var å sende 44 personer til Beijing. Den nye planen ... Read more »

Första kvinnliga domaren i Pakistans HD

© Press Information Department/AP/TT Ayesha Malik svor under måndagen eden och blev Pakistans första kvinnliga HD-domare. Pakistans har fått sin första kvinnliga domare i landets högsta domstol. Nyinsvurna 55-åriga Ayesha ... Read more »

Kreml bekymret over amerikansk mobilisering

© Leveres av ABC Nyheter Russlands president Vladimir Putin. – Vi ser på grepene fra USA med stor bekymring, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov. Mandag kunngjorde USA at 8.500 av ... Read more »

Tar krigens største tapere inn i FNs sikkerhetsråd

© Foto: Gisle Oddstad / VG FORMANN STØRE: Tirsdag og onsdag skal Jonas Gahr Støre leder møter i FNs sikkerhetsråd, om krig i by og om Afghanistan. Her fra et ... Read more »

Danskene øyner slutt på massetesting og restriksjoner – Nakstad skeptisk

– Snart er det tid for å stoppe med restriksjoner og massetesting. Slik åpner epidemiolog og professor Lone Simonsen ved Roskilde universitetet et innlegget i Forskerzonen på Videnskab.dk. Simonsen er ... Read more »

Par i 25-årsåldern misstänks för misshandel av ett spädbarn

© Johan Nilsson/TT Åklagaren beskriver misshandeln som synnerligen grov. Ett ungt par i Kalmar har begärts häktade, misstänkta på sannolika skäl, för att ha misshandlat ett spädbarn. Barnet vårdas med ... Read more »

Beste billige aktivitetsarmbånd 2022

I løpet av få år har aktivitetsmålere, som begynte som enkle skrittellere, utviklet seg til å bli avanserte treningspartnere for håndleddet. Mange av dem kan være ganske dyre, men her ... Read more »

Par misstänks för misshandel av sitt spädbarn

© Johan Nilsson/TT Ett par har begärts häktade misstänkta för synnerligen grov misshandel av sitt eget spädbarn. Arkivbild. En man och en kvinna begärs häktade misstänkta för synnerligen grov misshandel ... Read more »

Norsk smittoro – skjuter upp OS-resa

© Terje Pedersen/NTB Norske sprinttränaren Arild Monsen. Norska skidlandslaget har fått en skakig uppladdning in för OS i Peking. Nu sätts hela herrtruppen, inklusive storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo, i karantän ... Read more »

Snart tomt for hurtigtester i Trondheim

© (NTB scanpix) Kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim frykter at kommunen går tom for hurtigtester før de får ny forsyning. Foto: Annika Byrde / NTB Snart tomt for hurtigtester i ... Read more »

Bikket en halv million bruktbilkjøp ‒ slik unngår du fellene

2021 ble ikke bare et rekordår for nybilsalget, for også bruktbilene satte ny rekord. Men mange opplever dessverre problemer rundt bruktbilkjøpet. I fjor ble det registrert 176.276 nybiler, og ble ... Read more »

Julian Lennon säljer Beatles-föremål digitalt

© TT Julian Lennon. Arkivbild John Lennons äldste son Julian auktionerar nu delar av sin samling med minnessaker från Beatles-tiden som digitala objekt, rapporterar BBC. Föremålen till salu är en ... Read more »

Jobbkris i Indien: ”Värre än vi någonsin har sett förut”

© Tillhandahålls av Omni Indien står inför en jobbkris, skriver Reuters. Färre arbeten än normalt skapas, vilket blir ett problem när tolv miljoner människor kommer ut i arbetslivet varje år. ... Read more »

Modis motståndare försöker göra jobben till valfråga

© Tillhandahålls av Omni Rivalerna till Indiens premiärminister Narendra Modi försöker göra landets höga arbetslöshet till en central valfråga, skriver Reuters. I februari och mars hålls regionval i fem viktiga ... Read more »

Discoverys blixtdrag inför OS – skickar inte några kommentatorer till Peking

© Tillhandahålls av Omni Discovery gör stora förändringar i upplägget inför OS, rapporterar Sportexpressen. Enligt tidningen kommer inga experter eller kommentatorer att resa till Kina som planerat. Tv-kanalen motiverar beslutet ... Read more »

AVSLÖJAR: Nya budet till Nyasha Mushekwi

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Nyasha Mushekwi, 34, har flertalet gånger gjorts aktuell för en comeback till Djurgården. Anfallsstjärnan har suttit på ett utgående avtal med sin kinesiska klubb, Zheijang FC, ... Read more »

Frende: Kvinner er mest hissige bak rattet

© Leveres av ABC Nyheter Kvinner er oftere hissig og stresset bak rattet enn menn, ifølge undersøkelse. – Blant menn er det 6 av 10 som sier det samme. Jeg ... Read more »

Saablar … Ladugårdsfyndet såldes för rekordsumma

Den gröna Saab 96:an av sista årsmodell som bara gått 7 km blev en riktig snackis. Slutpriset blev rekordhögt när budkampen var över. Den förmodat lycklige nya ägaren får lägga ... Read more »

”Ta ett helhetsgrepp om laddningen av elbilar”

DEBATT. Utan samordning nationellt och inom EU kan det publika system för laddning av elbilar bli ett sammelsurium av lösningar. Vi har fyra konkreta lösningar, skriver Ingenjörer för miljön och ... Read more »

Aleksej Navalnyj satt på terrorliste av russiske myndigheter

© Leveres av ABC Nyheter Aleksej Navalnyj ser gjennom gitteret i et fengslingsmøte i et russisk fengsel 17. januar. Tirsdag ble det kjent at russiske myndigheter har satt opposisjonslederen på ... Read more »

«Fleabag»-regissøren skal gi Ellinor Oliphant liv på filmlerretet

Harry Bradbeer er blant annet kjent for å ha regissert serien «Fleabag» samt filmene om Enola Holmes. Romanen om Eleanor Oliphant er skrevet av Gail Honeyman, og den har solgt ... Read more »

Bombväst detonerade vid farthinder

© TT Melbourne. Arkivbild En 43-årig man dödades efter att den bombväst han bar detonerat under en bilfärd i en förort i den sydöstra delen av Melbourne i Australien. Enligt ... Read more »

Allra-toppar försätts i personlig konkurs

© Tillhandahålls av Omni De fyra fängelsedömda Allratopparna har försatts i personlig konkurs, skriver Expressen. Tidningen skriver också att flera av profilerna, med hänvisning till intressekonflikter, vill undvika att en ... Read more »

Tio inför rätta för mordplaner på ”tung spelare”

© Tillhandahålls av Omni I dag inleds rättegången mot de tio personer som misstänks för långtgående planer på att mörda en 35-årig helsingborgare. Åklagare Per Axel Rosén säger till P4 Malmöhus ... Read more »

Skoen du kan bruke til «alt»

Skoen du kan bruke til «alt» Med den nye skomodellen fra populære Hoka, har du sko som passer til alt. Skoen er godt dempet og egner seg svært godt til gå- ... Read more »

Grottefesten i Oslo ferdig etterforsket

© Leveres av ABC Nyheter Grotten, eller bunkeren, på St. Hanshaugen der festen foregikk, ble i ettertid lukket og stengt med en metallplate. Politiet er ferdig med etterforskningen av den ... Read more »

Romteleskopet James Webb er framme ved målet sitt

© Leveres av ABC Nyheter En tegning av James Webb-teleskopet fra 2015. Dermed er teleskopet et steg nærmere å kunne gi svar på store spørsmål om universet og dets historie, ... Read more »

Tonga-vulkanens lydbølge gikk jorda rundt tre ganger

© Leveres av ABC Nyheter Store ødeleggelser i Tonga etter vulkanutbruddet og tsunamien. Det sier seismologen Björn Lund til det svenske nyhetsbyrået TT. Utbruddet i undervannsvulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai 15. ... Read more »

Forskere mener FHI kunne ha forsket på smitteverntiltakene likevel

© Leveres av ABC Nyheter En pensjonert FHI-forsker mener en feiltolkning av loven kan ha gjort at vi ikke vet nok om smitteverntiltakenes effekt. Det er lite kunnskap om hvordan ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic