A cégek is tehetnek a gyerekvállalási kedv növeléséért

Asia's Tech News Daily

A cégek is tehetnek a gyerekvállalási kedv növeléséért
© Technológia: Mandiner.hu

A Családbarát Vállalat Gáláján járt a Mandiner a hétvégén. Van ugyanis egy civilszervezet, amely azt szeretné elősegíteni, hogy annyi gyermek szülessék hazánkban, amennyit a házaspárok a családjukban szeretnének. Márpedig a vágyott gyerekszámhoz képest „mínuszban vagyunk”. Közhely: átlagosan eggyel kevesebb gyermek születik, mint amennyi a gyermekek kívánt száma. Nagyon is létjogosultnak látszik tehát a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom nevű civilszervezet, amelyet még Kopp Mária orvos, pszichológus alapított.

A civilszervezet egyik tevékenysége Az Év Családbarát Vállalata Díj évenkénti odaítélése kis-, közepes és nagyvállalat kategóriában. A cél, hogy egyensúlyban lehessen a munka és a magánélet az emberek életében. A kilenc éve futó projekt pályázati kiírása nyomán több mint száz cég kapott már Családbarát vállalat címet, de közülük évi három díjnyertes is kikerül. A pályázókról egyébként mind kisfilmet forgatnak, hogy közkinccsé váljanak idevágó „jógyakorlataik”.

Idén mind a három győztes magyar tulajdonú volt. Kisvállalati kategóriában egy budapesti informatikai cég, a DEVMADS Kft., középvállalati kategóriában egy veszprémi építőipari cég, a VEMÉV-SZER Kft., nagyvállalatként pedig a 21 telephelyes barkácsszerszám-áruházlánc, a Praktiker Kft. nyert.

Trendi lett a családbarát vállalati attitűd

A Budapest Music Center hangversenytermében lezajlott esten Novák Katalin fővédnök, családokért felelős tárca nélküli miniszter azt hangsúlyozta, a pénzbeli családtámogatás, amit az állam ad, nem minden, kell a munkáltatók megértőbb viszonyulása is a munkavállalók családbeli hivatásához.

A cégek is tehetnek a gyerekvállalási kedv növeléséért
© Technológia: Mandiner.hu Fotó: Mátrai Dávid

Novák Katalin szerint jól alakulnak a dolgok, a hazánkban működő cégek között egyre inkább „trendi” lett családbarát magatartást tanúsítani.

A családbarát vállalati szemlélet lényege az odafigyelés az egyedi élethelyzetekre.

Vagyis: a jó munkáltató például elhárítja a kisgyermek neveléséből vagy az idős családtag gondozásából kényszerűen adódó időnkénti távollétek akadályát. De beleérti a miniszter ebbe a szemléletbe azt is, hogy a családalapítás előtt álló fiatalokat se uzsorázza ki egy cég, lehessen elégséges munkahelyen kívül töltött idejük, a magánéletből aztán párválasztás és családalapítás lehet. Köszöntőjében Novák Katalin miniszter rávilágított arra, hogy a családbarát vállalati kultúra előretörése terén a járványnak pozitív szerepe is van. A rugalmas munkavégzés bevezetésének lépéskényszere bebizonyította, hogy ezek formáitól sok esetben nincs miért tartani.

Ezek a cégek alkalmazkodóképesebbek

Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, Három Királylány Mozgalom kuratóriumelnöke, Kopp Mária lánya leszögezte: a családbarát vállalatok jobban teljesítenek, jobban alkalmazkodnak a kihívásokhoz, minőségi munkaerőt vonzanak. Anyagi haszna is van tehát a családbarát szemlélet következetes érvényesítésének a vállalati kultúrában. Skrabski Fruzsina megkockáztatta: „Világelsők vagyunk családbarátságban.”

A cégek is tehetnek a gyerekvállalási kedv növeléséért
© Technológia: Mandiner.hu Fotó: Mátrai Dávid

Az 1650 fős Praktiker Kft. 21 telephelyes, 1650-es létszámú magyar tulajdonú barkácsáruházlánc HR- és CSR igazgatója, Márton Katalin a Mandinernek elmondta: a Praktiker egy nagy német konszern tagjaként érkezett el 1998-ban hazánkba. Az akkor leányvállalatként berendezkedő cég ügyvezetője egy nagycsaládos német férfi. Egyéni vezetői filozófiájának engedve kezdettől elültette a vállalati kultúrába a „családias és családbarát” szemlélet csíráit. Itt tehát kezdettől központi elv, hogy

az a cég tud hosszú távon talpon maradni, amelyik ezt a szempontot mindig érvényesíteni. 

Ez fényesen igazolódott a 2013-2015 körüli válságos időszakban is, amikor a kinti anyacég tönkre ment. Az évek óta a hazai áruházláncnál dolgozó munkatársak, akik megtapasztalták a családbarát értelemben rugalmas légkört, maguk is családként viselkedtek: a nehéz időkben is hűek maradtak a Praktikerhez, míg aztán a magyar tulajdonos érkezése lehetővé tette a válságból való kilábolás és az új felvirágzás korszakát. Tehát volt értelme a munkavállalók kötődését azzal is erősíteni, hogy magánéleti kibontakozásukat vonzó módon elősegítették.

A HR-igazgató rámutatott, a középvezetői szintnek kulcsszerepe van e téren. Ugyanis a középvezetők azok, akik közvetlenül tartanak kapcsolatot a munkatársak, köztük a fizikai dolgozók sokaságával.

A vezetők kiválasztásánál fontos követelmény, hogy erős szociális kompetenciái legyenek.

Hiszen nyitottság, érzékenység, segítő attitűd kell ahhoz, hogy egy adott munkavállaló merjen előállni egy hirtelen rászakadt, megnehezült egyedik élethelyzettel – melyen a segélyalap minden esetben enyhít.

A covidjárvány olyan Praktikert talált, amelyben már erős volt a vállalati kultúrának ez a fajta családbarát oldala. Ösztönözték a vezetők, hogy azon munkavállalók munkakörét, akikre otthon volt szükség a gyermekük digitális oktatásánál, időlegesen átvállalták nem családos kollégák az adott áruházi kisközösségben.

A családmozgalom is inspirálta őket

Több „rendszerszintű” megoldást építenek be a vállalat mindennapjaiba – és ebben egy ideje a Három Királyfi… mozgalom vállalatoknak szóló része is inspirálja őket. „Számíthatsz Ránk!” programjuk jogi, pénzügyi, pszichológiai, egészségügyi tanácsadást nyújt kollégáiknak és azok családtagjainak. „Lojalitás Programjuk” keretén belül ötletes kuponokkal ajándékozzák meg kollégáikat. Házasságkötéskor, baba érkezésekor nagyobb értékű ajándékutalvány jár. A sok telephely ellenére meg tudták szervezni a „praktikeres” munkavállalók gyerekeinek táborozását, az apák futballdélutánjaival egybekötve.

A cégek is tehetnek a gyerekvállalási kedv növeléséért
© Technológia: Mandiner.hu Fotó: Mátrai Dávid

A HR-igazgató személyes példaként elmesélte azt is: az ügyvezető úgy vette fel felsővezetői pozícióba, hogy tudhatta: egy bölcsődés, egy óvodás és egy kisiskolás gyermeke van.

A főnöke tehát hitt abban, hogy ő nőként, háromgyerekes anyaként is megállhatja a helyét.

„Ezt a mintát sugározom én is a fiatal, családalapítás előtt álló női munkatársak felé – mondja Márton Katalin. – Fontos, hogy értsék: se a gyermekvállalásról és -nevelésről, se a karrierről nem kell lemaradniuk, összeegyeztethető a kettő, mert Magyarországon egyre inkább ez a vállalati szemlélet győz!”

Azt a megállapítását is bevállalta a HR-igazgató, hogy bátor a gyerekvállalási kedv a Praktikernél, ugyanis a cég kötelékeiben nem kérdés, vissza tudnak-e térni és kapnak-e majd személyre szabott munkaidő-kedvezményt a női munkavállalók.

(Nyitókép: Mátrai Dávid)

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Félrevezető Facebook-poszt terjed a Covid-oltásokkal kapcsolatban

© Technológia: 444.hu Több mint 122 ezer felhasználó osztott már meg egy magyar Facebook-bejegyzést, amely azt állítja, hogy a koronavírus elleni oltások az első olyan oltások, amelyek nem akadályozzák meg ... Read more »

Elfogták a vasárnapi késelés gyanúsítottját

Elfogták a vasárnapi halálos késelés gyanúsítottját – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon. Mint ismeret, vasárnap este a XVI. kerületben, az utcán késeltek meg egy 39 éves férfit. A sérült férfit ... Read more »

Elfeledett karácsonyfák temetője: így ég el ezer fokon az ünnep

© Technológia: Index.hu Azzal, hogy véget ért a karácsony, nagyjából hatszázezer fenyőfa kerül az utcára. Az Index stábja utánajárt, hogyan kerül vissza a háztartásokba a karácsonyfa. A karácsonyi ünnepeket követően, ... Read more »

Plagizálhatta doktori disszertációját a román kormányfő

Nagyon úgy tűnik, hogy más tollával (is) ékeskedett Nicolae Ciucă román miniszterelnök a doktori disszertációjában, legalábbis erre a megállapításra jutott Emilia Şercan, a PressOne plagizált doktori disszertációkra szakosodott újságírója a Főtér cikke szerint. ... Read more »

Több mint 23 ezren jelentkeztek űrhajósnak

© Technológia: Index.hu Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón – jelentette be a párizsi központú nemzetközi kormányközi ... Read more »

A Microsoft felvásárolja a videojátékpiac egyik legnagyobb szereplőjét

© Jae C. Hong/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved. Rekordösszegért, csaknem 70 milliárd dollárért a Microsoft felvásárolja a videojátékpiac egyik legnagyobb szereplőjét, az Activision Blizzard kiadót és vele ... Read more »

A kémiai környezetterhelés visszafordíthatatlan következményeire figyelmeztet egy átfogó nemzetközi kutatás

© Technológia: 444.hu A világszerte használt mintegy 350 ezer különféle kémiai anyag többségét sohasem vizsgálták meg abból a szempontból, hogy a környezetbe jutva milyen hatással vannak az élővilágra – derül ... Read more »

Több mint 50 fotón látható Makó polgármestere az önkormányzati lap egyetlen számában

© Mako.hu Ezzel a korábbi rekordját is túlszárnyalta a lap, nem is kevéssel. 24 oldalon összesen 54 alkalommal szerepel fotókon Farkas Éva Erzsébet, Makó fideszes polgármestere a település önkormányzati lapjában, ... Read more »

Tömegesen kezdték irtani a hódpatkányokat Németországban

© Technológia: 444.hu Első alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint 100 ezer hódpatkányt, azaz nutriát Németországban. A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa ... Read more »

Megújul a Duna tévé

© Mediaklikk.hu Több napi program és showműsor is megújul, valamint új műsorok és műsorvezetők is érkeznek az állami televízióhoz. Mint azt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing ... Read more »

Jó hírt kaptak a várandós anyák

© Technológia: Index.hu Az Európai Gyógyszerügynökség szerint nincs ok az aggodalomra, nyugodtan felvehetik az oltást a várandós kismamák. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közzétett jelentése szerint nem okoznak szövődményeket a ... Read more »

Bemutatta a Kia, mit tud a hibrid Niro

© Motor1.com Copyright 2023 Kia Niro Lakott területen kívül a villanymotort használja a modell. A dél-koreai Kia, Hyundai és Genesis márkák két, ha nem három felvonásos premiereket tartanak mostanában. A ... Read more »

Károly ehhez a cselhez folyamodik, hogy láthassa végre unokáit

A walesi herceg kétségbeesett, amiért nem láthatja unokáit… © Getty Images Az régóta köztudott, hogy mióta Meghanék úgy döntöttek, hogy visszalépnek az összes királyi kötelezettségüktől és Amerikába költöznek, a kapcsolatuk ... Read more »

„Mostantól pedig olyan nő leszek, akinek abortusza volt” - Egy nő igaz története

A rosszalkodás egyértelműen nem nekem való. Mindig jó kislány voltam, és ha csak egyszer is megpróbáltam kitörni ebből a skatulyából, mindig rosszul sült el és keservesen megfizettem az árát. Egyetlen ... Read more »

Prost keményen nekiment Rossinak: Minden figyelmet magának akar

Az  a napokban váratlan bejelentést tett, amelyben közölték, hogy nem folytatják tovább a közös munkát a csapatnál tanácsadói szerepkörben dolgozó korábbi Forma-1-es világbajnokkal, Alain Prosttal. Ezt követően Prost meglehetősen nyílt ... Read more »

Elhunyt az egyetlen 6-szoros BEK-győztes legenda

88 éves korában elhunyt Paco Gento, a Real Madrid legendája, az egyetlen játékos a futball történetében, aki 6-szor nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. HASTA SIEMPRE, GENTO. pic.twitter.com/EfD49VOKGV — Real Madrid ... Read more »

Úgy tűnik, a 2022-es szezonban is marad az F1-ben a Pirelli vészmegoldása

A 2016-os Forma-1-es szezontól kezdve a csapatok maguk választhatták meg, hogy hány szett kemény, közepes és lágy keveréket szeretnének magukkal vinni egy-egy versenyhétvégére, amivel az F1 a stratégiai sokszínűséget akarta ... Read more »

Láb közötti szervával és sörivással lopta el a showt az ausztrál teniszező

© Technológia: Index.hu Alig két napja rajtolt el 2022 első rangos tenisztornája, az Australian Open, már olyan dolgokat láthattak a pályán a nézők, amit szinte még soha. A hazaiak kedvencének, ... Read more »

Oltassuk vagy ne a gyereket? – szakértő válaszol a Mandinernek

© Technológia: Mandiner.hu Eddig 51 ezer 5-11 éves gyermeket oltottak be koronavírus ellen Magyarországon január elejéig egy hónap alatt. Elégedett ezzel a számmal? Az oltottak aránya ebben a korosztályban nem ... Read more »

Kábellopás okozott fennakadásokat a Keleti pályaudvaron

© Technológia: Index.hu Hétfő este a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső közötti szakaszon meghibásodott a biztosítóberendezést, amit a szakemberek megállapítása alapján ismét a kábellopás okozott – olvasható a MÁV sajtóközleményében. ... Read more »

Az 5G zavarhatja a polgári repülést az USA-ban

© Sue Ogrocki/AP Az 5G mobil szolgáltatás zavarja a repülőgépek elektronikáját – állítják amerikai légitársaságok. Nagy amerikai polgári és teherforgalmi légitársaságok vezetői levélben figyelmeztették az amerikai kormányzati intézményeket, hogy az ... Read more »

A Microsoft felvásárolja az Activision Blizzardot

Iparági források szerint rekordösszegért, közel hetvenmilliárd dollárért vásárolja meg a Microsoft az Activision Blizzard kiadót és vele együtt annak összes címét – például Starcraft, Diablo, Warcraft, Overwatch, Call of Duty, ... Read more »

Kétezer hörcsög és egyéb kisemlős megölésére készülnek Hongkongban

© Technológia: 444.hu Több száz tesztet végeztek el egy kisállatkereskedésben Hongkongban a koronavírus delta variánsának újbóli felbukkanása miatt, miután egy dolgozó és néhány vásárló tesztje is pozitív lett. 11 hörcsögben ... Read more »

Hivatalos: Nem jön Európába az új Ford Mondeo

© Motor1.com Copyright 2023 Ford Mondeo-Fúziós kém felvételek Kizárólag kínai ügyfeleket céloz meg. A Ford Mondeo új generációját most mutatták be Kínában. A szedánt Kínában tervezték és gyártják majd. A ... Read more »

Ellenőrizni akarták, elütötte a rendőrt

Elütötte az intézkedő rendőrt egy ellenőrzés elől menekülő 41 éves férfi Tatabányán – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes vezetője kedden az MTI-t. A férfi vasárnap hajnalban autójával jelentősen túllépte ... Read more »

Kiürítették a salgótarjáni piacot

© Technológia: Index.hu Felújítás miatt ideiglenesen új helyszínekre költözött a salgótarjáni vásárcsarnok – tette közzé Facebook bejegyzésben a Salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac igazgatósága. A posztból kiderül, hogy a vásárcsarnok felújítása abba ... Read more »

A Szegedi Tudományegyetemen nem történt vizsgáztatási szabálytalanság, az ügy lezárva

© Technológia: Index.hu A gyors vizsgálat mindent a legnagyobb rendben talált a furcsa vizsgáztatások körül. Mindössze egyetlen nap is elég volt a Szegedi Tudományegyetemnek, hogy kiderítse: nem történt semmiféle szabálytalanság ... Read more »

A vizsgabotrány miatt a Pázmányon is belső vizsgálat indult

© Technológia: 444.hu Hétfőn írtuk meg, hogy a Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett többek között Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak. A jogi diplomához hosszú és gyötrelmes út vezet, de aki ... Read more »

A durva szelet éjjeli mínuszok és havazás váltja

© Technológia: Index.hu Kedden döntően derült, gyengén felhős, csapadékmentes lesz az idő, az északkeleti megyékben csökkenni kezd a felhőzet. Éjszaka foltokban köd képződik, amely fel is oszlik a reggeli órákban. ... Read more »

Budapesten továbbra is sok a fertőzött, de több megye is felzárkózott

© Technológia: Index.hu Soha korábban nem regisztráltak annyi új koronavírus-fertőzöttet Budapesten, mint az előző héten, a 14 ezres heti esetszámmal ráadásul megdőlt a harmadik hullámban látott eddigi rekord is. Az ... Read more »

Megvásárolja a Microsoft az Activison Blizzardot

© Technológia: 444.hu „Ma hárommilliárd ember játszik aktívan valamilyen játékkal, és az interaktív szórakozást megismero nemzedéknek köszönhetoen a szórakoztatóipar egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő formája” – ezekkel a szavakkal jelentette ... Read more »

850 ezer forintnyi támogatást kaphatnak roncsokért cserébe a román autósok

© Motor1.com Magyarország BlueIndy cars in scrapyard (source: WTHR) A szomszédban az a cél, hogy minél több öreg autót vonjanak ki a forgalomból. Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter egy bukaresti ... Read more »

Kihalhatnak a tapírok Dél-Amerikában

© Technológia: Index.hu Bár egykor benépesítették Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékének erdeit, a közönséges tapírokat (Tapirus terrestris) mára a kihalás veszélye fenyegeti a régióban. Brazíliában, Paraguayban és Argentínában lévő eredeti élőhelyeiknek csupán 1,78 ... Read more »

Minden áruházra kiterjedő változás a Lidl-nél – ebből a dolgozók sem maradnak ki

Hosszú távú klímavédelmi stratégiája részeként a Lidl Magyarország újabb lépést tett, hogy saját működésének környezeti hatásait a lehető legkisebbre csökkentse. Az áruházlánc teljes üzlethálózatában, logisztikai központjaiban és irodaházában 100 százalékban ... Read more »

Hiába támogatja az MNB, még mindig nem lett leánybank a Revolutból

© Technológia: Index.hu A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatása ellenére továbbra sem szerzett itthoni banklicenszet a Revolut Bank, pedig az ügyfelek biztonsága érdekében a jegybank ezt folyamatosan szorgalmazza – közölte az ... Read more »

Börtönre ítélték a férfit, aki zsebkéssel követelt kölcsönt egy fővárosi taxistól

Gyorsított eljárásban 2 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki egy hete zsebkéssel nyomatékosítva kért kölcsön pénzt egy taxistól – közölte Jakubász Attila megbízott fővárosi főügyészhelyettes ... Read more »

Lengyel szólásszabadság: új törvény az online tartalmakról

© AP Photo/Jenny Kane Facebook-alkalmazás mobiltelefonon: válogatott tartalom A kormány jóváhagyására és parlamenti döntésre vár egy online szólásszabadságról szóló új törvénytervezet – közölte Michał Woś miniszterhelyettes. Ez Varsó válasza a ... Read more »

Továbbra is kevesli az ügyeleti díjat az orvosi kamara

© Technológia: Index.hu A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége 2021 júniusában levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez, amelyben kiemelt kérdésként kezelték az ügyeleti díjazás ügyét. A levélben javaslatot is tettek, miszerint ... Read more »

Rubint Rékával ünnepelték a Fák újévét a Zsilipben

Fagyos téli hideg volt, amikor az újlipótvárosi Zsilip zsidó közösségi házban már a tavasz beköszöntét ünnepelte egy frissítő fitnesz edzéssel több, mint félszáz hölgy, Rubint Rékával. Január 16-án vasárnap köszöntött ... Read more »

Rohamosan nő a demenciás megbetegedések száma

© Technológia: Index.hu Egyre több demenciás beteget regisztrálnak világszerte. A Lancet Public Health magazinban megjelent legfrissebb tanulmány szerint 2050-re akár 153 millió ember is lehet, aki ezzel a betegséggel küzd. ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic