A Horváth-per: muzeális tank a tüntetők között

Asia's Tech News Daily

A Horváth-per: muzeális tank a tüntetők között
© Technológia: Index.hu Tizenöt évvel ezelőtt, 2006. október 23-án egy kiállított T–34-es harckocsi elindult az Erzsébet téren, keresztül a tüntető tömegen, egészen a rendőrsorfalig. A muzeális tankot egy seregélyesi nyugdíjas, Horváth György vezette, akit rongálás, jármű önkényes elvétele és közúti veszélyeztetés bűntette miatt vontak felelősségre. Az utolsó szó jogán vállalta, amit tett, de nem ismerte el, hogy bűncselekményt követett volna el.

2006. október 23-án a budapesti Városháza parkolójában kiállítottak egy T–34-es harckocsit. A szervezők a tankból eltávolították az akkumulátorokat és az elektromos hálózatot. A tank tornyát lezárták, és a tartályában csak annyi üzemanyagot töltöttek, hogy a trélert elhagyhassa, illetve oda visszatérhessen. A délutáni tüntetés során ismeretlen fiatalok elbontották a kiállítást védő kordont, majd Horváth György seregélyesi nyugdíjas műszerész közreműködésével a tank tornyáról lefűrészelték a lakatot, majd a magukkal hozott két akkumulátort beszerelték a harcjárműbe. 

Horváth beindította a tankot, és az emberáradat éljenzése közepette mintegy százötven métert haladt vele. 

A harckocsi kidöntött egy nagyméretű hirdetőtáblát, a tömegből többen is csak az utolsó pillanatban tudtak elugrani előle, végül néhány méterre a rendőrsorfal előtt állt meg.

Nem kellett szökésétől tartani

Horváth György elmondása szerint 2006 októberében nem a tüntetések miatt ment Budapestre, bár a napi politikát akkor is követte, hanem a Vér és Becsület szervezet gyűlésére jöttek egy barátjával. Napközben mások is csatlakoztak hozzájuk, ittak egy sört a Magyar Sörözőben a Corvin köznél, de ekkor még nem volt szó semmilyen forradalmi cselekményről. A városban járva vette észre, hogy arrébb tolják az Erzsébet téren kiállított tankot. Akkor már többen álltak a tetején, őt pedig elkapta a nosztalgia. Gondolta, felmászik rá.

Nem kell ezt túlmisztifikálni. Láttam, hogy be lehet indítani, ami nem nehéz dolog, ezért beindítottam. Aztán kiszóltam, hogy menjenek el az útból és elindultam. Ennyi a történet.

Megállás után a rendőrök kirángatták a harckocsiból.

Később azt kérdezték tőlem, miért nem hagytam el a tankot, miután elindítottam. Szerintem abból lett volna az igazi tragédia. Ha azok a fiatalok ott átveszik, ők biztos nem állnak meg a rendőrsorfal előtt.

Horváthot október 26-án engedték szabadon, mert a hatóság szerint nem kellett szökésétől, bűnismétlésétől tartani. Eleinte csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak kísérletével gyanúsították, de bizonyítottság hiányában a Budapesti Nyomozó Ügyészség 2007 márciusában megszüntette e tekintetben az eljárást. Más bűncselekmények, úgymint rongálás, jármű önkényes elvétele és közúti veszélyeztetés bűntette miatt viszont tovább folytatták a nyomozást.

Az ügyben felmerült még a lopás gyanúja is, de a harckocsi önkényes beindítása önmagában nem minősíthető lopásnak, hiszen a T–34-est nem akarták eltulajdonítani, csak használni. A cselekményt legfeljebb jármű önkényes elvételének lehetett minősíteni. Az ügyészség végül jármű önkényes elvétele, közúti veszélyeztetés és két rendbeli rongálás miatt emelt vádat.

A Horváth-per: muzeális tank a tüntetők között
© Fotó Füzesi Ferenc / MTI A Magyar Gárda egyenruháját viselő Horváth György kíséretében megjelent a Magyar Gárda több tagja is a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

Tömegpszichózis hatása alatt

Tóth Mihály jogászprofesszor elemzése szerint az eljárás során mind a „közút”, mind a „jármű” fogalmát vitatták. Az, hogy az adott terület – ha a járműforgalom elől el volt is zárva – közútnak minősül, nem lehetett kétséges. Nem volt ilyen egyértelmű a helyzet a „jármű” fogalmát illetően. A KRESZ szerint tudniillik jármű a közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekesszék és a gépi meghajtású kerekesszék – ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél nem képes gyorsabban haladni, továbbá a gyermekkocsi és a talicska – azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek. 

A harckocsi „jármű” volta tehát némiképp vitatható volt. Mindez azonban csak a jármű önkényes elvétele kapcsán volt érdekes, közúti veszélyeztetés ugyanis nem csak járművel követhető el.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2008. december 2-án kezdődött büntetőperben a védelem mégsem ezekre a tényállási elemekre helyezte a hangsúlyt. A védő inkább azzal érvelt, hogy az események rendkívüli körülmények között történtek. Nyomatékos enyhítő körülményként kérte annak figyelembevételét, hogy védence tömegpszichózis hatása alatt, beszűkült tudatállapotban cselekedett, egy többezres, felfokozott idegállapotú tömeg részese volt. Az ügyvéd szerint azért ült be a járműbe,

nehogy néhány forrófejű fiatal indítsa be, akik nem értenek hozzá, és ezáltal ténylegesen tragédiát okozzanak.

Azt hangoztatta, hogy egy veszélyeztetésnek konkrétnak kell lennie, azaz megvalósulásához meghatározott időre és sértettre van szükség. Csakhogy a rongálás nem volt szándékos, így szerinte a bűncselekmény nem valósult meg.

Az ügyész perbeszédében súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott egy 32 tonnás járművel követte el tettét. Enyhítő körülményként hozta fel viszont az időmúlást, a férfi idős korát és büntetlen előéletét.

Horváth az utolsó szó jogán vállalta, amit tett, de nem ismerte el, hogy ezzel bűncselekményt követett volna el.

Rendőrök segítségét kérhette volna

Az elsőfokú bíróság 2009. január 21-én kihirdetett ítéletében Horváth Györgyöt folytatólagosan el­követett közúti közlekedés veszé­lyeztetése, jármű önkényes elvé­tele és kétrendbeli rongálás miatt másfél évi börtönnel sújtot­ta, a büntetés végrehajtását négy évre felfüggesztették. Mellékbüntetésként három évre eltil­tották a közúti közlekedéstől. A bíróság az ítéletet indokolva kiemelte: senki sem állítja, hogy a vádlott tettével szándékosan akart közveszélyt okoz­ni. Ugyanakkor számol­nia kellett volna azzal, hogy mások tes­ti épségét veszélynek teszi ki, hiszen a nagytömegű jármű közelé­ben, illetve a tankon is sokan voltak, továbbá a jármű kis­méretű ablaka csak korlátozott kilátást biztosított.

Annak ellenére, hogy a hirdetőtáblát nem látta a vádlott, a rongá­lást elkövette, így a kidöntött hirdetőpóznáért 246 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte. A harckocsi megrongálásával összefüggésben a bíró kiemelte, hogy muzeális tárgyat rongált meg a vádlott. Miután jogtala­nul vette el a harckocsit, ezzel megva­lósította a jármű önkényes elvétele bűncselekményt is. Külön értékelte a bíróság azt is, hogy a kiállított tárgyat nem kellő gondossággal őrizték. 

A ki­állítónak szá­molnia kellett volna azzal, hogy illetéktelenek jogtalanul birtok­ba vehetik a harckocsit, és ha kellő gondossággal járnak el, megfelelően őrzik az eszközt, nem követték volna el a bűncselekményt.

A bíró külön ki­tért a vádlottnak arra az érvelésé­re, miszerint a harckocsiba azért szállt be, hogy más, hozzá nem értő, forrófejű fiatal ne ülhessen be a tankba. A bíróság szerint ezt másképp is megakadályozhatta volna, például azzal, hogy a közelben tartózkodó rendőrök segítségét kéri.

A bíróság – az ügyészhez hasonlóan – enyhítő körülményként érté­kelte a vádlott idős korát és az időmúlást, míg a védelemmel megegyezően azt, hogy tömegpszichózis hatására cselekedett.

Az elsőfokú ítélet ellen a védő és az ügyész is fellebbezést jelentett be, utóbbi azért, hogy a kiszabott hároméves jár­művezetéstől való eltiltás időtartamát emeljék meg.

A Horváth-per: muzeális tank a tüntetők között
© Fotó Huszti István / Index Horváth György tankmodellel 2011-ben

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság 2009. október 2-án enyhítette a büntetést:

a szabadságvesztést egy év négy hónapra, a felfüggesztés időtartamát pedig két évre mérsékelte, és mellőzte a járművezetéstől való eltiltást.

Vagyis a jogosítványát visszaadták.

Epilógus

A seregélyesi nyugdíjas műszerész tíz éve adott interjúban elmondta:

Nincs miért bocsánatot kérnem. Tőlem sem kértek soha semmiért, a felelősséget pedig vállaltam.

Születésnapjára több barátjától is tankmodellt kapott ajándékba. És egyik se kínai.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Lélegeztetett covidosokon röhögtek az oltásellenes orosz influenszerek

© Technológia: Mandiner.hu „Szívesen tartanék tárlatvezetést azoknak, akik nem hisznek az oltásban vagy a vírusban” – mondta lapunknak nemrég egy  budapesti taxisofőr, aki negyven napig feküt a kórházban, és külön gratuláltak neki ... Read more »

Soproni Tamás a NER politikusaihoz hasonlította a pert vesztett szocialista képviselőt

© Technológia: Index.hu Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az önkormányzat jogerősen is pert nyert Hatvani Csaba MSZP-elnök és Bálint György, az MSZP önkormányzati képviselője ... Read more »

A belga bérek vásárlóértékéért tüntettek Brüsszelben

© Euronews Körülbelül hatezren vettek részt Belgiumban a szakszervezetek által meghirdetett tüntetésen, ahol a magas infláció mellett stagnáló bérek ellen tiltakoztak. – Minden egyes nap választanom kell, hogy üzemanyagot veszek, ... Read more »

Így kerülheti ki a Google Maps újítással a karácsonyi zsúfoltságot

© Technológia: Index.hu Olyan újítással rukkolt elő a Google, amellyel könnyen kikerülhetjük az ünnepi vásárlás zsúfolt helyeit. A Cnet írt a két újításról, amelyet novemberre jelzett előre a Google. Az ... Read more »

Frissült és változott a D-vitamin pótlásának szakmai ajánlása

© Technológia: 444.hu Csecsemőknek és kisgyermekeknek 400, kisiskolásoknak 1000, kamaszoknak és egészséges felnőtteknek 2000 nemzetközi egység (NE) gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt naponta az októbertől-márciusig tartó időszakban. A ... Read more »

Teljes napfogyatkozás volt az Antarktiszon

© Felipe Trueba/AP In this photo provided by Imagen de Chile, people view a total solar eclipse from Polar Union Glacier Camp in Antarctica Teljes napfogyatkozás volt látható szombaton az ... Read more »

Lenyűgöző képeken az Apple elképzelt autója

Apple autó Apple autó Apple autó Apple autó Apple autó Apple Car belső Apple Car belső Apple Car belső Apple Car belső © Motor1.com Copyright Apple autó Bár egyelőre csak ... Read more »

Meglepetések az új német kormány szocdem tagjai között

© Technológia: Index.hu Olaf Scholz, akit szerdán iktatnak be, mint új német kancellárt, megnevezte, hogy mely szociáldemokrata politikusok visznek tárcákat az új kormányban. A szocdemek (SPD) a 17 tagú új ... Read more »

Nagyon gyorsan fegyverkeznek a Visegrádi Négyek

© Technológia: Index.hu Egyértelműen visszatért a nemzetközi politikába a hidegháborús hangulat és a nagyhatalmi versengés. Persze mindez visszatükröződik a globális fegyverkereskedelemben is. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) felmérése szerint ... Read more »

Leclerc: „Kár” a hetedik helyért, de jót csatáztam Carlosszal

© Mark Sutton / Motorsport Images Charles Leclerc, Ferrari SF21, battles with Carlos Sainz Jr., Ferrari SF21 Leclerc hat pontot szerzett a dzsiddai hetedik helyével, de ez lehetett volna akár ... Read more »

Kézikönyv a sorsdöntő évekhez

Rövidebb idő alatt kell majd reagálnunk a nehezen megfogható jelenségekre Az emberiség belépett egy olyan korba, ahol az ökoszisztémában elinduló változások elsődleges forrása már maga az emberi befolyás. Ez az ... Read more »

A Celta csatára meghekkelte a sárgalapos eltiltást

Naponta új játék és nagy nyeremény vár az Unibet Adventi naptárában! Regisztrálj most! Hatalmas húzással nullázta le sárgalapjai számát a Celta Vigo rutinos csatára. Iago Aspas a Valencia elleni vasárnapi ... Read more »

A Nemzetközi Teniszszövetség nem függeszti fel a kínai rendezésű tornákat a Peng Suaj-ügy miatt

© Technológia: 444.hu A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) nem függeszti fel a kínai rendezésű tornákat a Peng Suaj-ügy miatt. David Haggerty, az ITF elnöke a BBC-nek azt mondta, nem követik a ... Read more »

2022 elején a Ferrarival fog versenyezni Valentino Rossi

© Technológia: motorsport.com #46 Monster VR46 Kessel Ferrari 488 GT3: Valentino Rossi, Luca Marini, Alessio Salucci Az idei szezon végén vonult vissza a motorversenyzéstől , aki ezzel együtt sem tétlenkedik ... Read more »

Marco Rossi: Szalai Chelsea-be igazolása lezárt ügy!

© Technológia: GOAL Szalai Attila Az Origo szúrta ki, hogy Marco Rossi a Calciomercato hasábjain beszélt Szalai Attila és a Chelsea közötti megállapodásról. Az olasz szaklapnak nyilatkozva Rossi úgy fogalmazott, ... Read more »

Az egykori Forma–1-es pilóta Verstappenre szavazna

© Andy Hone / Motorsport Images Valtteri Bottas, Mercedes, 3rd position, and Max Verstappen, Red Bull Racing, 2nd position, congratulate each other in Parc Ferme a hétvégi Abu Dhabi Nagydíjon ... Read more »

Szájnyalogatózás, elmebetegezés, semmibe vett halottak - Orbánt kérdezték a Parlamentben

© Technológia: 444.hu Bár a hétfői parlamenti ülésnap csúcsa az volt, amikor Orbán miniszterelnök kifejtette, hogy aki azt állítja, hogy nálunk sokkal többen halnak meg covidban lakosságarányosan, mint máshol Európában ... Read more »

Gurnah átvette az idei irodalmi Nobel-díjat

© AFP Londonban átvette a neki, októberben odaítélt, idei irodalmi Nobel-díjat Abdulrazak Gurnah. A tanzániai származású, 73 éves Gurnah még diákként, 18 évesen érkezett Angliába, azóta ott él, angolul ír. ... Read more »

Varga Mihály rendkívüli bejelentést tett

© Technológia: Index.hu Előtörlesztett Magyarország. Nem is csekély összeget, 1300 milliárd forintot az államadósságból. Ezt maga a pénzügyminiszter jelentette be. Varga Mihály jelezte: a forint kötvénypiacon ezt a lehetőséget a ... Read more »

Kártya járna Székelyföld területi autonómiájának a támogatásáért

© Technológia: Index.hu Székely személyi kártya bevezetését tervezik. A Székely Nemzeti Tanács állandó bizottsága közvitára bocsátotta az erről szóló határozattervezetet, írta az MTI. A tervezet szerint a székely avagy székelyföldi ... Read more »

Cyla, a nyitott könyv, és életének ismeretlen fejezetei

© Technológia: Index.hu Könnyű szerelemek, nehéz család: Cyla élete öniróniával és rajongókkal. Kajdi Csabáról Pimaszúr írt életrajzi könyvet. A közösségi média világában bárkiből lehet celeb – hallottunk már mindannyian az ... Read more »

Így csökkentsd a számítógép-használat okozta szemszárazságot

Hogyha sok időt töltesz a képernyő előtt, akkor biztosan tapasztaltad már a szemszárazság tüneteit. © Technológia: Joy Ez a zavaró jelenség megnehezítheti a számítógép és telefon használatot, mivel kellemetlen tünetekkel ... Read more »

Elon Musk exe dalban szólt be a milliárdosnak

© Technológia: Index.hu Grimes azt tanácsolja a Tesla atyjának, hogy inkább a Földön járjon az űr helyett. Elon Musk és gyermekének anyja, a Grimes művésznevet viselő Claire Elise Boucher szeptemberben, három ... Read more »

Új Mazda-modell érkezett Európába: A hibrid Toyota Yaris

2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 2022 Mazda2 ... Read more »

Az Év edzője lett az olasz újságíróknál Marco Rossi!

Naponta új játék és nagy nyeremény vár az Unibet Adventi naptárában! Regisztrálj most! Marco Rossit választották a 2021-es év edzőjének Piemont régióban. A díjat az Olasz Sportújságírók Szövetsége ítélte oda ... Read more »

Spanyolország még a többi nyugat-európai országnál is befogadóbb

© Technológia: Index.hu A spanyolok közül sokan még mindig a bevándorlást tartják megoldásnak az elöregedő társadalom problémájára. Elérkezett az évnek az az időszaka a szaharai régióban, amikor az Atlanti-óceán sokkal ... Read more »

Elsodort egy biciklist, majd továbbhajtott, mintha mi se történt volna

Egy Opel Corsával közlekedő autós elsodort egy szabályosan közlekedő kerékpárost Újpesten, majd úgy ment tovább, mintha semmi se történt volna.  A baleset múlt hét szerdán történt, egy sofőr fedélzeti kamerája rögzített azt.  ... Read more »

Wolff nem tudja, hogy a Mercedes gyors lesz-e Abu Dhabiban

© Steve Etherington / Motorsport Images Valtteri Bottas, Mercedes, 3rd position, Toto Wolff, Team Principal and CEO, Mercedes AMG, and Lewis Hamilton, Mercedes, 1st position Ez annak ellenére van így, ... Read more »

Még bővülhet Csobot Adél és Istenes Bence családja

© Technológia: Index.hu Az RTL Klub műsorvezetőjének párja a NőComment negyedik adásában beszélt arról, hogy mindig is nagy családról álmodott, és nyitott rá, hogy akár újra várandós legyen. Liptai Claudia ... Read more »

Formálódik az európai nyilatkozat a digitális jogokról, elvekről

© Technológia: Index.hu Az uniós állampolgárok 80 százaléka szerint a digitális eszközök használata ugyanannyi előnnyel jár, mint hátránnyal. Ez olvasható az Eurobarométer, az Európai Unió közvélemény-kutató intézetének felmérésében. A válaszadók ... Read more »

Ingyenes marad az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakasza

Január elseje után is ingyenesen használhatják az autósok az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakaszát – közölte Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint Palkovics ... Read more »

Mi az eredménye egy Mustang és egy BMW fura keveredésének?

1965-ös Ford Mustang BMW-motorral 1965-ös Ford Mustang BMW-motorral 1965-ös Ford Mustang BMW-motorral 1965-ös Ford Mustang BMW-motorral © Motor1.com Copyright 1965-ös Ford Mustang BMW-motorral A custom autók világa igencsak nyomul, ennek ... Read more »

Orbán Viktor: Három helyett öt százalékkal emelik a nyugdíjat januártól

© Technológia: Index.hu Orbán Viktor arra tesz javaslatot, hogy januártól ne három, hanem öt százalékkal emeljék a nyugdíjat, mondta a miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén. A jegybank előrejelzése alapján a ... Read more »

A Red Bull ismét megverte a Mercedest a bokszkiállásokban

© Charles Coates / Motorsport Images Sergio Perez, Red Bull Racing RB16B ismét sikerült a leggyorsabb bokszkiállást beiktatnia végrehajtania. Az osztrák csapatnak mindössze 2,2 másodpercre volt szüksége Sergio Perez autóján ... Read more »

Ronaldo védőmunkáját dicsérte a győzelem után Rangnick

Naponta új játék és nagy nyeremény vár az Unibet Adventi naptárában! Regisztrálj most! Fred 77. percben szerzett találatával 1-0-ra győzte le a Manchester Unted a Crytal Palace-t a Premier League ... Read more »

Inaktiválták a koronavírust Pécsett

© Technológia: Index.hu Inaktiválták a koronavírust a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói egy saját fejlesztésű UV-kamrában, UV-C fény segítségével. Nemrég Szegeden is áttörést értek el a vírus ellen, sőt egy magyar ... Read more »

Három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztést zár le decemberben a DIGI

© Technológia: Index.hu A DIGI három évig tartó vezetékes hálózatfejlesztési munkálatokat zár le idén decemberben, az újításoknak köszönhetően a vállalat 16 vidéki nagyvárost is lefedő gerinchálózata saját optikai hálózaton kapcsolódik ... Read more »

Egy vendég ártalmatlanított egy lövöldöző férfit egy borsodi szórakozóhelyen

Vádat emeltek az ellen a férfi ellen, aki fegyverével lövöldözött és a vendégeket fenyegette egy borsodi kistelepülésen lévő szórakozóhelyen, ám az egyik vendégben emberére akadt – tájékoztat róla a Borsod-Abaúj-Zemplén ... Read more »

Orbán szerint a magyar egészségügy elleni gusztustalan támadás, ha valaki megemlíti, hogy többen halnak meg Magyarországon koronavírusban, mint máshol

© Technológia: 444.hu Ismét eljött az ideje, hogy azonnali kérdéseket lehessen feltenni a Parlamentben Orbán Viktornak. Az egyik téma érhetően az volt, hogy ismét nagyon magas a járvány áldozatainak száma ... Read more »

Beiktatták az új osztrák kancellárt

© Technológia: 444.hu Beiktatták hivatalába hétfőn Karl Nehammer új osztrák kancellárt Alexander Schallenberg múlt heti lemondását követően. Az eddigi belügyminiszter Nehammert múlt pénteken választotta elnökévé az Ausztriában kormányzó konzervatív Osztrák ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic