Τι πληθωρισμό έχει η Ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ένα από τα θέματα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Η ΝΔ είναι κάθετη πως δεν πρέπει να μειωθεί, καθώς το όφελός του δεν μπορεί να περάσει στον καταναλωτή, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα ώστε να τιθασευτεί η ακρίβεια των τροφίμων. Αύριο αναμένονται και τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πληθωρισμού τον μήνα Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 3% με τον πληθωρισμό των τροφίμων να βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά στο 11,4%. Πόσο υψηλός όμως είναι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πόσο νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση τώρα για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;

Σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε χώρες που βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο, η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα σε σχέση με την Κύπρο, όπου εκεί ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 8,38%, τη Λευκορωσία, τη γειτονική Αλβανία, την Ελβετία, η οποία έχει και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα (5,3%) στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωζώνης είναι στο 15% και στο 16,41% στην Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μόνο σε σχέση με άλλες 6 χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται εντός ή εκτός ΕΕ όταν τον Φεβρουάριο οι χώρες με χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων ήταν 12.

Η Ελλάδα από την άλλη έχει χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα 11,4% σε σχέση με χώρες όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, στην οποία μάλιστα εφαρμόσθηκε και το μοντέλο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Εσθονία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες όπως φαίνεται και στην παρακάτω λίστα.

τι πληθωρισμό έχει η ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

τι πληθωρισμό έχει η ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

τι πληθωρισμό έχει η ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

τι πληθωρισμό έχει η ελλάδα στα τρόφιμα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Oι προβλέψεις για τον πληθωρισμό

Οι προβλέψεις φέτος από διεθνεις οργανισμούς αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών τοποθετούν τον πληθωρισμό κοντά στο 4% .Ο ΟΟΣΑ βλεπει πληθωρισμό φέτος 3,9%, ενώ η Κομισιόν τον τοποθετεί υψηλότερα στο 4,2%. Πιο υψηλά βάζει τον πήχη η Τράπεζα της Ελλάδος που βλέπει ανάπτυξη 4,4%, ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση προβλέπεται πως ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο 4,5% φέτος.

Διαβάστε επίσης:

News Related

OTHER NEWS

Η Παραλία: Όσα θα δούμε απόψε – Το σκληρό, ανομολόγητο παρελθόν, χτυπά πλέον την πόρτα του Χάρι

Η παραλία Ραγδαίες εξελίξεις στη σειρά της ΕΡΤ1 «Η παραλία». Απόψε στο 15ο επεισόδιο, το τελευταίο της εβδομάδας, οι ερωτήσεις του Καραχάλιου σχετικά με τις παρανομίες του κοινοβίου της Παραλίας ... Read more »

Βασιλιάς Κάρολος: Η επίσκεψή του βασιλικού ζεύγους στη Γαλλία – Το άλμπουμ με τις φωτογραφίες και το… πινγκ-πονγκ

Βασιλιάς Κάρολος: Η επίσκεψή του βασιλικού ζεύγους στη Γαλλία – Το άλμπουμ με τις φωτογραφίες και το… πινγκ-πονγκ Το Μπορντό επισκέπτεται σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος και αναμένεται να βρεθεί στο ... Read more »

Νίκος Παππάς: Την αγαπημένη συντρόφισσα Έφη Αχτσιόγλου στηρίζει η στελέχωση της «Ομπρέλας»

Νίκος Παππάς: Την αγαπημένη συντρόφισσα Έφη Αχτσιόγλου στηρίζει η στελέχωση της «Ομπρέλας» «Την υποψηφιότητα της Έφης, θεμιτά, δημοκρατικά, ανοιχτά, διάφανα, τη στηρίζει όλη η στελέχωση η οποία αμφισβήτησε και συνεχίζει ... Read more »

Ο Ολυμπιακός έφτασε στην Κύπρο, προπονήθηκαν κανονικά όλοι οι παίκτες

Ο Ολυμπιακός έφτασε στην Κύπρο, προπονήθηκαν κανονικά όλοι οι παίκτες Στην Κύπρο βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης (21/9) ο Ολυμπιακός, προκειμένου να συμμετάσχει στο τουρνουα “Νεόφυτος Χανδριώτης” μαζί με ... Read more »

Ιράν: Αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που «παραβιάζουν» τον ενδυματολογικό κώδικα

Ιράν: Αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που «παραβιάζουν» τον ενδυματολογικό κώδικα Αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που «παραβιάζουν» τον κανόνα του χιτζάμπ ψήφισε το κοινοβούλιο του Ιράν, λίγες μέρες μετά ... Read more »

Ελέφαντες μεταναστεύουν μαζικά λόγω του θερμικού στρες από την κλιματική αλλαγή

Φωτ.: Unsplash Στο Εθνικό Πάρκο Hwange της Ζιμπάμπουε σημειώνεται το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανής μετανάστευση, καθώς οι ελέφαντες και διάφορα άλλα άγρια ζώα κατευθύνονται προς τη Μποτσουάνα σε αναζήτηση νερού ... Read more »

Πώς είδαν οι επιχειρηματίες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Πώς είδαν οι επιχειρηματίες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κύριος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει ότι το καλάθι της ΔΕΘ ήταν τελικά μικρό μόνο για ... Read more »

Μακρακώμη: «Πήδηξε πάνω στο κεφάλι μου» - Ο βοσκός περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε από αρκούδα

voskos-arkouda Για την επίθεση που δέχθηκε από αρκούδα το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή «Άγιοι Απόστολοι» της ορεινής Κοινότητας Μερκάδας του Δήμου Μακρακώμης από την οποία γλίτωσε με ελαφρά τραύματα ... Read more »

Κίνηση στους δρόμους: Μπλοκαρισμένη η άνοδος του Κηφισού λόγω τροχαίου

Κίνηση στους δρόμους: Μπλοκαρισμένη η άνοδος του Κηφισού λόγω τροχαίου Επιβαρυμένη είναι η κίνηση στους δρόμους του λεκανοπεδίου. Σημειωτόν κινούνται τα αυτοκίνητα στην άνοδο του Κηφισού, από το Αιγάλεω μέχρι ... Read more »

Ακίνητα: Project αξιοποίησης παλαιών κτιρίων για να πέσουν οι τιμές

Ακίνητα: Project αξιοποίησης παλαιών κτιρίων για να πέσουν οι τιμές Σχέδιο για κίνητρα προκειμένου να ανακαινιστούν εκατοντάδες χιλιάδες παλαιά σπίτια που μένουν αναξιοποίητα, ώστε να στεγάσουν φθηνότερα τις ανάγκες των ... Read more »

Οδηγός σκοτώθηκε γιατί ακολουθούσε τους χάρτες της Google! (+video)

Οδηγός σκοτώθηκε γιατί ακολουθούσε τους χάρτες της Google! (+video) Οι Google Maps είναι ένα βοήθημα που εξυπηρετεί όλο τον πλανήτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάνει και λάθη που ... Read more »

Πώς σχολίασε ο Νίκος Παππας περί «κρατιδίου της Τουρκίας στην Κύπρο» του Κασσελάκη

Πώς σχολίασε ο Νίκος Παππας περί «κρατιδίου της Τουρκίας στην Κύπρο» του Κασσελάκη Να δικαιολογήσει τα περί «κρατιδίου της Τουρκίας στην Κύπρο» του Στέφανου Κασσελάκη επιχείρησε ο Νίκος Παππάς απαντώντας ... Read more »

Ισραήλ: Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της

Ισραήλ: Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε σήμερα ... Read more »

Το τρολάρισμα στον Άκη Παυλόπουλο για τη μαύρη γάτα που «εισέβαλε» στο στούντιο του ΣΚΑΪ – «Ήταν πάνθηρας»

μαύρη γάτα Τον γύρο του διαδικτύου έκανε το βίντεο από τη στιγμή που μία μαύρη γάτα μπήκε στο στούντιο του ΣΚΑΪ την ώρα που οι Δημήτρης Οικονόμου και Άκης Παυλόπουλος είχαν ... Read more »

Αλμέιδα: "Χθες όταν είπα ότι ήρθαμε για τη νίκη, ένας δημοσιογράφος χαμογελούσε, δεν μας αρέσει να μας υποτιμούν"

Ο Ματίας Αλμέιδα Η ΑΕΚ πέτυχε ένα σπουδαίο διπλό κόντρα στην Μπράιτον με 3-2 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Europa League. Ο Ματίας Αλμέιδα δήλωσε στη ... Read more »

Full time μαμά η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Στην παιδική χαρά με τον Βλάσση της

Οι βόλτες στην παιδική χαρά δε λείπουν ποτέ από το πρόγραμμα μίας μαμάς. Έτσι και η αγαπημένη παρουσιάστρια Κωνσταντίνα Σπυροπούλου το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησε μία εξόρμηση με τον γιο ... Read more »

ΗΠΑ: Κορίτσι 2 ετών που αγνοείτο βρέθηκε στο δάσος – Είχε αποκοιμηθεί με «μαξιλάρι» τον σκύλο της

ΗΠΑ: Κορίτσι 2 ετών που αγνοείτο βρέθηκε στο δάσος – Είχε αποκοιμηθεί με «μαξιλάρι» τον σκύλο της Ένα κορίτσι ηλικίας δύο ετών, το οποίο είχε φύγει από το σπίτι του ... Read more »

Ακρίβεια: “Χρυσά” ντοματίνια σε σούπερ μάρκετ

Ακρίβεια: Ζαλίζουν οι τιμές στα ντοματίνια “Χρυσά” πληρώνουν οι καταναλωτές ντοματίνια σε σούπερ μάρκετ. Η τιμή τους… ζαλίζει, καθώς ελληνικά βιολογικά ντοματίνια πωλούνται 22,48 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για ακόμη ... Read more »

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές Πριν λίγους μήνες, η παραμορφωμένη εικόνα της διάσημης ηθοποιού Μεγκ Ράιαν – με ... Read more »

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα Του Τάσου Δασόπουλου  Πραγματική “αλλαγή σελίδας”, ειδικά για την ελληνική οικονομία για την οποία πριν 10 χρόνια οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούσαν ... Read more »

«Καλή αρχή και καλή τύχη βεβαίως βεβαίως»- Το βίντεο της Finos Film για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Finos Film Αρχή της σχολικής χρονιάς σήμερα και η Finos Film έκανε ένα νοσταλγικό κολάζ σκηνών από αγαπημένες παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε, αναφέρει ... Read more »

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη «О— О•О»О»О¬ОґО± ПЂО­П„П…П‡Оµ О­ОЅО± ОїПЃПЊПѓО·ОјОїВ», П‡О¬ПЃО· В«ПѓП„О№П‚ ПЂПЃОїПѓПЂО¬ОёОµО№ОµП‚ П„П‰ОЅ ОєП…ОІОµПЃОЅО®ПѓОµП‰ОЅ ОєО±О№ П„ОїП… О»О±ОїПЌ П„О·П‚ О•О»О»О¬ОґО±П‚В», П„ОїОЅОЇО¶ОµО№ Ої Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ... Read more »

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου - Φωτογραφίες

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου – Φωτογραφίες Η 30χρονη Ούρσουλα Βλάχου, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά του Mega, Η Ώρα η καλή που υποδύονταν την Στέφανι, ... Read more »

ΚΕΕΡΦΑ: Αγνοούνται 8 μετανάστες εργάτες γης, κινδυνεύουν ζωές στις πληγείσες περιοχές

Καταστροφές από την κακοκαιρία στον Παλαμά Καρδίτσας Σε καταγγελία για αγνοούμενους, αλλά και εγκλωβισμένους μετανάστες εργάτες γης και κατοίκους Ρομά στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές προχώρησε η Κίνηση Ενωμένοι ... Read more »

Ένταση στην Λάρισα: Αστυνομικός πιέζει με γκλοπ στον λαιμό διαδηλωτή – ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια στην Λάρισα Επεισόδια έγιναν έξω από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο στην Λάρισα, όπου μετέβη την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, στο οποίο ... Read more »

«Πληγωμένη» η ΔΕΘ, αλλά και η Θεσσαλονίκη από τις ακυρώσεις

Σημαντικές απώλειες μετρούν τόσο η ΔΕΘ όσο και όλη η αγορά της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της πρωθυπουργικής-κυβερνητικής παρουσίας και το «τσουνάμι» ακυρώσεων συνεδρίων, ημερίδων κ.ο.κ. που επέφεραν οι βιβλικές… ... Read more »

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο Προειδοποίηση και για «άλλες επικίνδυνες κακοκαιρίες» απηύθυνε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Δευτέρας στη σκιά της μεγάλης ... Read more »

Back to school αλλά όχι για όλους - Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία

Back to school αλλά όχι για όλους – Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία Η ευχή και το σχόλιο της για τον σημερινό αγιασμό στα σχολεία. Σήμερα ... Read more »

"One Life": Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς

“One Life”: Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς Η FilmNation Entertainment και η Warner Bros. κυκλοφόρησαν το επίσημο trailer για την πολυαναμενόμενη ταινία “One Life” του βραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη ... Read more »

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της χώρας του με το ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự