A Tisza mikroműanyag-szennyezettsége már a Gangeszén is túltesz

A Tisza mikroműanyag-szennyezettsége már a Gangeszén is túltesz
© Technológia: Index.hu Az elmúlt években 180 tonna hulladékot távolítottak el a Tiszából és árteréből, miközben a folyó a mikroműanyag-szennyezettséggel is küzd.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói harmadik éve vizsgálják a Tisza mikroműanyag-szennyezettségét. Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdja, a Sentinel–2 ötnaponta készített felvételei és vízminták vizsgálata alapján arra is következtetnek, milyen a víz lebegtetett hordaléktartalma, és ennek mekkora részét teszik ki a mikroműanyagok.

A víz felszínén is sok sodródó műanyagot lehet látni, de sokkal több van azokból, amiket szabad szemmel nem láthatunk. A mikroműanyagok a nagyobb darabok töredezésével és a szennyvízzel jutnak a folyóba

– mondta az Indexnek Kiss Tímea, a Szegedi Tudományegyetem docense. A kutató a Tisza mikroműanyag-szennyezettségét egy összehasonlítással szemléltette: a Tisza üledékében 3-4 ezer mikroműanyag van kilogrammonként, amivel még az indiai Gangeszen is túltesz.

A műanyagok rendkívül lassan bomlanak le, Kiss Tímea kifejtette:

Típustól függően vannak olyanok, amelyek 500-1000 évig megmaradnak a természetben, ez hosszú távú szennyezés. A műanyagok különböző színűek, sűrűségűek, amit adalékanyagokkal érnek el. Ezért a mikroműanyagok is káros vegyi anyagokat tartalmaznak, és vegyi anyagok kapcsolódnak a felületükhöz.

A természetes vizek szennyezettsége közvetve az ember konyhájáig is elérhet, mert a halak szervezetében felhalmozódhatnak a káros anyagok. Kiss Tímea hozzátette, az élőlények nem tudják megkülönböztetni a vízben lebegő műanyagot a természetes tápláléktól, ami hosszabb távon veszélyeztetheti egyes fajok lokális populációját is, mert a telítettségérzetnek köszönhetően nem juttatnak a szervezetükbe megfelelő mennyiségű tápanyagot, ami a pusztulásukhoz vezethet.

A kutató arról is beszélt lapunknak, hogy a Tisza mikroműanyag-szennyezettsége az átlagot figyelve nem emelkedik folyamatosan, a szennyezés eloszlása viszont változik, a felső szakaszokról fokozatosan délebbre kerül az érintett üledék. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy meg lehet-e tisztítani a mikroműanyagoktól a folyót, de a kutató inkább a megelőzésre helyezi a hangsúlyt:

Ami kikerült a környezetbe, azzal már nem lehet túl sok mindent kezdeni. A szennyezés jelentős mértékben például műszálas ruhák mosásából származik. A szennyvíz jó esetben tisztítva jut a folyóba, de a jelenlegi technológia mellett 20 százaléknyi szennyezést még így is magával visz.

180 tonna hulladékot távolítottak el

A Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) támogatásával. A Tiszta víz, boldog Tisza program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei és hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység.

A Tisza mikroműanyag-szennyezettsége már a Gangeszén is túltesz
© Fotó Balázs Attila / MTI Kommunális hulladékot távolítanak el munkagépekkel a Tiszából Vásárosnaményban 2021. február 6-án

Az NBB közleménye szerint a felmérés eredményeként a folyót szegélyező hazai ártéri erdőkben csaknem háromezer szennyezett területet tártak fel, amelyből háromszázat sikerült megtisztítani. A PET Kupa kilenc éve dolgozik, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain.

Az évek során eddig 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből.

A hagyományos, többnapos folyami PET-hajós versenyekből idén hármat szerveztek: a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Az idei versenyek során több száz önkéntes, 32 pillepalackhajóval evező csapat, többtucatnyi kenus különítmény tisztította a Tiszát és a Bodrogot, 20 tonna hulladékot sikerült eltávolítaniuk.

Az online tiszai hulladéktérkép 2793 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyóinak magyarországi szakaszán. Ha a környező országokat is hozzászámoljuk, 387 megtisztított területet és 3865 bejelentett szennyezést láthatunk.

Honnan jön a hulladék?

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy

a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2004-től tapasztal rendszeresen külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezést, leggyakrabban a Tiszán, de időről időre a Szamos folyón is. A szennyezést az váltja ki, hogy a külföldi vízgyűjtőn a lakosság a hullámterén rakja le a háztartási szemetet. Az ott szabálytalanul halmozódó hulladékot a kialakuló árvizek magukkal ragadják és hazánkba szállítják.

Siklós Gabriella kifejtette, hogy az árvizeket követően a FETIVIZIG állandó apparátusával, közfoglalkoztatottakkal, valamint civilekkel együttműködve minden alkalommal gyűjtötte a hulladékot, de 2019-ig nem voltak hatékony eszközei az országhatárhoz közeli beavatkozásra, a vízről történő koncentrált leszedésre.

A kormány 1,3 milliárd forintot biztosított a hulladékmentesítés infrastruktúrájának a fejlesztésére, árhullám idején a folyamatosan érkező uszadék eltávolítását, a mentesítést technológiai géplánccal, úszólétesítményekkel és a parton lévő munkagépek segítségével, részleges mederelzárással végzik a Tisza és a Szamos bal partján. Ez a védekezés általában napokig, nappali és éjszakai műszakban is folyik, de a hajókkal történő mederelzárás csak jégmentes árvizek esetén lehetséges.

A vízből kiemelt uszadékot, hulladékot szelektálják szerves és szervetlen eredetű összetevőkre. Az újrahasznosítást szolgáló szelektív válogatás csak kézi erővel történhet, ezt a PET Kupa bevonásával oldják meg. A vízügy 2021-ben több mint 2100 köbméter vegyes hulladéktól tisztította meg a folyókat, ebből a kommunális hulladék mennyisége kismértékben meghaladta a 400 köbmétert.

(Borítókép: Kommunális hulladékot távolítanak el munkagépekkel a Tiszából Vásárosnaményban 2021. február 6-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

News Related

OTHER NEWS

Íme a titka: Ezért visel mindig színes ruhákat II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet királynő a szivárvány minden árnyalatát kipróbálta már. 95 éves korához képest öltözködése elég vagány, de gondoltad volna, hogy a hosszú évek alatt kialakult stílusának meglepőbb oka van, mint ... Read more »

Felfoghatatlan, ilyen mellékhatása lett egy nőnél a Covid-vakcinának

Na, ilyet még nem hallottunk! © Pexels/RfStudio Az elmúlt másfél évet szinte senki sem fogta fel, de az biztos, hogy óriási nyomot hagyott bennünk, hogy nemcsak bezárva kellett élnünk, de ... Read more »

Hogy állsz a versenyszezon megtervezésével?

Január közepe a legtöbb futó számára az alapozó szezon csúcsa, ilyenkor éri a legtöbb terhelés a szervezetet, így lehet, hogy még nagyon fáradt vagy, hogy azon gondolkozz, hol is mérettesd ... Read more »

14 éve történt a tragédia: Így néz ki most Heath Ledger lánya

Matilda már 16 éves és megdöbbentően hasonlít híres édesapjára. © Getty Images Gondoltad volna, hogy már 14 éve annak, hogy Heath Ledger elhunyt? Egészen pontosan 2008. január 22-én történt a ... Read more »

Ettől gerjed be a pasi pár perc alatt: ilyen frizurát viselj te is

Egyszerűen imádják ezeket a frizurákat a pasik! © Getty Images Ha már kimerítetted az összes kreativitásod és végképp nem tudsz mit kezdeni reggelente a hajaddal, íme az a hét frizura, ... Read more »

Meghalt Jean-Jacques Savin, aki egyedül akarta átevezni az Atlanti-óceánt

© PHILIPPE LOPEZ/AFP or licensors Tragikus véget ért a francia Jean-Jacques Savin legújabb heroikus erőpróbája. A portugál haditengerészet holtan találta őt az Azori-szigeteknél hányódó speciális kenujában, amelyben egyedül akarta átevezni ... Read more »

13 dolog, amivel fiai életben tartják Diana emlékét

Vilmos 15, Harry 12 éves volt, amikor Diana 1997-ben autóbalesetben elhunyt, életük minden mérföldkövénél megemlékeznek édesanyujukról. © Getty 2017-ben volt Diana hercegné halálának 20. évfordulója, abban az évben rengeteg megemlékezés ... Read more »

A két oltás 630 százalékkal csökkentette az intenzív osztályokra való kerülést

© Technológia: Index.hu Egy biztos: aki arra szavazott, hogy felveszi az oltást, és amikor tanácsolták neki a szakemberek, felvette a másodikat vagy a harmadikat is, sokkal jobban járt, mint aki ... Read more »

Belementem egy szexkapcsolatba, nem semmi, mi lett a vége

Vajon hogy alakul a valóságban az, ami a mozivásznon happy end? © Technológia: Joy Néhány éve egymás után két olyan film is kijött a mozikban, ami a barátság extrákkal felállást ... Read more »

Születésnapján halt meg az Oscar-díjas színésznő egyetlen gyermeke

© Technológia: Index.hu A születésnapján követett el öngyilkosságot az Oscar-díjas Regina King egyetlen fia, Ian Alexander Junior – írja a Today. A fiatal férfi szerdán szánta rá magát a végzetes tettre, ... Read more »

Szökött porszívó után eredtek Cambridge-ben

© Technológia: Index.hu Megszökött egy robotporszívó egy cambridge-i szállodából. Csütörtökön az automata takarítógép úgy döntött, szabadságot vesz ki, és nem áll meg az Orchard Parkban található hotel bejárati ajtajánál. Még másnap is ... Read more »

Idén sem biztos a mohácsi busójárás

© Technológia: Index.hu A busók reménykednek benne, hogy a hatnapos farsangon, február 24-től március 1-jéig a hagyományok szerint űzhetik a telet. Már folyamatban van az öltözékek karbantartása, a kellékek kiegészítése, és ... Read more »

Meghalt Louie Anderson, a többszörös Emmy-díjas komikus

© Technológia: Index.hu Életének hatvannyolcadik évében meghalt a komikus színész, Louie Anderson. Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb nevettetője volt, beválasztották minden idők 100 legnagyobb komikusa közé is. A művész több ... Read more »

Félelmetes, hogy mennyire hasonlít 16 éves lánya az elhunyt sztárra

Matilda már 16 éves és megdöbbentően hasonlít híres édesapjára. © Getty Images Gondoltad volna, hogy már 14 éve annak, hogy Heath Ledger elhunyt? Egészen pontosan 2008. január 22-én történt a ... Read more »

Teraszba betonozott fegyvereket foglalt le a rendőrség egy budai házban

Több fegyvertípusra, köztük géppisztolyokra, kézifegyverekre, hangtompítókra, valamint maszkokra és golyóálló mellényekre bukkant a rendőrség egy budai ház teraszán. A rendelkezésre álló információk szerint akkor leltek rá a fegyverekre, amikor feltörték ... Read more »

Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

Az Esterházy házaspár tizenkétezer-száztizennyolc kötetes könyvtára közel négyszáz dobozban érkezett meg a Budapest VIII. kerületi Szentkirályi utcába, az evangélikus egyház országos központjának épületébe. A gyűjtemény feldolgozásában az Evangélikus Országos Gyűjtemény ... Read more »

Ukrajnában tartózkodó amerikai diplomaták kérték az evakuálásukat

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége a személyzet kimenekítését kérte az országból – írja a Guardian. A kimenekítés már a jövő héten megkezdődhet. A nagykövetségek az után kérték az evakuációt, hogy ... Read more »

Amikor a cápa bekukkant a hálószobába

© Technológia: Index.hu A Maldív-szigetek legfelkapottabb villájában azért fizetnek milliókat, hogy ne legyen többé titok, ami pedig általában az szokott lenni. A Maldív-szigetek egyértelműen a világjárvány turisztikai nyertese: özönlik a ... Read more »

Megszakadt a Manchester City győzelmi sorozata

© Technológia: Index.hu A címvédő és listavezető Manchester City 1–1-es döntetlent játszott a Southampton vendégeként szombaton az angol labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában. A hazaiak Kyle Walker-Peters találatával már a hetedik percben ... Read more »

Leszúrta a nagynénje, hogy sose vesz részt semmiben, erre szervezett egy országos demonstrációt

© Technológia: 444.hu “Alex Hole sohasem szavazott, vagy vett részt a politizálásban. Egy vasárnapi ebéd alatt a nagynénje le is szúrta emiatt, így hát most ő lett a magas norvég ... Read more »

Van telitalálat, hárman is örülhetnek a lottósorsolás után

© Technológia: Index.hu Az ötöslottó-számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki a 3. héten a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint:  4 6 15 32 83 Joker: 626333 Telitalálatos szelvény ezen a héten ... Read more »

Meghalt Tóth Béla

© Technológia: Index.hu Január 18-ra virradóra elhunyt Tóth Béla Munkácsy-díjas szobrászművész, nemzetközileg elismert érmész. A gyulai vár oldalában lévő, Végvári vitéz nevű lovas szobor megalkotója 81 éves volt – tájékoztatta a ... Read more »

90. percben szerzett góllal nyert az Inter

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   Előzetesen ugyan nem ígérkezett izgalmas mérkőzésnek, ... Read more »

Figyelem: hófúvások és viharos szelek jönnek

Este a Dunántúl nagyobb részén, illetve az északkeleti megyékben beborul az ég, máshol azonban többnyire derült idő várható. A felhős részeken hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat – derül ki az Országos ... Read more »

Tiltakozás az Oslóban tárgyaló tálibok jelenléte ellen

© AFP Tüntetés Oslóban a tálib küldöttség fogadása ellen Tiltakozást váltott ki Norvégiában, hogy a tálibok képviselőit háromnapos tárgyalásra hívta Oslóba a norvég kormány. A külügyminiszter, Anniken Huitfeldt hangsúlyozta, hogy ... Read more »

Nem az élcsapatok teljesítették a legjobb megbízhatósággal a 2021-es Forma-1-es szezont

A Mercedes 2021-ben úgy szerezte meg a konstruktőri bajnoki címet, hogy ezúttal nem ők teljesítették a legtöbb kilométert és versenykört a 10 Forma-1-es csapat közül, amire az Auto Motor und ... Read more »

Az LMP útdíjjal mérsékelné a forgalmat

© Technológia: Index.hu A gépjárműforgalom mérséklését is célzó politikai nyilatkozatot fogadtak el az LMP budapesti szervezetei szombaton tartott kongresszusukon – közölte a párt. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték: céljuk, hogy ... Read more »

A legszexibb anya-lánya párosok, akik vonzzák a pasikat

Valószerűtlenül szépek, vagányok és több tekintetet vonzzanak a legnagyobb vörös szőnyeges villantásoknál is. © Jeff Spicer/BFC/Getty Images A tudósok már bebizonyították: az anya-lánya kapcsolat a legerősebb kötelék. Ugyanakkor tudjuk, hogy ... Read more »

Csajok a deszkán

© Technológia: Index.hu A gördeszkázás nemcsak sport, hanem életérzés is. A sokáig férfiak által dominált szubkultúrában egyre több sikeres nő jelent meg az évek során, de még mindig éri őket ... Read more »

Járvány: nagyon sok a fertőzött, de kevesebb a súlyos eset

© Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency via AP Egyre többfelé kelt indulatot Európában, hogy a közösségi színtereken sok minden – és egyre több minden – az oltottság igazolásához kötött. Svédország ... Read more »

"Nem elhatárolható egymástól az önismereti folyamat és a társkeresés" - Interjú Weiler Péterrel, a Randivonal egyik alapítójával

Kezdetben voltak a házasságközvetítők. Aztán jött az újsághirdetések kora. „Csinosnak mondott, kora harmincas, házias nő keres korban hozzáillő, diplomás, jól szituált, gyermektelen férfit, komoly kapcsolat céljából. Kalandorok kíméljenek jeligére a ... Read more »

A 93. percben nyert fontos rangadót a Manchester United

© Technológia: Index.hu A Manchester United hazai pályán a 93. percben szerzett góllal győzte le a West Ham Unitedet szombaton az angol labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában. A manchesteriek hiába birtokolták többet ... Read more »

Rashford az utolsó pillanatban döntött

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   A Manchester United mai győzelmével megelőzte ... Read more »

Az endurance versenyzés is izgalmas lehetőség a Formula E bajnoki címvédője szerint

Az F2 2019-es bajnoka, Nyck de Vries sosem került még annyira közel a Forma-1-es szerepléshez, mint a 2021-es szezonban, ahol Toto Wolff lobbizása mellett a Williams és az Alfa Romeo ... Read more »

Gyurcsány Ferenc levezette, miért lesz rendszerváltás

© Technológia: Index.hu Rendszerváltást ígért szavazóinak közösségi oldalára kitett bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, amennyiben az ellenzék megnyeri az április 3-án esedékes országgyűlési választásokat. A Demokratikus Koalíció elnöke posztjában egyebek mellett arról ... Read more »

Ezer sebből vérzik az egészségügyi szakdolgozók idei béremelése

Ugyan idén januártól megtörtént az egészségügyi szakdolgozók béremelése, ez várhatóan nem változtat érdemben a helyzetükön. A szakdolgozói kör ma jellemzően egyik hónapról a másikra él, és kénytelen számolatlanul túlórázni, hogy ... Read more »

Gárdonyi Géza-emlékévet tervez Eger

© Technológia: Index.hu Az író halálának 100. évfordulójára. Sokan két szót emlegetnek, amit Gárdonyi Géza halála előtt még naplójába írt: Csepergős. Feküdtem. Ezt 1922. október 13-án jegyezte föl naplójába, utána ... Read more »

Kuriózum és egyediség Eszterházán a magyar kultúra napján

Világszínvonalon felújított új tereiben, a nyugati kastélyszárny korszerű kiállítási helyszínein csak ezen az ünnepen vezetett módon lehetett megtekinteni a máskor egyénileg látogatható kiállításokat. A BOLDI, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész és Incze ... Read more »

A párom lelépett az exével, aki a lánya lehetne

Arra számítottam, hogy megkéri a kezem, erre két nap múlva eltűnt. Online mentálhigiénés tanácsadás Harmóniára vágysz? Nyomaszt a stressz? Élethelyzeti problémákkal küzdesz? Kapcsolati gondok vesznek körül? Akkor az első lépés, ... Read more »

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt jelenti fel a Jobbik Fekete Pétert

© Technológia: 444.hu “Sajnálatos, de mindent elárul az Orbán-rezsimről, hogy ezen a jeles napon, a Magyar Kultúra Napján azt kell bejelentenem, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést teszek a kultúráért ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic