Τα χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDE), είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Οι ουσίες αυτές που λειτουργούν ως επιβραδυντικά καύσης και εμπεριέχονται σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και έπιπλα, έχουν σχετιστεί στο πρόσφατο παρελθόν με τη συχνότητα και σοβαρότητα του θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς αδένα.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες (PBDE) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Η Buyun Liu από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής συνδεδεμένα με στοιχεία θνησιμότητας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, για να εξετάσουν τη συσχέτιση της περιβαλλοντικής έκθεσης σε PBDEs με τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες αλλά και από ειδικές αιτίες. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 1.100 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διάστημα της παρακολούθησης σημειώθηκαν 199 θάνατοι. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν υψηλότερος για τους συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα PBDE στον ορό αίματος.

Οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο υψηλότερο τεταρτημόριο των επιπέδων PBDE στον ορό, είχαν περίπου 300% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα, ο τρόπος ζωής, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και ο δείκτης μάζας σώματος, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.

Δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση για την έκθεση σε PBDE με την ολική ή την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

«Η έκθεση σε PBDE συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αναπαραγωγή των ευρημάτων και τον προσδιορισμό των υποκείμενων μηχανισμών» αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World