A mélyszegénységben élőknek nemcsak a hangulatát, hanem az anyagi helyzetét is javítja a pszichoterápia

A mélyszegénységben élőknek nemcsak a hangulatát, hanem az anyagi helyzetét is javítja a pszichoterápia
© Technológia: 444.hu

A mélyszegénységben élőknek rutinszerűen kellene kognitív terápiás kezeléseket biztosítani, függetlenül attól, hogy szenvednek-e bármilyen mentális betegségben vagy sem, állítja egy meglepetésre nem pszichiáterekből, hanem közgazdászokból álló nemzetközi kutatócsoport nemrég megjelent tanulmánya.

Ezzel ugyanis nemcsak a jövőbeli pszichés problémák, például a depresszió kialakulása előzhető meg, hanem a terápia jelentősen javítaná az érintettek anyagi helyzetét és a közösség (család, régió, ország, kontinens) gazdasági erejét is. A kutatást vezető Nathan Barker, a Yale Egyetem közgazdász doktorandusza és munkatársai 2016-ban kezdtek vizsgálódni a Föld egyik legelmaradottabb térségében, Ghánában. A vizsgálatba az afrikai ország öt régiójának 366 faluját vonták be, és kérdőíves felméréseikkel több mint 68 ezer családot vizsgáltak.

Miután a vizsgálatban részt vevőket két csoportra osztották, azoknak, akik a kontrollcsoportba kerültek, nem biztosítottak terápiás üléseket, míg a másik csoport tagjainak több hónapig tartó viselkedésterápiás kurzust kínáltak. A vizsgálatban részt vevőknek a kurzus elején, majd a vége után nagyjából két hónappal egy-egy kérdőívet kellett kitölteniük, függetlenül attól, hogy melyik csoportba kerültek. A kérdéssor a résztvevők mentális és fizikai jóllétén felül a család anyagi biztonságát, valamint a gazdasági helyzetük esetleges javulását és romlását is mérni volt hivatott.

A mélyszegénységben élőknek nemcsak a hangulatát, hanem az anyagi helyzetét is javítja a pszichoterápia
© Technológia: 444.hu

Az eredmények azt mutatták, hogy azok között, akik részt vettek a terápiában, 45 százalékkal kevesebb volt azoknak az aránya, akik a mindennapjaikat súlyos vagy közepes stresszfaktorok sorozatának élték meg, mint azok között, akik nem jártak a foglalkozásokra. A pszichés támogatásban részesülő szegények kevésbé látták kőbe vésettnek a sorsukat, ritkábban tépelődtek mindennapi megélhetésük nehézségein, így egyszerűen nyitottabbak maradtak a társas kapcsolatokra. Mivel kevésbé zárták el magukat a környezetüktől, a kontrollcsoportba tartozó társaiknál könnyebben akadtak új lehetőségekre, jövőbeli perspektívákra. Barker és kutatótársai szerint

„a tartós szegénység a mentálhigiénés problémák melegágya, viszont kognitív viselkedésterápiával a társadalom széles rétegeiben elejét lehet venni a súlyosabb mentális zavarok kialakulásának. Nemcsak a már mentális betegségektől szenvedők tudják hasznosítani a kognitív terápiát, hanem a szegénységben élők mindannyian, mert az ülések elősegítik a szociális készségek fejlődését, és előmozdítják a társadalmi beágyazottság megteremtését.”

Betegekre optimalizálták, de az egészségeseknek is jó

A nemzetközi kutatócsoport azokból a korábbi tudományos eredményekből indult ki, amelyek szerint a szegényebb társadalmi rétegekben gyakoribbak a pszichés megbetegedések, mint az anyagi biztonságban élők körében. A mélyszegénység számos társadalomkutató szerint ellehetetleníti, hogy az érintettek a mindennapos anyagi problémáikon kívül bármi mással foglalkozzanak. Amellett, hogy lakhatási körülményeik, ruházkodási nehézségeik és más, mindennapos kihívást jelentő gondjaik közvetlenül is hozzájárulnak az életükben jelen lévő állandósult stresszhez, ugyanezek a körülmények a szerhasználatnak is kiszolgáltatják a szegényeket.

A viselkedésterápia elősegíti, hogy a szegények előremutató döntéseket hozzanak, és jobban kiaknázzák mentális erőforrásaikat. Az eredetileg a depresszió kezelésére az 1960-as években kidolgozott kognitív viselkedésterápia lényege, hogy segítsen módosítani azokat az automatikus reakciókat, amelyeket a résztvevők egy-egy őket érő ismétlődő behatásra adnak (és amely reakciók az érintetteket ördögi körbe sodorják, és még mélyebbre taszítják).

A ghánai kutatást végző szakemberek szerint a mélyszegénységben élőket, még ha klinikai értelemben nem is szenvednek semmiféle mentális betegségben, a mindennapi életük során is folyamatosan olyan ingerek érik, amelyek állandósult gazdasági helyzetükből fakadnak. Emiatt idővel hajlamossá válnak arra, hogy a valóságról hamis képet alkossanak. A szerzők példája szerint ha a rossz időjárás miatt nem tudnak annyi élelmiszert termelni, amennyire szükségük van, idővel hajlamosak lesznek azt gondolni, hogy bármibe fognak is, az halálra van ítélve, nekik semmi nem sikerülhet, és bármilyen kezdeményezést csak elrontani képesek. Az efféle tanult tehetetlenség pedig akadályozza őket abban, hogy valaha is kitörjenek a helyzetükből. Ha azonban a legszegényebbeknek rutinszerűen viselkedésterápiát „írnának fel receptre”, az átlendíthetné őket a holtponton. Ez pedig végső soron nemcsak a saját helyzetük javulását, hanem például a munkaerőpiaci mutatókat, a foglalkoztatást, a közösség, vagy akár az ország termelékenységét, illetve az egészségügyi rendszer leterheltségét is javítaná.

A pszichoterápia a tehetősek játszótere

A ghánai kutatási eredménnyel csak annyi a gond, hogy a pszichoterápia nemhogy Afrikában, de a világ szerencsésebb felén is többnyire a tehetősebbek játszótere, nemcsak a filmvásznon, de a valóságban is, és nemhogy azok nem jutnak hathatós segítséghez, akik nagy nyomorban élnek, hanem sokszor azok sem, akiknél már klinikailag is kimutatható a mentális betegség. A szegényebbek túlnyomó többsége már csak akkor jut segítséghez, ha nagy a baj, például ha az időközben kialakult szerhasználat miatt sürgősségi ellátásra szorulnak, vagy saját kezükkel próbáltak életüknek.

Pedig az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a depresszió a második leggyakoribb oka annak, ha valaki tartósan munkanélküli. Magyarországon a becslések szerint minden ötödik ember depresszióban szenved, a társadalombiztosítási keretből azonban a segítségre szorulóknak legfeljebb az ötödét lehetne ellátni. Az országban alig fél tucat olyan intézmény működik, ahol a társadalombiztosítás terhére, járóbeteg-ellátás keretében lehet terápiára járni. Igaz, a Yale közgazdásza által vezetett kutatócsoport erre is gondolt: tanulmányuk végén kitérnek arra, hogy a kognitív terápiás üléseken olyan nem pszichológus végzettségű segítők is eredményeket érhetnek el, akik nem végeztek egyetemet, mindössze egy gyorstalpalón sajátították el a pozitív gondolkodásmód átadásának alapjait.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

News Related

OTHER NEWS

De Vries nem követi Verstappen példáját

Számos remek tehetség számára nem nyílik lehetőség a Forma-1-be kerülni, és kétség kívül közéjük tartozik , aki a tavalyi év során a Formula E végelszámolásában győzedelmeskedett. De vajon a holland ... Read more »

A nyilvánosságot kerülő Kulcsár Edina és új párja a Story magazin címlapsztorijában beszélnek kapcsolatukról

© Technológia: 444.hu Nehéz megérteni, miért érdekel mindenkit ennyire ez a sztori, de tény, hogy hetek óta mindenki egy egykori szépségkirálynő és egy menő autókkal járó, dizájnermackóban feszítő rapper szerelméről ... Read more »

Hamarosan stoptáblák fogadnak minket a boltokban

© Technológia: Index.hu Február 1-jétől a tavaly októberi szinten rögzíti hét alapvető élelmiszer árát a kormány, az üzletek bejáratánál pedig az erről szóló információs táblák fogadják majd a vevőket. A ... Read more »

Ókovács Szilveszter: Miért teszünk úgy, mintha valami diktátor lennék?

© Technológia: Index.hu „Úgy fogok leülni január 27-én, hogy mondják el, mit szeretnének, és az lesz” – mondja Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház (újabban OPERA) főigazgatója a vidéki színházakkal ... Read more »

Orosz Anna: Erre a rendszerre rámegy az életünk, így nehéz azt mondani, hogy csinálja más

© Technológia: 444.hu Marad a politikában akkor is, ha nem veri meg a fideszes Simicskó Istvánt Újbudán. Fekete-Győr Andrást le kellett váltani látványos bukása után. Donáth Anna erőskezű elnök, de ... Read more »

Kutyákat castingol a rendőrség

© Technológia: Index.hu Szolgálati kutyáinak utánpótlása érdekében kutyakiválasztást tart 2022. február 8-án a rendőrség. 2022. február 8-án 9 és 12 óra között a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi telephelyén ... Read more »

Kémfotókon és videón is megjelent a szériaérett Tesla Cybertruck

© Motor1.com Magyarország Tesla Cybertruck Prototype Az első szállítmányokat ugyan csak jövőre indítja útnak a Tesla, mégis egyre több információ derül ki a sci-fi filmekbe illő pickupról. Legközelebb márciusban tartanak ... Read more »

Napi horoszkóp január 27.: a Szüzek végre minőségi időt szánhatnak magukra, a Mérlegek fontos célért küzdenek

A hét második felére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Pexels by Andrea Piacquadio NAPI HOROSZKÓP JANUÁR 27.   KOS (március 21-április 20) Busás ... Read more »

Libanon, Szíria és Jordánia megállapodást kötöttek, Libanon kap áramot

© Technológia: Index.hu Libanon hosszú évek óta gazdasági válságot él és ennek egyik legkellemetlenebb következménye az, hogy az állam nem képes elegendő energiát biztosítani a nap nagy részében a polgárok ... Read more »

Továbbra is az Apple a legértékesebb márka a világon

© Technológia: Index.hu Az Apple már a második egymást követő évben lett a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2022-es Global 500 ranglistája ... Read more »

Egy szlovén egyházmegye irodát állított fel a szexuális visszaélések bejelentésére

© Technológia: Index.hu Az egyháziak által elkövetett szexuális zaklatások bejelentésére szolgáló irodát állított fel a celjei püspök, Maksimilijan Matjaz – közölte szerdán a szlovén celjei egyházmegye a honlapján. Az intézkedés célja, hogy ... Read more »

Miért lett hirtelen fontos Kazahsztán az egész világnak, és marad is az?

© AP Photo A rejtőfólia nem lesz elég a rendszer átszervezéséhez Gyorsan kiszorultak a híradások éléről a Kazahsztánnal kapcsolatos események, de visszatérhetnek, és az ország továbbra is figyelmet érdemel. Közép-Ázsia ... Read more »

Figyelmeztetést adtak ki, de mindenki élvezni fogja a mai napot

© Technológia: Index.hu Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki előrejelzése szerint megnövekszik az ország felett a felhőzet, napközben néhány órás szűrt napsütés valószínű – kivétel a keleti vidékeken, ahol viszont zárt maradhat ... Read more »

Elon Musk szemetel, hamarosan a Holdba csapódik a SpaceX rakétája

A Föld égi kísérőjébe most először csapódik irányíthatatlan űrszemét, amely jókora krátert hoz majd létre. De segíthet is a Hold felszínén található víz és a mélyebb rétegek ásványi összetételének megismerésében. ... Read more »

Vitézy Tamás: Pandóra szelencéjében is a remény halt meg utoljára

A jobboldali holdudvarhoz tartozó vállalkozóként ismert Vitézy Tamás csaknem tizenöt hónapja áll büntetőeljárás és kényszerintézkedés alatt egy olyan hitel felvételével összefüggésben, amit évekkel ezelőtt visszafizetett. Ugyanakkor az általa korábban tett ... Read more »

Angliában szinte az összes járványszabályt megszüntették

© Technológia: 444.hu A brit kormány döntése szerint január 27-től már nem kell oltási igazolást bemutatni belépéskor azokban a helyeken, ahol ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő: például szórakozóhelyeken és ... Read more »

Taktikáznak az olasz pártok, ki legyen az új államfő

© Technológia: Index.hu Rághatják a körmüket az olasz állampolgárok, s bizonyára nyugtalan lesz az álmuk is. Nem tudni még ugyanis, ki lesz Itália első embere az elkövetkezendő években. Még nem ... Read more »

Használt német prémiumtól a tervezett magyar Kamaz-gyárig

A Toyota Amerikában a legnagyobb típusát mutatta be, nálunk viszont az egyik legkisebb járt teszten. Hibrid is, összkerekes is, ennyiben osztozik az Oshkosh által bemutatott terepjáróval, igaz, semmi másban, hisz ... Read more »

A halál torkából táncoltak vissza a franciák a kézi-Eb-n

Bőven maradtak izgalmak a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság utolsó középdöntős napjára, amelynek végén a magyarokat búcsúztató Izland szomorkodhatott, mivel hiába győzte le Montenegrót, az olimpiai bajnoki címvédő franciák ... Read more »

Széklet, vizelet, fürdővíz: mind vírust juttat a csatornába

© Technológia: Index.hu Ismét nő a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – tettük közzé legutóbb hétfőn, hiszen szennyvizeink virológiai állapotáról a koronavírus-járvány kitörése óta rendszeresen beszámolunk. Ezúttal azonban nem kimondottan ... Read more »

Katalin hercegné bebizonyította: sportcipőhöz ilyen nadrág illik leginkább

Ez a darab ráadásul mindenki gardróbjában ott lapul. © Getty Images/ Edward Berthelot / Contributor A szűk szárú farmerek már évekkel ezelőtt meghódították a piacot, most viszont nagyon úgy tűnik, ... Read more »

2022 egyik kedvenc farmerje bármilyen alakon tökéletesen mutat

Az új év friss ötletei között biztosan találsz majd olyat, amiben te is szívesen kipróbálnád magad. © Technológia: InStyle A trendek változása bár nem sok vizet szokott zavarni a farmerok ... Read more »

Ettől a hatóanyagtól olyan lesz az arcbőröd, mintha kicserélték volna

Máris érkezik a hideg idő miatt szenvedő bőr megmentője! © Getty Images Mielőtt rátérünk arra a csodás hatóanyagra, amit ezek után valószínűleg a kedvenceid közé fogadsz, még gyorsan át kell ... Read more »

Egykor minden férfit megigézett: 50 évesen így néz ki A múmia filmek dögös színésznője

Íme néhány friss fotó Patricia Velásquezről! © UIP-Duna Film Patricia Velásquez venezuelai színésznő és modell neve elsőre talán sokaknak nem cseng ismerősen, ám ha azt mondjuk, hogy ő alakította a ... Read more »

A csillagjegy, akinek 2022 mindent megváltoztat: neki semmi se lesz ugyanolyan

Van, akire kifejezetten nagy átalakulások várnak idén. © Getty Images 2022 mindannyiunknak új dolgokat tartogat, függetlenül a csillagjegyünktől. De ha szeretnéd egy kicsit előre sejteni, körülbelül mire számíthatsz, bizony érdemes ... Read more »

Fővárosi bizottság vizsgálja, hogyan került Schadl György birtokába egy sor önkormányzati lakás

© Technológia: 444.hu Döntött a Fővárosi Közgyűlés: vizsgálóbizottságot állítunk fel, hogy utánajárjunk, hogyan juthatott Schadl György áron alul több értékes 5. és 7. kerületi ingatlanhoz – jelentette be Karácsony Gergely. ... Read more »

Blinken: teljesíthetetlen több orosz követelés

© AP Photo/Yves Herman/Pool Antony Blinken és Jens Stoltenberg egy brüsszeli egyeztetésen – archív felvétel – 2021 A NATO elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire – közölte a védelmi szövetség ... Read more »

Április 3-i népszavazást követel az ellenzéki összefogás

© Technológia: Index.hu Blokkolással vádolják a Fideszt és a Nemzeti Választási Irodát, szerintük utóbbi lassan is számol. Január 21-én reggel adta le a hatpárti ellenzék a Fudan Egyetemre és az ... Read more »

Eldőlhet, hogy marad-e kormányfő Boris Johnson

© Jessica Taylor/AP A következő két napban eldőlhet Boris Johnson brit kormányfő sorsa, mivel hamarosan elkészül a bulibotrányáról készült jelentés, melyet a kabinetiroda másodtitkára készít. Kedden rendőrségi vizsgálat is indult ... Read more »

Pálinger Katalint és Nagy Lászlót felfüggeszti az MKSZ

© Technológia: Index.hu Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke a Mandinernek adott interjújában bejelentette, hogy a szervezet felfüggeszti mindkét alelnököt, Pálinger Katalint és Nagy Lászlót. A Fidesz frakcióvezetője összetett problémáról ... Read more »

Orbán Viktor lesz a fő szónok a republikánusok konferenciáján

© Technológia: Index.hu Március 25-én és 26-án rendezik meg az amerikai republikánus tábor Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű konferenciáját Budapesten, a Várkert Bazárban – jelentette be Szánthó Miklós, az Alapjogokért ... Read more »

Rogán Antal rendeletben írta elő az üzleteknek, milyen táblákon kell hirdetniük a kormány árbefagyasztását

© Technológia: 444.hu Rogán Antal propagandaminiszter írta alá azt a rendeletet, ami alapján februártól az üzletek összes bejáratánál ki kell tenni egy táblát arról, hogy a kormány 90 napra befagyasztotta ... Read more »

Annyira kikészült Johnny Depp egy forgatáson, hogy abba kellett hagynia majdnem

Nem sokon múlt, hogy ezek a színészek félbehagyják a forgatást, és hátat fordítsanak a filmnek, amin épp dolgoztak! © Getty Images Megesik, hogy egy film, ami hatalmas bevételt és hírnevet ... Read more »

Vadászgépeket vezényelt a Baltikumba az Egyesült Államok

© Technológia: Index.hu Hat amerikai F-15E Strike Eagle vadászgép szállt le szerdán egy észtországi légitámaszponton, a gépek a jövő hét végéig a Baltikumban maradnak. A NATO hétfőn közölte, hogy készenlétbe ... Read more »

Babij Jar tömegsírjánál emlékeztek az áldozatokra a holokauszt nemzetközi emléknapján

© Efrem Lukatsky/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved. A holokauszt nemzetközi emléknapjára időzítve találkozott száz európai vezető az ukrán fővárosban található Babij Jar emlékhelyen. A holokauszt egyik legvéresebb ... Read more »

Lehet-e rossz testbe születni? – vita a gyermekvédelmi népszavazásról

A vitaest parázs légkörben zajlott a patinás Lónyay-Hatvany villában, annak ellenére, hogy vélhetően más lett volna a párbeszéd kémiája, ha a negyedik vendég, Osváth Zsolt influenszer, a ZSHOWtime Youtube-csatorna tulajdonosa ... Read more »

Állásfoglalásban ítélte el a katalán parlament a boszorkányüldözéseket

© Technológia: Index.hu A XV. és XVIII. század közötti boszorkányüldözéseket elítélő állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel a katalán autonóm parlament szerdai ülésén Barcelonában. Az elfogadott határozat a történelmi emlékezet helyreállítását, ... Read more »

Trópusi vihar söpört végig Afrika délkeleti részén, többen meghaltak

Trópusi vihar söpört végig Afrika délkeleti részén, Mozambikban és Malawiban legalább tizenkét ember életét vesztette. Az Ana nevű trópusi vihar okozta károk felmérése még nem zárult le. A mozambiki katasztrófavédelmi ... Read more »

Az első házasoknak járó kedvezmény sem vész el a fiatalok adómentessége miatt

© Technológia: Index.hu Idén január 1-jétől a 25 év alattiak az átlagbérig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. A kedvezmény igénybevétele automatikus: külön nem kell kérni, és nem ... Read more »

Nem volt telitalálat a skandináv lottó sorsolásán

© Technológia: Index.hu A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 26-án megtartott 4. heti skandináv lottó sorsolásán a következő számokat húzták ki: Első számsorsolás:  2 (kettő) 18 (tizennyolc) 24 (huszonnégy) ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic