Φονταμενταλιστές και κοσμοπολίτες: Η διαμάχη του αιώνα μας

φονταμενταλιστές και κοσμοπολίτες: η διαμάχη του αιώνα μας

Φονταμενταλιστές και κοσμοπολίτες: Η διαμάχη του αιώνα μας

Στην ψηφιακή εποχή μας η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική, τεχνολογική και πολιτιστική. Oι άνθρωποι στην προσπάθεια να κατανοήσουν ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία, αναμετρούνται με συνταρακτικές πραγματικότητες, όπως η τρομοκρατία, οι κλιματικές μεταβολές, οι εξελίξεις στις επικοινωνίες, η επέκταση των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι νέες τεχνολογίες, οι γεωπολιτικές αλλαγές, και οι αλλαγές στην κουλτούρα και τις οικογενειακές σχέσεις. Δύο όμως είναι οι αλλαγές που δεσπόζουν στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Η εξασθένηση της παράδοσης και η σύγκρουση της κοσμοπολίτικης αντίληψης με τον φονταμενταλισμό.

Στις Δυτικές χώρες οι δημόσιοι θεσμοί και η καθημερινή ζωή αποσπώνται από την επιρροή των εθίμων και της παράδοσης. Αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο πολλές κοινωνίες που παρέμεναν παραδοσιακές, αρχίζουν να απομακρύνονται από την παράδοση. Η παράδοση και το έθιμο συνιστούν τα κυριότερα συστατικά στοιχεία της ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός και ορθολογισμός του 18ου αιώνα προσέδωσε στην παράδοση ένα άσχημο περιεχόμενο, και έκτοτε η ακαδημαϊκή ζωή θα διερευνά συνεχώς τα όρια των παραδόσεων. Παρά ταύτα οι παραδόσεις είναι αναγκαίες στην κοινωνία και θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται, αλλά θα μεταβάλλονται και θα προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.

Η δεύτερη αλλαγή του αιώνα μας αφορά στη σύγκρουση μεταξύ της κοσμοπολίτικης αντίληψης και του φονταμενταλισμού, του απόλυτου και του σχετικού. Υπάρχει μια άποψη ότι ο φονταμενταλισμός υπήρχε ανέκαθεν, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η άνοδος του φονταμενταλισμού αποτελεί την απάντηση στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης. Είναι το παιδί της παγκοσμιοποίησης, στην οποία αντιδρά αλλά και την χρησιμοποιεί. Σχεδόν παντού οι φονταμενταλιστικές ομάδες χρησιμοποιούν τις νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες. Ο Αγιατολαχ Χομεϊνί κυκλοφόρησε ευρέως βίντεο και κασέτες με τις διδασκαλίες του, ενώ οι μαχητές Χιντού, της Αλ Καϊντα και του Ισλαμικού Κράτους (isis )χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Όμως το απόλυτο είναι σκληρό ναρκωτικό. Πολλές φορές ο εθισμός στο απόλυτο μας έχει κάνει παιδιά που κρατιούνται από τη φούστα της μάνας τους. Έχει δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπων μέχρι σήμερα, ενώ το σχετικό δεν σκότωσε ποτέ κανένα. Σήμερα δεν μας χρειάζονται απόλυτες ηθικές αξίες. Χρειάζονται κώδικες συμπεριφοράς που να βασίζονται στο σεβασμό της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του άλλου, και που να διαφοροποιούνται όταν οι συνθήκες αλλάζουν. Κάτι που ήταν αμαρτία στο παρελθόν-σαν τη ελευθερία του έρωτα-σήμερα είναι δικαίωμα, αυτό που ήταν κάτι φυσικό-η δουλεία-σήμερα είναι έγκλημα.

Ο φονταμενταλισμός αποτελεί ένα κάλεσμα επιστροφής στα παλαιά ιερά και θρησκευτικά κείμενα, τα δόγματα των οποίων θα πρέπει να εφαρμοστούν στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή. Οι κληρικοί και οι άλλοι προνομιούχοι ερμηνευτές των δογμάτων αποκτούν θρησκευτική και κοσμική εξουσία. Πιθανόν να επιδιώξουν την άμεση ανάληψη των ηνίων της διακυβέρνησης, όπως συνέβη στο Ιράν και στο Αφγανιστάν, ή να συνεργαστούν με τα πολιτικά κόμματα.

Δεν είναι τυχαία η περίπτωση νεοεμφανιζόμενου κόμματος με φονταμενταλιστικό χαρακτήρα στη χώρα μας, που αλιεύει στον πατριωτικό χώρο και στον χώρο των πιστών  και πίσω του βρίσκονται δομές του εκκλησιαστικού χώρου, από μονές του Αγίου Όρους μέχρι ευσεβιστικές χριστιανικές οργανώσεις, και δέχεται δριμεία κριτική ότι:

Η κορωνίδα της αντιδημοκρατικότητας του, το καταστατικό, προβλέπει την Ομαιχμία, που δεν εκλέγεται αλλά εξουσιοδοτείται από το Βουλευτήριον και τον Πρόεδρο. Ότι τα μέλη της, παρ’ ότι μη εκλεγμένα, μπορούν να αναλαμβάνουν διευρυμένες αρμοδιότητες στις Τοπικές Κοινότητες, ενώ η σύνθεση του μυστηριώδους βουλευτηρίου παραμένει άγνωστη.

Ότι θεμέλιο του κόμματος είναι η απ’ ευθείας εκλογή των οργάνων από τη περιφέρεια, σαν θεμέλιο του πολιτικού συστήματος. Και ότι πρόκειται για οργανωτικό μοντέλο μυστικιστικού χαρακτήρα, που όταν μεταφέρεται στην κοινωνία γεννά ολοκληρωτικές δομές, το παπικό κράτος άλλοτε, ο ισλαμισμός σήμερα. Και ότι μια τέτοια οργάνωση μπορεί να καταβροχθίσει ολοκληρωτικά την κοινωνία, όπως έκανε επί Στάλιν το μπολσεβίκικο κόμμα.

Ο φονταμενταλισμός δεν είναι μόνο μια απλή αντίθεση στη νεωτερικότητα που παγκοσμιοποιείται. Όποια μορφή κι αν έχει, θρησκευτική, εθνοτική, εθνικιστική, πολιτική, φλερτάρει με το ενδεχόμενο βίας και είναι εχθρός των κοσμοπολίτικων αξιών. Οι κοσμοπολίτες οφείλουν να καταστήσουν σαφές ότι η ανοχή και ο διάλογος καθοδηγούνται από οικουμενικές αξίες. Όλοι μας χρειαζόμαστε ηθικές δεσμεύσεις και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε δυναμικά την άμυνα των ηθικών αξιών, όπου η ανάπτυξη τους είναι περιορισμένη, ή όπου απειλούνται. Η κοσμοπολίτικη ηθική προβάλλει το θάρρος. Η ζωή αποκτάει όνομα όταν διαθέτουμε κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνουμε.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού σε όλο τον κόσμο είναι η αντίθεση στην ισότητα των φύλων και την σεξουαλική ελευθερία των γυναικών, δύο στοιχεία ασύμβατα με την παραδοσιακή οικογένεια. Ελάχιστες είναι οι χώρες του κόσμου όπου δεν διεξάγεται έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό. Και όπου ο διάλογος απουσιάζει από τη δημόσια σφαίρα, αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι καταπιέζεται δυναμικά από αυταρχικές κυβερνήσεις, ή φονταμενταλιστικές ομάδες.

Αρκετοί πολιτικοί, αλλά και ομάδες πίεσης ισχυρίζονται ενίοτε ότι αν υπάρξουν αλλαγές στην οικογενειακή πολιτική (το διαζύγιο καταστεί ευκολότερο, τάση που επικρατεί στη χώρα μας, ή δυσκολότερο) θα υπάρξει δυνατότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων μας. Καθημερινά, πολιτικοί και ακτιβιστές μας καλούν να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή οικογένεια. Η οικογένεια αποτελεί πεδίο διαμάχης μεταξύ της παράδοσης και της νεωτερικότητος, τόσο σε καθημερινό όσο και σε συμβολικό επίπεδο

Αλλά οι ανθρώπινες κοινωνίες και οι πολιτισμοί έχουν γνωρίσει πληθώρα διαφορετικών μορφών οικογενειακών συστημάτων. Ωστόσο η οικογένεια στις μη σύγχρονες κουλτούρες χαρακτηρίζεται από κάποια γνωρίσματα που συναντώνται σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο. Κατά πρώτον η παραδοσιακή οικογένεια αποτελούσε μια οικονομική μονάδα, και στην αγροτική παραγωγή συμμετείχε το σύνολο της οικογένειας. Η ανισότητα ανδρών γυναικών ήταν τέτοια που ότι και αν πούμε για τη σημασία της δήλωσης αυτής δεν θα είναι υπερβολή.

Στην Ευρώπη οι γυναίκες συνιστούσαν περιουσία των πατέρων ή των συζύγων, σαν κινητή περιουσία την όριζε ο νόμος. Σε παρόμοια θέση βρίσκονταν και τα παιδιά.

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας στις δυτικές κοινωνίες ήταν σε μεταβατική φάση την δεκαετία του 1950. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες που εργάζονταν ήταν λίγες, και για τις γυναίκες ήταν δύσκολο να αποκτήσουν διαζύγιο χωρίς να στιγματιστούν. Εντούτοις, οι άνδρες και γυναίκες εκείνης της εποχής ήταν περισσότερο ίσοι από ότι προηγουμένως, τόσο στην πράξη όσο και

Οι λεπτομέρειες διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά οι τάσεις είναι εμφανείς. Αρχίζει να επικρατεί η άποψη ότι η σωστή σχέση είναι μια σχέση ίσων, όπου η κάθε πλευρά διαθέτει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Έπειτα η γνήσια σχέση βασίζεται στην επικοινωνία, και η ομιλία και ο διάλογος αποτελούν βάση για τη λειτουργία της. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που αποκτιέται με επίμονη προσπάθεια, δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη.

Υπάρχουν πολλά ανησυχητικά φαινόμενα στην σημερινή κατάσταση της οικογένειας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Οι φονταμενταλιστικοί ισχυρισμοί ότι κάθε οικογενειακή μορφή είναι το ίδιο καλή, ή, ότι η παρακμή της παραδοσιακής οικογένειας είναι καταστροφική είναι και τα δύο λάθος. Διότι οι δυνάμεις που προωθούν την δημοκρατία και την οικονομική ανάπτυξη είναι η ισότητα και η εκπαίδευση των γυναικών, που επιτυγχάνονται με τον μετασχηματισμό της παραδοσιακής οικογένειας. Και η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι απλώς μια κεντρική αρχή της δημοκρατίας. Σχετίζεται με την πραγμάτωση των προσδοκιών μας.-

***

*Ο Γεώργιος Γκορέζης είναι υποστράτηγος ε.α., αρθρογράφος, συγγραφέας, απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών της Αμερικής, τ. Διευθυντής Πληροφοριών της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ( AFSOUTH ). e-mail: [email protected]

web: ggore.wordpress.com

 

News Related

OTHER NEWS

Στέφανος Κασσελάκης: Σενάρια για νέα υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Σενάρια για νέα υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ Μεγάλες πιθανότητες για μία πέμπτη υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το πρόσωπο του Στέφανου ... Read more »

Ερντογάν: «Υπερήφανη» η Τουρκία για τη νίκη Αζερμπαϊτζάν επί Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόμενος τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, γιόρτασε τη «νίκη» του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια νίκη που, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ανοίγει «νέες ευκαιρίες για ... Read more »

Ο sir Taki και η καταγγελία για τη νύχτα στο Γκστάαντ

Ο sir Taki και η καταγγελία για τη νύχτα στο Γκστάαντ Στις αρχές του 2019, μια γυναίκα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, πήρε την απόφαση να καταγγείλει ... Read more »

Μαύρος για εκλογή Κασσελάκη: Στον ΣΥΡΙΖΑ το «έργο» δεν πήγαινε καλά και το... άλλαξαν

Μαύρος για εκλογή Κασσελάκη: Στον ΣΥΡΙΖΑ το «έργο» δεν πήγαινε καλά και το… άλλαξαν Ο γνωστός διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μίλησε για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είναι ... Read more »

Καταγγελία για το Blue Star Paros: Επιβιβάστηκαν φορτηγά με μπάζα, ξεσκέπαστα, φώναζε ο κόσμος αλλά τους αγνοούσαν

Καταγγελία για το Blue Star Paros: Επιβιβάστηκαν φορτηγά με μπάζα, ξεσκέπαστα, φώναζε ο κόσμος αλλά τους αγνοούσαν Επιβάτιδα του Blue Star Paros, που βρίσκεται εν πλω στο δρομολόγιο από Σύρο Για ... Read more »

Το πρώτο φεστιβάλ μεσσηνιακών οίνων έρχεται στο Navarino Agora

Η αμπελουργία και η οινοποίηση για την Μεσσηνία είναι μια κληρονομιά αιώνων. Ήδη από τη μυκηναϊκή περίοδο, οι πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β και τα ευρήματα ανασκαφών στο ανάκτορο της ... Read more »

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από το +2% στο… «κόκκινο» - Ξεφούσκωσε και απογοήτευσε η αγορά

4715017 Ατελέσφορη αποδείχθηκε η προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κάνουν μια εντυπωσιακή «αντεπίθεση», ανατρέποντας την ενδοσυνεδριακή κυριαρχία των αγοραστών και διατηρώντας τις απώλειες του Σεπτεμβρίου σε ... Read more »

ΣΥΡΙΖΑ: Ηλιόπουλος και Ακρίτα στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας

ΣΥΡΙΖΑ: Ηλιόπουλος και Ακρίτα στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, σε βίντεο που ανάρτησε στην επίσημη σελίδα του ... Read more »

Η Βουδαπέστη ζητά από το Κίεβο να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας

Η Βουδαπέστη ζητά από το Κίεβο να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε κανένα ζήτημα σε διεθνή φόρα έως ότου “η Ουκρανία ... Read more »

Αγόρι 10 ετών πήρε το αυτοκίνητο της μητέρας του κι έφυγε- Δεν τον άφηνε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές

Φωτ.: Facebook Έκπληκτοι έμειναν αστυνομικοί στη Φλόριντα, όταν διαπίστωσαν ότι ένα 10χρονο αγόρι ήταν στο τιμόνι αυτοκινήτου που σταμάτησαν σε αυτοκινητόδρομο για έλεγχο. Στο αυτοκίνητο επέβαινε, εκτός από το 10χρονο ... Read more »

Λάρισα: Στο νοσοκομείο 13χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, ενώ έκανε ποδήλατο

podilato31 Τρομακτικό τροχαίο με θύμα ένα 13χρονο παιδί σημειώθηκε τη Δευτέρα (25/09) στη Λάρισα, όταν ο ανήλικος παρασύρθηκε με το ποδήλατό του από διερχόμενο ΙΧ. Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, ... Read more »

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Κασσελάκη

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την εκλογή Κασσελάκη Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν εκτενή αφιερώματα. Όπως αναφέρουν, ... Read more »

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Έπαθα κορονοϊό»

Ανδρέας Μικρούτσικος Στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου επέστρεψε ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο οποίος και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έλλειπε από την «Super Κατερίνα». Ο γνωστός παρουσιαστής αποκάλυψε πως απουσίαζε ... Read more »

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Μέχρι 29 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Μέχρι 29 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις Έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 14:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για το το στεγαστικό πρόγραμμα ... Read more »

Τα ζώδια που λένε τα χειρότερα ψέματα

ψέματα Δεν αποδεικνύεται επιστημονικά ότι τα ζώδια μπορούν να επηρεάσουν την τάση ή την ικανότητα κάποιου να λέει ψέματα. Η τάση ενός ανθρώπου να λέει ψέματα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ... Read more »

Πολάκης κατά Σταθάκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψάχνει για Μπέπε Γκρίλο, απέρριψε τους ιδιοκτήτες της μηδενικής αντιπολίτευσης

polakis3 Εκρηκτική φαίνεται ότι παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Ο Παύλος Πολάκης – εκ των βασικών ... Read more »

Καιρός - Κακοκαιρία Elias: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες 48 ώρες - Οι «κόκκινες» περιοχές και η Αττική

Σε πέντε περιοχές προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ότι θα «χτυπήσει» σήμερα, Δευτέρα, η κακοκαιρία Elias Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Elias με βροχές και σποραδικές καταιγίδες να εκδηλώνονται στη Δυτική Μακεδονία ... Read more »

Αλέξης Τσίπρας: Κανέναν δεν θα ωφελούσε μία «πυρηνική έκρηξη» στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Κανέναν δεν θα ωφελούσε μία «πυρηνική έκρηξη» στον ΣΥΡΙΖΑ Ευδιάθετος και χαλαρός εμφανίστηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο νέο του γραφείο στη Βουλή, αμέσως μετά ... Read more »

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές Πριν λίγους μήνες, η παραμορφωμένη εικόνα της διάσημης ηθοποιού Μεγκ Ράιαν – με ... Read more »

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα Του Τάσου Δασόπουλου  Πραγματική “αλλαγή σελίδας”, ειδικά για την ελληνική οικονομία για την οποία πριν 10 χρόνια οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούσαν ... Read more »

«Καλή αρχή και καλή τύχη βεβαίως βεβαίως»- Το βίντεο της Finos Film για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Finos Film Αρχή της σχολικής χρονιάς σήμερα και η Finos Film έκανε ένα νοσταλγικό κολάζ σκηνών από αγαπημένες παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε, αναφέρει ... Read more »

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη «О— О•О»О»О¬ОґО± ПЂО­П„П…П‡Оµ О­ОЅО± ОїПЃПЊПѓО·ОјОїВ», П‡О¬ПЃО· В«ПѓП„О№П‚ ПЂПЃОїПѓПЂО¬ОёОµО№ОµП‚ П„П‰ОЅ ОєП…ОІОµПЃОЅО®ПѓОµП‰ОЅ ОєО±О№ П„ОїП… О»О±ОїПЌ П„О·П‚ О•О»О»О¬ОґО±П‚В», П„ОїОЅОЇО¶ОµО№ Ої Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ... Read more »

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου - Φωτογραφίες

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου – Φωτογραφίες Η 30χρονη Ούρσουλα Βλάχου, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά του Mega, Η Ώρα η καλή που υποδύονταν την Στέφανι, ... Read more »

ΚΕΕΡΦΑ: Αγνοούνται 8 μετανάστες εργάτες γης, κινδυνεύουν ζωές στις πληγείσες περιοχές

Καταστροφές από την κακοκαιρία στον Παλαμά Καρδίτσας Σε καταγγελία για αγνοούμενους, αλλά και εγκλωβισμένους μετανάστες εργάτες γης και κατοίκους Ρομά στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές προχώρησε η Κίνηση Ενωμένοι ... Read more »

Ένταση στην Λάρισα: Αστυνομικός πιέζει με γκλοπ στον λαιμό διαδηλωτή – ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια στην Λάρισα Επεισόδια έγιναν έξω από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο στην Λάρισα, όπου μετέβη την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, στο οποίο ... Read more »

«Πληγωμένη» η ΔΕΘ, αλλά και η Θεσσαλονίκη από τις ακυρώσεις

Σημαντικές απώλειες μετρούν τόσο η ΔΕΘ όσο και όλη η αγορά της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της πρωθυπουργικής-κυβερνητικής παρουσίας και το «τσουνάμι» ακυρώσεων συνεδρίων, ημερίδων κ.ο.κ. που επέφεραν οι βιβλικές… ... Read more »

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο Προειδοποίηση και για «άλλες επικίνδυνες κακοκαιρίες» απηύθυνε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Δευτέρας στη σκιά της μεγάλης ... Read more »

Back to school αλλά όχι για όλους - Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία

Back to school αλλά όχι για όλους – Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία Η ευχή και το σχόλιο της για τον σημερινό αγιασμό στα σχολεία. Σήμερα ... Read more »

"One Life": Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς

“One Life”: Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς Η FilmNation Entertainment και η Warner Bros. κυκλοφόρησαν το επίσημο trailer για την πολυαναμενόμενη ταινία “One Life” του βραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη ... Read more »

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της χώρας του με το ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự