Adilkah beri peluang kedua?

adilkah beri peluang kedua?
© Provided by Harian Metro Hukuman mati mandatori biasanya membabitkan kes jenayah berat.

KEJAYAAN Malaysia menempa nama di persada antarabangsa kadangkala diselusuri dengan onak duri. Sebelum ini, Malaysia terpalit dengan jolokan negara transit bagi aktiviti pengedaran dadah kerana sifat geografi negara berdekatan dengan tiga segi maut sehinggakan rakyat Malaysia yang ingin ke luar negara terpaksa menjalani pemeriksaan kastam dan imigresen yang begitu ketat. Pada ketika itu, keputusan kerajaan Malaysia melaksanakan Akta Dadah Berbahaya yang mengenakan hukuman gantung sampai mati terhadap pengedar dadah dilihat rasional bagi memulihkan semula imej negara.

Pada ketika itu, beberapa negara maju cuba mengekori bayang-bayang Malaysia untuk turut sama memperkenalkan undang-undang seumpama dengannya. Namun, usaha ke arah memansuhkan undang-undang mati mandatori kepada pesalah menjadi antara agenda utama kerajaan Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Hukuman mati mandatori biasanya membabitkan kes jenayah berat seperti pengedaran dadah, pembunuhan, senjata api dan sebagainya.

Rakyat Malaysia melihat isu ini sebagai subjektif dan mengikut latar belakang masing-masing. Sudah pasti golongan pejuang hak asasi manusia akan memperjuangkan pemansuhan hukuman mati mandatori, manakala keluarga mangsa bunuh menyifatkan tindakan itu tidak adil. Pengamal undang-undang pula mahu pemansuhan hukuman mati turut terpakai kepada kes yang diputuskan sebelum ini, membabitkan 1,359 banduan yang menunggu untuk digantung sejak 2018.

Ada juga rakyat tidak bersetuju dengan pemansuhan ini kerana bimbang berikutan kes jenayah berat kian menjadi-jadi. Tidak dilupakan juga ada sebilangan masyarakat yang masih tidak faham mengenai maksud sebenar pemansuhan hukuman mati mandatori. Ramai keliru dengan isu ini dan percaya bahawa selepas ini tidak akan ada hukuman mati dikenakan kepada pesalah. Itu tidak benar.

Hakikatnya, kerajaan tidak berhasrat memansuhkan hukuman mati kepada pesalah. Ketika ini, kerajaan berhasrat untuk memansuhkan hukuman mati mandatori. Perlu difahami konsep ‘mandatori’ dalam konteks hukuman mati. Setakat ini, hakim atau mahkamah tidak ada pilihan dan perlu menjatuhkan hukuman mati sekiranya seseorang itu bersalah kerana terlibat dengan kes-kes jenayah berat seperti pengedaran dadah, pembunuhan, senjata api dan sebagainya.

Kenapa hakim tiada pilihan? Undang-undang di Malaysia secara objektifnya menetapkan begitu. Undang-undang sebegini mendapat tentangan negara yang kononnya mempertahankan hak asasi manusia, termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pada 1983, Malaysia memperkenalkan hukuman mati mandatori kepada sesiapa yang didapati bersalah memiliki sekurang-kurangnya 15 gram dadah jenis heroin. Pertengahan 1980-an, dunia dikejutkan dengan penahanan dua rakyat Australia, iaitu Kevin Barlow dan Brian Chambers yang dikenakan hukuman mati mandatori di Malaysia. Pada ketika itu, media barat lantang menyelar tindakan Malaysia sebagai kejam.

Namun, setelah lebih 3 dekad undang-undang tersebut diperkenalkan, Malaysia berhasrat untuk memansuhkan hukuman mandatori atas alasan setiap orang perlu diberikan peluang kedua. Jadi, isu yang hangat dibincangkan setakat ini adalah berkaitan dengan pemansuhan hukuman mati ‘mandatori’ dan bukannya pemansuhan hukuman mati. Setakat ini, kerajaan masih belum menetapkan jangka waktu bagi menguatkuasakan pemansuhan hukuman mati mandatori yang dipersetujui.

Keputusan yang dibuat oleh kerajaan bagi memansuhkan hukuman mati mandatori pada ketika ini hanyalah di peringkat awal dan banyak lagi proses yang perlu dilalui untuk pemansuhan undang-undang itu dapat direalisasikan. Beberapa akta seperti Kanun Keseksaan, Akta Senjata Api, Akta Dadah Berbahaya 1952 perlu dipinda di Parlimen bagi perlaksanaan dasar baharu itu dapat dilaksanakan.

Katakan keputusan untuk menghapuskan hukuman mati mandatori itu betul-betul dilaksanakan kelak, maka hakim akan diberikan kuasa pertimbangan untuk menentukan jenis hukuman yang akan dikenakan kepada pesalah, sama ada hukuman mati atau selain daripada hukuman mati. Penilaian yang dibuat itu nanti sudah pasti mengikut kearifan hakim berdasarkan keadaan kes (circumstances of the case) dan tahap keseriusan sesuatu jenayah yang didasari fakta dan bukti kukuh. Apabila hakim mahkamah diberi kuasa pertimbangan, cabaran besar pasti menanti. Penelitian dan pemeriksaan yang rapi dan lebih perlu dijalankan bagi membuktikan ‘niat’ seseorang itu melakukan jenayah, tahap keseriusan jenayah yang dilakukan dan sebagainya.

Jadi, adakah hukuman mati akan dimansuhkan selepas ini? Jawapannya tidak. Yang bakal dimansuhkan adalah terma ‘mandatori’ itu. Sekiranya kerajaan ingin memansuhkan hukuman mati mandatori, alternatif hukuman yang bersesuaian dan setara perlu diberikan agar hukuman yang dikenakan kepada pesalah itu betul-betul setimpal dengan jenis dan tahap keseriusan jenayah. Mungkin antara perkara yang kita boleh perhalusi adalah berkaitan pelaksanaan undang-undang Islam mengikut hukum Qisas, Keistimewaan Qisas ialah pihak yang kena tuduh boleh merayu kepada keluarga mangsa supaya dapat digantikan hukuman dengan ganti rugi atau diyat.

Pemansuhan hukuman mati mandatori dibuat untuk memperbaiki kedudukan Malaysia dalam skor hal-hal imigresen dan piawaian hak asasi antarabangsa. Tambahan pula, hukuman mati mandatori selama ini secara amnya tidak berkesan mengurangkan jenayah.

Penulis berpendapat bagi kes kesalahan seperti pembunuhan kejam, hukuman bunuh tetap menjadi pilihan dan keutamaan. Kes menyayat hati seperti kes pembunuhan Along Spoon, pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan Kevin Morais dibuktikan bahawa pembunuh sepatutnya menerima hukuman mandatori yang melebihi daripada mandatori. Sekiranya pembunuh itu mendapat ‘peluang kedua’ konsep keadilan akan tercemar kerana mangsa bunuh belum pernah sempat merasai nikmat ‘peluang kedua’.

Penulis Pensyarah Dasar Awam di Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, UiTM

© New Straits Times Press (M) Bhd

News Related

OTHER NEWS

Pandelela vows to come back stronger

Pandelela vows to come back stronger AFTER their two-bronze achievement at the World Championships, many expected the national divers to return with gold medals from the Commonwealth Games. However, they ... Read more »

#JOM! GO: Singapore's adventure for the 'little' big explorers

#JOM! GO: Singapore’s adventure for the ‘little’ big explorers ITCHING to take a break and find a place for some family fun? Bring your family for that post-pandemic ‘revenge travel’ ... Read more »

PBM's application to join BN will be announced next week: Tok Mat

BN deputy chairman Datuk Seri Mohamad Hasan SEREMBAN – Barisan Nasional will announce next week if Parti Bangsa Malaysia (PBM) would be allowed to join the coalition in facing the ... Read more »

Marc Marquez to return to MotoGP paddock in Austria for Honda progress update

The six-time MotoGP world champion has been out of action since he underwent a complex operation on his right arm in his bid to return to full fitness and mobility ... Read more »

Hartalega, KLCCP Stapled, Texchem Resources, Leong Hup, Serba Dinamik, ILB, Green Packet, G3 Global, Nestcon and Gabungan AQRS

Hartalega, KLCCP Stapled, Texchem Resources, Leong Hup, Serba Dinamik, ILB, Green Packet, G3 Global, Nestcon and Gabungan AQRS KUALA LUMPUR (Aug 9): Here is a brief look at some corporate ... Read more »

Semua boleh sokong Ismail Sabri jadi PM - Ronald

Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) , Datuk Seri Ronald Kiandee. – Foto AZIAH AZMEE yusri.muzamir@bh.com.my SERDANG: Perikatan Nasional (PN) tidak akan menghalang mana-mana pihak, termasuk Pakatan Harapan (PH) daripada ... Read more »

Lelaki mengamuk dakwa kuliah subuh bising ditahan

Lelaki mengamuk dakwa kuliah subuh bising ditahan bhnews@bh.com.my KUALA LUMPUR: Polis menahan seorang lelaki yang membuat kacau ganggu ketika sesi kuliah subuh berlangsung di sebuah surau di Ampang Campuran, Ampang ... Read more »

RM6 bilion guna beli peralatan bina LCS

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Datuk Ahmad Nazim Abdul Rahman yusri.muzamir@bh.com.my KUALA LUMPUR: Pembayaran RM6 bilion daripada nilai keseluruhan kontrak pembinaan Kapal Tempur Pesisir (LCS) dibuat bagi ... Read more »

Gravel Notes Podcast: Rally Finland review and Tom's Toyota co-drive

Podium: Winners Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai World Rally Team Hyundai i20 N Rally1, second place Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen, Toyota Gazoo Racing WRT Toyota GR Yaris Rally1, third place ... Read more »

Giggs assault trial: Ex-girlfriend details 'red flags'

Giggs assault trial: Ex-girlfriend details ‘red flags’ LONDON: A UK court on Tuesday heard the ex-girlfriend of former Manchester United star Ryan Giggs tearfully recount years of “aggressive” and manipulative ... Read more »

RM6 bilion beli semua peralatan diperlukan kapal LCS

Replika LCS. am@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Pembayaran RM6 bilion daripada nilai keseluruhan kontrak Kapal Tempur Pesisir (LCS) dibuat bagi menampung perbelanjaan pembelian hampir semua peralatan diperlukan bagi pembinaan enam kapal itu. ... Read more »

FBI Searches Trump’s Mar-a-Lago Residence, Cracks His Safe

Mar-a-Lago (Photo: Wikimedia) The FBI executed a search warrant on Monday night to enter former President Donald Trump‘s Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida, as a part of their probe ... Read more »

Anwar gesa Najib, Zahid, Hisham tampil beri penjelasan berhubung skandal LCS

(Dari kiri) Bekas perdana menteri Najib Razak, bekas menteri pertahanan Ahmad Zahid Hamidi dan menteri pertahanan Hishammuddin Hussein digesa menjelaskan penglibatan mereka dalam skandal kapal tempur pesisir (LCS). PETALING JAYA: ... Read more »

Sri Pahang terus menyerlah bersama Dollah

PEMAIN import Sri Pahang FC, Steven Rodriguez (kiri) dan Manuel Hidalgo (kanan) masing-masing menyumbangkan satu gol ketika menewaskan PJ City FC 3-0, malam ini. FOTO Bernama firdaushashim@hmetro.com.my Petaling Jaya: Magis ... Read more »

Goulon pastikan tiga mata milik NSFC

PEMAIN Negeri Sembilan FC meraikan kemenangan 3-2 ketika menentang Penang FC, di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, malam ini. FOTO Bernama sukanteam@nstp.com.my Seremban: Negeri Sembilan FC (NSFC) melebarkan rekod kemenangan ... Read more »

PJ City mangsa terbaharu Sri Pahang

Pemain Sri Pahang FC, Andres Steven Rodriguez Ossa (kiri) dan Manuel Federico Hidalgo Gasparini (kanan) meraikan jaringan ketika menentang PJ City FC pada perlawanan Liga Super di Stadium Majlis Bandaraya ... Read more »

Bung arah semua bahagian Umno di Sabah kemuka cadangan calon PRU15

Bung Moktar Radin (dua dari kiri) mempengerusikan mesyuarat Umno Sabah di bangunan parti itu, di Kota Kinabalu, malam ini. KOTA KINABALU: Ketua Umno Sabah Bung Moktar Radin mengarahkan setiap bahagian ... Read more »

Sabah FC terus mengekori JDT

KAPTEN Sabah FC, Baddrol Bakhtiar (tengah) menanduk masuk gol tunggal ketika menewaskan Sarawak United FC 1-0 pada aksi Liga Super di Stadium Likas, malam ini. FOTO MOHD ADAM ARININ sukan@hmetro.com.my ... Read more »

Baddrol julang Sabah

Pemain Sabah FC meraikan gol jaringan Baddrol Bakhtiar ketika perlawanan Liga Super menentang Sarawak United FC di Stadium Likas, malam ini. STR/MOHD ADAM ARININ bhsukan@bh.com.my KOTA KINABALU: Sabah FC memanfaatkan ... Read more »

#TECH: These Maybank cards can be used for Apple Pay

#TECH: These Maybank cards can be used for Apple Pay KUALA LUMPUR: Maybank has announced that its Maybank and Maybank Islamic Mastercard and Visa credit, debit and prepaid cards can ... Read more »

Anti-party hopping law should be in force by mid-September, says Wan Junaidi

Anti-party hopping law should be in force by mid-September, says Wan Junaidi KUALA LUMPUR: Constitutional amendments to prohibit Members of Parliament (MP) from switching parties are expected to be enforced ... Read more »

It’s politicians, bureaucrats who control arms deals, says analyst

Six frigates ordered by the navy in the littoral combat ships programme have yet to be delivered after RM6 billion had been spent by Putrajaya. (Bernama pic) PETALING JAYA: A ... Read more »

Polis tahan lelaki mabuk selepas rempuh 7 kenderaan, larikan sebuah kereta

Antara kenderaan yang rosak selepas dirempuh seorang lelaki mabuk di Kulai, malam tadi. (Gambar Facebook IPD Kulai) PETALING JAYA: Seorang pemandu pacuan empat roda dipercayai mabuk merempuh tujuh buah kenderaan ... Read more »

Genggaman terakhir isteri

GAMBAR kenangan Muhammad Fadzli yang mendukung Falisha di sisi Farha. redzuan.muharam@hmetro.com.my Pontian: Hasrat Muhammad Fadzli Ahmad untuk menimang cahaya mata kedua tidak kesampaian apabila isteri, Farha Mohd Sabri dan bayi ... Read more »

Magis Anuar, Ziana Zain! Antara tangis dan teruja peminat

HEBAT dan mempunyai aura tersendiri. Itu gambaran paling tepat bagi menyingkap konsert Anuar Zain & Ziana Zain Live In Kuala Lumpur di Plenary Hall, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada ... Read more »

Pendaki wajib guna malim di gunung berisiko mulai tahun depan

Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Mohd Ridza Awang berkata nisbah seorang malim untuk tujuh pendaki akan dikuatkuasakan tahun hadapan. (Gambar Bernama) PETALING JAYA: Jabatan Perhutanan Semenanjung mewajibkan semua aktiviti pendakian ... Read more »

Drunk Hilux driver who caused seven vehicle pile-up in Kulai arrested

Kulai district police chief Supt Tok Beng Yeow said the 38-year-old suspect was believed to be under the influence of alcohol when he was driving his Toyota Hilux. JOHOR BAHRU ... Read more »

Swiss expats forge close ties with Malaysians

Swiss expats forge close ties with Malaysians KUALA LUMPUR: It was a welcome relief for the Swiss community living here, after they renewed their acquaintances with their Malaysian friends following ... Read more »

Anti-hopping law expected to be enforced by mid-September - Wan Junaidi

Minister in the Prime Minister’s Department (Parliament and Law) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar during a press conference at the Parliament building today. – BERNAMA KUALA LUMPUR – ... Read more »

Shahrir gave RM10,000 cheque to Umno branch for football tournament, says witness

Shahrir gave RM10,000 cheque to Umno branch for football tournament, says witness KUALA LUMPUR: The High Court here heard that Taman Kebun Teh Umno branch in Johor had received a ... Read more »

Can voters trust a Zahid-led BN after LCS scandal, asks Muhyiddin

Former defence minister Ahmad Zahid Hamidi has denied any involvement in the scandal surrounding the purchase of six littoral combat ships. PETALING JAYA: Perikatan Nasional (PN) chairman Muhyiddin Yassin questioned ... Read more »

Kedah kecundang berdepan 9 pemain, masa tambahan 7 minit

KESEBELASAN utama Kedah ketika menentang PSM Makassar, malam ini. FOTO FB KDA FC firdaushashim@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Perjalanan Kedah Darul Aman (KDA) FC dalam kempen Piala AFC terhenti di peringkat separuh ... Read more »

Kedah terkandas di separuh akhir

Skuad Kedah terkandas di separuh akhir Piala AFC. zulfaizan@mediaprima.com.my KUALA LUMPUR: Perjuangan Kedah Darul Aman FC (KDA) di pentas Piala AFC terhenti di separuh akhir Zon ASEAN apabila tewas 2-1 ... Read more »

Bilik sauna di pusat beli-belah terbakar

BILIK sauna terbakar 80 peratus. FOTO Ihsan Bomba. nurul.hidayah@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Bilik sauna di dalam sebuah pusat beli-belah terkemuka di Jalan Ampang di sini, terbakar hari ini. Jurucakap Pusat Gerakan ... Read more »

Najib tarik balik dakwaan rasuah terhadap hakim Nazlan

Najib tarik balik dakwaan rasuah terhadap hakim Nazlan Najib Razak telah menarik balik dakwaan rasuah terhadap hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang mensabitkan serta menjatuhkan hukuman penjara 12 ... Read more »

Skandal LCS: Adakah rakyat masih percaya Zahid, BN, soal Muhyiddin

Muhyiddin Yassin berkata isu skandal kapal tempur pesisir (LCS) berlaku ketika Ahmad Zahid Hamidi yang juga pengerusi BN menjadi menteri pertahanan. (Gambar Bernama) PETALING JAYA: Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Muhyiddin ... Read more »

Parti pimpinan PM India bakal hilang kuasa di Bihar

Narendra Modi. – Foto fail AFP LUCKNOW: Parti gabungan pimpinan Perdana Menteri India, Narendra Modi, dijangka kehilangan kuasa di Bihar, selepas rakan komponennya menarik sokongan bagi memulakan perbincangan untuk bekerjasama ... Read more »

Pengadil enggan bernaung bawah Mastaf akan digugurkan - Suhaili

PRESIDEN Mastaf, Datuk Suhaili Abdul Rahman. sukan@hmetro.com.my Kuala Lumpur: “Mana-mana pengadil dilesenkan Persekutuan Sepaktakraw Antarabangsa (Istaf) dan tidak mahu bernaung di bawah Persekutuan Sepaktakraw Malaysia (Mastaf), kita akan gugurkan mereka.” ... Read more »

More Malaysian youths having sex earlier

More Malaysian youths having sex earlier KUALA LUMPUR: Durex Malaysia’s Sexual Health and Intimate Wellness Survey conducted recently revealed that more Malaysian youths are sexually active. Durex marketing director Tiffany ... Read more »

Perikatan Nasional calls for RCI to look into LCS project scandal

Perikatan Nasional calls for RCI to look into LCS project scandal KUALA LUMPUR: Perikatan Nasional (PN) chairman Tan Sri Muhyiddin Yassin has urged the government to set up a royal ... Read more »
7 Fantastic Hotels For A California Summer ExperienceThe Houseboat Getaway Near Ottawa Perfect for the Whole Family22 Amazing Outdoor Adventures I Loved In New Zealand5 Fantastic Stops On A Missouri Road Trip From St. Louis To St. JosephFolks Are Flocking To New Mexico For A High Flying Milestone This October15 Best Things to Do in New CarrolltonSurprising Shark Discovery Found Thousands Of Miles From Its HomeWhat You Need To Know About Road Closures At This National ParkThird-Culture Kid Blues: My Experience as an Indonesian Who Grew Up in MalaysiaA Guide to Ukay-Ukay Shopping in and Near Metro Manila7 Historic French Brasseries You Must Visit In Paris7 Amazing Outdoor Activities To Experience In Big Sky, Montana In The SummerTop 8 Questions To Ask Before Moving To Costa RicaEverything You Need To Know About Visiting Qatar¡Felices fiestas! A guide to Spain’s best annual events17 Amazing Things To Do In Beautiful Austin, TexasFancy Feast Isn’t Just For Felines, Where You Can Dine On Cat-Inspired Cuisine Why October Is The Best Time To See Elk In This StateBorobudur Temple – The World’s Largest Buddhist TempleMantigue Island: Camiguin’s Little Jewel | LakwatseroThe Wave of Utah and Arizona: Where “Amazing” is Understatement | LakwatseroMonad ShoalHow to Get to Luna ApayaoTales From Sadanga: The Trek to Fowa-as Falls | LakwatseroAbout BatadHow to Commute to 21 Kilometers Coffee and Back#13 Himalayan Mountain Range (Nepal)NATAS Travel Fair 2022: Best Travel and Tour Package Deals!Batanes: Sweet Rendezvous With My Playground | LakwatseroNaked IslandThe GreeneryBalabac Sojourn: Immersion in Bugsuk Island | Lakwatsero1. Chocolate HillsHow To Get to BulalacaoSurprises in Naujan | LakwatseroNatnat BeachScuba Diving in Mantigue Island: Revisiting Underwater HomeLubang: En Route to Big Surprises | LakwatseroAbout Cuyo1. Fortune Island (Nasugbu, Batangas)Climbing Mount MitsutogeWaterfalls of Mount Romelo: Buruwisan, Batya-Batya & MoreSurigao: Scuba Diving in Mabua | LakwatseroRooms and RatesBud Bongao: The Revered Mountain of Tawi-Tawi | LakwatseroHow to Get to CoronGoing In and Out of PokharaVisita Iglesia in Manila: Nine Churches to VisitA Day Trip to Seven Falls of Lake Sebu | LakwatseroBataan: Dunsulan Falls, Ambon-Ambon Falls & Limutan FallsHow to Get to MoalboalHow to Get to Kansalakan Enchanted RiverDetour to Mainland Sablayan | LakwatseroWaterfalls in Real, Quezon: Cawayan, Balagba & Noknok FallsRuwanwelisaya StupaSan GabrielColibra Island: Dasol’s Island Hideaway | LakwatseroHow to Get to Malamawi IslandHow to Get to Maosonon IslandBalabac Sojourn: Bugsuk Island Stole My Heart | LakwatseroAttractions in Igorot Stone KingdomNacpan & Calitang: The Twin Beaches of El Nido | LakwatseroCalinawan CaveClimbing Mount Fuji: Frequently Asked Questions1. Tropical Four SeasonsMasasa Beach Travel RequirementsPacsafe Toursafe Wheeled Duffel: The Ultimate Urban Adventure Buddy | LakwatseroHow to Get to Mount KitadakeKiltepan View Deck (Sagada, Mountain Province)A Solo DIY Trek to Kawah Ijen of Indonesia | LakwatseroFirst Time in NAIA Terminal 1: Seriously, It’s Not As Bad As You Think! | LakwatseroHow to Get to Mount Cayabu and MaynobaTagbilat Falls: The Curtain Falls of Zamboanga SibugayHow to get to Quitinday Falls and Underground RiverPaoay Church: UNESCO World Heritage Site in Ilocos NorteThe Island in FocusBicycle Diary: Kaybiang Tunnel Loop | LakwatseroSelf Guided 6D/5N Annapurna Base Camp TrekA Weekend of Ultimate Adventure in Baler | LakwatseroHow to Get to Camotes IslandsHail to Hulugan FallsIloilo: Where to Indulge in the City of LoveIntroducing SibaltanHow to Get to Kabutongan FallsHow to Get to Calinawan CaveAbout CaramoanHow to Get to Cabagnow Cave PoolFive Hours in Jakarta: A Walk in the Old Batavia (And Misadventures in Jakarta) | LakwatseroRacuh a Payaman (Marlboro Hills)Machu Picchu HouseAbout LubangHow to Get to Nagpatong Rock by Public Transport:A Glimpse of Manila Metropolitan Theater | LakwatseroAbout LunaAbout Capul IslandAlalum Falls: Shared Majesty of Sumilao and Impasug-ongSnake IslandZunsibarPico de Loro Frequently Asked Questions (FAQs)Tulay na Bato Falls48 Hours in Brisbane: A Quick Guide & ItineraryAbout BiriTales of a True Wanderer: The Joys and Pains of Solo Travel | LakwatseroWelcome to Surigao del SurMt. Palay-Palay  National ParkAbout PagudpudFive Levels of Aguinid FallsIntroducing San Pascual, MasbateMount Manmanoc ItineraryAdventures in Fortune Island of Nasugbu | LakwatseroNext Level Mobile Photography with Sony Xperia XZ1 | LakwatseroScuba Diving in Siargao: Discovering the Underwater Treasures of Daku Island | LakwatseroAbout Davao CityHow to Get to AndaJanuary: Cebu & IloiloHow to Get to Mines View ParkKamay ni Hesus: Pilgrimage Site in Lucban | LakwatseroPoon Hill: Three Days of Himalayan AdventureCalvary Hill Cemetery of SagadaHow to Get to TambobongMilford SoundTen Things To Do in Sagada: Bucket List for NewbiesDahoyhoy FallsPilot for a Day: The Ultra Light Aircraft Experience | LakwatseroReal Coffee and Tea Cafe of Boracay | LakwatseroGhorepani Poon Hill TrekAbout Maniwaya IslandHow to Get to Binanga FallsPalo Alto Falls of Baras, Rizal | LakwatseroExplore Moscow: Best Things to Do in the City | LakwatseroStairway to HeavenMount Guiting-Guiting Overnight Trek Complete ItineraryCape Melville LighthouseLa Cathedral Café: Restaurant with a View in IntramurosKapurpurawan Rock Formation: White and BeautifulDay Hike ItineraryThe Sandbox at AlvieraHow to go to Mararison IslandA Weekend of Adventures in South Cebu and DumagueteCalayan Island: A Virtual Diary of Our Epic Journey | LakwatseroFaro de Isla Jintotolo (Jintotolo Island Lighthouse)Low’s PeakAbout Taal VolcanoHow to Get to Mag-aso Falls of BoholSamar: Biri Rock Formations Up Close | LakwatseroBonbon BeachIntroducing Jomalig IslandAbout Cotabato CityAbout TabukLeyte Landing Memorial: A Memorial for a Fulfilled Promise | LakwatseroSilyang Bato, Mount MaramiPanimahawa Ridge and Cedar Falls Day Hike ItineraryFun in the World’s Best IslandSample Albay ItinerariesMagpupungko Beach and Tidal Pools6 Tips for Living in the Philippines | LakwatseroDaraga Church: The Nuestra Señora dela Porteria ChurchTulgao Rice TerracesCape Melville Lighthouse (Faro del Cabo Melville)Canyoneering to Kawasan FallsLake FewaLong Weekend: Five-Day Suggested Itineraries in Luzon | LakwatseroAbout CaponesThe Wichcraft Café of Zamboanga City | LakwatseroHow to Get to GuiuanAll-Female FloorHow to Get to Neri’s VilleDiotay’s EateryShort but Sweet Melaka Getaway | LakwatseroHow to Get to Tinuy-An FallsOslob: The Lost Grandeur of Tumalog Falls | LakwatseroIlocos ItineraryDitumabo Falls: The Mother Falls of San Luis, Aurora!Biking in Kalinga: Trek and Bike to TabukParadise Garden: A Haven for Sea TurtlesSiargao: Magpupungko Beach and Tidal Pools | LakwatseroAbout Bucas GrandeCoral GardenSagadaA Walk in Sangay Siapo Island Before it is Gone? | LakwatseroAmbaguio-Akiki ItineraryCorregidor Island Lighthouse (Faro dela Isla de Corregidor)Faro de Punta de Malabrigo (Malabrigo Point Lighthouse)About CulionNaidi Hill LighthouseBoquete IslandHow to Commute to Temple of LeahCatanduanes: The Heritage Church of Bato | Lakwatsero1. White Water Rafting or KayakingMount Fuji Overnight Climb ItinerarySip & Gogh Paint Studio: Unleash Your Inner Van Gogh | LakwatseroBatanes ItineraryHow to Get to Quitinday HillsAbout Callao CaveDiscover LakawonBiking to Taal: A Fun Ride to Batangas’ Heritage TownAntique Blooming: The Rafflesia of San RemigioMalasimbo Lights and Dance FestivalBacolod ItineraryPoon HillAttractions in Mirador Heritage and Eco ParkHulhumale Public BeachRomblon Island: Bonbon Beach, Tiamban Beach & MoreAdventure in Sabah: White Water Rafting in Padas River | LakwatseroHow to Get to Hinakpan Mystical HillsWelcome to Lake SebuAbout CasiguranAbout BuscalanHow to Go to Kalanggaman IslandFaro de Cabo Bojeador (Cape Bojeador Lighthouse)Backpacking Maldives: Budget Itinerary, Expenses & TipsHow to Get ThereOffbeat Bohol Itinerary: 3D/2N of AdventuresHow to Get to Tawi-TawiAlona BeachPangilatan Falls: The Forgotten Gem of Tapaz, CapizWorld War I: SMS Cormoran II3D/2N Taiwan Itinerary: Taipei – Yehliu – ShiffenLaos for Backpackers: Getting There on a BudgetBasic RequirementsHow to Get to Antong FallsCathedral CaveHow to Go to Gubat, SorsogonAbout SadangaHow to Get to Bugui Point LighthouseHow to Get to Cabra Island LighthouseCebu Itinerary: Three-Day Adventures in the SouthAbout AndaLuna: A Day in the Show Window of Apayao | LakwatseroMargues Blue LagoonFinding Palaui’s Cape Engaño Lighthouse | LakwatseroHow to Get to Mantayupan Falls of Barili, CebuHow to Get to MaligcongLinapacan Islands: Between Paradise | LakwatseroKLIA to KLCCHow to Get to JomaligBanaug ShoalEspadang Bato – Payaran Falls Day Hike Itinerary10 Remarkable Philippine Destinations for Solo TravelMiagao Church: A UNESCO World Heritage Site in IloiloAbout Carbin ReefAbout Parola IslandCabra WreckageCobra Falls: Ozamiz City’s Best Kept SecretBasco: The Chapel on the Hill of Tukon | LakwatseroBack in Kathmandu’s Lovely Mess | LakwatseroHimalayan Adventure: Kathmandu to Pokhara Overland | LakwatseroItineraryChinatown Vancouver (Stop #23)Situbo Falls: Tampilisan's Awesome SurpriseHow to Get to Inambakan FallsTuasan Falls: Another Camiguin’s Charmer | LakwatseroHow to Get to Lake SebuMarinduque Loop: Biking in the Heart of the Philippines1. Batanes: A Piece of HeavenMe Gusta Sunzibar Tacloban! | LakwatseroHitachi Seaside Park: Quick Guide from Tokyo and NaritaBeautiful Islands and BeachesSunzibarTrekking NotesSnapshot: In Love with Batulao | LakwatseroPalaui IslandHow to Get to Mount PinatuboBicycle Diary: The Ride to Infanta | LakwatseroSwimHow to Get to Osmeña PeakDaranak Falls of Tanay Rizal | LakwatseroHow to Get to Stobosa Hillside Homes ArtworkSurf or Learn to SurfDIY Solo and Self-Guided Trek to Annapurna Base CampBatanes by Bike: North Batan Tour | LakwatseroThe BeachSta. Cruz Grande IslandBasilica de San Martin de ToursBaguio Budget Stay: Upstairs Bed & Bath | LakwatseroBiking in Batanes: Batan Island Loop | LakwatseroCandaba Bird SanctuaryCape EngañoAbout HungduanIligan Tourism Triangle: Mimbalut, Tinago & Maria CristinaAbout Jose PanganibanCadapdapan Rice TerracesHow to Get to Casaroro FallsKiltepan: Sagada’s Best Sunrise | LakwatseroBeguet: Colorado Falls of Tuba | LakwatseroFollow the Call of the Great Outdoors: Go Out & Get More | LakwatseroSanga-Sanga ReefMasbate City: Where to Eat in the City | LakwatseroAbout Carabao IslandRain Vortex at the Jewel of ChangiPacsafe Venturesafe 65L GII Travel PackIrakoWhere to Stay in CarmenHow to Get to Tangadan FallsHow to Get to Samal IslandEverest Base Camp Trek: Into the Dream ZoneTop Things To Do in Gangwon-do: Korea’s Adventure ProvinceJomalig: The Golden Sand of Salibungot Beach | Lakwatsero1. Tubbataha Reefs (Cagayancillo, Palawan)IitineraryAbout Anini-yNacpan BeachAbout Legazpi CityHow to Get to Shifen FallsScuba Diving in Pearl Island of Guiuan, Eastern SamarHow to Get to Nagtabon BeachSiargao Travel RequirementsHow to Go to TanayHow to Get to Garin FarmDay 1: Paoay and San Nicolas (Ilocos Norte)Nueva Vizcaya Weekend ItineraryHow to Climb Mount HamiguitanHow to Get to Santa Cruz IslandMount TalamitamHow to Get to Sambawan IslandBacuit Grill12 Places to Satisfy Your Affogato Cravings in the MetroLion’s RockVictoria HarbourCoronPicture Perfect: The White Island of Camiguin | LakwatseroPanglao: Alona’s Allure | LakwatseroSecrets of the Lakeside: The Waterfalls of Laurel & TalisayMiyaru FaruMemorial Temple of Lord BaoHotel Siesta ShibuyaHow to Get to Tinago FallsSimunul Island: The Birthplace of Islam in the Philippines | LakwatseroBalabac: Onuk Island, Pink Beach & Melville LighthouseBike Diary: Bike and Trek to Buscalan (Mount Polis – Bontoc – Buscalan) | LakwatseroTagaytay (Cavite)Yearend Adventure with Pacsafe Venturesafe 25L GII | LakwatseroFavorite Beach: Punta Sebaring of Bugsuk Island, BalabacWelcome to Apo Reef & Pandan Island!The Ruins of A FamosaHow to Get to Canyoneering SitePacsafe Ultimatesafe Z28, My Newest Ultimate Travel Buddy | LakwatseroPulangbato Falls: The Red Waterfalls of ValenciaLocationSpider House: Boracay’s Chill Corner | LakwatseroThe 10,000 Roses Café of Cordova, Cebu’s Newest CrazeHow to Get to Asik-Asik FallsHow to Get to Dao FallsWelcome to Concepcion1. First Single-Aisle Aircraft to Fly Non-Stop from the Philippines to AustraliaHow to Get to Casino PeakMaadhoo Finolhu (Picnic Island)Cagbalete Travel RequirementsNacpan and Calitang BeachesThe RockiesBalabacPagbilao: Iringan, Malicboy, Bahay-Pagi & Katapang FallsPetronas Twin TowerSta. Fe, Bantayan IslandEverest Base Camp Trek Primer: Frequently Asked QuestionsTaraw Cliff: See the Best View of El Nido | LakwatseroHow to Get to Elephant MountainAbout MandalaySpelunking Rate in Capisaan CavesScuba Diving in Romblon: Blue Hole and Gorda WallHow to Get to Imugan FallsHow to Get to Awao Falls?About SipalayComiran Island: The Pink Beach of Balabac, Palawan | LakwatseroBagan! Oh Bagan! | LakwatseroBuntot Palos Falls, Laguna’s Hidden Grandeur | LakwatseroSandugan WallMagtutuka RocksKoh Dac MaiPresenting Calayan IslandAbout Dumaguete CityOffbeat Cebu: Ten Amazing Waterfalls of the SouthHow to Get to Merloquet FallsMount Masaraga ItineraryBudget Stay in Boracay: W Hostel Boracay | LakwatseroRetail Therapy? Here Are 18 Best Places To Go Shopping in Seoul!10 Essential Tips for Exploring Tokyo on a Budget6 Reasons This Quaint Nova Scotia Town Is The Perfect Weekend Getaway From Maine10 Bantayan Island Resorts, Hotels, and Rentals for Your Tropical EscapeThe Incredible European Bike Tour That Takes You Through Three Countries In A Single Morning9 Foods You Must Experience In Alaska And Where To Find Them8 Things You Should Do Every Time You Walk Into A Hotel Room According To A Flight AttendantRetirement Diaries: Jan Suggests Staying Active But Not Too ActiveI’ve Only Paid For One Flight To Europe In 12 Years, Here’s HowI Worked At EPCOT, These Are My 10 Favorite Delicious Treats To Try At The Food And Wine FestivalFor The First Time, It’s A Family Affair In The Cockpit Of This AirlineAfter Nearly 70 Years, This Popular Train Route Returns On The East CoastThis Week’s Full Moon Is The Last Of Its Kind This Year, Here’s WhyWhy A Popular National Park Attraction Is Now Off Limits And Could Cost You ThousandsFarmers’ Almanac Predicts Cold, Snowy Winter For Most Of U.S., Here’s Where It Will Be Mild And DryPort Klang Day Trip: 10 Hours in Port Klang & Kuala Lumpur11 Extreme Things to Do in Queenstown New Zealand — The Adventure Capital of the WorldMuseum Of Ice Cream Singapore – 14 Playful IG-worthy Exhibitions, Unlimited Ice Cream, and the Largest Sprinkle Pool EverBurias Island: Your DIY Island Hopping in MasbateEl Nido Tour A: Breathtaking Lagoons7D Hong Kong Itinerary — Exploring Beyond the Food And Shopping Paradise17 Exciting Things to Do in Perth — Not For the Faint-Hearted19 Unique Travel Experiences You Can Buy That Make You RicherUlleungdo (울릉도): Misadventures at the secret island in KoreaTokyo Famous Food Guide: 7 things you can’t leave Tokyo without trying5D Lake Toba & Medan Itinerary — Caldera views and Gastronomic Adventures10D Germany Itinerary under S$1.1k — Gems in Munich, Düsseldorf, Cologne, Dortmund, Frankfurt9 Exciting Day Trips from San Francisco to Escape The City — From Skydiving to Exploring Coastal TownsKota Bharu Guide: Gateway to the Beautiful Perhentian Islands and a Lesser-known MalaysiaInterview with Alvin Ng on Travel Photography3D2N Koh Samui Itinerary — The Luxurious Adventure Getaway You NeedUltimate Singapore Food Guide — 54 Local-Approved Things to Eat in Singapore30D Backpacking in Japan Itinerary: 12 Cities Under S$3.1k for the Adventurous with the JR Pass — Sapporo, Tokyo, Osaka, Kyoto & KyushuHow I managed to convince myself and everyone else I could travel solo for a yearVisit the New Singapore Garden Oasis Tucked Away in a 51-Storey Skyscraper6 attractions in Busan you shouldn’t missBook a Staycation and Earn 50% AgodaCash Rebate For Your Next Holiday — Agoda 2.2 Flash SaleAll you need to know about WWOOFing in New ZealandOne-Week Bali Itinerary — The Lesser Known Side Most Tourists MissThe Only Guide You’ll Need To Nightlife in Phuket: Top 11 Places to Check Out for an Epic NightPhoto Guide to 15 of the Most Photogenic Places in Europe – France, Italy, Germany, Slovenia, Czech Republic, Hungary Edition7D Budget Tokyo & Mount Fuji Itinerary For S$1.3k Including AccommodationWhy you should skip Boracay and vist Palawan instead10 Taobao Travel Essentials Recommended by Frequent Travellers for Your Next Trip13 Reasons Why a Cruise Getaway is the Best Vacation Anyone can have7 different ways to experience the cultural activities in Yogyakarta10 Best Adventurous Things To Do In Bali Other Than ChillingThe Best Multi-currency Travel Card For Travellers — YouTrip vs Revolut vs InstaReM vs TransferWise ReviewYunnan Nature Bucket List For Outdoor Lovers — Best Spots in Kunming, Lijiang, Dali & Shangri-laWhy This Is My Favorite Hotel Credit Card, And Tips For Scoring The Most BenefitsSurviving the Wilderness at Sub-Zero Temperatures — Travel to Mongolia with TTI ExperiencesHow to Fall in Love In & With Tokyo2D1N Matsumoto Japan Itinerary — The Hidden Gem 3.5 Hours From TokyoSydney Food Trail Guide – 10 Must try things to eat in SydneyAn upgrade on your airline – Emirates Economy Class ReviewWhere to Stay In Taipei — 11 Gorgeous Hostels & Hotels at Prime Locations from S$14/nightA Rockstar Experience — Hard Rock Hotel Pattaya ReviewThe Ultimate Sapporo City Guide: 18 Things To Do-See-Eat In The Gateway To HokkaidoUltimate Bali Accommodation Guide — Value for Money Hostels to Affordably Luxurious VillasGuide to Climbing Mount Fuji — Everything You Need To Know About Climbing Japan’s Highest Mountain9 Ways to Satisfy Your Wandermust Without Breaking Your Wallet11 Instagram-Worthy Places in Singapore That Are FreeHakone Guide — The Day Trip You Need in Your Tokyo ItineraryFirst Timer’s Guide to India — Everything You Need to Travel India Like a ProWhere to Eat in Hanoi — 31 Local-Approved Places to Eat in Vietnam’s Charming Capital21 Most Rewarding Hikes Around the World — From Stunning Glaciers to Active VolcanoesTokyo Capsule Hotels — 11 Surprisingly Luxurious Places to Stay in Tokyo for Under S$707-Day Cambodia Itinerary Under S$600 — An Epic Journey of History, Adventure and TranquilityMorocco Photo Guide: 15 Insta-worthy Locations That’ll Change Your Mind About Africa40 Lesser-Known Things to Do in Australia Highly Recommended by Locals, Travellers and Celebrities3D2N Blue Mountains Itinerary: The Perfect Getaway Just 90-Minutes From SydneyHow to pack light and smart10 Essential Apps for Travelling in ChinaConquering Fears 1,463 Miles Away — TTI Bootcamp in PhilippinesWhere to Stay in Shanghai — Centrally-located Hostels, Hotels and Apartments Under S$53/pax15 Cheap Things to Do in Seoul for Under S$12Standing between India and Pakistan; the Wagah Border Experience10 Cheap and Affordable Hostels in Singapore Under S$30Where to Stay in Seoul — 14 Aesthetic Yet Affordable Accommodations In Rising Hipster Districts5D4N Japan Itinerary — A First Timer’s Experience in Niigata and the Remote Sado IslandWhat to Do in Cebu, Philippines — 10 Epic Experiences That Are Surprisingly AffordableTravellers in Quarantine — 12 Satisfying Things to Do Before Your Next AdventureTop 11 Outdoor Activities in Singapore — Places to Hike, Picnic and Get Closer to Nature13 Tips to Travel in Japan Over Peak Seasons — Cherry Blossoms, Autumn Foliage, Golden Week8-Day Japan Itinerary: 9 Cities in Kansai for Under S$900Swimming With Whale Sharks in Oslob — IG Worthy Photos at What Expense?5 Christmas Gift Ideas for Friends Who Love TravellingThe Complete Phillip Island Guide: The Day Trip From Melbourne You Can’t MissByron Bay Guide: 25 Things to Do in NSW’s Ultimate Hipster ParadiseWestern Australia’s Best Photo Spots — Hidden Gems In Perth, Rottnest Island, and Kalbarri for your Instagram9-Day Australia Road Trip Itinerary Around The Best Of NSW — Sydney, Blue Mountains and BeyondDream Cruise’s Thailand Seacation — What to Expect on This Cruise to Nowhere13 Reasons Why Byron Bay Should Be on Every NSW Itinerary5 Places to Visit in Bali Other Than the Beach10-Day Japan Itinerary — Tokyo to Osaka With The JR Pass for $1.1k5 Animal Cafes in Osaka not to be missedBarcelona in three courses15 Unique Experiences in Shikoku — The Laidback Island of Japan Undiscovered By Most TouristsHiking Chestnut Nature Park — Bicycle Pump Tracks and Rare Bird SightingsThe Best Day Trips From Tokyo For Food, Arts & Culture — Northward Golden Route9 Things to Do in Singapore That Are Perfectly Ok to Do Alone48-Hour Dubai Itinerary — The Best Stopover For Thrill SeekersThis New Lifestyle Card is Changing the Way We Travel — MCO Card6-Day Kyushu Itinerary — Chasing Autumn in a Quieter Side of Japan (Fukuoka, Kagoshima, Beppu)6D5N Nagano Itinerary — The Romantic Getaway 3 Hours from Tokyo (Kamikochi, Norikura and Matsumoto)Phuket Travel Guide: Making the Most of Your Day Trip in 11 Hours12 Unique Restaurants in Singapore Even Non-Foodies Will Find ImpressiveUSA Road Trip: 11-Day San Francisco to Los Angeles Itinerary Under S$1.8k3D2N Pattaya Itinerary — An Unexpected Adventure 2hrs from BangkokThe Ultimate Bali Food Guide: 21 Things To Eat in Seminyak, Ubud and Nusa DuaBukit Brown Cemetery — Everything You Need to Know Before Visiting This Old Singapore GraveyardWhy I Chose Travel Writing As My Retirement CareerBa Na Hills Guide — 10 Things To Do In Vietnam’s Breathtaking Hidden PlaygroundSingapoRediscovers Vouchers Ultimate Guide — maximise your S$100 incl. Pro-tips and FAQsIs Travelling Solo Scary? Not For This Singaporean Deaf Traveller — MairahThe Singaporean girl who rode on a Vespa from Singapore to Georgia (Ft. The Wandering Wasp)12 Top Eats in Hong Kong — A (very) Honest Food Review8 ways to see Hangzhou and Nanjing like a localLife after The Travel InternAir Taxi Flights in Singapore by 2024?Hiking in Switzerland — Stunning Hikes That Aren’t on Most Tourist’s ItinerariesThe Ultimate Phuket Guide — 27 Fun Things to Do for an Adventure-Packed Holiday10 Ways to Travel Budget on a Gap Year5-Day Singapore Itinerary — Best Things to Do For First Timers9 Practical Benefits of Solo Travelling That Have Nothing To Do With “Finding Yourself”