เกษียณในวัย 60+ เริ่มทำได้ยาก วิกฤติคนสูงวัยที่อาจต้องทำงานไปจนถึง 70

“การเกษียณอายุ” ถือเป็นหนึ่งในเป้าหมายที่คนทำงานทั่วโลกใฝ่ฝันถึง ในสหรัฐนั้นอายุครบ 65 ปีถือเป็นประตูไปสู่การเกษียณอายุของคนทั่วไป ก่อนจะสามารถรับเงินบำเหน็จบำนาญอย่างเต็มรูปแบบ 100% ได้ในวัย 67 ปี

แต่ปัจจุบันความคิดที่จะเกษียณในช่วงวัย 60s เริ่มเป็นไปได้ยากขึ้นสำหรับหลายๆ คน ท่ามกลางชีวิตประจำวันที่มีราคาแพงขึ้นในยุคเงินเฟ้อ และการที่รัฐบาลเริ่มขยายอายุการรับเงินบำเหน็จบำนาญวัยเกษียณออกไป

ตั้งแต่ปี 2000 – 2019 อายุขัยโดยเฉลี่ยของคนทั่วโลกเพิ่มขึ้นจาก 67 ปี ไปเป็น 73 ปี และสหประชาชาติ (ยูเอ็น) ยังคาดการณ์ด้วยว่าภายในปี 2050 จะมีคนทั่วโลกมากถึง 1 ใน 6 ที่มีอายุครบ 65 ปีขึ้นไป ซึ่งทำให้อาจต้องมีการทบทวนการกำหนดอายุเกษียณกันใหม่อีกครั้ง เพราะในหลายประเทศจะเข้าสู่ภาวะนี้เร็วกว่าค่าเฉลี่ยของยูเอ็น เช่น สหราชอาณาจักร ปี 2029, บราซิล ปี 2035, อินเดีย ปี 2048 และสหรัฐ ปี 2053

ในฝรั่งเศสเมื่อเดือน เม.ย.ปีที่แล้ว ประธานาธิบดี เอ็มมานูเอล มาครง เพิ่งลงนามบังคับใช้กฎหมายเพิ่มอายุเกษียณจาก 62 ปี เป็น 64 ปีตามแผนปฏิรูประบบบำนาญ ท่ามกลางเสียงประท้วงของประชาชน โดยฝรั่งเศสเคยปรับอายุเกษียณจาก 60 ปีเป็น 62 ปีไปแล้วครั้งหนึ่งในปี 2010

“อายุขัยโดยเฉลี่ยของคนยังคงเพิ่มขึ้นอย่างต่อเนื่องนับตั้งแต่กลางทศวรรษที่ 1850 ในสหราชอาณาจักร…แต่อายุเกษียณกลับไม่ได้เปลี่ยนแปลงมากนัก” รีเบคก้า เซียร์ ศาสตราจารย์ด้านประชากรและสุขภาพจากโรงเรียนแพทย์ London School of Hygiene and Tropical Medicine กล่าวกับบีบีซี

Blackrock ชี้เกษียณวัย 65 แทบจะเป็นไปไม่ได้แล้ว

“แลร์รี ฟิงค์” (Larry Fink) ประธานเจ้าหน้าที่บริหาร (ซีอีโอ) ของกองทุน Blackrock ซึ่งเป็นกองทุนที่ใหญ่ที่สุดในโลก เพิ่งออกจดหมายประจำปีถึงนักลงทุนเมื่อเดือนมี.ค. โดยมีการเตือนว่า การเกษียณในอายุ 65 ปี แทบจะเป็นไปไม่ได้สำหรับหลายคน หรือแม้กระทั่งคนส่วนใหญ่ เนื่องจากอายุขัยของคนทั่วโลกที่เพิ่มขึ้น แต่ค่าครองชีพพุ่งสูง และสวัสดิการสังคมก็ถดถอยลง

เกษียณในวัย 60+ เริ่มทำได้ยาก วิกฤติคนสูงวัยที่อาจต้องทำงานไปจนถึง 70

“การเกษียณอายุเป็นเรื่องที่ยากกว่าเมื่อ 30 ปีที่แล้วมาก” ฟิงค์ระบุ “และมันจะเป็นข้อเสนอที่ยากกว่ามากในอีก 30 ปีข้างหน้า”

ทั้งนี้ ระบบประกันสังคม (Social Security) ในสหรัฐจะเริ่มการจ่ายเงินสวัสดิการให้ผู้สูงอายุแบบเต็มจำนวนตั้งแต่อายุ 67 ปีขึ้นไป โดยผู้ประกันตนสามารถขอรับเงินประกันสังคมก่อนหน้านั้นได้ แต่จะได้แบบไม่เต็มจำนวน

ขณะที่สวัสดิการด้านการดูแลสุขภาพ หรือ Medicare จะเริ่มให้สวัสดิการกับผู้ที่อายุ 65 ปีขึ้นไป และตัวเลขเหล่านี้มีแต่จะปรับวัยเพิ่มขึ้น ไม่ใช่ลดลง จึงเป็นเรื่องยากสำหรับการเกษียณก่อนวัยสำหรับผู้สูงวัยที่ไม่ได้ร่ำรวย

ภาวะเหล่านี้เองที่ส่งผลให้คนสูงวัยทั่วโลกยังคงต้องทำงานต่อไปแม้ผ่านวัย 65 ปีไปแล้ว เพื่อให้มั่นใจว่าจะมีเงินไว้ใช้เพียงพอยามแก่ตัวทำงานไม่ไหวจริงๆ โดยก่อนหน้านี้เมื่อกลางปี 2023 บริษัทประกันในสหรัฐ นอร์ธเวิสเทิร์น มูชวล เคยเปิดเผยผลสำรวจตัวเลขที่กลุ่มตัวอย่างส่วนใหญ่เชื่อว่าเป็นเงินที่พอสำหรับใช้ชีวิตได้หลังเกษียณ อยู่ที่เกือบ 1.3 ล้านดอลลาร์ แต่ปัญหาก็คือ คนส่วนใหญ่ไม่มีเงินเก็บถึงขนาดนี้แม้จะทำงานกันมาจนถึงวัย 60 กว่าแล้วก็ตาม และเงินประกันสังคม

สำหรับแลร์รี ฟิงค์ คำตอบของเงินใช้ยามเกษียณอาจเป็นการเริ่มลงทุนตั้งแต่อายุยังน้อยและยืดอายุเกษียณให้นานขึ้น และสำหรับรัฐบาลหลายประเทศ ตัวเลข 65 อาจเป็นตัวเลขที่เก่าไปแล้ว โดยอังกฤษได้ขยายอายุในการรับเงินบำเหน็จบำนาญ จาก 66 เป็น 67 ปี ระหว่าง พ.ค. 2026 – มี.ค. 2028 และจะขยายขึ้นอีกเป็น 68 ปี หลังจากปี 2044 เป็นต้นไป

การเกษียณในช่วงวัย 60s อาจกำลังจะกลายเป็นความฝันมากกว่าความจริง และตัวเลข 75 ปี อาจเป็น “new 65” ในยุคสมัยของพวกเรานี่เอง 

OTHER NEWS

13 minutes ago

Alleged Steve Buscemi NYC attacker in custody, was tied to another assault on same day

15 minutes ago

Kevin Costner, 69, looks sharp in black suit as he attends Chopard Trophy dinner at Cannes... following death of Yellowstone co-star Dabney Coleman

16 minutes ago

Jason Kelce would be a 'dream' partner on Dancing with the Stars, says pro dancer - who wants her husband to pair with retired NFL player's wife Kylie

16 minutes ago

Molly-Mae Hague shows off her tanned bikini body in a tiny triangle two piece as she shares snaps from her bride-to-be sister Zoe's Ibiza hen weekend

16 minutes ago

Brielle Biermann, 27, nearly spills out of cheeky neon pink bikini in sizzling photos from her Bahamas vacation - after getting engaged to Billy Seidl

16 minutes ago

John Terry and Laura Robson lead well-wishes to Laura Woods after the TNT Sports presenter was forced to pull out of the upcoming Tyson Fury vs Oleksandr Usyk clash after suffering cuts to her arms and face in a freak accident

16 minutes ago

Colorado mom pounces on Peeping Tom who filmed her in mall dressing room: ‘Not OK what you did’

17 minutes ago

NHS must end culture of secrecy, says Health Secretary

17 minutes ago

Weather tracker: heavy snow hits eastern highlands in South Korea

17 minutes ago

Scottie Scheffler Produces Excellent Second Round At PGA Championship Before Delivering One Of The Best Press Conferences Of 2024

17 minutes ago

Hajj fraud warning given to UK Muslims from MPs and police ahead of 2024 pilgrimage

17 minutes ago

Scientists are turning leftover coffee grounds into powerful concrete

17 minutes ago

How Does Pre-eclampsia Affect Pregnancy? A Review By Doctors

17 minutes ago

Ford CEO says this iconic model will "never" be an EV

17 minutes ago

Plaid Cymru abruptly ends Welsh Labour government co-operation deal over new leader Vaughan Gething's donation

17 minutes ago

Lok Sabha Elections Phase 5: Voting on 49 seats on Monday | Full list

17 minutes ago

New York Giants fans have mixed reactions to ‘Century Red’ uniforms, middling 2024 expectations

17 minutes ago

Key questions after e-script hack

17 minutes ago

Paul McCartney is Britain's first billionaire musician

18 minutes ago

Pro-Palestine protesters storm Victoria ALP Conference at Moonee Valley Racecourse

19 minutes ago

White Rock council delays accessibility mat for pier, opts to wait for grants

20 minutes ago

‘Mayor Of Kingstown’ Producers Had To Make Changes For Still-Recovering Jeremy Renner

22 minutes ago

Baby Reindeer stalker's crusade for revenge: Martha has hired a top lawyer who says she has NEVER been charged with a crime... while jaws are 'dropping' across the TV industry at Netflix's 'mega compliance failure'

22 minutes ago

AMANDA PLATELL: Don't let this Strictly snowflakery shatter the glitterball of our dreams

22 minutes ago

DAILY MAIL COMMENT: Tale of two visions for Britain's future

22 minutes ago

'Czech sphinx' billionaire Daniel Kretinsky is warned he MUST pass national security tests and meet trade union demands for his £3.5billion Royal Mail takeover to go ahead

22 minutes ago

Jennifer Lopez heads to tour rehearsals in LA after THAT icy reunion with Ben Affleck amid divorce rumors - as it's claimed the couple are 'living separately'

22 minutes ago

Zayn Malik's fans 'cry with pride' as he performs his FIRST ever solo gig in London nine years after leaving One Direction to mark release of new album Room Under The Stairs

22 minutes ago

How I broke the infected blood scandal in the Mail - and we carried on exposing the appalling, deadly truth in the face of cowardly politicians and bullying by the medical and legal establishment

22 minutes ago

Entire contents of shuttered Red Lobster restaurants sold for $5k - as DUMPSTER DIVERS help themselves to unsold items

22 minutes ago

Rachel Reeves says Labour could introduce rent controls if it wins the next election as Shadow Chancellor says 'it should be up to local areas to decide' if they want to cap prices in the letting market

22 minutes ago

Alcohol abuse costs England £27.4bn a year: Shocking report reveals the scale of nation's booze crisis that's costing the NHS £5bn, as 10,000 Brits drink themselves to death in just 12 months

22 minutes ago

Anna Camp joins You! True Blood star pictured with Penn Badgley on set of Netflix thriller for the first time

23 minutes ago

End of an era: Rolex closes South African doors

24 minutes ago

David Miliband 'wants to be British ambassador to the United States'

24 minutes ago

Wildfires cast smoky shadow over tourism industry ahead of unofficial start of summer

24 minutes ago

Cambridge graduation ceremonies forced elsewhere by pro-Palestine camp

24 minutes ago

Craving something savoury? Here are a few healthy snack options

24 minutes ago

'Comfortable' With Front End of Treasury Curve: Allspring's Bory

24 minutes ago

A Windows XP machine's life expectancy in 2024 seems to be about 10 minutes before even just an idle net connection renders it a trojan-riddled zombie PC