8 perkara yang perlu ibu bapa tahu untuk persekolahan anak berkeperluan khas

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Ibu bapa yang mempunyai anak-anak kategori berkeperluan khas tentunya berhadapan sedikit masalah untuk menentukan tahap pembelajaran mereka.

Pelbagai perkara perlu difikirkan seperti di mana mahu mencari program pembelajaran yang sesuai dengan mereka, cara untuk mendaftar persekolahan anak-anak ini dan sebagainya lagi.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Menerusi laman Facebook Mahfuzah Zainol, ada dikongsikan serba sedikit tentang senarai yang perlu ibu bapa lakukan berkaitan persekolahan kanak-kanak berkeperluan khas ini.

GPSBestari sertakan di sini sebagai rujukan untuk ibu bapa yang mungkin masih belum menemui keputusan terbaik tentang persekolahan anak masing-masing.

Global Tech News Daily

Teliti maklumat berikut.

8 perkara yang perlu ibu bapa tahu untuk persekolahan anak berkeperluan khas
© Provided by GPSBestari

Global Tech News Daily

*****

Ada banyak yang ibu bapa perlu ambil perhatian jika anak mereka mempunyai ciri Murid Berkeperluan Khas (MBK). Tidak kisahlah ada kad Orang Kurang Upaya (OKU) atau tidak. Tidak mahu buat kad OKU atau tidak, tapi perlu ambil tahu perkara-perkara ini kerana setiap tahun pasti ramai ibu bapa muda yang mencari maklumat berkenaan.

1) Daftar anak anda untuk sesi persekolahan secara dalam talian (online)

Ramai yang terlepas pandang perkara ini setelah tahu anak mereka ada masalah dan berkemungkinan tidak layak ke sekolah. Jadi mereka tidak daftarkan anak mereka.

Setiap tahun, Kementerian Pendidikan (KPM) akan buka pendaftaran secara online untuk sesi persekolahan bermula Tahun Satu. Jangan terlepas. Daftarlah juga walaupun anda tidak tahu status diagnosis anak anda, sebab doktor belum sahkan. Ataupun rasanya anak tidak layak ke sekolah, daftar juga. KPM hendak dapatkan maklumat dan data kanak-kanak yang bakal bersekolah. Penting kerana data-data ini perlu untuk bina sekolah baru atau tidak, buka Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) baru atau tidak, sebab pendaftaran diambil dua tahun sebelum anak masuk sekolah di Tahun Satu.

Baca juga “Cikgu, saya dah lama teringin nak makan McDonalds, tapi ayah kata mahal”

Baca juga Pakar Zoologi, bidang pekerjaan yang sesuai buat pencinta haiwan

Awalnya dua tahun sebelum? Kerana KPM hendak bersedia jika ada data beritahu di kawasan A ini rupanya ramai MBK hendak masuk, tapi PPKI dan cikgu tidak cukup, ohh, kena buka program baru dekat kawasan ini. Hendak buka program baru bukan sebulan dua ya, kena tengok unjuran bilangan cikgu nak kena posting, nak pencen dan sebagainya.

Jadi, jangan terlepas mendaftar anak untuk Tahun Satu. Tidak ada permohonan, tiadalah pembukaan program atau sekolah baru. Pentingnya mendaftar, siapa yang kerja dengan data, mesti mereka tahu kepentingan data untuk pembukaan sesuatu institusi.

8 perkara yang perlu ibu bapa tahu untuk persekolahan anak berkeperluan khas
© Provided by GPSBestari

2) Download Kod Amalan Pendidikan Berkeperluan Khas. Mohon google. Semua maklumat berkaitan pelaksanaan pendidikan MBK ada dalam dokumen tersebut. Jangan pandang rendah kepada dokumen ini kerana ia masih lagi boleh dipakai sehingga satu surat pekeliling rasmi yang menafikan penggunaan dokumen ini. Semuanya boleh didapati di laman sesawang KPM. Dunia di hujung jari.

Kalau tidak faham kandungan dalamnya, silalah dapatkan bantuan terdekat anda seperti di Pejabat Pendidikan Daerah atau Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing sebab mereka lebih arif tentang pelaksanaan di lokaliti mereka. Saya hanya sampaikan maklumat asas sahaja.

3) Tahu tahap perkembangan semasa anak.

Perkara ini sangat penting untuk menyediakan pelan pendidikan yang seterusnya. Kalau rasanya anak sesuai ke PPKI, silalah bersedia. Kalau rasa anak tak sesuai di PPKI, kena pergi Pusat Pemulihan dalam Komuniti (PDK), silalah bersedia juga.

Kalau anak masuk PPKI atau PDK, Rancangan Pendidikan Individu (RPI) kena tahu, sebab itu rujukan tahap perkembangan anak kita. Berhubung rapatlah dengan cikgu tentang hal ini. Matlamat RPI kena realisasikan bersama guru dan ibu bapa.

4) Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Pendidikan Khas.

Jika anak sudah masuk ke PPKI, ibu bapa perlu tahu apa yang mereka belajar, muat turun (download) sahaja dokumen-dokumen ini. Bahagian Pembangunan Kurikulum sudah sediakan semuanya di hujung jari anda. Percuma. Sekurang-kurangnya, boleh bersedia tentang apa yang anak anda belajar di sekolah.

Jika anak anda tidak sesuai mengikuti KSSR Pendidikan Khas di PPKI, jangan risau cikgu-cikgu Pendidikan Khas akan guna kurikulum alternatif yang sesuai dengan tahap anak anda. Berbincanglah dengan guru baik-baik. Ya, tidak semua murid sesuai untuk ikut KSSR Pendidikan Khas, tapi kita boleh guna alternatif untuk pembelajaran mereka di sekolah.

Yang penting, cikgu pun kena proaktif mencari kurikulum alternatif yang sesuai dengan tahap murid mereka. Mereka yang lebih faham apa yang murid perlukan di sekolah. Kurikulum standard hanyalah sebagai ‘guide’ sahaja.

8 perkara yang perlu ibu bapa tahu untuk persekolahan anak berkeperluan khas
© Provided by GPSBestari

5) Penangguhan persekolahan anak anda.

Saya pasti ramai ibu bapa yang tidak yakin anak mereka boleh ke sekolah. Jangan risau, anda boleh tangguhkan, namun perlu sertakan bukti-bukti kukuh yang diperlukan dalam Kod Amalan Pendidikan Berkeperluan Khas.

Rujuk pejabat pendidikan yang terdekat dengan rumah anda. Apa-apa pun perlu dapatkan kelulusan daripada Menteri Pendidikan. Rujuk Kod Amalan Pendidikan Berkeperluan Khas ya. Proses dan prosedur ada dinyatakan. Setiap permohonan penangguhan hanya sah selama setahun persekolahan sahaja.

6) Homeschooling.

Ada antara ibu bapa yang terfikir untuk menyekolahkan anak mereka di rumah. Tiada masalah. Rujuk Kod Amalan Pendidikan Berkeperluan Khas. Ada prosedur yang perlu diikut. Lebih kurang macam point nombor lima tapi berbeza sedikit.

7) Sekolah swasta.

Ini juga tidak menjadi masalah jika ibu bapa hendak teruskan Early Intervention Program (EIP) di institusi swasta. Pastikan sekolah tersebut berdaftar dengan KPM, secara spesifiknya di Bahagian Pendidikan Swasta. Jika ragu-ragu, semak nama sekolah tersebut di laman sesawang untuk mengetahui ia berdaftar di bawah KPM atau tidak di Sistem Maklumat Pendidikan Swasta (SMIPS).

Secara umumnya, jika berdaftar dengan KPM, pemantauan akan dilakukan secara berkala ke sekolah swasta tersebut. Jika hantar anak ke sekolah swasta, anak anda tidak layak mendapat sebarang keistimewaan sebagai MBK seperti di sekolah kerajaan.

Ada satu lagi tip yang saya boleh beri, boleh juga daftar anak bersekolah di sekolah kerajaan dan pada masa yang sama boleh hantar juga anak anda sebelah petang ke sekolah swasta untuk EIP.

8 perkara yang perlu ibu bapa tahu untuk persekolahan anak berkeperluan khas
© Provided by GPSBestari

Ataupun, boleh buat giliran dua hari atau tiga hari ke sekolah swasta untuk mendapatkan khidmat EIP yang tidak diberikan di sekolah kerajaan, namun kena berbincang dengan pihak sekolah dengan baik. Boleh dipertimbangkan.

Dengan cara ini, anak anda dapat keistimewaan sebagai MBK di sekolah kerajaan dan juga tidak ketinggalan sesi terapi di pusat-pusat intervensi swasta berdaftar. Win-win situation.

Menarik, bukan. Saya suka option ini, sehinggalah pada suatu saat di mana KPM mampu sediakan perkhidmatan terapi di sekolah secara optimum. Semoga ia menjadi kenyataan.

Ikuti juga kami di:

Instagram: https://www.instagram.com/gpsbestari/

Twitter: https://twitter.com/GPSBestari

Youtube: https://www.youtube.com/c/GPSBestariOfficial/

8) Kad OKU.

Ini isu yang agak sensitif bagi kebanyakan ibu bapa. Perkara ini telah banyak diulas oleh pakar-pakar dalam bidang Pendidikan Khas. Terpulang kepada ibu bapa.

Bagi saya, jika anak anda layak mendapat kad OKU, mohonlah. Banyak faedahnya. Sekarang kad OKU sudah lebih spesifik bagi kategori masalah pembelajaran, ada enam sub-kategori.

Global Developmental Delay (GDD), Down Syndrom, ADHD, Autism Spectrum Disorder, Intellectual Disability (ID) dan Specific Learning Difficulty ada tiga di bawahnya, disleksia, dyscalculia dan dysgraphia.

Dalam Pelan Tindakan OKU Kebangsaan pun ada banyak keistimewaan jika ada kad OKU. Hendak tahu, silalah google. Yang paling popular, tentang kemasukan satu peratus pelajar OKU ke institusi pendidikan awam dan menjadi penjawat awam.

8 perkara yang perlu ibu bapa tahu untuk persekolahan anak berkeperluan khas
© Provided by GPSBestari

Yang penting anak-anak OKU kena lepas 3M, menulis, membaca dan mengira serta syarat-syarat yang ditetapkan oleh pihak institusi. Cubalah, anak anda yang ada kad OKU tidak perlu bersaing dengan calon tipikal lain. Itu satu kelebihan, bukan. Ini peluang keemasan. Rebut selagi mampu.

Sekian, perkongsian umum mengenai persediaan persekolahan untuk MBK anak anda.

Ramai ibu bapa tidak tahu perkara ini, memanglah, sebab setiap tahun pasti ada ibu bapa yang baru melalui pengalaman ditakdirkan mempunyai anak istimewa. Ibu bapa yang sudah senior, mereka sudah tahu.

Saya target kepada ibu bapa muda yang masih mencari-cari maklumat ini. Moga sedikit sebanyak dapat membantu ibu bapa muda dalam menempuh perjalanan pendidikan anak-anak berkeperluan khas mereka.

Pesanan saya, mungkin realitinya tidak sama seperti apa yang saya tulis ini. Namun, ibu bapa sudah tentu sudah bersedia. Saya doakan ibu bapa semua dipermudahkan urusan persekolahan anak-anak berkeperluan khas sehingga ke akhirnya. Sekolah sudah hendak mula bulan Mac nanti, dah tak lama dah.

Sumber: Facebook Mahfuzah Zainol

News Related

OTHER NEWS

New York Rangers get another comeback win to force Game 7 vs. Pittsburgh Penguins

PITTSBURGH — How many times can the New York Rangers dig themselves into a hole and climb back out? At least one more, as of Friday night. The Blueshirts came ... Read more »

Wilson, balanced Aces cruise to 96-73 victory over Dream

COLLEGE PARK, Ga. (AP) — A’ja Wilson scored 15 points, Kelsey Plum had 14 points and 11 assists and the Las Vegas Aces rolled to a 96-73 victory over the ... Read more »

EXPLAINER: Why frustration lingers in Okinawa 50 years later

The Associated PressFILE – U.S. Marine Corps Sgt. Mike Anglen of Turner, Ore., center, stands atop a cliff as Sgt. Bryan Wallace of Pikin, Ill., waits for his turn before ... Read more »

Astros beat Nationals 6-1 for 11th straight victory

WASHINGTON (AP) — Jose Altuve homered on the first pitch of the game, Yordan Alvarez and Yuli Gurriel also went deep and the Houston Astros extended their winning streak to ... Read more »

Kreider scores late, Rangers edge Pens 5-3 to force Game 7

PITTSBURGH (AP) — Chris Kreider’s long slap shot bounced over Louis Domingue and into the net with 1:28 left and the New York Rangers beat the Pittsburgh Penguins 5-3 on ... Read more »

Astros push winning streak to 11, roll past Nationals 6-1

WASHINGTON (AP) — Jose Altuve homered on the first pitch of the game, and Yordan Alvarez and Yuli Gurriel also went deep to help the Houston Astros extend their winning ... Read more »

Moustakas, Drury power Reds to 8-2 victory over Pirates

PITTSBURGH (AP) — Mike Moustakas homered twice and Brandon Drury drove in four runs to break out of a slump and lead the resurgent Cincinnati Reds to an 8-2 victory ... Read more »

Peterson's bases-loaded walk lifts Brewers over Marlins 2-1

MIAMI (AP) — Jace Peterson walked against Anthony Bender with the bases loaded in the ninth inning and the Milwaukee Brewers beat the Miami Marlins 2-1 Friday night. After starters ... Read more »

Padres: No cancer found during manager Bob Melvin's prostate surgery

SAN DIEGO (AP) — The San Diego Padres say no cancer was found when manager Bob Melvin had prostate surgery on Wednesday. Melvin, 60, was recovering at home Friday after ... Read more »

Ogunbowale, Gray help Wings rally past Mystics, 94-86

WASHINGTON (AP) — Arike Ogunbowale scored 27 points, Allisha Gray had 21 and the Dallas Wings overcame a 15-point second-quarter deficit to beat the Washington Mystics 94-86 on Friday night. ... Read more »

Resigning North Dakota senator led lawmakers in travel costs

The Associated PressFILE – North Dakota Sen. Ray Holmberg listens during a joint House and Senate Appropriations Committee meeting at the Capitol in Bismarck, N.D., on Jan. 7, 2009. Holmberg, ... Read more »

Residents in picturesque California county hit with gas prices topping $7 a gallon

A California county known for its spectacular mountains and proximity to Yosemite National Park has been paying the nation’s highest gas prices. Read more »

Boudreau to return as coach of Canucks next season

VANCOUVER, British Columbia (AP) — Bruce Boudreau will return as coach of the Vancouver Canucks next season after helping to turn the struggling NHL club around as a midyear replacement. ... Read more »

New Zealand leader Jacinda Ardern tests positive for COVID

On Location: May 13, 2022 Catch up on the developing stories making headlines.The Associated Press WELLINGTON, New Zealand — New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern has tested positive for COVID-19 ... Read more »

Today in History for May 14th

Highlights of this day in history: Colonists go ashore in Virginia to set up Jamestown; Lewis and Clark begin to explore Louisiana Territory; Israel founded; Skylab launched; Movie producer George ... Read more »

Twitter CEO expects Elon Musk acquisition to close, addresses spending cuts

Musk is awaiting details supporting calculations that spam, fake accounts represent less than 5% of Twitter's users Read more »

Padres: No cancer found during Bob Melvin's prostate surgery

SAN DIEGO (AP) — The San Diego Padres say no cancer was found when manager Bob Melvin had prostate surgery on Wednesday. Melvin, 60, was recovering at home Friday after ... Read more »

Renovated NYC museum shows indigenous perspectives

The American Museum of Natural History in New York City recently finished a major renovation of its exhibition on the native peoples of the northwest coast of North America. Curators ... Read more »

Police release 911 calls in Gilgo Beach case

A woman who disappeared in a beach community on New York’s Long Island more than a decade ago, sparking an investigation into a possible serial killer, said “there’s somebody after ... Read more »

Academy Awards set 2023 Oscars for March 12

The Associated PressFILE – Oscar statue on the red carpet at the Oscars on Sunday, March 27, 2022, at the Dolby Theatre in Los Angeles. Next year’s Academy Awards will ... Read more »

Actor Fred Ward, of 'Tremors,' 'The Right Stuff' fame, dies

The Associated PressFILE – Fred Ward, a cast member in “30 Minutes or Less,” poses at the premiere of the film in Los Angeles on Aug. 8, 2011. Ward, a ... Read more »

Judge refuses to drop elections suit against Trump, media

NEW YORK — A Colorado judge on Friday denied motions to dismiss a defamation lawsuit filed by an election systems worker against former President Donald Trump’s campaign, two of its ... Read more »

Q&A: Becky G unveils every side of herself in latest album

The Associated PressFILE – Becky G appears at the Oscars in Los Angeles on March 27, 2022. Beck G’s latest album is “Esquemas.” (AP Photo/Jae C. Hong, File) NEW YORK ... Read more »

North Korea reports 21 new deaths as it battles COVID-19 outbreak

SEOUL, South Korea — North Korea reports 21 new deaths as it battles COVID-19 outbreak. Read more »

North Korea confirms 21 new deaths as it battles COVID-19

SEOUL, South Korea — North Korea says 21 people died and 174,440 people were newly found with fever symptoms on Friday alone as the country scrambles to slow the spread ... Read more »

White Sox place Giolito on COVID list, activate Vaughn

The Chicago White Sox placed ace Lucas Giolito on the COVID-19 injured list and activated outfielder Andrew Vaughn following a rehab assignment with Triple-A Charlotte on Friday. Giolito began experiencing ... Read more »

Traded back and forth, Ford learns to live out of suitcase

NEW YORK (AP) — Mike Ford has learned to travel light — and quickly. Since the start of the season, the 29-year-old first baseman has played for Tacoma, San Francisco ... Read more »

Falcon 9 rocket launches Starlink satellites

A SpaceX Falcon 9 rocket launched 53 Starlink satellites to low-Earth orbit from California on Friday. (May 13) Read more »

Celtics' Robert Williams remains out for Game 6 vs. Bucks

MILWAUKEE (AP) — Boston forward/center Robert Williams missed his third straight game with an injured left knee as the Celtics tried to keep their season alive Friday night in Game ... Read more »

Padres sign Robinson Canó, plan to use him off the bench

ATLANTA (AP) — The San Diego Padres have signed veteran second baseman Robinson Canó to a major league contract and plan to use him as a left-handed bat off the ... Read more »

WNBA star's Russia detention extended by 1 month

The lawyer for WNBA star Brittney Griner says her pre-trial detention in Russia has been extended by one month. Alexander Boykov told The Associated Press the relatively short extension indicated ... Read more »

Louisiana justices toss COVID-related charges against pastor

Hundreds of thousands of Americans fighting long-haul symptoms from COVID-19 Dr. David Putrino from Mount Sinai Health System and COVID long-hauler Joel Fram discuss the long-term effects of the disease.The ... Read more »

Sandy Hook lawsuits against Alex Jones on track to resume

The Associated PressFILE – This Tuesday, Dec. 11, 2018, photo shows radio show host and conspiracy theorist Alex Jones at Capitol Hill in Washington. The Sandy Hook families’ lawsuits against ... Read more »

Rockies' Bryant closer to return after cortisone shot

DENVER (AP) — Colorado Rockies outfielder Kris Bryant took swings in the cage Friday for the first time since he was sidelined with a sore back nearly three weeks ago ... Read more »

Mariners demote Jarred Kelenic to minors after poor start

NEW YORK (AP) — Rather than make his Citi Field debut against the team that traded him, Jarred Kelenic was demoted to Triple-A Tacoma by the Seattle Mariners on Friday ... Read more »

Biden: ASEAN partnership 'critical' in this moment

Looking to strengthen ties, President Joe Biden welcomes leaders from the Association of Southeast Asian Nations to Washington for the first time. “We’re launching a new era in U.S.-ASEAN relations,” ... Read more »

Phil Mickelson will not defend his title at next week's PGA Championship

Phil Mickelson caught lightning in a bottle last year at Kiawah Island, winning a major championship at 50 years of age. The fairways flooded, and the golf world stood and ... Read more »

Tennessee Titans' Malik Willis on Ryan Tannehill's mentorship comments: 'Everything is cool'

The Tennessee Titans didn’t take issue with Ryan Tannehill’s comments about mentoring third-round rookie Malik Willis. Willis and coach Mike Vrabel were asked about Tannehill’s scrutinized remarks following the first ... Read more »

Lawyers plan suit against Lufthansa over Jewish passengers

Lawyers for 26 passengers said Friday they told Lufthansa that they will sue the German airline for refusing to let members of a large group of Orthodox Jewish passengers board ... Read more »

Wild face offseason after yet another early ouster

While the Minnesota Wild were stacking up franchise records and securing the extra home game for the first round, general manager Bill Guerin carefully acknowledged a “great year” for the ... Read more »