Γιατί πολλοί πτυχιούχοι Κινέζοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι εταιρείες επισκέπτονται πανεπιστημιουπόλεις στην Κίνα αναζητώντας δυνητικούς υπαλλήλους. Φέτος η διάθεση είναι ζοφερή. Στις μέρες καριέρας στη Γουχάν μια εταιρεία έψαχνε να προσλάβει ασκούμενους διοικητικούς υπαλλήλους – αλλά ήθελε μόνο ελίτ αποφοίτους και προσέφερε μόλις 1.000 γιουάν (140 δολάρια) το μήνα, υποστήριξε μια ανάρτηση που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάτι αντίστοιχο στην Τζιλίν, οι περισσότερες από τις διαφημιζόμενες θέσεις απαιτούσαν πτυχία προχωρημένου επιπέδου, ανέφερε στο διαδίκτυο ένα μελλοντικός απόφοιτος. «Την επόμενη φορά μην μπείτε στον κόπο να μας προσκαλέσετε». Μια άλλη δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν. Η διαδικασία πρόσληψης είναι «ένα ψέμα», έγραψε.

Τα στοιχεία δίνουν μια παρόμοια ζοφερή εικόνα. Τον περασμένο Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών στις πόλεις έφθασε σε υψηλό ρεκόρ 21,3%. Αυτό ίσως να έφερε την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολή θέση, οπότε σταμάτησε να δημοσιεύει τις σειρές δεδομένων, ενώ αναμόρφωσε τον υπολογισμό της ώστε να μην περιλαμβάνονται οι νέοι που αναζητούν εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. (Η Αμερική, η Βρετανία και πολλές άλλες χώρες όταν υπολογίζουν τα ποσοστά τους, περιλαμβάνουν τέτοιους φοιτητές). Οι νέοι αριθμοί είναι χαμηλότεροι, αλλά εξακολουθούν να είναι καταθλιπτικοί: τον Μάρτιο το 15,3% των νέων στις πόλεις ήταν άνεργοι, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο του συνολικού ποσοστού ανεργίας.

Για τους νέους πτυχιούχους η κατάσταση είναι μάλλον ακόμα πιο άσχημη. Η Κίνα δεν ανακοινώνει ποσοστά ανεργίας γι’ αυτή την ομάδα, εμείς όμως χτενίσαμε τα δεδομένα από την δεκαετή απογραφή της χώρας και τις στατιστικές επετηρίδες της προκειμένου να καταρτίσουμε μια εκτίμηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας (συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών που αναζητούν εργασία), το ποσοστό ανεργίας για τους νέους 16 έως 24 ετών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση ήταν 25,2% το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία απογραφής, ποσοστό 1,8 φορές μεγαλύτερο της συνολικής ανεργίας των νέων εκείνη την εποχή.

Μπορεί τα πράγματα από το 2020 και μετά να έχουν βελτιωθεί ή οι μεταβλητές που επηρεάζουν τους υπολογισμούς μας να έχουν αλλάξει με απρόβλεπτους τρόπους, ωστόσο, είναι επίσης πιθανό τα πράγματα να έχουν χειροτερέψει. Για να το απλοποιήσουμε, αν υποθέσουμε ότι η αναλογική σχέση από το 2020 εξακολουθεί να ισχύει, πάνω από το ένα τρίτο των νέων πτυχιούχων, σήμερα μπορεί να είναι άνεργοι.

γιατί πολλοί πτυχιούχοι κινέζοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά

© The Economist

Ένας λόγος που πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται είναι ότι οι πτυχιούχοι ως ποσοστό των άνεργων νέων αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις ευρύτερες δημογραφικές τάσεις (βλ. διάγραμμα 1). Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων και επαγγελματικών και τεχνικών σχολών αντιστοιχούν στο 70% των άνεργων νέων το 2022, από 9% πριν από δύο δεκαετίες. Ως ποσοστό του νεανικού πληθυσμού, οι απόφοιτοι αυτοί, το 2020, ανέρχονταν στο 47%.

Εν μέρει τουλάχιστον, ευθύνεται η υποτονική οικονομία της Κίνας. Η ζήτηση για πτυχιούχους έχει μείνει στάσιμη. Εν τω μεταξύ, η προσφορά τους αυξάνεται. Φέτος αναμένεται να αποφοιτήσουν από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχεδόν 12 εκατομμύρια φοιτητές, αύξηση 2% σε σύγκριση με πέρυσι. Μεταξύ του 2000 και του 2024 ο αριθμός των Κινέζων αποφοίτων ανά έτος δεκαπλασιάστηκε (βλ. διάγραμμα 2).

γιατί πολλοί πτυχιούχοι κινέζοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά

© The Economist

Η τάση αυτή μπορεί να αναχθεί στον Min Tang, έναν Κινέζο οικονομολόγο, ο οποίος πρότεινε την επέκταση των εγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως έναν τρόπο αντιμετώπισης της ασιατικής οικονομικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μια τέτοια πολιτική αναβάλει την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας και τονώνει την οικονομία μέσω των δαπανών για την εκπαίδευση, είχε δηλώσει. Η κυβέρνηση υιοθέτησε το σχέδιό του, το οποίο συνέπεσε με κοινωνικές αλλαγές που ωθούσαν προς την ίδια κατεύθυνση. Τα παιδιά που γεννήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής του ενός παιδιού στην Κίνα άρχισαν να ενηλικιώνονται το 1999. Με τον περιορισμό του μεγέθους της οικογένειας, οι γονείς είχαν περισσότερα περιθώρια να επενδύσουν σε κάθε παιδί – και περισσότερα κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις σπουδές τους, αφού τα παιδιά αυτά αναμενόταν να συντηρήσουν τους γονείς τους στα γηρατειά.

γιατί πολλοί πτυχιούχοι κινέζοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά

© The Economist

Καθώς αυξανόταν η ζήτηση για χρονοθυρίδες, τα πανεπιστήμια αυξήθηκαν σε μέγεθος και αριθμό. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 επέτρεψαν στις εταιρείες να συμμετάσχουν στη δράση. Τα ιδιωτικά ιδρύματα, που ονομάζονται Μinban Daxue, χρεώνουν σημαντικά υψηλότερα δίδακτρα από τα δημόσια πανεπιστήμια έχοντας κίνητρο να δέχονται όλο και περισσότερους φοιτητές. Οι εγγραφές σε αυτές τις σχολές έχουν εκτοξευθεί, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 560% από το 2004. Τότε, ένας στους δέκα φοιτητές σε κολλέγιο ή πανεπιστήμιο σπούδαζε σε Μinban Daxue. Τώρα είναι ένας στους τέσσερις (βλ. διάγραμμα 3).

Τα Μinban Daxue τείνουν να απαιτούν χαμηλότερες βαθμολογίες στις ενιαίες εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμιο και τα Κολλέγια της Κίνας, (Gaokao), από ό,τι τα δημόσια ιδρύματα. Ωστόσο, το ποσοστό αποδοχής σε όλα τα κολέγια και πανεπιστήμια έχει αυξηθεί. Πριν από το 1999, λιγότερο από το ένα τέταρτο των υποψηφίων για τις Gaokao γίνονταν δεκτοί σε αυτά τα ιδρύματα. Σήμερα εισέρχονται οι περισσότεροι (βλ. διάγραμμα 4).

Η αύξηση του αριθμού των αποφοίτων δεν θα αποτελούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα αν μάθαιναν δεξιότητες που επιθυμούν οι εργοδότες. Όμως, οι κινεζικές εταιρείες παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένους υποψηφίους για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας τους. Μέρος του προβλήματος είναι τα χαμηλής ποιότητας Μinban Daxue. Ωστόσο, η αναντιστοιχία δεξιοτήτων επεκτείνεται σε ολόκληρη την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα, ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν ανθρωπιστικές επιστήμες αυξάνεται, παρόλο που η ζήτηση για τέτοιους αποφοίτους είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη για ειδικούς σε άλλους τομείς.

γιατί πολλοί πτυχιούχοι κινέζοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά

© The Economist

Ορισμένοι φοιτητές προσπαθούν να αποφύγουν τη σκληρή αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Το 2024, ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις της Κίνας για τον δημόσιο τομέα θα αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ των 2,3 εκατομμυρίων, σημειώνοντας αύξηση 48% σε ετήσια βάση. Άλλοι επιδιώκουν μεταπτυχιακές σπουδές. Ο αριθμός των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών έχει αυξηθεί τόσο πολύ που σε ορισμένα πανεπιστήμια έχουν εξαντληθεί οι χώροι στέγασης.

Αδυνατώντας να βρουν εργασία που να ταιριάζει στα πτυχία τους, αρκετοί απόφοιτοι αρκούνται σε δουλειές χαμηλής ειδίκευσης, όπως η διανομή φαγητού. Πέρυσι, ένα σημείωμα από ένα αεροδρόμιο της Γουενζού σημείωνε ότι είχε προσλάβει αρχιτέκτονες και μηχανικούς για να γίνουν φύλακες του χώρου του και προσωπικό για τον έλεγχο των πουλιών.

Ο Xiaoguang Li του Πανεπιστημίου Xi’an Jiaotong και η Yao Lu του Πανεπιστημίου Columbia μελέτησαν την υποαπασχόληση στην Κίνα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα εθνικών ερευνών, διαπίστωσαν ότι το 25% των εργαζομένων ηλικίας 23 έως 35 ετών ήταν υπερεξειδικευμένοι για τη δουλειά τους το 2021, από 21% το 2015. Το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί, λέει η κα Lu, καθώς οι πτυχιούχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν δουλειές κατώτερης κατηγορίας.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι αποδόσεις από την επιδίωξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται να μειώνονται. Σε ένα έγγραφο εργασίας που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ερευνητές με επικεφαλής τον Eric Hanushek του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι στην Κίνα η πριμοδότηση μισθού που συνδέεται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε από 72% σε 34% μεταξύ 2007 και 2018 για τα άτομα κάτω των 35 ετών.

Το 2008 ένας αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας φάνηκε να παραδέχεται ότι το κράτος είχε κάνει λάθος που επέκτεινε τόσο γρήγορα τις εγγραφές στα κολέγια και τα πανεπιστήμια. Όμως το υπουργείο έκανε γρήγορα πίσω. Σήμερα η κυβέρνηση φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για το μέγεθος του εκπαιδευτικού συστήματος παρά για την ποιότητά του. Πέρυσι, στην Κίνα άνοιξαν εξήντα ένα νέα κολέγια και πανεπιστήμια. «Η χώρα μας έχει οικοδομήσει το μεγαλύτερο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο», καυχήθηκε η People’s Daily, ένα κομματικό φερέφωνο.

Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Li Qiang, τουλάχιστον έθεσε την ιδέα να διασφαλιστεί ότι περισσότεροι απόφοιτοι θα μαθαίνουν τις δεξιότητες που απαιτούνται σε τομείς όπως η προηγμένη μεταποίηση και η φροντίδα ηλικιωμένων. Ωστόσο, πολλοί θα συνεχίσουν να διαπιστώνουν ότι το πτυχίο τους δεν είναι το εισιτήριο για μια καλή δουλειά. Καθώς επί χρόνια άκουγαν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν το εφαλτήριο για μια καλύτερη ζωή, η απογοήτευσή τους τείνει να μεγαλώνει.

© 2024 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.

Άρθρο από τον Economist, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, βρίσκεται στο www.economist.com

OTHER NEWS

15 minutes ago

Kangna Ranaut shown black flags at Kaza in Himachal Pradesh

15 minutes ago

Scientists use rare metal to set new record in effort to produce limitless energy: 'It was a pretty remarkable result'

15 minutes ago

Plan will finally make Irish patients’ health records digitally available wherever they attend for treatment

15 minutes ago

'No big surprise' Australia will face power shortages amid renewables push

15 minutes ago

Gove accuses protest organisers of not doing enough to stop ‘anti-Jewish hate’

15 minutes ago

Teagasc to introduce new system after Working Time Act breach

15 minutes ago

Donetsk Leader: Zelensky Must Be Tried for War Crimes

15 minutes ago

Rachel Stevens and her Dancing On Ice boyfriend Brendyn Hatfield make rare public appearance as he drops her off at S Club 7 dance rehearsals

15 minutes ago

Cabinet 'split' over crackdown on graduate visas to curb immigration as Lord Cameron 'warns a swathe of universities could shut'

15 minutes ago

Dr. Anthony Fauci's top advisor bragged about making emails disappear

15 minutes ago

Coronation Street SPOILER: Soap announces special week of episodes as they reveal the truth about Lauren Bolton's disappearance as Roy Cropper's life is put at risk in prison

15 minutes ago

Where do Africa's Lusophone nations stand on Russia?

15 minutes ago

Doctors told self-confessed 'it girl', 23, her painful shoulder was a sports injury and prescribed 'rest and Ibuprofen'... in fact it was an avocado-size BONE tumour

15 minutes ago

Ballarat Clarendon College: Private school is accused of breaching human rights with classroom ban on water bottles

15 minutes ago

Video: The Project's Sarah Harris leaves co-stars speechless as she makes VERY awkward confession about her 'USB powered' love life - and viewers aren't amused: 'No one needed to hear that!'

15 minutes ago

Video: Carrie Bickmore breaks down in tears live on air as she reveals major personal achievement: 'It was like a spiritual journey'

15 minutes ago

Lest we forget: Fewer than half of young UK adults know what D-Day is - and one in five think we should stop commemorating it... so take our quiz to see how much YOU know

15 minutes ago

Dubai: Have you visited these museums around town?

15 minutes ago

A Gen Xer who barely lives above the poverty line sells plasma to cover her rent because she doesn't qualify for government assistance: 'There's a lot of praying and just hanging on.'

21 minutes ago

Solomon Islands tells Australia it will review security

21 minutes ago

Rodri aims dig at Arsenal players after city win fourth title in a row

21 minutes ago

Barcelona Transfer News: Blaugrana face civil war over Xavi's future and successor

22 minutes ago

China market rebound is 'overdue,' analyst says

22 minutes ago

Anne Robinson, 79, reveals plans for her £50m fortune to save it from the taxman after she dies

22 minutes ago

13 best hand luggage bags to avoid airline fees

22 minutes ago

Austrian leader lauds UK's efforts on migration and cites its plan for deportations to Rwanda

22 minutes ago

Singapore Airlines says a person has died and others were injured when a London-Singapore flight hit severe turbulence

22 minutes ago

Hong Kong will keep watching internet platforms for non-compliance with ban on protest song

23 minutes ago

Mike Tyson told he only has two ways to beat Jake Paul in boxing fight

23 minutes ago

Pictured: Woman in her 50s who was mauled to death at home by her two XL Bully pets in first fatal attack by registered dogs since breed was banned in February

23 minutes ago

Japan's monarchy under threat from its 'male-only' succession rules - with only one young heir in waiting and princesses who could play a supporting role forced to quit if they wed commoners

23 minutes ago

IMF upgrades UK growth forecasts and warns Bank of England over 'delays' to interest rate cuts - as Jeremy Hunt swipes at 'unjustified pessimism' about economy

23 minutes ago

The Project's Sarah Harris leaves co-stars speechless as she makes VERY awkward confession about her 'USB powered' love life - and viewers aren't amused: 'No one needed to hear that!'

23 minutes ago

Carrie Bickmore breaks down in tears live on air as she reveals major personal achievement: 'It was like a spiritual journey'

24 minutes ago

Finland proposes new law to stem migration from Russia

24 minutes ago

Arsenal star produced the worst performance of ANY Premier League player this season over 90 minutes... as shambolic rating from stats boffins resurfaces

24 minutes ago

Woman is stabbed outside busy school during drop-off: Man is arrested

24 minutes ago

Feds are investigating who gave Matthew Perry ketamine and how and have quizzed 'key people in Hollywood' after toxicology reports found he died from acute affects of the drug

24 minutes ago

Martial arts enthusiast, 19, plunged to his death after trying to take short cut down Snowdonia

24 minutes ago

Security forces ‘ready’ to deal with any unrest following ConCourt Zuma judgment, says Ramaphosa

Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch