Όταν τεράστια Κύματα σηκώθηκαν στο κέντρο των Τιράνων

Πάντα η Αλβανία αποτελούσε για μένα ένα μεγάλο μυστήριο. Γνωρίζω πάρα πολλούς Αλβανούς που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από το 1990 και μετά. Θυμάμαι έντονα τότε, σαν παιδί να νιώθω φόβο για τον άγνωστο αυτό “εχθρό” που έπρεπε να φοβάμαι, όπως επίσης και σταδιακά ο φόβος αυτός να υποχωρεί και τη θέση του να παίρνει η φιλία. Είχα πάντα μία μεγάλη απορία. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ενώ καταφέρνουν να ορθοποδήσουν στην Ελλάδα, δεν αποτελεί γι αυτούς επιλογή το να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους.

Στα Τίρανα πήγα με αφορμή μία θεατρική παράσταση. Τα “Κύματα” της Βιρτζίνια Γουλφ που σκηνοθετεί ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα Ένκε Φεζολλάρι στο θέατρο Metropol, μία από τις ελάχιστες θεατρικές σκηνές της πόλης και το μοναδικό ίσως μέρος της πόλης που σφύζει από Τέχνη, αισθητική και ελπίδα.

Και το λέω αυτό γιατί τα Τίρανα είναι μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Τα συναισθήματα που σου δημιουργεί είναι ανάμεικτα. Θαυμασμό, απορία, λύπη, ακόμη και θυμό. Ο λόγος; Το “φαίνεσθαι” και το “είναι”. Όλα στο ιστορικό κέντρο φαίνονται θαυμάσια. Μεγάλοι δρόμοι, καθαροί, όμορφα παλαιά κτίρια και τεράστιοι ολοκαίνουριοι φουτουριστικοί ουρανοξύστες. Λίγο πιο πίσω ωστόσο, στα στενά η πραγματικότητα είναι ορατή. Τα περισσότερα σπίτια είναι κάτω του μετρίου, σχεδόν φτωχά, προσπαθείς να κοιτάξεις τον ουρανό και το βλέμμα σου διακόπτουν δεκάδες καλώδια ρεύματος (γιατί ακόμη δεν υπάρχει σωστή ηλεκτροδότηση).

όταν τεράστια κύματα σηκώθηκαν στο κέντρο των τιράνων

Οι επιβλητικοί ουρανοξύστες που χτίζονται στην πόλη των Τιράνων

Και στην πρώτη συζήτηση που θα κάνεις με τους πολίτες θα σου μιλήσουν για την απόλυτη επικράτηση της διαφθοράς, την τρομερή ακρίβεια (οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με την Ελλάδα) και τους μισθούς που κυμαίνονται ανάμεσα στα 300 και 400 ευρώ. Όσο για τα ολοκαίνουρια σπίτια στους ουρανοξύστες; Οι τιμές είναι απλησίαστες, καθώς κυμαίνονται στα 3.000-5.000 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό. Γι αυτό και άλλωστε είναι άδειοι οι περισσότεροι.

όταν τεράστια κύματα σηκώθηκαν στο κέντρο των τιράνων

Στα στενά της πόλης ωστόσο, συνειδητοποιείς την πραγματικότητα

Όταν ο καιρός αγριεύει και οι εποχές είναι δύσκολες, σηκώνονται….”Κύματα”

“Ο ήλιος δεν είχε ακόμα ανατείλει. Δέν ξεχώριζαν θάλασσα κι ουρανός μόνο πού η θάλασσα ήταν ελαφρά ρυτιδωμένη, σαν πανί ζαρωμένο. Σιγά σιγά, καθώς ο ουρανός άρχισε ν’ ασπρίζει, μιά σκούρα γραμμή σχηματίστηκε στον ορίζοντα, χωρίζοντας θάλασσα και ουρανό, καί τό γκρίζο πανί άρχισε νά ριγώνεται – χοντρές κοντυλιές πού έτρεχαν, η μία μετά την άλλη, κάτω απ’ την επιφάνεια, η μιά ξοπίσω της άλλης, κυνηγώντας η μιά την άλλη αδιάκοπα”…

Τα “Κύματα” της Βιρτζίνια Γουλφ που σκηνοθέτησε ο Ένκε Φεζολλάρι μοιάζουν πραγματικά με μία μικρή φωτεινή όαση στην πόλη αυτή που βασιλεύει η διαφθορά. Μπαίνοντας στο Metropol και διασχίζοντας τους στενούς δαιδαλώδεις διαδρόμους του, χαζεύω εντυπωσιασμένη δεκάδες ασπρόμαυρες σελίδες με αναφορές στη Βιρτζίνια Γουλφ που κρέμονται από την οροφή. Εξαιρετική σκηνογραφική ιδέα, καθώς πριν καν εισέλθει κανείς στη θεατρική αίθουσα, τον έχει ήδη περιβάλλει ένα κλίμα βικτωριανό.

όταν τεράστια κύματα σηκώθηκαν στο κέντρο των τιράνων

Μπαίνοντας στο θέατρο, μία εγκατάσταση με σελίδες από τη Βίρτζίνια Γουλφ εντυπωσιάζει

Η σκηνή είναι κυκλική, στο βάθος της δεσπόζουν δύο διαφορετικά “διακοσμημένα” δωμάτια. Ένα γεμάτο με πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα και ένα γεμάτο με λεπτές λωρίδες κατεστραμμένου χαρτιού που μοιάζει με χιόνι. Στο κέντρο δεσπόζουν δύο στοίβες από μεγάλες ξύλινες παλέτες. Μπροστά δύο μεταλλικές κατασκευές σαν σκάματα, το ένα έχει χώμα και το άλλο νερό…

Παρατηρώ τον κόσμο που μπαίνει στο θέατρο. Νεαρόκοσμος κατά κύριο λόγο, όμορφα ντυμένος, που συζητά σε χαμηλούς τόνους και παίρνει τις θέσεις του από νωρίς…

Η παράσταση ξεκινά ακριβώς στην ώρα της, στις 19.00.

Ο Ένκε Φεζολλάρι έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό οπτικό πλαίσιο με έντονο βαλκανικό άρωμα, εστιάζοντας στα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων της Γουλφ, ενώ αφήνει την πλοκή να αναπτύσσεται μέσα από τη ροή των σκέψεων τους.

Έξι ηθοποιοί (Enisa Hysa, Jozef Shiroka, Klodjana Keco, Krist Lleshi, Silvio Goskova, Urim Aliaj), ο ένας καλύτερος από τον άλλον, σαν μια δυνατή υποκριτική γροθιά ενσαρκώνουν τους έξι φίλους του εμβληματικού μυθιστορήματος της Γουλφ. Και σιγά σιγά ξεδιπλώνουν τους εαυτούς τους από την πρώτη μέρα του σχολείου έως τη δύση της ζωής τους, αφηγούνται τις ιστορίες τους και αυτές μας κατακλύζουν σταδιακά σαν Κύματα. Και οι έξι έχουν διαφορετικά όνειρα, διαφορετικές προσδοκίες από τη ζωή, βιώνουν προβληματισμούς, χαρές και απογοητεύσεις.

Απλώνουν τις ξύλινες παλέτες στη σκηνή σαν μικρές σχεδίες σωτηρίας, όπως ακριβώς “απλώνεται” και το κείμενο που μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, τη ζωή που περνάει, την απώλεια, αλλά και για όλες τις ανησυχίες που ξυπνούν στην εφηβεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα συναισθήματά τους κορυφώνονται μέσω προσεκτικά επιλεγμένων τραγουδιών. Βαλκανικοί ήχοι κατακλύζουν το θέατρο, οι ηθοποιοί εκφράζονται ακόμη πιο έντονα, δημιουργούν αρμονικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με κυματισμούς. Είναι στιγμές που οι μονόλογοι αναπτύσσουν έναν υπαρξιακό διάλογο μεταξύ τους και ξεδιπλώνουν το μυστήριο της ζωής.

Η παράσταση που έστησε ο Ένκε Φεζολλάρι διαρκεί δύο ώρες περίπου. Παρόλο που την είδα στην αλβανική γλώσσα χωρίς υπέρτιτλους, με συνεπήρε η ενέργειά και ο ρυθμός της. Αυτή του η σκηνοθεσία αποτελεί την προσωπική του υπέρβαση, καθώς κατόρθωσε κάτι εξαιρετικά δύσκολο και ριζοσπαστικό. Να εμποτίσει τον λόγο της Γουλφ με έντονο βαλκανικό άρωμα, να του δώσει μία νέα συγκινητική πνοή και να τον μετατρέψει σε Φάρο που ακτινοβολεί ελπίδα και ομορφιά μέσα σε ένα τοπίο δυστοπικό.

Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο ρόλος του θεάτρου και της Τέχνης εν γένει; Μακάρι τέτοιου είδους θεατρικές παραστάσεις να καταφέρουν να βγουν έξω από τα αλβανικά σύνορα και να παρουσιαστούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Μetropol: Ένα θέατρο με μία γυναίκα στο τιμόνι του

Την επόμενη μέρα της παράστασης συναντήθηκα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Metropol, την Armela Demaj, ενός κρατικού θεάτρου που εποπτεύεται από το αλβανικό δημόσιο. Αυτό που προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι πως στα Τίρανα (αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας) δεν υπάρχουν ιδιωτικά θέατρα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3 μόνο κρατικές σκηνές και σε αυτές αν κάποιος ιδιώτης θελήσει, μπορεί να ανεβάσει κάποια παράσταση.

Η Armela Demaj κρατά το τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης εδώ και αρκετά χρόνια, είναι 38 ετών και είναι μία γυναίκα με όραμα και ελπίδα. Είναι ιδιαίτερα χαρούμενη και υπερήφανη που ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί στο θέατρό της και με ρωτά με έκδηλη αγωνία πως μου φάνηκε η παράσταση.

Με εκπλήσσει η απάντησή της όταν τη ρωτώ πώς αισθάνεται που είναι γυναίκα σε αυτή τη νευραλγική θέση. “Είναι απόλυτα φυσιολογικό για μένα. Στην Αλβανία τα ηνία της οικογένειας τα κρατούν οι γυναίκες. Ο πυρήνας της είναι αυστηρά μητριαρχικός και η ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα είναι θέμα αμοιβαίου σεβασμού. Έτσι προσπαθώ και εγώ να πορεύομαι από αυτή τη θέση” απαντά.

Πιστεύει πως το θέατρο πρέπει να επικοινωνεί με τον κόσμο και την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα και πως ο ρόλος του είναι να βάζει φρένο στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Τα έργα που επιλέγει κάθε θεατρική σεζόν επικεντρώνονται σε διαφορετική θεματολογία, όπως η αγάπη, ο φεμινισμός, η οικογένεια και στόχος της είναι κάθε φορά να ιντριγκάρει όχι μόνο το κοινό, αλλά και τους ίδιους τους ηθοποιούς.

Στην ερώτηση για το αν αισθάνεται ελεύθερη να ανεβάσει παραστάσεις με πολιτικα σχόλια απαντά αυθόρμητα πως ναι και μάλιστα, τονίζει, πως το προσπαθεί. Ο ρόλος, άλλωστε, του θεάτρου γι αυτήν είναι να μιλά για τα προβλήματα του κόσμου και να τα θέτει ενώπιόν του.

Στην παράσταση του Ένκε Φεζολλάρι δύο ηρωίδες φιλιούνται στο στόμα και αργότερα και δύο άνδρες. Αναρωτιέμαι αν οι κρατικές σκηνές της χώρας έχουν στην ατζέντα τους τα θέματα της συμπερίληψης και πώς διαχειρίζοναι όλο αυτό το κύμα της πολιτικής ορθότητας που μας κατακλύζει. “Εννοείται πως σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές ή άλλες προτιμήσεις τους. Προσπαθούμε ταυτόχρονα να κρατάμε μία ισορροπία σε όλα, να μην είμαστε εριστικοί και προχωράμε κρατώντας τις καρδιές στις παλάμες μας, όπως λέμε εδώ στην Αλβανία”, διευκρινίζει η Armela Demaj.

Το περίεργο είναι πως δεν υπάρχει μία σταθερή θεατρική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, παρόλο που στην Ελλάδα ζουν περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί. Έρχονται κάποιες αλβανικές παραστάσεις, αλλά πολύ περιστασιακά. Δεν υπάρχει κάποια συνεργασία σε σταθερό επίπεδο. Για παράδειγμα τα “Κύματα” του Ένκε Φεζολλάρι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τα δούμε σε αυτή, την αλβανική τους εκδοχή, στην Ελλάδα σε κάποια κρατική ή και ιδιωτική θεατρική σκηνή. Κάτι τέτοιο δε θα αφορούσε μόνο τους Αλβανούς της Ελλάδας, αλλά και τους Έλληνες, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετική ξένη παραγωγή.

Μιλάμε πολλή ώρα με την Armela για όλο αυτό. Της εξηγώ πως πια στην Ελλάδα, η δεύτερη γενιά και νεότερη Αλβανών είναι ιδιαίτερα περήφανη για την καταγωγή τους και πως στα σχολεία -τουλάχιστον της Αθήνας που πηγαίνουν τα δικά μου παιδιά- πλέον δεν υπάρχει ο διαχωρισμός που υπήρχε στο παρελθόν εξαιτίας της διαφορετικής καταγωγής. Στον δρόμο πια ακούς και την αλβανική γλώσσα, κάτι που στο παρελθόν αποτελούσε ντροπή. Χαίρεται πολύ με αυτό και μοιράζεται μαζί μου όλο αυτό το θέμα των μεταναστών που αισθάνονται παντού ξένοι και στην Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία, όταν την επισκέπτονται. Ίσως και γι αυτό και τώρα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να έρχονται αλβανικές παραστάσεις στην Ελλάδα και το αντίστροφο.

Μεγάλος μέρος της συζήτησής μας κατέλαβε και ο αγώνας των καλλιτεχνών. H Armela χαρακτήρισε μεγάλη τραγική ειρωνεία το γεγονός πως δεν υπάρχει Ανώτατη Σχολή Παραστασιακών Τεχνών στην Ελλάδα. Στην Αλβανία, μία χώρα που δε φημίζεται για τη θεατρική της παράσταση, υπάρχει Πανεπιστήμιο που μπορεί κάποιος να σπουδάσει θέατρο και υποκριτική Τέχνη και βέβαια εκεί μπορεί να κάνει και Μεταπτυχιακές σπουδές. Δύο παράλογα, λοιπόν, σε δύο χώρες. Η μία έχει Πανεπιστήμιο Παραστασιακών Τεχνών, αλλά δεν έχει θεατρικές σκηνές, η άλλη δεν έχει αντίστοιχο πανεπιστήμιο, αλλά έχει χιλιάδες θεατρικές σκηνές. “Μήπως να κάναμε μία είδους συνεργασία;” λέει αστειευόμενη η Armela. “Να έρχεστε εδώ να σπουδάζετε και εμείς να χρησιμοποιούμε κάποια από τα θέατρά σας για τις παραστάσεις που θέλουμε να ανεβάσουμε;” συνεχίζει και γελάει.

Ηθοποιός στην Αλβανία σημαίνει να είσαι …ρομαντικός

Το βράδυ της ίδιας ημέρας βγήκα για ένα ποτό με τους ηθοποιούς της παράστασης. Ήταν όλοι φοβερά χαρούμενοι για τη συνεργασία τους με τον Ένκε Φεζολλάρι. Τους έδειξε νέους τρόπους έκφρασης, τους άνοιξε νέους ορίζοντες. “Στο πανεπιστήμιο η διδασκαλία γίνεται πιο συντηρητικά και με τρόπο πιο παλιακό”, ομολογούν. “Θέλουμε να εξελιχθούμε περισσότερο”.

Συζητώ πιο πολύ με τον Jozef Shiroka, έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο ηθοποιό ο οποίος μάλιστα θα κάνει τον Αγαμέμνονα στην “Εκάβη” που θα σκηνοθετήσει ο Φεζολλάρι στο θέατρο της Σκόδρα. Ο Jozef είναι απογοητευμένος που ζει και εργάζεται σαν ηθοποιός στην Αλβανία. Ο μισθός είναι εξαιρετικά χαμηλός, περίπου 300 ευρώ τον μήνα. Αν δεν τον φιλοξενούσαν συγγενείς του στα Τίρανα σίγουρα δε θα μπορούσε να ζήσει από την υποκριτική. Για να είσαι ηθοποιός στην Αλβανία πρέπει να είσαι υπερβολικά ρομαντικός και να μην περιμένεις πως αυτό θα είναι το κύριο σου επάγγελμα. Ωστόσο, είναι τόσο συγκινητικό που υπάρχουν καλλιτέχνες που παλεύουν για την Τέχνη τους και κυνηγούν το όραμά τους.

Το ταξίδι αυτό στα Τίρανα ήταν αν μη τι άλλο αποκαλυπτικό. Γιατί μπορούσες να δεις την αξία και την επιρροή της Τέχνης σε μία χώρα που μολονότι είναι δίπλα στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Μπορούσες να συναισθανθείς το πώς μία καλή θεατρική παράσταση μπορεί να σηκώσει κύματα, ακόμη και στο κέντρο των Τιράνων. Κύματα που είναι ικανά να σαρώσουν στο πέρασμά τους τη διαφθορά, τη μαφία, τις παλιές ιδεολογίες και να πνίξουν κάθε κακώς κείμενο. Αρκεί μόνο μία μικρή σπίθα. Και στο θέατρο Metropol αυτή σπίθα ευτυχώς έχει ανάψει…

News Related

OTHER NEWS

Ανδραβίδα: Θρήνος για τον 29χρονο σεφ που έσβησε στην άσφαλτο

Νέα τραγωδία γράφτηκε στην άσφαλτο χθες το μεσημέρι, με έναν μοτοσικλετιστή να τραυματίζεται θανάσιμα, μετά από σύγκρουση με ΙΧΕ, στην επαρχιακή οδό Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Πρόκειται για τον 29χρονο Κύριλλο Χρυσαφίδη, ... Read more »

ΑΕΚ: Στην Άμφισσα το τρόπαιο του Κυπέλλου, φωτογραφήθηκε μαζί του ο μικρός Γιαννάκης

ΑΕΚ: Στην Άμφισσα το τρόπαιο του Κυπέλλου, φωτογραφήθηκε μαζί του ο μικρός Γιαννάκης Το ταξίδι των τροπαίων της ΑΕΚ συνεχίζεται. Η κούπα του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet βρέθηκε στην Άμφισσα, με ... Read more »

Κύπρος: Άγριο επεισόδιο στον Πρωταρά - Στο νοσοκομείο 41χρονος με πολλαπλές μαχαιριές

Αστυνομία Κύπρου (φωτογραφία αρχείου) Αναστάτωση επικράτησε στον Πρωταρά Κύπρου καθώς ένας 41χρονος έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε χώρο υποδοχής ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο άτυχος άνδρας διακομίσθηκε ... Read more »

Μακ Άλιστερ: Πρόδωσε την κοπέλα του και τώρα είναι με την καλύτερή της φίλη

Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ στο Ολλανδία – Αργεντινή Ο Αλέξις Μακ Άλιστερ μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι το καινούργιο απόκτημα της Λίβερπουλ, αφού έχει ήδη περάσει τα ιατρικά. Όλος ... Read more »

Τι πληθωρισμό έχει η Ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ένα από τα θέματα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Η ΝΔ είναι κάθετη πως δεν πρέπει να μειωθεί, καθώς το όφελός ... Read more »

Βούλγαρη: «Κύριος της showbiz μου είπε ότι δε θα πάω μπροστά, γιατί αρνήθηκα να…»

Η Ανθή Βούλγαρη είναι καλεσμένη στην εκπομπή του Θεοχάρη Ιωαννίδη, Νight Out και ένα μικρό απόσπασμα της αποκαλυπτικής συνέντευξής της προβλήθηκε στην εκπομπή, Mega Καλημέρα. Στο εν λόγω απόσπασμα, η ... Read more »

Τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Στεφανή με τον ΥΠΑΜ Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ

Τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Στεφανή με τον ΥΠΑΜ Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ 12 O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Τούρκο υπουργό Άμυνας Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ (Yasar Güler), ενώ είχε επίσης, ... Read more »

ΔΥΠΑ: Οι προσωρινοί πίνακες για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

Αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ, http://www.dypa.gov.gr, τα προσωρινά μητρώα δικαιούχων και αποκλειομένων και το Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2023. Οι δικαιούχοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική… ΔΥΠΑ: ... Read more »

Τραγωδία στην Καλαμαριά: 50χρονος αυτοκτόνησε με καραμπίνα – Ήταν πατέρας πέντε παιδιών

Τραγωδία στην Καλαμαριά: 50χρονος αυτοκτόνησε με καραμπίνα – Ήταν πατέρας πέντε παιδιών Τραγωδία στη Καλαμαριά το βράδυ της Τετάρτης 7 Ιουνίου, καθώς ένας 50χρονος στρατιωτικός αυτοκτόνησε με καραμπίνα μέσα στο ... Read more »

Στο Γενικό Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» ο Μητσοτάκης

Στο Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» ο Μητσοτάκης Το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης 08/06, ο πρόεδρος της Νέας ... Read more »

Νόβα Καχόφκα: Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι έβαλαν κατά αμάχων με drone

Νόβα Καχόφκα: Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι έβαλαν κατά αμάχων με drone Η εγκάθετη από τους Ρώσους τοπική αρχή στην κατεχόμενη Νόβα Καχόφκα κατήγγειλε τους Ουκρανούς ότι έβαλαν κατά ... Read more »

ΠΑΟΚ: Στογιάκοβιτς και Πρέλεβιτς στο πλευρό του κόντρα στο Περιστέρι bwin

ΠΑΟΚ: Στογιάκοβιτς και Πρέλεβιτς στο πλευρό του κόντρα στο Περιστέρι bwin Ο ΠΑΟΚ θα έχει στο πλευρό του δύο θρύλους κόντρα στο Περιστέρι bwin (19:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το ... Read more »

Θεσσαλονίκη: Μωρό κλειδώθηκε στο αυτοκίνητο της μητέρας του

Φωτ. Αρχείου: Pixabay Ένα παιδί 1,5 έτους κλειδώθηκε στο αυτοκίνητο της μητέρας του στη Θεσσαλονίκη και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να βγει από το όχημα. Το μωρό, υπό ... Read more »

Πανελλαδικές: Στα Λατινικά, τη Χημεία και την Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιο

Πανελλαδικές: Στα Λατινικά, τη Χημεία και την Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιο Τρίτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα, Πέμπτη, για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, οι οποίοι εξετάζονται πλέον σε μαθήματα Προσανατολισμού. ... Read more »

Γωγώ Γαρυφάλλου για Γιάννη Φλωρινιώτη: «Ήταν ο δεύτερος μπαμπάς μου»

gogo_-_floriniotis Η Γωγώ Γαρυφάλλου, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Γιάννη Φλωρινιώτη, μίλησε στο Breakfast @ Star, και εξέφρασε τη στενοχώρια της για την απώλεια. Η Γωγώ Γαρυφάλλου είπε εμφανώς ... Read more »

Κατερίνα Καινούργιου: «Ο Ανδρέας Μικρούτσικος είναι υπέροχος» – Τι είπε για τους καβγάδες on air

Καινούργιου Μικρούτσικος Δηλώσεις στην κάμερα του “Happy Day” έκανε η Κατερίνα Καινούργιου και μίλησε και για την σχέση της με τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Η ομάδα απ’ ό,τι ... Read more »

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Κορυδαλλό: Αυτό είναι το όχημα διαφυγής των δραστών

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Κορυδαλλό: Το όχημα διαφυγής Καμένο κοντά στον Σκαραμαγκά εντοπίστηκε το τζιπ με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της μαφιόζικης εκτέλεσης στον Κορυδαλλό. Οι δράστες, όπως φαίνεται και ... Read more »

Stylish beachwear | Αυτά είναι τα must-haves που κάθε fashionista πρέπει να έχει στη βαλίτσα της φέτος

Το καλοκαίρι είναι πλέον και επίσημα εδώ, και ένα από τα πιο hot issues που μάλλον θα σε απασχολεί είναι τι μαγιό / παρεό / καφτάνι και λοιπά beach accessories να ... Read more »

Ελ. Βενιζέλος: "Πέταξε" η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο - Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019

Ελ. Βενιζέλος: “Πέταξε” η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο – Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 Της Ματίνας Χαρκοφτάκη  Συνεχίστηκε και τον Μάιο η “απογείωση” της επιβατικής κίνησης στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, ... Read more »

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στη λύση των δύο κρατών, διαβεβαίωσε ... Read more »

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις Οφειλές ύψους 368,73 εκατ. έχουν ήδη ρυθμίσει 20.550 φορολογούμενοι Σχεδόν δύο μήνες προθεσμία έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τους όρους ... Read more »

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν την Αϊτή το σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11 αγνοούνται, ... Read more »

Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής

petrelaio Eκτινάχτηκε το Brent μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024. Το πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 1% στα 76,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ ... Read more »

Μέγκαν - Χάρι: Η Λίλιμπετ έγινε 2 ετών - Τα «αμερικανικά» γενέθλιά της

Φωτ.: Instagram Η κόρη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, Λίλιμπετ, έγινε δύο ετών την Κυριακή και η οικογένεια γιόρτασε τα γενέθλιά της, κάνοντας τα «αμερικανική υπόθεση». Ο πρίγκιπας ... Read more »

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις Ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός ... Read more »

Τόνια Σωτηροπούλου: Οι στιγμές που έφτασε στα όριά της, τα ταξίδια με τον Κωστή και ο Ντάνιελ Κρεγκ

Η Τόνια Σωτηροπούλου αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της τον τελευταίο καιρό και δεν ευθύνεται γι’ αυτό μόνο ο γάμος της με τον Κωστή Μαραβέγια. Είναι και η γενική ... Read more »

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά Το τελευταίο διάστημα η επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των οικονομολόγων, των επενδυτών ... Read more »

Survivor All Star: Ο Νίκος Μπάρτζης και η αντίδρασή του για το «Ναι» και ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

survivor all star Ακόμη ένα επεισόδιο του «Survivor All Star», παρακολούθησαν οι τηλεθεατές το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου. Μετά από έναν μεγάλο αγώνα με δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα ... Read more »

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους Στις 31 Μαΐου 2023 άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι που ... Read more »

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους Φορολογικές δηλώσεις: Συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους Έλληνες φορολογούμενους. Είκοσι ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωστή συμπλήρωση ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự