Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας, σε σχολεία, δρόμους και πλατείες, έχει αυξηθεί σε έναν μόλις χρόνο, κατά 317%. Ο αριθμός των ανηλίκων θυμάτων ξυλοδαρμού σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί στο ίδιο διάστημα κατά 168%.

Στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε το φαινόμενο, ώστε να γίνει ξεκάθαρη η ρίζα του προβλήματος και άρα οι τρόποι αντιμετώπισης, ζητήσαμε από τη ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και ειδική παιδαγωγό Βάσω Ρωμαίου να σχολιάσει τα μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής βίας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

Όπως λέει, δεν αφορούν ούτε στο ελάχιστο την πρόληψη και εστιάζουν στην καταστολή, όπως «παίρνουν» τις ευθύνες από εκείνους στους οποίους ανήκουν και τις «ρίχνουν» στα παιδιά. Όχι στους γονείς ή το εκπαιδευτικό σύστημα ή την κοινωνία.

«Όταν έρχεται ένα παιδί στο γραφείο μας με ένα σύμπτωμα, δεν πάμε στο παιδί. Πάμε πίσω από το παιδί. Βλέπουμε τη δυναμική της οικογένειας. Βοηθάμε αρχικά τους γονείς και κατ’ επέκταση το παιδί να μάθει να ρυθμίζει το συναίσθημα του με διαφορετικό τρόπο.

Ό,τι συμβαίνει καθρεπτίζει απόλυτα την κοινωνία -τι συμβαίνει σε μεγαλύτερο επίπεδο, από τις πολυεθνικές εταιρείες έως μέσα στα σπίτια. Είναι ο απόλυτος καθρεφτισμός του κόσμου των ενηλίκων. Αν δεν μπορούμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας και να πιστέψουμε σε αυτά, τότε τι ανθρώπους, τι πολίτες ετοιμάζουμε;

Δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης ο ενήλικας.

Εν τω μεταξύ, ως προς τα μέτρα δεν βγαίνουν και τα νούμερα, καθώς χρειάζεται και η κοινωνία και το σχολείο και η πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εστιάζοντας στο σχολείο αλλά και το συλλογικό πλαίσιο.

Τα νέα μέτρα δεν μπαίνουν στο φαινόμενο προνοιακά. Μπαίνουν κατασταλτικά. Φαντάζομαι αυτό συμβαίνει γιατί δεν εξυπηρετούν τα νούμερα. Προτού όμως, ζητήσουμε την τιμωρία πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός, τι σημαίνει τιμωρία, τι σημαίνει ποινή και τι αλλάζει στα δεδομένα.

Τι θα αλλάξει αν τιμωρήσουμε το παιδί που κάνει εκφοβισμό; Και την ίδια ώρα, τι γίνεται με το θύμα; Ποιος μου λέει ότι δεν θα αυτοκτονήσει, άσχετα από το αν τιμωρήθηκε ο εκφοβιστής του; Γιατί να μην έχει κάποιον να μιλήσει;».

Σχετικό Άρθρο Παιδεία

Μέτρα Υπ. Παιδείας: Ποιος ασκεί bullying σε ποιον;

 

Τα μέτρα λοιπόν, περιλαμβάνουν

α) Online καταγραφή και διαχείριση, μέσω του stop-bullying.gov.gr

«Φαντάζομαι θα είναι με κωδικούς, που σημαίνει ότι ο όποιος μαθητής ή γονέας θα μπορεί να μπει και να κάνει καταγγελία. Δεν υπάρχει δηλαδή, κανένας τρόπος επίβλεψης γύρω από αυτό. Το πλαίσιο που θα επιτρέπει την απόδειξη πως πρόκειται περί αληθών καταγγελιών.

Και μετά; Έστω ότι γίνεται η καταγραφή. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;». Η πολυεπίπεδη τιμωρία των παιδιών που καταγγέλλονται ως θύτες. «Οι έρευνες έχουν δείξει πως όταν αντιμετωπίζεται ο σχολικός εκφοβισμός με τιμωρητική ματιά, οι θύτες του bullying εξακολουθούν να πηγαίνουν στοχευμένα σε αυτόν που έκανε -ή υποψιάζονται πως έκανε- την καταγγελία. Δεν σταματά το φαινόμενο. Ίσα, ίσα κάνουν το θύμα να πληρώσει για την καταγγελία.

Επίσης, ένα παιδί που έχει υποστεί bullying θεωρούμε ότι είναι τόσο εύκολο να μπει σε μια πλατφόρμα να καταγγείλει, εφόσον δεν έχει μιλήσει ούτε στους γονείς του;

Είναι τόσο μεγάλος ο φόβος και η δύναμη που το θύμα θεωρεί ότι έχουν οι άλλοι επάνω του, που δεν νομίζω πως μπορεί να λειτουργήσει».

Να πούμε και πως οι γονείς είναι πολύ ανενημέρωτοι σε σχέση με το bullying και παρ’ όλα αυτά, μπαίνουν στη δουλειά του εκπαιδευτικού και του ψυχοθεραπευτή για να τους ορίσουν πώς να την κάνουν».

Οι ψυχολόγοι στα σχολεία συμφωνούν πως οι γονείς είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Αντί να κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για το παιδί τους (απαλλαγμένοι από αχρείαστα ‘εγώ’), κάνει το παιδί ό,τι καλύτερο μπορεί για εκείνους. Τους δικαιολογεί και τους προστατεύει «και γίνεται ένας υπεργονιός, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που θα έπρεπε να αναλαμβάνουν οι γονείς του.

«О“ОЇОЅОµП„О±О№ ОјОµП„О±ОІОЇОІО±ПѓО· ОµП…ОёПЌОЅО·П‚ О±ПЂПЊ П„Ої ОєПЃО¬П„ОїП‚ ПѓП„Ої ПѓП‡ОїО»ОµОЇОї, О±ПЂПЊ П„Ої ПѓП‡ОїО»ОµОЇОї ПѓП„ОїП…П‚ ОіОїОЅОµОЇП‚ О±ПЂПЊ П„ОїП…П‚ ОіОїОЅОµОЇП‚ ПѓП„Ої ПЂО±О№ОґОЇВ» ОєО±О№ П„ОµО»О№ОєО¬ П†П„О±ОЇОµО№ ОіО№О± ПЊО»О± П„Ої ПЂО±О№ОґОЇВ».

β) Επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, με των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών

«Αυτό σημαίνει πως για πέντε ημέρες το παιδί ή η ομάδα των παιδιών που κάνουν bullying θα είναι εκτός και μετά θα επιστρέψουν στο σχολείο». Μπορεί και όχι, αν έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο επί σχολικού περιβάλλοντος για καταγραφή και διάδοση στο διαδίκτυο, περιεχομένου εκφοβισμού ή προσωπικών στιγμών.

«Και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του φαινομένου; Τι θα καταλάβει το παιδί από την πενθήμερη αποβολή και πώς θα σταματήσει ό,τι συμβαίνει εκτός σχολικού περιβάλλοντος με τη βία των ανηλίκων; Αυτό που γίνεται με το συγκεκριμένο μέτρο είναι ότι μεταφέρει το θέμα εκτός σχολείου. Δεν αναλαμβάνει το σχολικό περιβάλλον την ευθύνη, η οποία μεταφέρεται εκτός».

Όπου ποιος έχει την ευθύνη; «Η πολιτεία. Άρα όλα αυτά μας δείχνουν πως ό,τι γίνεται και είναι χαώδες, είναι συμπτωματικό. Τα μέτρα είναι συμπτωματικά και προσθέτουν στο δίπολο που υπάρχει.

Στην ουσία τι θέλει να εξαλείψει η πολιτεία; Να μην υπάρχει αποδοχή στη διαφορετικότητα -που δεν είναι απαραίτητη στον εκφοβισμό, αφού όπως φαίνεται ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει θύμα, για τον όποιο λόγο. Πώς θα γίνει αποδεκτή και πώς τα παιδιά θα μάθουν τι είναι ενσυναίσθηση, αν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ θύτη και θύματος; Εκ των πραγμάτων, αυτό που θέλει να καταπολεμήσει, το ορίζει με δίπολα».

γ) Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Στα σχολεία απαγορεύεται και τώρα η χρήση κινητών τηλεφώνων. Τουλάχιστον στα χαρτιά. Στο εξής, θα είναι πιο αυστηρές οι συνέπειες για τη χρήση τους: οι μαθητές που θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν, θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Μάλιστα, για να διευκολυνθεί το σύστημα που ουσιαστικά «ξεφορτώνεται» το παιδί-πρόβλημα, θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες σχολικού περιβάλλοντος.

«Δεδομένα με την αλλαγή σχολείου δεν αλλάζει τίποτα ως προς τα παιδιά που εμπλέκονται στον σχολικό εκφοβισμό. Το μόνο που αλλάζει είναι το πλαίσιο. Το περιβάλλον. Φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει το παιδί, αλλά το να μην δυσκολεύει το σχολείο».

Θα δυσκολέψει το επόμενο. Θα πάει σε τρίτο, τέταρτο, πέμπτο. Πού τελειώνει όμως, αυτό; «Μπορεί και με τον αποκλεισμό από το εκπαιδευτικό σύστημα που οδηγεί το παιδί στην πλήρη απομόνωση και περιθωριοποίηση.

«О— ПЂОїО»О№П„ОµОЇО± ОґОµОЅ ПЂО±ПЃОµОјОІО±ОЇОЅОµО№ ОіО№О± ОЅО± ОЅОїО№О±ПѓП„ОµОЇ, ОЅО± ОєО±П„О±О»О¬ОІОµО№ ОєО±О№ ОЅО± П†ПЃОїОЅП„ОЇПѓОµО№ П„Ої ПЂО±О№ОґОЇ, П„О·ОЅ ОїО№ОєОїОіО­ОЅОµО№О±, П„Ої ПѓП‡ОїО»ОµОЇОї ОєО±О№ П„ОїОЅ ОµОєПЂО±О№ОґОµП…П„О№ОєПЊ ПЂОЇПѓП‰ О±ПЂПЊ П„Ої ПЂО±О№ОґОЇ -ОёПЌП„О· ОєО±О№ ОёПЌОјО±В».

Πώς θα φροντίσουμε τους εκπαιδευτικούς; Υπάρχει εποπτεία; Υπάρχει εκπαίδευση; Και πώς θα φροντίσουμε την οικογένεια πίσω και πέρα από όσα υπάρχουν (ανεργία, διαζύγια στα οποία οι γονείς συνηθίζουν να εργαλειοποιούν το παιδί, κακοποίηση); Όλα αυτά χρειάζονται πολλή δουλειά και πολλά χρήματα».

Μάλλον όμως, δεν υπάρχει εναλλακτική. Εκτός και αν το ζητούμενο είναι η καταστολή και όχι η συμπερίληψη.

«Επίσης, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες των ποινών από την εφηβεία κι όλας και μάλιστα αυτού του είδους οι ποινές; Σκεφτείτε λίγο: υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο για ενήλικες που έχουν παραβατική συμπεριφορά. Έχει εξαλειφθεί η βία ή οι ληστείες;».

Χειρότερα έχουν γίνει όλα. «Ακριβώς. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε τι γίνεται όχι για να καταστείλουμε το πρόβλημα, αλλά για να μην υπάρξει. Και για να μην υπάρξει, χρειάζεται επιμερισμός των ευθυνών. Όχι να λειτουργούμε συμπληρωματικά».

δ) τη ψηφιοποίηση του απουσιολογίου, του βιβλίου ύλης και των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών, ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

«Οι γονείς δεν οφείλουν να τα γνωρίζουν όλα αυτά; Να τα μαθαίνουν μέσα από συζητήσεις με το παιδί που περιλαμβάνει ερωτήσεις ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την ευημερία του; Να έχουν δομήσει σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, ώστε να μπορεί να τους μιλάει;».

ε) την επιβάρυνση της οικογένειας δράστη, τις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

«Όλα αυτά δεν σχετίζονται με μεταφορά, μετακίνηση και αλλαγή για το παιδί».

στ) και τη στελέχωση των σχολείων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους

«Αυτό το κράτος, μόνο αν είμαστε αλληλέγγυοι μπορεί να πάει μπροστά. Αν δεν μπορώ να καταλάβω πώς νιώθεις -κάτι που πρέπει να προάγεται από χρόνο μηδέν, από τη γέννηση ενός παιδιού-, έχει να το κάνει με έναν τρόπο το σχολείο. Να εμπεριέξει το ένα παιδί στη θέση του άλλου. Να λειτουργήσει η διαφορετικότητα και η αποδοχή.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τα παιδιά να έχουν συμπεριληπτικότητα, να λειτουργούν με ενσυναίσθηση, με όρους αποδοχής και από πίσω να «σκοτώνονται» οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος διδασκόντων. Χρειάζεται και ο εκπαιδευτικός να εμπνέει με έναν τρόπο. Αν το δούμε από τη μικρή ομάδα που είναι η τάξη, στη λίγο μεγαλύτερη που είναι το σχολείο και στην πολύ μεγαλύτερη που είναι η κοινότητα μας, χωλαίνει όλο.

Δεν αρκεί να βάλουμε από 1 ψυχολόγο σε 3 σχολείο, από 1 σε πέντε που είναι μέχρι σήμερα -με το καθηκοντολόγιο να είναι πολύ συγκεκριμένο. Δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Για παράδειγμα, με έναν συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών δεν μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά. Ή μπορεί να υπάρξει ένας διευθυντής που θέλει να αποφύγει την περαιτέρω εμπλοκή ή τις συγκρούσεις. Υπάρχουν σχολεία που δεν ξέρουν να διαχειρίζονται και να επιλύουν τις συγκρούσεις ή να ομαδοποιούν τα παιδιά.

Για να είμαι ωστόσο, ο εκπαιδευτικός σε ένα τέτοιο επίπεδο, σημαίνει πως ούτε αυτός έχει φροντιστεί».

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Η κυρία Ρωμαίου αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που πήραν στη Μεγάλη Βρετανία, ειδικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.

Είχε τίτλο No Blame Approach και περιεχόμενο άρδην διαφορετικό από αυτό του ‘προγράμματος’ της ελληνικής κυβέρνησης που ουσιαστικά, εφαρμόζει ανάλογη προσέγγιση (no blame) προς την πολιτεία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και ρίχνει όλη την ευθύνη στο παιδί.

«Οι εκπαιδευτικοί ήταν πλήρως εκπαιδευμένοι, κάτι που έχει πολύ μεγάλο κόστος. Είναι όμως, ανάγκη για ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται προνοιακό. Η βάση του προγράμματος είναι το να νοιάζονται επί της ουσίας και να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, χωρίς να επιβάλουν ποινές, εξαιρουμένων των εγκληματικών συμπεριφορών.

Μελέτη που είχε γίνει σε σχετικά περιστατικά είχε δείξει πως όταν υπάρχει σχολικός εκφοβισμός, ο εκπαιδευμένος εκπαιδευτικός συντονίζει μια ομάδα μαζί με τους εκφοβιστές του παιδιού και τους βάζει να βοηθήσουν το θύμα που μιλάει για τα συναισθήματα του και οι άλλοι το ακούν. Τα ίδια τα παιδιά αρχίζουν και θαυμάζονται. Ο εκπαιδευτικός ρωτά «τι θα έκανες εσύ στη θέση του;» ή «τι θα χρειαζόσουν;» ή «πώς μπορείς να βοηθήσεις τον τάδε;».

«H ОµОЅПѓП…ОЅО±ОЇПѓОёО·ПѓО· ОґОµОЅ О­П‡ОµО№ ОЅО± ОєО¬ОЅОµО№ ОјОµ П„Ої ОЅО± ОјПЂОµО№П‚ ПѓП„О· ОёО­ПѓО· П„ОїП… О¬О»О»ОїП… ОєО±О№ ОЅО± ОЅО№ПЋПѓОµО№П‚ ПЊ,П„О№ ОЅО№ПЋОёОµО№. О€П‡ОµО№ ОЅО± ОєО¬ОЅОµО№ ОјОµ П„Ої ОЅО± ОєО±П„О±О»О¬ОІОµО№П‚ ПЂПЋП‚ ОЅО№ПЋОёОµО№ Ої О¬О»О»ОїП‚В».

Αντί της περιθωριοποίησης, γίνεται μια διαδικασία ζύμωσης που περιλαμβάνει πολλά στάδια, ως προς το πόσο παρεμβαίνει ο εκπαιδευτικός, με ποιον εκπαιδευτικό μπορεί να μιλήσει το όποιο παιδί έχει ένα πρόβλημα, γνωρίζοντας πως μπορεί να το κάνει με ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Τι συμβαίνει όταν οι γονείς παρεμβαίνουν πάρα πολύ και χρειάζεται να υπάρχει μια κριτική διάθεση.

Εδώ όλα τα μέτρα μαθαίνουν στα παιδιά πώς να γλιτώσουν την ευθύνη, πώς να ξεγελάσουν, πώς να ξεγλιστρήσουν. Όχι πώς να καταλάβουν.

Εάν το δούμε περισσότερο ολιστικά το όλο φαινόμενο, θα χρειαστεί εν τέλει να δούμε και την ιστορία του θύτη. Τι μπορεί να έχει υποστεί, πόσο καταπιεσμένος και χωρίς φωνή κι έτσι όταν βρήκε μια ομάδα -ενδεχομένως για να νιώσει πως ανήκει κάπου- άρχισε να εκρήγνυνται».

«Θα με ρωτήσετε: ο θύτης να μην τιμωρηθεί;»

«Μα δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Είναι το πώς έχει φτάσει έως εκεί. Πώς μπορούμε να ακούσουμε και να βοηθήσουμε.

Ειδικά στα παιδιά και στους εφήβους, δεν κάνουμε διαγνώσεις με διαταραχές προσωπικότητας, γιατί είναι υπό διαμόρφωση. Είναι ακόμα εύπλαστα και έχουμε όλους τους τρόπους να τα πλάσουμε σαν πλαστελίνες».

Αρκεί βέβαια, να βάλουμε τη σχετική δουλειά. Να προσπαθήσουμε. Όχι να έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα να πετάξουμε από πάνω μας την ευθύνη.

«Оџ ОєПЌПЃО№ОїП‚ О»ПЊОіОїП‚ ПЂОїП… ОґОµОЅ ОјПЂОїПЃОїПЌОјОµ ОЅО± ОґПЃОїПЌОјОµ ОєО±П„О±ПѓП„О±О»П„О№ОєО¬, ОіО№О±П„ОЇ О­П„ПѓО№ ОїПЃОЇО¶ОїП…ОјОµ П„О± ПЂО±О№ОґО№О¬ П‰П‚ ПЂПЃОїОІО»О·ОјО±П„О№ОєО¬В».

Το θύμα θα πάει για ψυχοθεραπεία και ο θύτης θα ασκήσει την ποινή που του αντιστοιχεί». Μελέτες ενημερώνουν διαρκώς πως τραύματα της παιδικής μας ηλικίας τα ‘κουβαλάμε για δεκαετίες -πχ από μια κακοποίηση ή διαρκή σχόλια για το βάρος μας.

Εάν οριστεί το παιδί ως προβληματικό «γίνεται η ταυτότητα του. Λειτουργεί σαν ιδιότητα. Ας δούμε λοιπόν, τι γίνεται πίσω από τον έφηβο που έχει κατηγοριοποιηθεί ως θύτης. Ή από αυτόν που έχει κατηγοριοποιηθεί ως θύμα.

Τι σημαίνει θύμα σχολικού εκφοβισμού; Τι σημαίνει να έχει υποστεί ένα παιδί τα μύρια όσα, λεκτικά ή σωματικά από συμμαθητές του ή κάποιον άλλον, ο οποίος δεν μπορεί και δεν έχει τη δύναμη να μιλήσει σε έναν εκπαιδευτικό ή τους ίδιους του τους γονείς;

Ποιος έχει την ευθύνη για όλο αυτό;

Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης να μοιραστεί το συναίσθημα του και νιώθει τόσο αβοήθητος;».

Επίσης από έρευνες προκύπτει πως οι γονείς της σύγχρονης εποχής συνηθίζουν να μην ακούν τα παιδιά τους. Να τα διακόπτουν και να τα απορρίπτουν, γιατί παράλληλα κάνουν κάτι άλλο που τους απορροφά περισσότερο ή θέλουν να ξεκουραστούν. Και δεν τα ρωτούν ποτέ πώς νιώθουν. Αν είναι καλά. Μόνο για τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις τους.

«Είναι φοβερό το κυνήγι του χρόνου, ο πλήρης ανταγωνισμός και η σύγκριση σε μια πλέον ανταγωνιστική και συγκριτική κοινωνία. Βέβαια, η σύγκριση έχει μετατοπιστεί.

Παλιά έλεγαν «ο Γιώργος έχει καλύτερους βαθμούς από εσένα». Τώρα έχουν φτάσει στο άλλο ψυχολογικοποιημένο και λένε από το νηπιαγωγείο ακόμα φράσεις όπως «είδα τη ζωγραφιά σου και ήταν η πιο ωραία».

Το πρόσημο είναι θετικό, αλλά χρησιμοποιούν όρους σύγκρισης.

Όταν το παιδί μεγαλώνει ανταγωνιστικά και συγκριτικά, δεν μεταφέρεται; Και δεν πρέπει να δούμε το θέμα του σχολικού εκφοβισμού στην κοινωνικοοικονομική κρίση και την κρίση αξιών που υπάρχουν;».

Μάλλον όχι, γιατί δεν βολεύει.

OTHER NEWS

21 minutes ago

County cricket desperately needs radical thinkers to save game

21 minutes ago

Urgent review as D-Day parachute jump scaled back due to lack of RAF aircraft

21 minutes ago

Robot Dogs to Assist Bomb Squads at Paris 2024 Olympics

21 minutes ago

"The leader he's been for us, not just for me but for us, he's been amazing" - Luka Doncic on Irving's crucial role within the Mavericks locker room

21 minutes ago

Review: Aziz Ansari makes Abu Dhabi Comedy Week debut as a changed man

21 minutes ago

Freeman leads Guardians against the Twins after 4-hit game

21 minutes ago

Finance expert sounds alarm over 'spaving' trend: An old 'trap' with a new name hitting your wallet

21 minutes ago

Premier League Golden Boot standings: Can anyone challenge Erling Haaland?

22 minutes ago

Airbnb carbon monoxide detector mandate would be ‘very hard,’ CEO says, despite deaths

24 minutes ago

Bitter feud between five billionaire brothers takes fresh twist after decades-long war over diamonds and LA property empire tore family apart

26 minutes ago

Rassie Erasmus loses star Springboks prop for Ireland series as injury is worse than expected

26 minutes ago

Congolese army says it has thwarted attempted coup

27 minutes ago

Me and the Voice in My Head, review: Joe Tracini finds humour in the darkest of places

27 minutes ago

Awakening the sleeping giant: How Saudi Arabia plans to attract more foreign tourists

27 minutes ago

Virginia governor allows Confederate groups to keep tax exemptions

27 minutes ago

Leo Cullen frustrated as Leinster's chances of top-two finish diminish

27 minutes ago

The areas in Britain where investors are stockpiling gold

27 minutes ago

Alonso hit with F1 Imola GP pitlane start after Aston Martin changes

27 minutes ago

13 things Costco won't sell anymore

27 minutes ago

Nigel Owens warns the scrum will be ‘gone for good’ after World Rugby’s potentially ‘damaging’ amendment

27 minutes ago

Jeff Bezos convinced his siblings to invest $10K each in his online startup called Amazon and now their stake is worth over $1B — 2 ways to get rich outside of the S&P 500

27 minutes ago

Arne Slot walks into transfer headache as Liverpool star's £60m release clause comes to light

27 minutes ago

The EIGHT SASSA payment grants South Africans can apply for

27 minutes ago

Black Panthers Meet New Hollywood in 'The Big Cigar': Review

27 minutes ago

Children 'failed' by lack of domestic violence support

27 minutes ago

Max Verstappen gave Ferrari fan ‘the finger’ before later applauding him

27 minutes ago

MLB roundup: Marlins score 4 in 9th, sink Mets in 10th

27 minutes ago

'I owe a lot to the show that made me a good dad,' says Operation Transformation winner

30 minutes ago

Genting chairman says open to casino resort development in UAE

31 minutes ago

Companies are trying to attract more smartphone users across Africa. But there are risks

33 minutes ago

McDonald's fans stunned at how much a burger and fries cost you 10 years ago compared to now

33 minutes ago

Meet the foul-mouthed, Left-wing, working-class ex-City trader called Gary who's winning tens of thousands of YouTube followers by claiming HE has the formula for a fairer economy

33 minutes ago

Pictured: New love of Lord Ashcroft's former daughter-in-law Jasmine Hartin who shot and killed top cop in Belize 'by accident' during a drinking session before being spared jail

33 minutes ago

How ultra-wealthy New Yorkers are leasing properties for $100,000 a month despite being able to buy - but brokers say they're tenants from hell with some even stealing the TOILETS

33 minutes ago

100-hour weeks and heart palpitations: Inside Wall Street’s brutal work culture

34 minutes ago

'Amritpal not a Bandi Singh, won't let him mislead youth'

34 minutes ago

Mamelodi Sundowns have DOUBLE Kaizer Chiefs’ log points!

34 minutes ago

Judge says Ohio law banning cities from regulating tobacco sales is unconstitutional

34 minutes ago

RAYE and Ncuti Gatwa named among TIME's 2024 list of Next Generation Leaders

34 minutes ago

'I would like to know' - Jurgen Klopp's Man City admission amid 115 charges controversy

Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch