Ψηφιακό γκάζι στο ΑΕΠ από τα δίκτυα οπτικών ινών

amazon, ψηφιακό γκάζι στο αεπ από τα δίκτυα οπτικών ινών

Ψηφιακό γκάζι στο ΑΕΠ από τα δίκτυα οπτικών ινών

 Από την έντυπη έκδοση 

 Της Τέτης Ηγουμενίδη    tigoumenidi@naftemporiki.gr 

Πανάκεια και ως εκ τούτου μονόδρομος για τις σύγχρονες οικονομίες θεωρούνται τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber Τo Τhe Home – FTTH), συνυφασμένα με την ψηφιοποίηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη σύγχρονων εφαρμογών.

Νέοι δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας δημιουργούνται μέσω των δικτύων οπτικών ινών, το ΑΕΠ της οποίας θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 1,1% σε ετήσια βάση, υπό την προϋπόθεση ότι τα δίκτυα νέας γενιάς θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, ανταποκρινόμενα στις αυξημένες ανάγκες του επιχειρείν για ταχύτερη διακίνηση data και την υποστήριξη της λειτουργίας εφαρμογών με υψηλό φορτίο δεδομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν οι επενδύσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ που ήδη υλοποιούν οι ισχυροί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ΟΤΕ, Wind – Nova και Vodafone, καθώς και η ΔΕΗ που εισέρχεται δυναμικά στον τομέα.

 «Καλός αγωγός» ανταγωνιστικότητας  Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διδάκτωρ Οπτικών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Γιάννης Τόμκος, «οικονομολόγοι και άλλοι αναλυτές με ειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες, έχουν διεξάγει πληθώρα μελετών με τις οποίες συσχετίζουν τις επιπτώσεις των νέων ενσύρματων (FTTH) ή ασύρματων (5G) δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων με την οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα μιας χώρας (time-series models) ή ακόμη και μιας ευρύτερης περιοχής όπως η Ευρώπη (cross-sectional models). Οι αναλύσεις αυτές έχουν δείξει ότι ο διπλασιασμός της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο (π.χ. αύξηση του ρυθμού μετάδοσης πληροφορίας από 500Μbps σε 1Gbps) οδηγεί σε αύξηση κατά 0,3 – 1,1% του ΑΕΠ μιας χώρας (αναλόγως του πώς η κάθε χώρα αξιοποιεί τις δυνατότητες αυτών των δικτύων για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό), μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας και ταυτόχρονα βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της».

 «Ζωτικής σημασίας επένδυση υποδομών» 

Η Μαρία Σκάγκου, διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Vodafone Ελλάδας, επισημαίνει πως «η ανάπτυξη και συντήρηση δικτύων νέας γενιάς είναι ζωτικής σημασίας επένδυση υποδομών, μονόδρομος για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας και καταλύτης για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στρατηγική αυτονομία, την κυβερνοασφάλεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία, την εργασία και την κοινωνική συνοχή. Πρόσφατη μελέτη, που διενεργήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone, καταλήγει ότι η άνθηση των ψηφιακών τεχνολογιών συνδέεται άμεσα με την αύξηση του ΑΕΠ. Σε ό,τι μας αφορά, η μελέτη εκτιμά ότι αν η Ελλάδα επιτύχει βαθμολογία 90 στον δείκτη DESI της Ε.Ε. μέχρι το 2027, από το 37 που βρίσκεται σήμερα, τότε το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά περίπου 19%». Σύμφωνα επίσης με την κ. Σκάγκου τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία και σε αυτό το πεδίο, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η κατεύθυνσή τους σε έργα συνδεσιμότητας, όπως επί παραδείγματι η επιδότηση υπερυψηλών ταχυτήτων με τη μορφή κουπονιού». Το ανώτερο στέλεχος της Vodafone αγγίζει σε αυτό το σημείο μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή του θέματος, τη ζήτηση για δίκτυα οπτικών ινών. Σχεδόν το σύνολο των συνδέσεων FTTΗ που λειτουργούν σήμερα (περί τις 170 χιλ.) έχουν υλοποιηθεί με την επιδότηση από τη σχετική δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης). Οι εταιρείες επιθυμούν διακαώς η επιδότηση να συνεχιστεί, καθώς όπως δείχνει η εμπειρία η ζήτηση θα αυξηθεί σταδιακά.

 «Είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης» 

Ο Μιχάλης Αναγνωστάκος, Chief Marketing Officer της Nova – Wind, χαρακτηρίζει τις επενδύσεις που έχει ανακοινώσει η εταιρεία που εκπροσωπεί ως τον «ορισμό του υπεύθυνου ψηφιακού μετασχηματισμού» και σημειώνει: «Μέσω της επένδυσης των 2 δισ. ευρώ, το δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς της Nova θα είναι διαθέσιμο σε 4,5 εκατ. ανθρώπους (πάνω από το 40% του ελληνικού πληθυσμού) μέχρι το 2027. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που υλοποιείται σταδιακά, καλύπτοντας πάνω από το 70% των Περιφερειών της Ελλάδας». Ο κ. Αναγνωστάκος επίσης υπογραμμίζει: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για τις σύγχρονες οικονομίες. Οι χώρες που υιοθέτησαν από νωρίς την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι οι σημερινοί ηγέτες. Οι εταιρείες που πρωτοστάτησαν στις στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές είναι οι ηγέτες του αύριο. Είναι αυτονόητο ότι αναδύεται ένα δυναμικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, προκειμένου οι χώρες να συμβαδίζουν με τις παγκόσμιες εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στις οπτικές ίνες είναι ξεκάθαρη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την οικονομία, αλλά και πάγια απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας που αποζητά το ψηφιακό άλμα που θα επιτρέψει στη χώρα και τους πολίτες της να καλύψουν μια για πάντα το ψηφιακό χάσμα με τη Δυτική Ευρώπη».

 Η άρρηκτη σχέση FTTH και 5G  «Τα δίκτυα 5G παρέχουν ευρυζωνική πρόσβαση σε κινούμενους χρήστες (ανθρώπους, οχήματα, ρομπότ, κτλ.), αλλά σίγουρα δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε επιδόσεις τα ενσύρματα δίκτυα που βασίζονται σε τεχνολογίες καλωδίων οπτικών ινών (Optical Fibers) και τα οποία διαδέχονται σταδιακά τα δίκτυα που βασίζονται σε χάλκινα καλώδια ως το μέσο μετάδοσης της πληροφορίας», σημειώνει ο κ. Τόμκος και διατυπώνει το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος δεν προτιμά να συνδεθεί στο σταθερό δίκτυο στο σπίτι του αντί στο δίκτυο 4G/5G;». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι ενσύρματες υποδομές οπτικών δικτύων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ασύρματες υποδομές δικτύων 5G, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποδοτικά χωρίς αυτές. Τα ενσύρματα δίκτυα συλλέγουν την κίνηση από τους κινητούς χρήστες και τα σχετικά κεραιοσυστήματα και τη διοχετεύουν στο διαδίκτυο (Internet). Τα δίκτυα οπτικών ινών στο μεταξύ έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης αύξησης του ρυθμού μετάδοσης πληροφορίας (από Mbps σε δεκάδες Gbps) σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με καλύτερες επιδόσεις (λιγότερα σφάλματα), σε σχέση με τα ασύρματα δίκτυα. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες και η καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών που επιτρέπουν τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και παροχή νέων κατηγοριών υπηρεσιών (use-case families): Επαυξημένης Σταθερής Ευρυζωνικότητας (enhanced Fixed Fiber broadband), Πλήρους Κάλυψης Οπτικών Ινών (Full Fiber Connectivity) και Εξασφαλισμένης Αξιόπιστης Εμπειρίας (Guaranteed Reliable Experience), που κάθε μια θα υποστηρίζει πληθώρα εφαρμογών σε οικίες, γραφεία, πόλεις, βιομηχανίες, κτλ. Οι εφαρμογές αυτές (π.χ. κινούμενη εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, τηλεπαρουσία, Metaverse, κτλ.) δεν μπορούν να προσφερθούν με την επιθυμητή ποιότητα (ή και καθόλου) με χρήση σταθερών δικτύων χαλκού (π.χ. VDSL, G.lite) ή ασύρματων δικτύων 4G/5G». Για την παροχή όλων αυτών των νέων υπηρεσιών, συμπληρώνει ο κ. Τόμκος, «θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα νέο οικοσύστημα από παρόχους τεχνολογίας και υπηρεσιών, όπως και στην περίπτωση των δικτύων/υπηρεσιών 5G, που θα αναπτύξει και θα προσφέρει στους τελικούς χρήστες νέες δυνατότητες, δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες – γνώσεις ξεπερνούν τα όρια των εταιρειών κατασκευής των δικτύων. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει προφανώς σε δημιουργία νέων εταιρειών και θέσεων εργασίας, πέραν αυτών που χρειάζονται για την κατασκευή και λειτουργία των δικτύων».

 «Θα επέλθει βελτίωση κάθε υπηρεσίας»  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Regate, Γιώργος Μαρκατάτος, προσθέτει σχετικά ότι «μια χώρα με ιδιαίτερη γεωμορφολογία όπως η Ελλάδα, η σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών και νήσων στα γρήγορα αστικά δίκτυα θα συνεισφέρει, πρωτίστως στην υγεία, στον τουρισμό και στην ψυχαγωγία. Αν εξαιρέσουμε υπηρεσίες video-on-demand, tv-on-demand, συνδρομητική τηλεόραση και υπηρεσίες τύπου NetFlix, Disney+, Amazon Prime, η εφαρμογή οπτικών ινών σε μια απομακρυσμένη κοινωνία μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες τηλε-ιατρικής, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ήταν διαθέσιμες λόγω χαμηλής χωρητικότητας ή αστάθειας του δικτύου. Σήμερα οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν σε “αργά δίκτυα” που είναι ευρύτερα διαθέσιμα. Η αύξηση της ταχύτητας θα προσφέρει βελτίωση κάθε υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα video-on-demand στα 8K, ή αντίστοιχα mixed-reality παρακολούθηση ενός αγώνα ή μιας συναυλίας από το σπίτι μας, χωρίς διακοπές και χαμηλή ποιότητα. Τελικά και πάντα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα δίκτυα οπτικών ινών όπως τα FTTH δίκτυα θα γίνουν ο παρονομαστής για τη μετεξέλιξη του Ίντερνετ στο Metaverse».

 Πώς θα κλείσει το μεγάλο χάσμα ευρυζωνικότητας με την Ευρώπη 

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής (European Digital Decade 2023) στόχος είναι η κάλυψη του 100% της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνδέσεις 1Gbps έως το 2030. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2022 (με βάση στοιχεία – δεδομένα 2021) στη συνδεσιμότητα (Connectivity) κατατάσσεται 22η (μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε.). Ειδικότερα, στα σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (Fixed Very High Capacity Network – VHCN) η κάλυψη βρίσκεται στο 20%, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%). Επίσης, πολύ χαμηλή παραμένει η διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, τουλάχιστον 100 Mbps (9% έναντι 3% το 2020, με μέσο όρο στην Ε.Ε. 41%), ενώ η ίνα στις εγκαταστάσεις (Fibre to the Premises – FTTP) είναι στο 20% (0% στις αγροτικές περιοχές), με μέσο ευρωπαϊκό όρο 50%. Η παραπάνω εικόνα δύναται να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια εφόσον υλοποιηθούν οι επενδύσεις, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, που έχουν ανακοινωθεί από τις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (ΟΤΕ, Wind – Nova, Vodafone και ΔΕΗ). Στο επίκεντρο των επενδύσεων αυτών βρίσκονται τα δίκτυα FTTH, ωστόσο το προαναφερόμενο ποσό περιλαμβάνει επίσης τις υποδομές 5G, επενδύσεις σε τηλεοπτικό περιεχόμενο κ.ά. Το καινούργιο στην παρούσα συγκυρία είναι ότι σημαντικές επενδύσεις σε FTTH έχουν «υποσχεθεί» και άλλοι φορείς εκτός από τον ΟΤΕ. Μάλιστα, αν υλοποιηθούν όλα τα δίκτυα που έχουν ανακοινωθεί, σε κάποιες περιοχές θα υπάρξει διπλή ή και τριπλή κάλυψη. Ο ΟΤΕ έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα επενδύσεων 3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκησή του έως το τέλος της χρονιάς πρόσβαση σε 1Gbps θα έχουν περίπου 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις και μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια. Η Nova – Wind δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος των 2 δισ. ευρώ στην πενταετία θα αναπτύξει περί τις 1,6 εκατ. συνδέσεις FTTH. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ, για να φθάσει το 2026 να εξυπηρετεί επίσης 3 εκατ. συνδέσεις. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ενέργειας πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή δικτύου FTTH για την κάλυψη 440 χιλιάδων συνδέσεων (νοικοκυριά) σε 13 δήμους του νομού Αττικής. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 65,8 εκατ. ευρώ και οι προσφορές θα κατατεθούν στις 14 Οκτωβρίου 2022. Με βάση τα παραπάνω έχουν ανακοινωθεί 7,6 εκατ. συνδέσεις FTTH. Την ίδια στιγμή η Vodafone έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 600 εκατ. για την επέκταση του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με στόχο 800.000 συνδέσεις FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην καμπίνα – καφάο) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει τις περιοχές χωρίς εμπορική σημασία για τους παρόχους με το ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού ύψους 700 εκατ. χωρίς ΦΠΑ (884 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από Ε.Ε. 249 εκατ. ευρώ), το οποίο αφορά περίπου 750 χιλ. συνδέσεις. Βάσει των στοιχείων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οι γραμμές πρόσβασης σταθερής τηλεφωνίας (οι τηλεφωνικές συνδέσεις δηλαδή που δυνητικά χρειάζεται να αναβαθμιστούν για να παρέχουν υψηλές ταχύτητες) είναι 4.859.182 (στοιχεία 2020, που όμως δεν διαφέρουν πολύ από τα σημερινά).

News Related

OTHER NEWS

Αυτόματες οι δηλώσεις μεταβολών ακινήτων

Αυτόματες οι δηλώσεις μεταβολών ακινήτων Αυτόματα θα καταγράφονται στο e-περιουσιολόγιο οι αλλαγές στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, σύμφωνα με τη νέα εφαρμογή που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. ... Read more »

Κιβωτός του Κόσμου: Επίθεση σε Εκκλησία και κυβέρνηση από τον δικηγόρο του πατέρα Αντωνίου

Κιβωτός του Κόσμου: Επίθεση σε Εκκλησία και κυβέρνηση από τον δικηγόρο του πατέρα Αντωνίου Αιχμές κατά της Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου, της εισαγγελίας και του νέου ΔΣ απαντά επισήμως μέσω των ... Read more »

Série de “O Senhor dos Anéis” vai trocar intérprete de seu vilão

Série de “O Senhor dos Anéis” vai trocar intérprete de seu vilão O ator Sam Hazeldine, visto recentemente na série “Sandman”, entrou no elenco da 2ª temporada de “O Senhor ... Read more »

Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη γνωστός τράπερ για παράνομη οπλοκατοχή

Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη γνωστός τράπερ για παράνομη οπλοκατοχή Γνωστός τράπερ, καθώς και ένας φίλος του, συνελήφθησαν στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς σε τυχαίο έλεγχο στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκε όπλο και μαχαίρια. ... Read more »

GNTM: Τα μοντέλα σε ξέφρενο πάρτι στη Μύκονο - Έξαλλη η Καγιά

GNTM Ένα νέο επεισόδιο του GNTM 5 θα παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές το βράδυ της Δευτέρας (5/12) στις 21.00, μέσα από τη συχνότητα του STAR. Στο trailer του GNTM, βλέπουμε τις ... Read more »

Just the 2 of Us: Ο Λευτέρης Πανταζής είναι ο αποψινός καλεσμένος

j2us334 Έχει καθιερωθεί ως το απόλυτο τηλεοπτικό πάρτι του σαββατόβραδου και απόψε στις 20:00 στον Alpha, έχει καλεσμένο τον απόλυτο σταρ Λευτέρη Πανταζή που θα ανέβει στην μουσική σκηνή του ... Read more »

«Πόλεμος» για τα μπότοξ - Απαγωγές και ξύλο μεταξύ κλινικών για… τη χρυσή λίστα των πελατών

botox_arthro Απίστευτη βία, ξυλοδαρμοί, ακόμη και απαγωγές αναφέρονται σε μια ογκώδη δικογραφία, για τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει στους ανταγωνιστές του όμιλος κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής διεκδικώντας το ... Read more »

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτός νόμου ενορίες που υπάγονται στη Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτός νόμου ενορίες που υπάγονται στη Μόσχα Να θέσει εκτός νόμου την ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας σχεδιάζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ... Read more »

Σήμερα ο παλμός του Παγκοσμίου χτυπάει στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ ARENA

Σήμερα ο παλμός του Παγκοσμίου χτυπάει στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ ARENA Μια αξέχαστη ποδοσφαιρική εμπειρία προσφέρει από σήμερα το νέο υπερσύγχρονο κατάστημα ΟΠΑΠ στην ΟΠΑΠ Arena. Το εντυπωσιακό κατάστημα ... Read more »

Amazon Prime Video overtakes Netflix to become the most popular streaming service in the US

After years of dominance, it looks like Netflix’s tight hold over the streaming service market is beginning to loosen after it was dethroned by Amazon Prime Video as the number ... Read more »

Χαμογέλα και πάλι: Εκτός πλατό η Ελένη Βουλγαράκη - Τι αποκάλυψε η Σίσσυ Χρηστίδου

Εκτός εκπομπής σήμερα είναι η Ελένη Βουλγαράκη, όπως ανακοίνωσε η Σίσσυ Χρηστίδου στο ξεκίνημα του Χαμογέλα και πάλι. Όπως λοιπόν αποκάλυψε η παρουσιάστρια, η γνωστή δημοσιογράφος είναι λίγο αδιάθετη σήμερα ... Read more »

Nissan: 20% έκπτωση σε όλα τα ανταλλακτικά και γνήσια αξεσουάρ

Nissan X-Trail 2023 Μέσω του χειμερινού προγράμματος προσφορών All Clear Service, η Nissan προσφέρει σε όλους τους κατόχους αυτοκινήτων της ιαπωνικής εταιρίας: Δωρεάν χειμερινό έλεγχο 20 σημείων. 20% έκπτωση στα ... Read more »

Κοινωνική αντιπαροχή: 2.500 δικαιούχοι μέχρι 39 ετών οι δικαιούχοι του προγράμματος

Κοινωνική αντιπαροχή: 2.500 δικαιούχοι μέχρι 39 ετών οι δικαιούχοι του προγράμματος Σε 2.500 δικαιούχους ηλικίας 18 έως 39 ετών θα διατεθούν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα ... Read more »

Εύβοια: Δύο σεισμοί 3,9 και 3,8 σε απόσταση μερικών λεπτών

Συνεχίζεται ο «χορός» των ρίχτερ στην Εύβοια, καθώς λίγο πριν τις 13.00 του Σαββάτου (03/12) σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, και λίγα λεπτά αργότερα δεύτερη δόνηση της τάξης των ... Read more »

Δημοπρατείται η επέκταση του Μετρό προς Ίλιον

Δημοπρατείται η επέκταση του Μετρό προς Ίλιον Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον, έργο ιδιαίτερης σημασίας, που αναμένεται με την ολοκλήρωση ... Read more »

Δεκεμβριανά του ’44: 78 χρόνια από την αιματηρή μάχη της Αθήνας

Δεκεμβριανά του ’44: 78 χρόνια από την αιματηρή μάχη της Αθήνας Δεκεμβριανά: Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η ένοπλη σύγκρουση, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από ... Read more »

Καραμανλής: «Θα εντυπωσιαστούμε με το τίμημα της Αττικής Οδού»

Καραμανλής: «Θα εντυπωσιαστούμε με το τίμημα της Αττικής Οδού» Εκπλήξεις σχετικά με το τίμημα της παραχώρησης της Αττικής Οδού προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Χαρακτήρισε την πρώτη ... Read more »

Κιβωτός του Κόσμου: Οι πρώτες δηλώσεις με αιχμές του δικηγόρου του πατρός Αντωνίου – «Να είστε επιφυλακτικοί»

πατήρ Αντώνιος Τις πρώτες δηλώσεις έκανε ο ένας εκ των δικηγόρων του πατρός Αντωνίου της «Κιβωτού του Κόσμου», Θρασύβουλος Κονταξής. Όπως είπε ο κ. Κονταξής, «το αβυσσαλέο μίσος της Επίσημης ... Read more »

ITmedia Mobile人気記事より:お店でスマホを買うのは「高齢者」ばかり?

高齢者の契約には「簡単な使い方の説明」や「家族への契約内容確認」(満80歳以上の場合)を行うようにしていますが、あくまでも“契約者本人”の意思が最優先です(画像はNTTドコモの「重要事項説明」)  ITmedia Mobileにおける1週間の記事アクセス数を集計し、その上位10記事を紹介する「ITmedia Mobile Weekly Top10」。今回は2022年11月24日から2022年11月30日までの7日間について集計し、まとめました。  今回の集計期間は、ちょうど「Amazonブラックフライデー」の期間と重複しました。そのこともあり、アクセス数の上位にはこのセールに関する記事が幾つか入っています。一方で、そのトップは、携帯電話ショップにおける「高齢者契約」の実態を店舗スタッフの視点からレポートした記事です。  この記事にもある通り、2019年10月から施行された電気通信事業法によって、携帯電話ショップにおける料金にまつわるトラブル/クレームは減少しました。その一方で、高齢者にまつわるトラブル/クレームは相対的に増加傾向にあります。  最近はMVNOだけではなく、MNOもオンライン販売に注力するようになりました。キャリアによっては、オンラインでは「事務手数料無料」としている他、「一部地域で即日配送」も行っているため、人によっては「スマホはお店で買わなくなってしまった」という人もいるはずです。この傾向は、MNOがオンライン専用プラン(ブランド)の提供を開始してから強まっているようでもあります。  その影響もあり、ショップの来店者の年齢層は高めになってきているそうです。場所によっては1日の来客の過半が高齢者という店舗もあると聞きます。かつてのショップとは雰囲気が変わっています。  ショップにおける高齢者の契約は、TCA(電気通信事業者協会)のガイドラインで「65歳以上の高齢者が理解できるように契約内容を説明すること」と「80歳以上のユーザーが契約を行う場合は、本人の同意を条件に家族へと意向確認を行うこと」が定められています。しかし、これらはあくまでも“契約者の意思”に委ねられており、店舗側では説明や意思確認を強制できません。  それゆえに、十分な説明ができなかったり、できたとしても理解が足りなかったりすることでトラブルにつながってしまうことも少なからずあるようです。高齢の家族が携帯電話を買い換える場合は、一緒に付き添うことでトラブルを予防できるかもしれません。私も両親が携帯電話を買い換えたり契約を変更したりする際はスケジュールを調整して付き添うようにしています。  付き添いが難しい場合でも、店員さんからの確認電話に応対することは難しくないはずです。面倒臭がらずに、しっかりと聞くことで未然に防げる問題もあります。それだけ高齢者の携帯電話契約には「何か」が起こりがちなので、本当によく気を付けてください。 ●ITmedia Mobile Weekly Access Top10 2022年11月24日~2022年11月30日 1. 「高齢者の携帯電話契約」は面倒? 販売店スタッフの尽きない“悩み” 2. PayPayでキャリア乗り換え時にやってはいけないこと 3. 25日から開催 Amazonブラックフライデーで注目すべきモバイル製品 4. “使い放題プラン”は楽天モバイルよりも安価に 22歳以下対象の「ドコモ青春割」で実現 5. LINEアカウントを簡単に引き継ぐ方法と、やってはいけないこと 6. ... Read more »

Ξέσπασε ο Τάσος Κωστής: «Ξαφνικά είμαστε όλοι άγιοι; Εσύ δεν έχεις νεύρα όταν σε πειράζουν;»

Χαμογέλα και πάλι: Για την είσοδο των παικτών ριάλιτι στο χώρο της υποκριτικής, αλλά και τη θεατρική επιστροφή του Γιώργου Κιμούλη μίλησε ο Τάσος Κωστής. Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη ... Read more »

Αϊρίν Κάρα, η αλησμόνητη φωνή της δεκαετίας του ’80

Αϊρίν Κάρα, η αλησμόνητη φωνή της δεκαετίας του ’80 Ξέρεις ποιο είναι το όνειρό μου; Να ξέρω να χορεύω. Δεν ήμουν πια ο ίδιος άνθρωπος αφού είδα το “Φλάσντανς” με ... Read more »

Τα μανίκια καμπάνα είναι η λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά

Πέρυσι ήταν τα puffy sleeves, φέτος τα bell sleeves. Τα μανίκια ήταν ανέκαθεν ένα detail που απογείωνε φορέματα, πουλόβερ και πουκάμισα, αλλά σίγουρα υπάρχουν φορές που οι σχεδιαστές, ρίχνοντας εκεί ... Read more »

Η απάντηση των τραπεζών στο πρέσινγκ της κυβέρνησης

Η απάντηση των τραπεζών στο πρέσινγκ της κυβέρνησης Την επιδότηση του επιτοκίου των ευάλωτων νοικοκυριών αντιπροτείνουν οι τράπεζες, στην έντονη πολιτική πίεση που δέχονται, για να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των ... Read more »

Γιατί οι υδατάνθρακες μου προκαλούν πονοκέφαλο;

Γιατί οι υδατάνθρακες μου προκαλούν πονοκέφαλο; Από την Alice Callahan c.2022 The New York Times Company / Απόδοση: Σίμος Καβαλιεράτος Τα πρώτα σημάδια ενός πονοκεφάλου παρατηρούνται αρκετά συχνά μετά την ... Read more »

Η μεγαλύτερη σε ηλικία χελώνα γιορτάζει σήμερα τα 190α γενέθλιά της

Η μεγαλύτερη σε ηλικία χελώνα γιορτάζει σήμερα τα 190α γενέθλιά της Η γηραιότερη χελώνα κλείνει σήμερα τα 190 έτη και στο νησί της Αγίας Ελένης οργανώνεται τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων προς ... Read more »

Πλειστηριασμοί: Ξανά στο σφυρί ακίνητα του «Mr. Staff Jeans» στη Χαλκίδα

mr_staff Για μια ακόμη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ο Γιάννης Δημοβέλης, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία ένδυσης Staff Jeans, στη Λάρισα. ... Read more »

Μαρία Κάλλας: Υπό την αιγίδα της UNESCO o εορτασμός της επετείου για τα 100 χρόνια της κορυφαίας σοπράνο

Maria_Callas Η UNESCO θα τιμήσει επισήμως, το 2023, την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε συμβολικά σήμερα, ημέρα που συμπληρώνονται ... Read more »

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη για το Μάτι: «Όσοι έζησαν, έζησαν από τύχη»

Την κόλαση που βίωσαν στην πράξη οι επιζήσαντες της βιβλικής καταστροφής από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την απόλυτη έλλειψη κάθε κρατικής αρωγής σε θύματα, νεκρούς και συγγενείς τους ... Read more »

Quentin Oliver Lee: Πέθανε ο ηθοποιός του Broadway στα 34 του

Quentin Oliver Lee: Πέθανε ο ηθοποιός του Broadway στα 34 του Άλλη μια απώλεια για τον χώρο του πολιτισμού αφού πέθανε στα 34 του ο ηθοποιός του Broadway, Quentin Oliver ... Read more »

Σεισμός τώρα 3,9 Ρίχτερ στην Εύβοια

Σεισμός τώρα 3,9 Ρίχτερ στην Εύβοια Σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη νότια Εύβοια, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Κατά την ... Read more »

Jason David Frank: Η σύζυγός του αποκαλύπτει τι έγινε το μοιραίο βράδυ του θανάτου του

Jason David Frank Πολλά ακούστηκαν σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του ηθοποιού Jason David Frank. Η χήρα του θέλησε να αναφερθεί στη νύχτα που πέθανε ο “Πράσινος Power Ranger”, με ... Read more »

Πλαφόν $60 στο ρωσικό πετρέλαιο βάζει η Δύση

Πλαφόν $60 στο ρωσικό πετρέλαιο βάζει η Δύση Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι θα επιβληθεί τις επόμενες ημέρες, αφού η ΕΕ, η G7 και ... Read more »

Μισθοί: Ανεπάρκεια κάλυψης βασικών αναγκών

Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας Η αύξηση του κατώτατου και των κλαδικών μισθών, αλλά και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι βασικά “όπλα” για την αντιμετώπιση των κινδύνων φτωχοποίησης ... Read more »

Βραζιλία: Πυρκαγιά στην Κοπακαμπάνα

Βραζιλία: Πυρκαγιά στην Κοπακαμπάνα Το πυροσβεστικό σώμα στο Ρίο ντε Ζανέιρο προσπαθούσε χθες Παρασκευή να περιορίσει δασική πυρκαγιά σ’ έναν από τους λόφους που περιβάλλον την τουριστική συνοικία Κοπακαμπάνα, όπου ... Read more »

Ν.Δ.: Υποψήφιος στην Α’ Αθηνών ο Κ. Πιερρακάκης στις προσεχείς εκλογές

Ν.Δ.: Υποψήφιος στην Α’ Αθηνών ο Κ. Πιερρακάκης στις προσεχείς εκλογές Υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια της Α’  Αθηνών θα είναι ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ... Read more »

Μουντιάλ 2022: Η FIFA ανέβασε ΒΙΝΤΕΟ που δείχνει την αλήθεια για το δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας

Ιαπωνία Μετά τον σάλο σε ολόκληρο τον κόσμο, η FIFA θέλησε να τοποθετηθεί για το γκολ στο Ιαπωνία-Ισπανία με οποίο έγινε το 2-1. Με βίντεο που ανέβασε στο λογαριασμό της, ... Read more »

H καλύτερη βιολογική αγορά της πόλης

H καλύτερη βιολογική αγορά της πόλης Είναι πρωί Σαββάτου και βρισκόμαστε στη Βούλα. Δύο δρόμους πριν την παραλιακή, στην οδό Νηρέως, βρίσκουμε τη βιολογική αγορά, όπου 80 καλλιεργητές από όλη ... Read more »

Νέος ψηφιακός κόμβος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου η Κρήτη

Νέος ψηφιακός κόμβος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου η Κρήτη Με τη δημιουργία του νέου κέντρου δεδομένων της Lamda Hellix να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη στην Κρήτη, μετά ... Read more »

Συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν: Λαμπρό δείπνο, μελανή κηλίδα

Συνάντηση Μπάιντεν-Μακρόν: Λαμπρό δείπνο, μελανή κηλίδα Ο νεαρότερος πρόεδρος στην Ιστορία της Γαλλίας τιμήθηκε με επίσημο δείπνο από τον γηραιότερο πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ, σε μια έμπρακτη απόδειξη ενότητας ... Read more »

MSCI World ETF: 200 Euro monatlich seit 1970 investiert, ergeben heute?

Weltkarte Wer noch besser als viele Indizes abschneiden möchte, kommt an guten Aktien nicht vorbei. Doch dafür sind auch Research, Wissen und Erfahrung notwendig. Für viele Privatanleger ist deshalb ein ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network