5 goda skäl att äta mer blomkål!

5 goda skäl att äta mer blomkål!

Ugnsrostad blomkål

Denna fiberrika och kalorisnåla grönsak innehåller många sorters antioxidanter som kan minska risken för flera sjukdomar. Dessutom är det en mångsidig råvara som går att tillaga och äta på många goda sätt!

Blomkål är en väldigt hälsosam grönsak som är god både ångkokad, wokad eller rå. Du kan också enkelt ersätta andra mer energitäta råvaror, som ris och pasta, med blomkål. Till exempel göra blomkålsris eller använda riven blomkål som pizzabotten ihop med riven ost. Eller varför inte göra en krämig och god soppa, eller ugnsrosta blomkålen och sedan doppa den i en god röra?

Här är 5 goda skäl att frossa i blomkål!

1. Få kalorier, mycket näring

Trots att blomkålen har ett väldigt lågt kaloriinnehåll så består den ändå av en mängd vitaminer och mineraler. Bland annat folat, vitamin C och K. Med endast 25 kalorier per 100 g så du kan äta mycket blomkål, utan att öka ditt kaloriintag nämnvärt. Blomkål innehåller också mycket vatten. Vattentät mat med lågt kaloriinneåll är bra för viktminskning, för den som har behov av det.

2. Högt fiberinnehåll

Blomkål innehåller mycket fibrer, vilket är bra för hälsan då fibrer fungerar som mat till de goda tarmbakterierna som hjälper till att minska inflammation i kroppen, främjar god matsmältning samt motverkar förstoppning, tarmfickor (divertikulit) och IBD (inflammatorisk tarmsjukdom).

En kost rik på fiberrika grönsaker är också kopplad till en lägre risk för flera andra kroniska sjukdomar, som hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Fibrer har också en viktig roll i att motverka fetma, eftersom det ger en ökad mättnadskänsla.

3. Bra källa till skyddande antioxidanter

Blomkål innehåller många skyddande antioxidanter som skyddar våra celler från skadliga fria radikaler och inflammation. Precis som andra korsblommiga växter så är blomkål extra rik på på glukosinolater och isotiocyanater, två grupper av antioxidanter som man har sett kunna bromsa tillväxten av cancerceller.

Dessutom innehåller blomkål antioxidantgrupperna karotenoider och flavonoider, som har anti-cancereffekt även de och kan minska risken för flera andra sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom.

Blomkål är även rikt på C-vitamin, som också är en antioxidant, känd för sina antiinflammatoriska egenskaper som kan boosta immunsystemet och minska risken för cancer och hjärtsjukdom.

4. Rikt på kolin

Blomkål innehåller mycket kolin, ett viktigt näringsämne som många människor inte äter tillräckligt av. Kolin har flera viktiga och sjukdomsförebyggande funktioner i kroppen. Bland annat att stödja ämnesomsättningen och hjärnans utveckling, samt att producera signalsubstanser som är nödvändiga för nervsystemet.

Kolin är också viktigt för fettomsättningen i kroppen. Kolin bildar, ihop med andra beståndsdelar, lecitin som är en fettnedbrytare som gör det möjligt att transportera fett till det ställe i kroppen där det behövs, eller ut ur kroppen. Studier på djur tyder på att brist på kolin kan öka risken för leversjukdom och neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

5. Innehåller hälsofrämjande sulforafan

Sulforafan är en antioxidant som tillhör gruppen glukosinolater, som i många provrörs- och djurstudier har visat sig vara användbart för att förhindra cancerutveckling. Detta genom att sulforafan hämmar enzymer som är involverade i tumörtillväxt och cancer.

Forskning visar också att sulforafan kan hjälpa till att minska högt blodtryck och hålla artärerna friska – två viktiga faktorer som förebygger hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom tyder studier på djur på att sulforafan även kan bidra till att förebygga diabetes och diabetesorsakade komplikationer, som njursjukdom. Även om mer forskning är nödvändig för att fastställa sulforafans effekt på människor, så ser dess hälsofördelar lovande ut.

Av Carolina Eriksson

Källa: Healthline

News Related

OTHER NEWS

NHL-kaoset: Alla utespelare på isen visades ut

Ett stort slagsmål bröt ut i matchen mellan Ottawa och Florida. Det blev rejält stökigt i NHL-matchen mellan Ottawa Senators och Florida Panthers – med bland annat ett storslagsmål och ... Read more »

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »
Top List in the World