Τράπεζες: Οκτώ στους δέκα με λογαριασμούς κάτω των 5.000 ευρώ

τράπεζες: οκτώ στους δέκα με λογαριασμούς κάτω των 5.000 ευρώ

Τράπεζες: Οκτώ στους δέκα με λογαριασμούς κάτω των 5.000 ευρώ

Οκτώ στους δέκα καταθέτες έχουν λογαριασμούς κάτω των 5.000 ευρώ στις τράπεζες

Το 72,5% των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτει λογαριασμούς που να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ενώ αντίθετα καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ διαθέτει μόλις 0,7% των καταθετών. Τα στοιχεία προκύπτουν από τον τελευταίο απολογισμό του ΤΕΚΕ (Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων) και αναδεικνύουν την αδυναμία αποταμίευσης μετά τις διαδοχικές κρίσεις που βιώνει η χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2009, οι καταθέσεις των Ελλήνων είχαν φθάσει τα 237 δισ. ευρώ.

Μέσα στη κρίση και συγκεκριμένα το 2017, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έπεσαν στα 117 δισ. ευρώ. Περίπου 120 δισ. ευρώ είχαν χαθεί από τις τράπεζες μέσα στην κρίση.

Σύμφωνα με τον τελευταία έκθεση του ΤΕΚΕ, μόλις το 0,7% των Ελλήνων καταθετών έχει αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και αυτό μάλιστα το 0,7% κατέχει σχεδόν τις μισές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Καταθέσεις από 0 έως και 1.000 ευρώ έχει το 72,5% των καταθετών, οι οποίοι είχαν συνολικά καταθέσεις ύψους 2,64 δισ. ευρώ που αναλογούν στο 1,4% των καταθέσεων. Δηλαδή πάνω από 7 στους δέκα Έλληνες το μέγιστο πόσο που βλέπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι τα 1.000€
  • Καταθέσεις 1.001 – 5.000 ευρώ έχει το 12,4% των καταθετών, οι οποίοι κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 9,63 δισ. ευρώ ή το 5,1% του συνόλου των αποταμιεύσεων. Εάν αθροίσουμε τα δύο παραπάνω ποσοστά περίπου 8 στους 10 Έλληνες έχουν το πολύ έως 5.000€ ως αποταμίευση.
  • Καταθέσεις 5.001 – 50.000 ευρώ έχει το 13% των καταθετών, οι οποίοι κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 67,381 δισ. ευρώ ή το 35,7% του συνόλου των καταθέσεων.
  • Καταθέσεις 50.001 – 100.000 ευρώ έχει το 1,4% των καταθετών, οι οποίοι κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 29,63 δισ. ευρώ ή το 15,7% του συνόλου των καταθέσεων.
  • Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ έχει μόλις το 0,7% των Ελλήνων καταθετών, οι οποίοι ωστόσο κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 79,3 δισ. ευρώ ή το 42% του συνόλου των καταθέσεων.

Προτίμηση στα μετρητά

Μπορεί η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας να εξανέμισε τις ελληνικές καταθέσεις, ωστόσο οι Έλληνες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Εurostat προτιμούν τα μετρητά.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως το 58% των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που έχουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι σε μετρητά και καταθέσεις, ενώ το 31,2% είναι σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και μόλις το 5,7% των προϊόντων αφορά ασφαλιστικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Βέβαια δεν είμαστε οι μόνοι που προτιμούμε τα μετρητά καθώς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι κύριοι τύποι περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν τα νοικοκυριά το 2022 ήταν γενικά νόμισμα και καταθέσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, μετοχές και μετοχές επενδυτικών κεφαλαίων, ασφάλειες, συνταξιοδοτικά και τυποποιημένες εγγυήσεις.

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World