Συνάντηση Βούτσιτς- Μητσοτάκη στο Βελιγράδι: «Η Ελλάδα ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας»

συνάντηση βούτσιτς- μητσοτάκη στο βελιγράδι: «η ελλάδα ο πιο σταθερός σύμμαχος της σερβίας»

Συνάντηση Βούτσιτς Μητσοτάκη στο Βελιγράδι

Οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των σερβικών υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του  τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας για την ευρωπαϊκή προοπτική της και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες απέκτησαν νέα δυναμική στις Βρυξέλλες μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για άλλα κράτη.

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει το Βελιγράδι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον Πρόεδρο της Σερβίας να μιλά ξεκάθαρα για της ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

«О”ОµОЅ ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± П…ПЂО¬ПЃП‡ОµО№ ОјО­О»О»ОїОЅ ОіО№О± П„О± ОґП…П„О№ОєО¬ О’О±О»ОєО¬ОЅО№О± П‡П‰ПЃОЇП‚ ОЅО± П…ПЂО¬ПЃП‡ОµО№ ОµП…ПЃП‰ПЂО±ПЉОєПЊ ОјО­О»О»ОїОЅ ОіО№О± П„О· ОЈОµПЃОІОЇО±. ОЈП„ПЃО±П„О·ОіО№ОєПЊП‚ ПѓП„ПЊП‡ОїП‚ ОіО№О± П„О·ОЅ О•О»О»О¬ОґО± ОµОЇОЅО±О№ О· О­ОЅП„О±ОѕО· П„П‰ОЅ ОґП…П„О№ОєПЋОЅ О’О±О»ОєО±ОЅОЇП‰ОЅ ПѓП„О·ОЅ О•П…ПЃПЋПЂО·В», ОµОЇПЂОµ Ої Оє. ОњО·П„ПѓОїП„О¬ОєО·П‚.

Ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι κάθε φορά που βρίσκεται στο Βελιγράδι αισθάνεται σαν να βρίσκεται σπίτι του, και είπε ότι διαπιστώνει την πρόοδο των διμερών σχέσεων στο πέρασμα του χρόνου. Όπως είπε συμβαδίζουν οι δυο χώρες στις ιστορικές επιλογές, και η συμπόρευση απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με την διακήρυξη που υπογράφτηκε το 2019 στην Αθήνα.

«О¤Ої ОІО»О­ОјОјО± ОјО±П‚ ОµОЇОЅО±О№ ПѓП„ПЃО±ОјОјО­ОЅОї ПѓОµ О­ОЅО± ОјО­О»О»ОїОЅ О±ОЅО¬ПЂП„П…ОѕО·П‚ ОєО±О№ ОµП…О·ОјОµПЃОЇО±П‚, ОєО±О№ ОµПЂО№ОІОµОІО±О№ПЋПѓО±ОјОµ П„О·ОЅ О±ПЂПЊП†О±ПѓО® ОјО±П‚ ОіО№О± ПЂОµПЃО±О№П„О­ПЃП‰ ПѓП…ОЅОµПЃОіО±ПѓОЇО±, ОєО±О№ ОіО№’О±П…П„ПЊ ОµОЇОјО±О№ ОµОґПЋ ОјОµ 4 П…ПЂОїП…ПЃОіОїПЌП‚ ОєО±О№ ОµП…ПЃПЌП„О±П„О· ОµПЂО№П‡ОµО№ПЃО·ОјО±П„О№ОєО® О±ПЂОїПѓП„ОїО»О®В», ОµОЇПЂОµ Ої Оє. ОњО·П„ПѓОїП„О¬ОєО·П‚.

Τόνισε ότι τη χώρα μας την ενδιαφέρει η διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά- Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την συμμετοχή της ΕΕ στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από το νότο στο βορρά, ενώ μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία.

«О О±ПЃО¬ОіОїП…ОјОµ ПѓП‡ОµОґПЊОЅ П„Ої 50% П„О·П‚ ОµОЅО­ПЃОіОµО№О±П‚ О±ПЂПЊ О‘О О• ОєО±О№ П†О№О»ОїОґОїОѕОїПЌОјОµ ОЅО± ОіОЇОЅОїП…ОјОµ ОєПЊОјОІОїП‚ ОµОѕО±ОіП‰ОіО®П‚ ОµОЅО­ПЃОіОµО№О±П‚. О€П‡ОїП…ОјОµ П„О·ОЅ П„ОµП‡ОЅОїОіОЅП‰ПѓОЇО±В», ОµОЇПЂОµ Ої Оє. ОњО·П„ПѓОїП„О¬ОєО·П‚ ОєО±О№ П‡О±ПЃО±ОєП„О®ПЃО№ПѓОµ П„О· ОЈОµПЃОІОЇО± П‰П‚ П„О·ОЅ В«ОјО±ОєПЃО¬ОЅ ОјОµОіО±О»ПЌП„ОµПЃО· ОїО№ОєОїОЅОїОјОЇО± ПѓП„О± ОґП…П„О№ОєО¬ О’О±О»ОєО¬ОЅО№О±В», П…ПЂОїОіПЃО±ОјОјОЇО¶ОїОЅП„О±П‚ ПЊП„О№ О· В«ОґО№О±ПѓПЌОЅОґОµПѓО· ОјО±П‚ ОјПЊОЅОї ПЊП†ОµО»ОїП‚ ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± О­П‡ОµО№ ОіО№О± П„О№П‚ ОґП…Ої П‡ПЋПЃОµП‚В».

«ОњПЂОїПЃОїПЌОјОµ ОЅО± ОєО¬ОЅОїП…ОјОµ П„Ої 2024 П‡ПЃОїОЅО№О¬ ПѓО·ОјО±ОЅП„О№ОєО®П‚ ПЂПЃОїПЊОґОїП… ОіО№О± П„О· ОЈОµПЃОІОЇО±В», ОµОЇПЂОµ Ої ПЂПЃП‰ОёП…ПЂОїП…ПЃОіПЊП‚. О ПЃПЊПѓОёОµПѓОµ ПЊП„О№ ОµОЅО·ОјОµПЃПЋОёО·ОєОµ ОіО№О± П„ОїОЅ ОґО№О¬О»ОїОіОї ОјОµ П„О·ОЅ О ПЃОЇПѓП„О№ОЅО±, О»О­ОіОїОЅП„О±П‚ ПЊП„О№ ПѓП„О±ОёОµПЃО® ОёО­ПѓО· П„О·П‚ О•О»О»О¬ОґО±П‚ ОµОЇОЅО±О№ ПЊП„О№ Ої ОґО№О¬О»ОїОіОїП‚ ОµОЇОЅО±О№ ОјОїОЅПЊОґПЃОїОјОїП‚ ОіО№О± П„О·ОЅ ОµОѕОїОјО¬О»П…ОЅПѓО· П„П‰ОЅ ПѓП‡О­ПѓОµП‰ОЅ П„П‰ОЅ ОґП…Ої ПЂО»ОµП…ПЃПЋОЅ ОєО±О№ ОёО± ПѓО·ОјО±П„ОїОґОїП„ОїПЌПѓОµ ПѓП„О±ОёОµПЃПЊП„О·П„О± ПѓП„О·ОЅ ПЂОµПЃО№ОїП‡О®.

«О О±ПЃО±ОєОїО»ОїП…ОёОїПЌОјОµ ОјОµ О±ОЅО·ПѓП…П‡ОЇО± П„О№П‚ ОµОЅП„О¬ПѓОµО№П‚ П„П‰ОЅ П„ОµО»ОµП…П„О±ОЇП‰ОЅ ОјО·ОЅПЋОЅВ», ОµОЇПЂОµ Ої Оє. ОњО·П„ПѓОїП„О¬ОєО·П‚ ОєО±О№ ОєО±П„О­О»О·ОѕОµ О»О­ОіОїОЅП„О±П‚ ПЊП„О№ ПѓП…О¶О·П„О®ОёО·ОєО±ОЅ ОєО±О№ ОёО­ОјО±П„О± ПЂОїП… О±П†ОїПЃОїПЌОЅ П„О№П‚ П„ОµО»ОµП…П„О±ОЇОµП‚ ОµОѕОµО»ОЇОѕОµО№П‚ ПѓП„О·ОЅ ОњО­ПѓО· О‘ОЅО±П„ОїО»О®, П„О·ОЅ ОџП…ОєПЃО±ОЅОЇО±, П„О·ОЅ О•ПЃП…ОёПЃО¬ ОёО¬О»О±ПѓПѓО±, П„ОїОЅОЇО¶ОїОЅП„О±П‚ ПЊП„О№ ОµОЇОЅО±О№ ОєОїО№ОЅО­П‚ ОїО№ ОёО­ПѓОµО№П‚ ОјО±П‚ ОјОµ ОіОЅПЋОјОїОЅО± П„Ої ОґО№ОµОёОЅО­П‚ ОґОЇОєО±О№Ої.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς φιλοξένησε το βράδυ της Κυριακής, στην οικία του στο Βελιγράδι, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Βούτσιτς ανήρτησε στο Instagram φωτογραφία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από μία εστία ποδοσφαίρου όπου έγραψε: «Αυτήν την εστία πίσω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εμένα την αγόρασε ο πατέρας μου για τον μικρό Βούκαν (σ.σ. Ο εξάχρονος γιος του Αλ. Βούτσιτς). Ο Κυριάκος και εγώ απλά βγήκαμε φωτογραφία με την μπάλα. Χαίρομαι που μπορώ να φιλοξενήσω έναν μεγάλο φίλο της Σερβίας, είμαι περήφανος για την προσωπική μας σχέση, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών λαών, του σερβικού και του ελληνικού».

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World