A negyedik hullám új lökést adhat egy Covid-terápiának

Asia's Tech News Daily

A negyedik hullám új lökést adhat egy Covid-terápiának
© Technológia: Index.hu A monoklonális antitest-terápia ismert Covid elleni eljárás, a koronavírus harmadik hullámában rendszerszerűen használták a kórházakban. Ráadásul a krónikus betegeknél hatékonyabb, mint a gyógyszeres kezelés, és több ezer adag áll rendelkezésre belőle a kórházakban.

A favipiravir és a remdesivir közismert készítmények Covid ellen, előbbi tabletta, a másik intravénásan adható, sokat írtunk róluk az Indexen. Kezdeti fertőzési stádiumban szokták adni őket a betegeknek háziorvosi ajánlásra.

Létezik más terápiás módszer is, a monoklonális antitest-terápia, ugyancsak enyhe és közepesen súlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére.

Az antitesteket vagy a Covid-fertőzésen átesett betegek vérplazmájából vonják ki tisztítás után (egyik kollégánk is adott vért ilyen célból), vagy géntechnológiai módszerrel állítják elő. Egerekben váltják ki az antitesttermelést, és a több ezer féle megtermelődött antitest közül azt nyerik ki, amelynek legerősebb a kötődése a vírus tüskefehérjéjéhez. Ma már ezt az úgynevezett rekombináns technikát alkalmazzák inkább, mert nem kell bevonni hozzá a betegségen átesett embereket, és korlátlan mennyiségben elő lehet állítani.

Kifejezetten azoknak a 12 évnél idősebb, 40 kilogramm feletti testsúlyú embereknek ajánlják, akik a betegség legkorábbi szakaszában vannak, vagyis a megfertőződést követő 14 napon belül, még nem szorulnak oxigénterápiára, de fennáll a veszély, hogy megfertőződve a betegség súlyosabb stádiumába kerüljenek, vagyis a rizikócsoportba tartoznak. Ilyenek az idősek, az elhízottak, a szívbetegek, a tüdőbetegek, a májbetegek, a vese- és cukorbetegek és az immunbetegek.

Jelenleg kétféle antitest-terápia érhető el Magyarországon, az egyiket a bamlanivimab nevű szerrel végzik, a másikat a casirivimab/imdevimab »antitestkoktéllal«. Az eljárás lényege, hogy a PCR-teszten pozitív mintát adó betegnek a megfertőződés utáni 14 napon belül – az időablak nagyon fontos – be kell mennie valamelyik hazai kórházba, és intravénásan, nagyjából 45 perc alatt beadják neki az antitestet

– magyarázza Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem belgyógyász-reumatológus-immunológus tanszékvezetője, aki rendszeresen részt vesz a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.

A szervezetbe juttatott antitest megakadályozza, hogy a vírus tüskefehérjéje bejusson a sejtjeinkbe, mégpedig úgy, hogy ő maga kötődik a proteinhez. A bamlanivimabot önmagában is alkalmazzák, illetve koktélban. A koktél lényege, hogy többféle antitestet tartalmaz, vagyis még hatékonyabban képes fellépni a vírussal szemben.

Donald Trump is egy ilyen koktélt kapott, miután kiderült, hogy elkapta a fertőzést.

A másik ilyen, két antitestből álló koktél a casirivimab és imdevimab antitestek kombinációja. Azért előnyös egyszerre kétféle ellenanyagot beadni, mert azok a tüskefehérje más-más részéhez kötődnek, ezért hatékonyabbak a tüskefehérjét érintő mutációkkal szemben.

Szekanecz Zoltán hangsúlyozza, a terápiát általában a favipiravirral kezdik, de erre sok esetben a fiatal egészségesek reagálnak jól, az idősebb, krónikus betegek nem, nekik van szükségük az antitest-terápiára.

A betegnek felírja a háziorvos a terápiát, bemegy a kórházba, nagyjából 45 perc alatt lecsöpög a koktél, és mehet is haza. A favipiravirt viszont például napokig kell szedni, az intravénás remdesivirt pedig több ütemben kell beadni

– mondja az orvos, hozzátéve: ez az eljárás jóval hatékonyabbnak tűnik a rizikócsoportban, mint a favipiravir, a klinikai vizsgálat eredménye alapján 70-75 százalékban megóvta a betegeket a súlyos tünetektől, a kórházba kerüléstől és a haláltól.

A belgyógyász-reumatológus szerint viszont az a gond, hogy mivel rengeteg favipiravir és remdesivir áll rendelkezésre, sokkal előbb nyúlnak ezekhez a gyógyításban, mint a hatékonyabb antitest-terápiához. Annak ellenére, hogy az utóbbi időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy kockázatú csoportba tartozóknak ez a terápia sokkal jobb, mint a favipiravir.

„Esetleg a háziorvosok kevésbé gondolnak rá, vagy a beteg egyszerűen nem kerül be a rendszerbe, erre nem tudom a választ, a kórházi orvosok vagy az immunológusok tisztában vannak a fontosságával.

Nagyon fontos lenne, ha most már tényleg bekerülne a köztudatba, hogy ez a terápia nagy hatékonysággal képes megvédeni a rizikócsoportba tartozókat.

A beteg megkérdezheti a háziorvosát vagy egy infektológust is, a lényeg, hogy érdemes tudakozódni róla, mert több ezer betegnek elegendő adag áll rendelkezésre.”

Szekanecz Zoltán azt mondta, arra nem is mer gondolni, hogy esetleg azért nem ajánlják a betegeknek, mert az amúgy is túlterhelt, most a tesztelést is a nyakukba kapó háziorvosoknak ez pluszmunka, pedig a terápiához csak egy beutaló szükséges.

Ha kell, újra bevetik

Megkerestük a Háziorvosok Online Szervezete egyik alapítóját, Békássy Szabolcsot, hogy vajon mit lehet látni a háziorvosok részéről. Információhiány vagy valami más állhat amögött, hogy a favipiravir és a remdesivir népszerűbb, mint az antitest-terápia?

A negyedik hullám új lökést adhat egy Covid-terápiának
© Fotó Soós Lajos / MTI Békássy Szabolcs 2020. május 19-én

A harmadik hullámban szoros egyeztetés zajlott az antitest-terápiát végző intézetekkel, intézményekkel, és megvoltak az ellátási protokollok, hogy a háziorvosok mely kórházakba küldhetik a betegeket. A protokollt a negyedik hullámban is követni kell, ám szerencsére egyelőre sokkal enyhébb tünetekkel találkozunk a betegeknél, mint a harmadik hullámban

– véli Dunavarsány háziorvosa. Hozzáfűzte, egyelőre nem látni olyan oltatlan betegtömeget, amely igényelné az antitestes kezelést, de vannak egyedi esetek, és nekik most is javasolják a terápiát.

Békássy Szabolcs azt is elmondta, bizonyos esetekben a betegeknek vagy a hozzátartozójuknak nehézséget jelent eljutni a centrumkórházakba, márpedig az antitest-terápia csak itt érhető el, így számukra marad a favipiravir – praktikus okból, hisz ezt csak a gyógyszertárban kell kiváltani. Viszont jelezte, ha elkezd felfutni a napi fertőzések száma, és emelkedik azok száma, akik súlyosabb állapotba kerülhetnek, ha nem kapnak nagyobb hatékonyságú szert, akkor az antitest-terápia jelentősége is újra megnő.

(Borítókép: Egy meggyógyult koronavírusos beteg vérplazmát adományoz a Covid-antitestek kutatására. Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images)

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Pokorny Liával megtörtént a karácsonyi csoda

© Technológia: Index.hu A színésznő az első magyar romantikus karácsonyi vígjáték, a Nagykarácsony miatt érkezett a Sunday Brunchba, na meg azért, hogy az adventi koszorú első gyertyáját meggyújtsa, ám a ... Read more »

Készülj az ünnepekre, szerezd be az ajándékokat akár 50% kedvezménnyel!

Hamarosan itt a JOY-napok kistestvére, az Xmas Special, ami alatt a kuponok segítségével hatalmas kedvezményekkel vásárolhatod meg a karácsonyi ajándékokat! © Technológia: Runner’sWorld De ne csak a karácsonyi ajándékokban gondolkozz, ... Read more »

Három óra a várakozási idő Röszkénél

© Technológia: Index.hu Megnövekedett a várakozási idő a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő és kilépő oldalán is a személyforgalomban, célszerű a közúti átkelőket igénybe venni – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. Az ... Read more »

Lakástűzben meghalt egy ember Alsózsolcán

Lakástűzben halt meg egy ember vasárnap reggel Alsózsolcán – tájékoztatta az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő településen egy száz négyzetméteres családi ház egyik szobájában keletkezett tűz a ... Read more »

A dohányzás mentette meg egy nő életét

© Technológia: Index.hu A dohányzás mentette meg egy pubban dolgozó nő életét szombat hajnalban, amikor rádőlt egy fa a walesi Bidgendben található vendéglátóhely teraszára. Az Egyesült Királyságban péntek óta orkánerejű ... Read more »

Szegeden bekapcsolták a karácsonyi fényeket

© Technológia: Index.hu Felkapcsolták a karácsonyi képeket Szeged belvárosában. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei az elmúlt hetekben egymás után szerelték fel a Kárász utcán, a Klauzál téren, a Széchenyi ... Read more »

Indul az adventi villamos Miskolcon

© Technológia: Index.hu Idén tizedik alkalommal indul útjára az ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos Miskolcon. A kívülről már jól ismert mézeskalács házikó a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott – ... Read more »

Kétmillió forint értékben foglalt le kábítószert a rendőrség

© Technológia: Index.hu A fővárosi rendőrök egy tunéziai állampolgár lakásán kokaint és hasisgyanús anyagot foglaltak le, melynek feketepiaci értéke akár kétmillió forint is lehet – közölte a rendőrség. A nyomozók ... Read more »

Vona Gábor: Öt megjegyzés a Jakab Péter-ügy margójára

© Technológia: Index.hu Néhány hónapja már megmondtam, megírtam, hogy apokaliptikus pornókampány jön. Ha valaki azonban arra számít, hogy ebben az írásban majd a Jobbik elnöke körül folyó magánéleti karaktergyilkosság részleteibe ... Read more »

Történelmet írt három magyar női játékvezető

© Technológia: Index.hu 2021. november 20-án a női kosárlabda-NB I/A csoportjában az ELTE BEAC Újbuda csapata 87–65-re győzött az UNI Győr Mély-Út vendégeként. Az eredmény már önmagában meglepetés, de nem ... Read more »

Elképesztő pickupokat gyártanak az Egyesült Királyságban

Yomper 4×4 Suzuki Jimny konverzió Yomper 4×4 Suzuki Jimny Conversion by Samson Engineering Limited in the UK. Yomper 4×4 Suzuki Jimny konverzió Yomper 4×4 Suzuki Jimny Conversion by Samson Engineering ... Read more »

Kiveszik a lovaglást az öttusából, döntött a nemzetközi szövetség

© Technológia: Index.hu Helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntését a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM). Ennek értelmében a szervezet lovas szám nélküli lebonyolításról szóló javaslatot nyújt be a 2028-as Los ... Read more »

Hat nap alatt 91 ezren kérték az első oltást

© Technológia: 444.hu Hétfőtől szombat estig 742 ezren vettek részt az oltási héten, közölte az operatív törzs. Legtöbben, 609 ezren a harmadik adagért mentek, de 91 ezer korábban oltatlan ember ... Read more »

A svájciak maguk dönthetik el, hogyan szeretnének védekezni a koronavírus ellen

© Salvatore Di Nolfi/AP A koronavírus-járvány kezeléséről szavaznak vasárnap a svájciak. Az emberek eldönthetik, hogy legyen-e kötelező az oltás, illetve álljon-e rendelkezésre egy kibővített külön költségvetés a vírus visszaszorítására. Ezen ... Read more »

Kamu vakcinát adhattak be egy németországi illegális oltóponton

© Technológia: 444.hu Hosszú sor kígyózott szombat délután a lübecki repülőtér épülete előtt. Nyolcvanan vártak, hogy beoltsák őket koronavírus ellen, további 150-en már be is jutottak, és egyre többen érkeztek. ... Read more »

Kásler Miklós: Csaknem tízezer embert mentettek meg a vakcinák

© Technológia: Index.hu Összesen 9500 ember halálát akadályozta meg Magyarországon a koronavírus elleni oltás a harmadik hullám idején – írta Kásler Miklós a Facebookon, amikor bemutatta a Magyarországon használt vakcinákra vonatkozó ... Read more »

Ingyenes parkolást kapnak ajándékba karácsonyra Keszthelyen

© Technológia: Index.hu November 27-től ismét ingyenes a parkolás Keszthelyen a város lakosainak és vendégeinek – írja a Hírbalaton. Az akció egészen 2022. január 2-ig tart. Kapcsolódó Facebook-bejegyzés Megosztva a Facebookról ... Read more »

Napi horoszkóp november 28.: a Szüzek pozitívan csalódnak valakiben, a Nyilasok kissé motiválatlanok

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz! © Pexels by The Lazy Artist Gallery NAPI HOROSZKÓP NOVEMBER 28.   KOS (március ... Read more »

Interjú. Tisza Tibor sosem félt

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most!   A korábbi közönségkedvenc gólvágó ma egyéni képzéseket ... Read more »

Dél-afrikai külügyminisztérium: büntetnek minket, amiért felismertük az Omikron törzset

© Jerome Delay/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. A Dél-afrikai Köztársaságot most szidják és büntetik, ahelyett, hogy ünnepelnék, amiért elsőként fedezte fel az új koronavírus-törzset, az Omikront – ... Read more »

A németek és az olaszok is találtak omikronos fertőzöttet, Izrael határzárra készül

© Technológia: 444.hu Egymás után jelentik be Európa országai, hogy azonosították a koronavírus új variánsát, az omikront. Németországban két olyan fertőzöttet találtak, akik november 24-én érkeztek Münchenbe, nem tudni, pontosan ... Read more »

Huszonegy meccs lesz ma a tévében – pályán a legnagyobbak

© Technológia: GOAL Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most!   12.15: Serie A, Udinese–Genoa (Sport ... Read more »

Szokatlan, de enyhe tüneteket tapasztaltak az omikronnal fertőzött dél-afrikaiaknál

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu A korábbiaktól eltérő tüneteket észlelt a koronavírussal fertőzött páciensein Angelique Coetzee, a Dél-Afrikai Orvosszövetség elnöke, aki Pretoriában praktizál. A hónap elején egyre többen panaszkodtak ... Read more »

A magyarok összefognak, ha baj van

– Amikor Áder János köztársasági elnök létrehozta a Regőczi István Alapítványt, már akkor gondoltunk arra, hogy idén mi mást is támogathatna a Jónak lenni jó!, mint az árván, félárván maradt gyermekeket ... Read more »

A Salamon-szigeteken kitört a forradalom, de jelenleg úgy tűnik, hogy már véget is ért

© Technológia: 444.hu Helyreállt a nyugalom a Salamon-szigeteken, ahol az utóbbi napokban zavargásokba torkolló tüntetések zajlottak, írja az MTI a The Solomon Star című helyi lapra hivatkozva. Az újság beszámolója ... Read more »

A bicikliseknek is igyekezne imponálni a Toyota a Corolla 2022-es évjáratával

Toyota Corolla (2022) Európa Toyota Corolla (2022) Europa Toyota Corolla (2022) Európa Toyota Corolla (2022) Europa Toyota Corolla (2022) Európa Toyota Corolla (2022) Europa Toyota Corolla (2022) Európa Toyota Corolla ... Read more »

A sok évszázados élő indiai hidak már a nyugati építészek figyelmét is felkeltették

© Technológia: 444.hu Hosszú évszázadok óta léteznek különleges élő hidak a mai India egyik legnehezebben megközelíthető északkeleti részén, a khászi népcsoport által lakott Shillong-fennsíkot környező erdőkben. A régió a világ ... Read more »

Kiderült, hol fog esni a hó

© Technológia: Index.hu Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés inkább csak az Alföldön lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Reggeltől nyugat felől érkezik ... Read more »

Szituációs teszt: kinek segítenél az alábbi helyzetben? Ez sokat elmond rólad

A képen egy élethelyzetet láthatsz, neked pedig rögtön rá kell vágnod, kin segítenél először! Talán te is emlékszel még arra a szituációs tesztünkre, amelyben el kellett döntened, a képen látott ... Read more »

Embercsempészeket fogtak az osztrákok, több mint 700 bevándorlót vihettek át Magyarországon

Tizenöt feltételezett embercsempészt fogtak el Ausztriában az elmúlt napokban, akik az utóbbi időben több mint hétszáz migránst szállíthattak illegálisan Ausztriába – közölte Alsó-Ausztria tartomány rendőrsége. Az embercsempészek a szerb-magyar határon ... Read more »

Leesik az állad, ha meglátod ezt a rejtett, 40 millió dolláros szuperautó arzenált (videó)

© Motor1.com Magyarország Szuperautógyűjtemény Valószínűleg így nézne ki álmaink garázsa, mely egyébként Németországban található. A gigantikus garázsban fellelhető szuperautók összértéke nem kevesebb, mint 40 millió dollár, és a a Bugatti ... Read more »

Erre az egy naptárra lesz jövőre szükséged

Előrendelhető a jövő évi Futónaptár és hozzá tartozó 16 oldalas “Fusd le életed legjobb 10km-ét!” kiadvány! © Technológia: Runner’sWorld SZEREZD MEG TE IS A 2022-es Runner’s World Futónaptárat! Fusd át ... Read more »

Nagyot fordul a világ decemberben, elbuknak a boszorkányok

© Technológia: Index.hu Vértanúk szenvedésein, védőszentek jótéteményein, boszorkák vesztén és a fény győzelmén át vezet az út karácsony ünnepéig. Idén november 28-án veszi kezdetét az adventi időszak. Év vége felé ... Read more »

Rejtett vízszennyezést is kimutat a veszprémi kutatók új fejlesztése

© Technológia: Index.hu Rejtett vízszennyeződések megfigyelésére alkalmas eszközt fejlesztettek ki veszprémi kutatók több mint 605 millió forint EU-támogatásból. A projekt 2017-ben nyerte el a támogatást, akkor úgy számoltak, 2020-ra készül ... Read more »

6 tipp, hogy áthasson a mindful karácsony érzése

Engedd meg magadnak, hogy megéld az ünneped! Érkezz meg! A lakás helyett magadat és a szívedet öltöztesd ünneplőbe! © Getty Mitől lesz mindful – azaz tudatos – a karácsony? Azt ... Read more »

Izgalmas rendezvény rázta fel novemberben a hazai bankszektort

© Technológia: Index.hu November 16-án és 17-én harmadszorra tartották meg Budapesten a Design Summit-et, az MKB Fintechlab által szervezett nemzetközi pénzügyi konferenciát. Don Norman szerint – aki maga is előadott ... Read more »

A nőket ért erőszak ellen tüntettek több ezren Rómában

© Gregorio Borgia/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Több ezer nő vonult utcára Rómában szombat délután, hogy hogy tiltakozzon a férfiak által nők ellen elkövetett, nemi alapú erőszak ... Read more »

Horváth Ferenc megnevezte a Honvéd legnagyobb ellenségét

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most!   A Honvéd az elmúlt hat meccséből ötöt ... Read more »

Megint Memphis mentette meg Xavi Barcáját

© Technológia: Index.hu A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 15. fordulójában a Barcelona izgalmas végjátékban 3–1-re legyőzte idegenben a Villarrealt. Azt nehéz lenne állítani, hogy Xavi irányításával gólesőket hoztak volna ... Read more »

Allegri: „Annyit érünk, ahol állunk”

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! Harminckét év után először kapott ki a Juventus ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic