A legfőbb ügyészség "orbanizálódásától" tart az ellenzék Horvátországban

Ennél konkrétabb gyanút is megfogalmaztak mondván, hogy úgy gondolják, az új legfőbb ügyész, Ivan Turudić akadályozni fogja az uniós ügyészséget az uniós forrásokat érintő ottani korrupció felderítésében.

A jelentősebb ellenzéki pártok egyike, a Možemo pár napon belül az Európai Bizottsághoz fordul azzal a panasszal, hogy Andrej Plenković kormánya semmibe vesz több olyan vállalást is, amelyet Horvátország tett, amikor csatlakozott az Európai Unióhoz.

A párt egyik parlamenti képviselője arról beszélt az Euractivnak, hogy az új főügyész egy tévéinterjúban szó szerint azt mondta, nem hiszi, hogy szükség volna az uniós ügyészség zágrábi hivatalára, ami nincs is minden tagállamban, Horvátországban sem indokolt fenntartani. Sandra Benčić szerint ez egyértelmű jele annak, amitől féltek, vagyis, hogy Turudić arra használja majd a hatalmát, hogy akadályozza az uniós ügyészség munkáját.

A legfőbb ügyész megválasztása komoly politikai feszültséget keltett az elmúlt napokban Horvátországban. A kormányzó jobbközép kormány teljes mellszélességgel támogatta Turudićot, míg az ellenzéki pártok túlnyomó többsége hallani sem akart róla.

A legfőbb ügyészség szerepe szó szerint sorsdöntő lehet most a közelgő parlamenti választások miatt. Ha ugyanis a kormányzó HDZ elveszti kormányzati pozícióját, szüksége lehet arra, hogy a legfőbb ügyész kivédje az esetleges uniós vádemelést korrupciós ügyekben.

Úgyhogy miután a parlament megválasztotta Turudićot múlt hét közepén, a baloldali és a centrista pártok tiltakozásul tüntetést szerveztek február 17-re Zágrábba. A Most és a jobboldali ellenzéki pártok nem csatlakoztak ehhez.

Zoran Milanovic (jobbra) a finn államfővel, Sauli Niinistóval beszélget egy portói találkozón 2023 októberében Miguel Angelo Pereira/Copyright 2023 The AP. All rights reserved

A horvát államfő is aggályosnak tartja a kinevezést. Zoran Milanovic a nemzetbiztonsági tanács összehívását javasolta a kormánynak még a parlamenti szavazás előtt azzal az indokkal, hogy Turudić, aki a legfelsőbb büntetőbíróság bírája volt eddig, politikailag nem független, nem etikus, és nem rendelkezik a legfőbb ügyészi feladatok ellátásához szükséges szakmai felkészültséggel és tekintéllyel. Éppen ellenkezőleg, ő az egyetlen bíró Horvátországban, aki nyíltan és egyértelműen kinyilvánította kötődését és hűségét a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséghez.

Az elnöki hivatal által egy hete kiadott közlemény szerint “a horvát igazságszolgáltatási rendszerben kialakult rendkívüli és váratlan helyzet negatív hatással van, és a jövőben is negatív hatással lehet az államigazgatás összehangolt működésére és stabilitására, valamint Horvátország nemzetbiztonságára.”

News Related

OTHER NEWS

Michelle Pfeiffer és férje 30 éve házasok: megható üzenetet küldtek a világnak

Egy olyan világban, ahol hetente jelenti be egy-egy celeb, hogy elválik. Michelle Pfeiffer és férje 30 éve házasok: megható üzenetet küldtek a világnak Kutatások szerint nem sokszorozódott meg a válások ... Read more »

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »
Top List in the World