A mellét döngető gorilla - Avagy álltati viselkedésformák az embereknél

Bár az emberiség kiemelkedett az állatvilágból, azért még mindig vannak olyan ősi, ösztönös viselkedésformák, amelyek onnan maradtak meg. Ismerős a jelenet, amikor a hímgorilla döngeti a mellkasát? Biztos vagyok benne, hogy ilyet nem csak az állatvilágban láttál már. De mégis mit jelent?

© Pixabay/PaulBr75

Ismerős a jelenet, mikor a hímgorilla áll a hegytetőn és két öklével veri a mellét? Veszély esetén teszi ezt. Az állat két lábra állva, mellét döngetve próbálja elijeszteni a betolakodót.

Mindazon túl, hogy az emberi világban is megfigyelhető ez a jelenség, időnként itt “kilóg a lóláb”. Gyakran az ilyen jellegű megnyilvánulás a dicsekvésről, az ego sajátságos építéséről, és táplálásáról árulkodik. Mint a hegymászó, aki ugyan az edzettségéről és kitartásáról tanúbizonyságot téve felmászik a Kilimandzsáró csúcsára. Döngeti a mellét, mert kell a dicsőség, azonban de ha bajba jut, akkor mentőhelikopterrel kell érte menni.

 

A gorilla tehát akkor veri a mellét, ha fél. Embernél is hasonló ez a működés: a melldöngető kivagyiság mindazon túl, hogy felsőbbrendűséget próbál érzékeltetni, a félelem jelzése. Félelem attól, hogy elveszti a tekintélyét, hogy nem fogják annyira értékelni, és félelem attól, hogy kevésbé tudja majd kontrollálni a környezetét.

De ettől még a tény nem változik. Ha egy majomra szmokingot adnak, attól még majom marad.

 

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé. ITT találod!

Pilát Gábor írásait, gondolatait minden csütörtökön olvashatod itt,

az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

www.pilatgabor.hu

www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

www.instagram.com/pilatgabor

 

Az agressziónak rengeteg formája létezik, az egyik nehezen beazonosítható ezek közül a passzív agresszió. Sokszor észre sem vesszük, hogy áldozatává váltunk. Mutatjuk, mely jelekből ismerheted fel:

Tüntető hallgatás

A tüntető hallgatás nem egyszerű szűkszavúságot jelent, hanem a másik személy teljes ignorálását. A passzív-agresszív ember semmilyen kérdésre sem válaszol, és rosszabb esetben egyéb formában sem hajlandó tudomást venni a másik fél jelenlétéről, egyszerűen levegőnek nézi őt. Fontos megjegyezni, hogy ez a fajta viselkedés nem mindig egyértelmű: tulajdoníthatod a véletlennek is, hogy a kollégád nem köszön vissza a folyosón, vagy engedi el a füle mellett az értekezleten a hozzászólásaidat. Gondolhatod, hogy talán te nem beszéltél elég hangosan, vagy érthetően. De mivel ez egyre többször megesik, legbelül tudod, hogy ezek a megnyilvánulások szándékosak.

Rejtett szurkálódás

Legtöbbünk felismeri, ha nyíltan sértegetik, de a burkolt inzultálást már nehezebb azonosítani. Megjelenhet, egyrészt, bókba csomagolva. Például a főnököd azt mondja a leadott jelentésedre, hogy „kiváló munkát végeztél!”. Ez hízelgőnek hangzik, csakhogy hozzáteszi: „Majdnem olyan kiválót, mint Jamie!”  Célozhat, másrészt, gyenge pontokat. Tegyük fel, a munkatársad egy elit iskolában végzett, míg te egy kisebb presztízsű intézményben. Az illető minden alkalmat megragad, hogy beleszőjön a mondandójába egy-egy utalást erre, akkor is, ha a téma szempontjából teljesen irreleváns.

Mogorva viselkedés

A folyton duzzogó, arrogáns, keserű emberek társasága meglehetősen kellemetlen – majdnem annyira, mint a nyíltan utálkozóké. Az ilyen emberek, már ha egyáltalán méltatnak arra, hogy szóba álljanak veled, mindig beleszőnek a mondandójukba valami negatívat. El nem mosolyodnának akkor sem, ha valaki mondott egy viccet és az egész csapat dől a nevetéstől. Egyfolytában panaszkodnak, semmi sem jó nekik, és mindenki levertnek érzi magát a társaságukban anélkül, hogy pontosan meg tudná mondani az okát.

Makacsság

A makacsság bizonyos élethelyzetekben jótékony személyiségvonás is lehet, főleg amikor fontos, hogy kiállj a véleményed mellett. Néha azonban a makacsságnak csak az a célja, hogy megbüntessünk vele valakit. A passzív-agresszív ember hajlamos az irracionalitásig menően védeni a nézőpontját, és jottányit sem enged belőle. Nem meggyőződésből, hanem csak azért, hogy másokat bosszantson.

A vállalt feladatok elhanyagolása

Amikor a gyerekek elérik a dackorszakot vagy a kamaszkort, sokszor a világért sem hajlandók azt tenni, amit mondanak nekik. De a gyerekek már csak ilyenek, és fejlődésük ezekkel a szakaszokkal jár. Sokkal keményebb dió, ha egy felnőtt viselkedik gyerek módjára. Van olyan kollégád, aki mindig megtalálja a módját, hogy elkerülje a feladatai elvégzését? Például folyton másra hárítja a felelősséget, vagy önként elvállal valamit, amit aztán mégsem fejez be időben. Állhat persze munkahelyi stressz, családi probléma vagy halogató személyiség is a háttérben. Viszont ha ez a fajta viselkedés gyakori és nem tulajdonítható független külső tényezőknek, akkor valószínű, hogy szándékos-tudatos, és a passzív-agresszív viselkedése számlájára írható.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Szembement a forgalommal egy autós az M4-esen

Emberünk fényes nappal jött velünk szemben az M4-esen – írta meg a Budapesti Autósok Közösségének egyik olvasója. A sokkoló esetet a sofőr a fedélzeti kameráján keresztül rögzítette. A sofőr – a ... Read more »

Negyven éves, de szebb, mint új korában

© Technológia: Index.hu Kerek évfordulót ünnepeltek kedden megannyi sikeres vízisportunk képviselői a Maty-éri kajak-kenu és evezős pályán, hivatalos nevén a Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban. Negyven éve avatták fel ... Read more »

A Celtic otthonában sem jött össze a pontszerzés a Fradinak

© Technológia: Index.hu Az Európa-liga G csoportjának 3. fordulójában a Ferencváros 2–0-s vereséget szenvedett a Celtic otthonában. Az első félidőben még jól tartotta a Fradi, a másodikban Dibusz Dénes büntetőt ... Read more »

5 maratont teljesített 5 hét alatt a 40-es futónő

Mindez azt jelenti, hogy már csupán egyetlen futás vár rá, még pedig november 7-én, New Yorkban. © Getty Images A 40 éves egykori elit maratonista ugyanis azt vállalta, hogy – ... Read more »

Európai konzervatív think tanket hozott létre az Alapjogokért Központ

© Technológia: Index.hu Alliance for the Common Good (ACG), vagyis Szövetség a Közjóért elnevezéssel európai think tank, vagyis agytröszthálózat jött létre öt ország keresztény-konzervatív politológiai központjainak részvételével az Alapjogokért Központ ... Read more »

Angelina Joliet nem akárki kísérte el új filmje premierjére

A kis Shiloh egészen megváltozott az elmúlt években, Zahara ruhája pedig óriási siker volt. © Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images Los Angelesben már zajlik is a legújabb Marvel-film bemutatója! Az Örökkévalókat hatalmas érdeklődés ... Read more »

Gyurcsány: Leültünk tárgyalni Márki-Zay Péterrel

© Technológia: 444.hu „Valójában azt kellene most írnom, hogy »nincs itt kérem semmi látnivaló«. Mert valójában nem kellene hírértékének lenni annak, hogy leültünk tárgyalni Márki-Zay Péterrel az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével. ... Read more »

A repülőn kibomló oxigénmaszk tanított meg arra, hogy miért is fontos a gyerekemmel együtt eltöltött minőségi idő

Lehet, hogy éjjel-nappal vele vagy, ám az igazi együtt töltött idő, amit csak egymásra hangolva töltötök el, bárminél többet ér. © Getty Images Az első kisbabám születése után, azt mondta ... Read more »

Wolff: együtt tudunk élni azzal, hogy Lewis 1 pontot veszített

© Glenn Dunbar / Motorsport Images Lewis Hamilton, Mercedes W12, in the pits A 2021-es Forma-1-es világbajnokság utolsó 6 versenye előtt mind a Red Bull, mind a Mercedes kénytelen volt ... Read more »

Ingyen vonatjegyre pályázhatnak a fiatalok

© Euronews DiscoverEU vonatjegyeket adott át Újhelyi István a Nyugati Pályaudvar előtt Még egy hétig pályázhatnak a 18 éves fiatalok az uniós vonatjegyre. A Discover EU programban idén hatvanezer fiatalt ... Read more »

Bordélyházként üzemeltetett egy balatonfüredi klubot, több mint százmilliót kereshetett

A hivatalosan táncoslányként dolgozó alkalmazottak az itallapon többféle, „masszázsként” megjelölt szolgáltatást nyújtottak, azonban ezek a megnevezések a valóságban különféle szexuális szolgáltatásokat jelentettek. Vádat emeltek egy Balatonfüreden bordélyházat üzemeltető férfi és ... Read more »

Louise Stomps feledésbe merült művészete újra megtekinthető Berlinben

© Copyright DAS VERBORGENE MUSEUM Louise Stomps az egyik legtehetségesebb és legismertebb szobrász volt a második világháború előtt, de a nácik betiltották a munkásságát, és végül csaknem teljesen eltűnt a ... Read more »

Egy éve könyörögnek a játékosok azért, ami most jön a Call of Dutyba

© Technológia: Index.hu Hamarosan megérkezik az FPS-játéksorozat legújabb tagjába, a Vanguardba és az ingyenesen játszható Warzone-ba az Activision kiadó csalásellenes rendszere, a Ricochet anticheat. © Fotó Activision Call of Duty ... Read more »

Austinban folytatódhat az F1 esős versenyeinek sorozata?

© Mark Sutton / Motorsport Images Pierre Gasly, Toro Rosso STR14 Két éves kihagyást követően tér vissza idén az austini COTA-ra a Forma-1, a versenyt pedig magyar idő szerint igen ... Read more »

Díjnyertes kortárs produkciók a Magyar Nemzeti Balett műsorán

Az emberi test drámáját vizsgálja Wayne McGregor Chroma című darabja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni. A négy női és hat férfi balettművész ... Read more »

Orbán Viktort burekkal várták Szabadkán

© Technológia: Index.hu A Szeged−Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén vett részt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Pannon RTV információi szerint maga kérte, hogy egy helyi pékségben burekozzanak. Szabadka egyik legismertebb pékségébe ... Read more »

Milos Zeman jogköreit átveheti a kormányfő és a képviselőház elnöke

© Technológia: Index.hu Milos Zeman cseh államfő egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az elnöki jogkörök átruházhatók a kormányfőre és a képviselőház elnökére – állapította meg a ... Read more »

Húsz év után Magyarországra is megérkezett a robotsebészet

© Technológia: Index.hu Világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A modern ... Read more »

Gömbölyű ufót rögzített az amerikai haditengerészet

© Technológia: Index.hu Az ismeretlen repülő tárgy eltűnt a tengerben. Különös, azonosítatlan repülő eszközt rögzített az amerikai haditengerészet Independence osztályú partvédő hajója, az USS Omaha. Az eset 2019. július 15-én ... Read more »

1,8 százalékra nőtt a jegybanki alapkamat, gyengült is a forint

© Technológia: 444.hu A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal 1,80 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot az ülésén, és azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,85 százalék és 2,75 ... Read more »

Zenman elnöki jogkörei betegsége miatt átruházhatók a szenátusi bizottság szerint

© Technológia: 444.hu Milos Zeman cseh államfő egészségi állapota kimeríti azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén az elnöki jogkörök átruházhatók a kormányfőre és a képviselőház elnökére – állapította meg a ... Read more »

Melbourne-ben is tudják: 2022 az egyik utolsó esélyük lesz arra, hogy az F1-es naptárban maradjanak

© Mark Sutton / Motorsport Images Melbourne circuit detail Ausztrália 19 hónap, és a katasztrófába torkollt Ausztrál Nagydíj lefújása után nyitotta meg ismét a határait a nemzetközi utazók előtt, Melbourne ... Read more »

Autó és villamos ütközött a IX. kerületben

© Technológia: Index.hu Villamossal ütközött egy személyautó a Haller utca és a Vaskapu utca kereszteződésében Budapest IX. kerületében, a balesethez a hivatásos tűzoltókat is riasztani kellett – közölte az Országos Katasztrófavédelem.  ... Read more »

A Paul Ricard-on zárult a 18 colos abroncsok tesztprogramja

© Pirelli Daniil Kvyat, Alpine F1, Pirelli 18 inch tyre test A Pirelli még idén februárban látott neki az új gumik tesztelésének, és összesen 19 pilóta és kilenc csapat nyüstölte ... Read more »

Egyre valószínűbb, hogy Djokovics nem lesz ott az Australian Openen

© Technológia: Index.hu Minden bizonnyal nem kapják meg a melbourne-i belépéshez szükséges vízumot azok a teniszezők, akik oltás nélkül szeretnének pályára lépni januárban az Australian Openen, így a nyíltan oltásellenes ... Read more »

A Horthy-korszak első évéről, toposzok nélkül – Veszprémy László Bernát új könyvéről

© Technológia: Mandiner.hu Kedden este mutatják be Veszprémy László Bernát történész – lapunk rendszeres szerzőjének – könyvét, amely a Horthy-korszak első teljes esztendejének történetét dolgozza fel, és elsősorban azokat a ... Read more »

Lezárják a Csömöri úti felüljárót szerda és csütörtök éjjel

© Technológia: Index.hu Próbaterhelés miatt lezárják a Csömöri úti felüljárót szerda és csütörtök éjszaka, a 979-es autóbusz ezért módosított útvonalon közlekedik majd – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az ... Read more »

Utazás, olvasás, főzés és társai – 6 hobbi, ami bizonyítottan okosabbá tesz!

Imádsz főzőcskézni, kirándulni és olvasni? Van egy nagyon jó hírünk számodra: ezek a hobbik nem csak örömet okoznak, de számtalan tudományos kutatás is bizonyítja már, hogy okosabbá is tesznek! Mutatjuk, ... Read more »

Hogyan szabaduljunk meg a muslincáktól?

Két remek módszerünk van muslincák ellen. © Technológia: Éva Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor frissen mosott, darabolt gyümölcstálunkat pillanatok alatt elárasztja a gyümölcscukorra éhes muslicák, azaz gyümölcslegyek hada. ... Read more »

Egy nap alatt több mint kétezren jelentkeztek szavazatszámlálónak 2022-re

© Technológia: Index.hu A „20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át” Facebook-oldalán toborozzák a szavazatszámlálókat a 2022-es országgyűlési választásokra. Keddi Facebook-posztjuk szerint csak október 18-án ... Read more »

Újszülöttet találtak a hatvani kórház inkubátorában

A hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet babamentő inkubátorában vasárnap egy újszülöttet találtak. Zelnik Krisztina, az intézmény minőségirányítási és pályázati irodavezetője arról tájékoztatta a Heves Megyei Hírlapot, hogy 19 óra 20 perckor szólalt ... Read more »

Karácsony Gergely kabinetfőnöke szerint a kormány lakáspolitikája kiköltözéspárti

© Technológia: Index.hu Budapestről tavaly több mint 84 ezer ember költözött el, a fővárosba máshonnan beköltözőkkel együtt is 16 ezerrel csökkent a város lakossága. Mintha Soroksár lakosságának 70 százaléka tűnt ... Read more »

Oroszország nem gátolhatja meg Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz

© Technológia: Index.hu Oroszország kezdte a háborút a Donyec-medencében, és azóta akadályozza a konfliktus békés rendezését − jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben, Andrij Tarannal, az ukrán védelmi tárca ... Read more »

Kicsapta a biztosítékot a Zamárdiba tervezett nagyvárosi lakóövezet

© Technológia: Index.hu Civil ellenállásba ütközött a Balaton déli partjára tervezett nagyváros; tegnapi írásunk után több felháborodott olvasói levelet kaptunk. A történet elemi erejű tiltakozással folytatódik, és könnyen lehet, hogy ... Read more »

Négy jármű ütközött az M1-esen, lezárták az utat

A jelenlegi információk szerint négy jármű ütközött össze az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán a 94-es kilométerszelvénynél –  közölte a rendőrség. A délután háromnegyed háromkor bekövetkezett balesetnek több sérültje is ... Read more »

Századvég: Kevés a bizonytalan, Orbán Viktor előnyben Márki-Zay Péterrel szemben

© Technológia: Index.hu Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltje lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben. A Századvég közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a ... Read more »

A Jobbik és a Párbeszéd reagáltak Márki-Zay Péter felvetésére a hetedik parlamenti frakcióról

© Technológia: 444.hu Márki-Zay Péter, az előválasztás nyertese hétfőn este lengette be, hogy egy hetedik parlamenti frakciót is létrehozna az összefogásban szereplő hat pár frakciója mellé azoknak, akik nem szerepelnek ... Read more »

Nem alkotmányellenes, hogy az oltatlanokra több korlátozás vonatkozik, mint az oltottakra

© Technológia: 444.hu Bár közel ezer panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz, amiért a veszélyhelyzeti rendelkezések a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára többletjogosítványokat adnak az oltatlanokhoz képest, a testület elutasította az indítványokat. A ... Read more »

Cassano megint belevágta a kést Cristiano Ronaldóba

© Technológia: Index.hu Antonio Cassano a futballvilág egyik legkülönösebb figurája. Tehetségét senki sem vitatta, de viselkedése hagyott kívánnivalót maga után. A Real Madrid egykori csatára manapság, 39 évesen is képes ... Read more »

Guardiola: Grealish megvásárlása teljesen normális lépés volt

© Technológia: Index.hu Pep Guardiola, a Manchester City labdarúgócsapatának vezetőedzője úgy véli: teljesen normális lépés volt Jack Grealish megvásárlása – írta az MTI. Az Aston Villától augusztus elején klubrekordot jelentő ... Read more »