Στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας τα κυτταρολογικά εργαστήρια σε δύο νοσοκομεία

στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας τα κυτταρολογικά εργαστήρια σε δύο νοσοκομεία

Το Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Με λουκέτο απειλείται το κυτταρολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου της Σπάρτης, το μοναδικό δημόσιο που υπάρχει στον νομό Λακωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι απαραίτητη η έγκαιρη κάλυψη της μίας από τις δύο θέσεις παρασκευαστών του τμήματος, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις που έχει κάνει η γιατρός που είναι επιστημονικά υπεύθυνη του εργαστηρίου στη διοίκηση του νοσοκομείου από το 2022, δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση.

Την ίδια στιγμή, η διοικήτρια έκανε δεκτό το αίτημα μετακίνησης μίας παρασκευάστριας από το μικροβιολογικό εργαστήριο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα καλύπτει και το μικροβιολογικό εργαστήριο ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αφού εξαναγκάζεται σε συνεχή εργασία 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό.

Το παράδειγμα του κυτταρολογικού εργαστηρίου της Λακωνίας δεν είναι μεμονωμένο.

Με κλείσιμο απειλούνται και άλλα κυτταρολογικά εργαστήρια, όπως αυτό του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, όπου είχε απαιτηθεί εδώ και 4 χρόνια να προκηρυχθούν 2 θέσεις επιμελητών κυτταρολόγων λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων. Ως σήμερα, ουδέποτε προκηρύχθηκε έστω και μία θέση.

Ο μοναδικός μόνιμος γιατρός που βρίσκεται εκεί, είναι σε παράταση μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ως εκ τούτου και αυτό το εργαστήριο, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οδεύει προς κλείσιμο, λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

«О¤Ої ОљП…П„П„О±ПЃОїО»ОїОіО№ОєПЊ О•ПЃОіО±ПѓП„О®ПЃО№Ої П„ОїП… ОќОїПѓОїОєОїОјОµОЇОїП… ОЈПЂО¬ПЃП„О·П‚, П„Ої ОјОїОЅО±ОґО№ОєПЊ ОґО·ОјПЊПѓО№Ої ОљП…П„П„О±ПЃОїО»ОїОіО№ОєПЊ О•ПЃОіО±ПѓП„О®ПЃО№Ої П„ОїП… ОЅОїОјОїПЌ О›О±ОєП‰ОЅОЇО±П‚, ОµОЇОЅО±О№ ПѓП„О± ПЂПЃПЊОёП…ПЃО± О±ОЅО±ПѓП„ОїО»О®П‚ П„О·П‚ О»ОµО№П„ОїП…ПЃОіОЇО±П‚ П„ОїП…. ОџО№ ОµП…ОёПЌОЅОµП‚ П„О·П‚ ОґО№ОїОЇОєО·ПѓО·П‚ П„ОїП… ОЅОїПѓОїОєОїОјОµОЇОїП… П„О·П‚ ОЈПЂО¬ПЃП„О·П‚ ОµОЇОЅО±О№ ОјОµОіО¬О»ОµП‚.

Οι συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις της μοναδικής γιατρού, η οποία είναι και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου, προς τη διοικήτρια του νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2022 για την ανάγκη έγκαιρης κάλυψης της μίας από τις δύο θέσεις παρασκευαστών του τμήματος, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία του κυτταρολογικού εργαστηρίου αλλά και να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος εκπαίδευσης του νέου παρασκευαστή, συνάντησαν την πλήρη αδιάφορα της διοίκησης.

Η αγωνία της συναδέλφου για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ποιότητας της λειτουργίας του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου συνάντησε τοίχο από την πλευρά της διοίκησης, η οποία δεν έμπαινε καν στον κόπο να της απαντήσει.

Μόλις το Μάιο, μετά την αναρρωτική άδεια ενός εκ των δύο παρασκευαστών και με ορατό πλέον τον κίνδυνο της αναστολής του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του δεύτερου παρασκευαστή, η διοικήτρια έκανε δεκτό το αίτημα μετακίνησης μίας παρασκευάστριας από το μικροβιολογικό εργαστήριο με την προϋπόθεση όμως ότι θα καλύπτει και το μικροβιολογικό εργαστήριο ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας αφού εξαναγκάζεται σε συνεχή εργασία 7 μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η εργαζόμενη παίρνει τα ρεπό που δικαιούται, το εργαστήριο δε θα μπορεί να λειτουργήσει για κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Είναι πρόκληση τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει φιέστες για την πρόληψη, να οδηγεί σε διάλυση το μοναδικό Κυτταρολογικό Εργαστήριο του νομού Λακωνίας το οποίο λειτουργεί 36 συναπτά χρόνια και έχει καθοριστική συμβολή στην πρόληψη και διάγνωση κακοήθων νοσημάτων, με δεκάδες χιλιάδες διαγνώσεις.

Το παράδειγμα του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου της Λακωνίας δεν είναι μεμονωμένο. Με κλείσιμο απειλούνται και άλλα Κυτταρολογικά Εργαστήρια, όπως του Γ.Κ.Ν Νίκαιας (είχε απαιτηθεί εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια να προκηρυχθούν 2 (δύο) θέσεις Επιμελητών Κυτταρολόγων λόγω των επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων. Ως σήμερα ουδέποτε προκηρύχθηκε έστω μία θέση. Ο μοναδικός μόνιμος γιατρός είναι σε παράταση μετά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Το εργαστήριο οδεύει προς κλείσιμο), λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά για να εξασφαλίσουν πελατεία στα κοράκια της υγείας και να παραδώσουν τον εργαστηριακό τομέα στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτούμε η διοικήτρια του νοσοκομείου Λακωνίας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του κυτταρολογικού αλλά και του μικροβιολογικού εργαστηρίου ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Δε δεχόμαστε να μη μπορεί να λειτουργήσει ένα τμήμα όταν ένας εργαζόμενος αρρωσταίνει, συνταξιοδοτείται ή παίρνει ρεπό».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

News Related

OTHER NEWS

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή της Landis+Gyr για τους έξυπνους μετρητές

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή της Landis+Gyr για τους έξυπνους μετρητές Το Συμβούλιο της Επικρατείας, τμήμα Στ’, απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr την προσφυγή της Landis+Gyr AG. Το ΣτΕ επικύρωσε ... Read more »

Ο Ολυμπιακός παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα έρθει η στιγμή που αυτό θα τον ανταμείψει

Ο Κώστας Φορτούνης Ο Ολυμπιακός αδίκησε τον εαυτό του στον αγώνα με την Φράιμπουργκ και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι παίκτες του οι οποίοι έφυγαν απογοητευμένοι από το ... Read more »

Διαγωνισμός τεμπελιάς στο Μαυροβούνιο: Ξαπλωμένοι για περισσότερες από 800 ώρες

Φωτ.: Twitter Διαγωνισμός τεμπελιάς διοργανώθηκε στο Μαυροβούνιο με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και συμμετέχοντες κι από άλλες χώρες. Ο διαγωνισμός τεμπελιάς διεξάγεται τα τελευταία 12 χρόνια στην πόλη Μπρέζνα και οι ... Read more »

Εύκολη συνταγή για ψωμί γιαουρτιού – Μόνο με 2 υλικά

Εύκολη συνταγή για ψωμί γιαουρτιού – μόνο 2 υλικά Το εύκολο ψωμί του γιαουρτιού είναι μαλακό και μαστιχωτό. Χρειάζεστε μόνο 2 υλικά και δεν χρειάζεται μαγιά, αυγά, βούτυρο ή λάδι. ... Read more »

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κηρύσσει πόλεμο στους λύκους της Ευρώπης

Φωτογραφία αρχείου 11 Αυγούστου 2015 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Υπερπήδησης Εμποδίων Φωτογραφία αρχείου 11 Αυγούστου 2015 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έναρξη του ... Read more »

Αζερμπαϊτζάν: Έξι Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αζερμπαϊτζάν: Έξι Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης σκοτώθηκαν στην επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ Το Αζερμπαϊτζάν έδωσε σήμερα για πρώτη φορά τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης που σκοτώθηκαν, ... Read more »

Ο αγγλικός Τύπος αποθεώνει την ΑΕΚ

Ο αγγλικός Τύπος αποθεώνει την ΑΕΚ Η ΑΕΚ χάλασε το ευρωπαϊκό πάρτι της Μπράιτον, επιστρέφει στην Ελλάδα με μία τεράστια νίκη και ο αγγλικός Τύπος στάζει μέλι για τον Ματίας ... Read more »

Στέφανος Κασσελάκης: Επεισόδιο με δημοσιογράφο στο Αιγάλεω - «Δεν είναι ανάγκη να έχουμε ειρωνεία»

Στέφανος Κασσελάκης: Επεισόδιο με δημοσιογράφο στο Αιγάλεω – «Δεν είναι ανάγκη να έχουμε ειρωνεία» Επεισόδιο χθες στο Αιγάλεω ανάμεσα σε Στέφανο Κασσελάκη και δημοσιογράφο, καθώς ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ... Read more »

Μαριάννα Τσίγκα: «Μαμά υποφέρω, πονάω» – Συγκινεί η μητέρα της 20χρονης δοκίμου του Εμπορικού Ναυτικού

Δόκιμος Μαριάννα Τσίγκα «О”ОµОЅ ПЃОЇП‡ОЅП‰ ОµП…ОёПЌОЅОµП‚ ПѓОµ ОєО±ОЅО­ОЅО±ОЅ ОјО­П‡ПЃО№ ОЅО± ОґОїПЌОјОµ О±ПЂПЊ П„О№ О­П†П…ОіОµ П„Ої ПЂО±О№ОґОЇ ОјОїП…В» П„ОїОЅОЇО¶ОµО№ О· ОјО·П„О­ПЃО± П„О·П‚ 20χρονης δοκίμου του Εμπορικού Ναυτικού, Μαριάννας Τσίγκα, η οποία ... Read more »

Δαδακαρίδης: «Αν κέρδιζα το λαχείο, δεν θα άλλαζα τη ζωή μου, θα τα μοίραζα όλα στους άλλους»

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Όταν το κάνει όμως μιλάει από καρδιάς και μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο που μας επιτρέπει να διαβάσουμε τα… ποιήματα της ψυχής του… Πόσο ... Read more »

Βούτσης για Κασσελάκη: Γνωρίζει πολύ λίγο τις πολιτικές θέσεις του κόμματος μας

voutsis_nikos Στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του υποψήφιου προέδρου του κόμματος, ανέφερε ότι «γνωρίζει πολύ λίγο τις πολιτικές ... Read more »

Ιστορική ομιλία Καρόλου στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση - Τον χειροκροτούσαν όρθιοι για ενάμιση λεπτό (βίντεο)

Ιστορική ομιλία Καρόλου στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση – Τον χειροκροτούσαν όρθιοι για ενάμιση λεπτό (βίντεο) Επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από χθες βασιλιάς Κάρολος με την σύζυγό του Καμίλλα. Μετά ... Read more »

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: Η τεράστια αλλαγή στην εμφάνισή της - Έκοψε τα μαλλιά της πολύ κοντά!

Μεγάλη η αλλαγή στην εμφάνισή της. Η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου έκοψε τα μαλλιά της πολύ κοντά και είναι μια κούκλα! Αποχωρίστηκε τα μακριά ξανθά μαλλιά της, διατήρησε το χρώμα και έκανε ... Read more »

Οι εκλογές στη Σλοβακία ίσως στερήσουν από το Κίεβο έναν σταθερό σύμμαχο

Οι εκλογές στη Σλοβακία ίσως στερήσουν από το Κίεβο έναν σταθερό σύμμαχο Μία δυνητικά ανεπιθύμητη εξέλιξη για την Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν οι επικείμενες εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου στη ... Read more »

Η Ακρόπολη και ο δικέφαλος αετός που επιτίθεται: Το όμορφο match programme της Μπράιτον

Η Ακρόπολη και ο δικέφαλος αετός που επιτίθεται: Το όμορφο match programme της Μπράιτον Ένα όμορφο πόστερ γεμάτο αναφορές στην Ελλάδα και την ΑΕΚ λάνσαρε η Μπράιτον. Στο match programme ... Read more »

Ωρωπός: Βρέθηκαν υπολείμματα προφυλακτικού στην κοιλιά σκύλου - Ένταλμα σύλληψης της ιδιοκτήτριας

Ωρωπός: Βρέθηκαν υπολείμματα προφυλακτικού στην κοιλιά σκύλου – Ένταλμα σύλληψης της ιδιοκτήτριας Περίεργο και εξοργιστικό περιστατικό σημειώθηκε στον Ωρωπό όταν μια γυναίκα πήγε στον κτηνίατρο τον σκύλο της για εξετάσεις. ... Read more »

Οι μαγικοί κήποι της οικίας Μοχάμεντ Αλι Καβάλας κι η εκστρατεία για τη σωτηρία της μέλισσας

Οι κήποι του Μουσείου Μοχάμεντ Αλι προσφέρονται για όμορφες συναντήσεις Οι κήποι του Μουσείου Μοχάμεντ Αλι προσφέρονται για όμορφες συναντήσεις Ο Γιώργος Καραφυλλίδης είναι μελισσοκόμος από την Αλεξανδρούπολη, ο άνθρωπος ... Read more »

Ελληνοτουρκικά: Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, η Χάγη και το casus belli

Ελληνοτουρκικά: Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, η Χάγη και το casus belli Του Αντώνη Αντζολέτου Για το μέλλον των ελληνοτουρκικών έχει στρωθεί ένα κόκκινο χαλί στο οποίο μπορούν να πατήσουν ... Read more »

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές Πριν λίγους μήνες, η παραμορφωμένη εικόνα της διάσημης ηθοποιού Μεγκ Ράιαν – με ... Read more »

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα Του Τάσου Δασόπουλου  Πραγματική “αλλαγή σελίδας”, ειδικά για την ελληνική οικονομία για την οποία πριν 10 χρόνια οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούσαν ... Read more »

«Καλή αρχή και καλή τύχη βεβαίως βεβαίως»- Το βίντεο της Finos Film για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Finos Film Αρχή της σχολικής χρονιάς σήμερα και η Finos Film έκανε ένα νοσταλγικό κολάζ σκηνών από αγαπημένες παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε, αναφέρει ... Read more »

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη «О— О•О»О»О¬ОґО± ПЂО­П„П…П‡Оµ О­ОЅО± ОїПЃПЊПѓО·ОјОїВ», П‡О¬ПЃО· В«ПѓП„О№П‚ ПЂПЃОїПѓПЂО¬ОёОµО№ОµП‚ П„П‰ОЅ ОєП…ОІОµПЃОЅО®ПѓОµП‰ОЅ ОєО±О№ П„ОїП… О»О±ОїПЌ П„О·П‚ О•О»О»О¬ОґО±П‚В», П„ОїОЅОЇО¶ОµО№ Ої Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ... Read more »

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου - Φωτογραφίες

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου – Φωτογραφίες Η 30χρονη Ούρσουλα Βλάχου, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά του Mega, Η Ώρα η καλή που υποδύονταν την Στέφανι, ... Read more »

ΚΕΕΡΦΑ: Αγνοούνται 8 μετανάστες εργάτες γης, κινδυνεύουν ζωές στις πληγείσες περιοχές

Καταστροφές από την κακοκαιρία στον Παλαμά Καρδίτσας Σε καταγγελία για αγνοούμενους, αλλά και εγκλωβισμένους μετανάστες εργάτες γης και κατοίκους Ρομά στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές προχώρησε η Κίνηση Ενωμένοι ... Read more »

Ένταση στην Λάρισα: Αστυνομικός πιέζει με γκλοπ στον λαιμό διαδηλωτή – ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια στην Λάρισα Επεισόδια έγιναν έξω από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο στην Λάρισα, όπου μετέβη την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, στο οποίο ... Read more »

«Πληγωμένη» η ΔΕΘ, αλλά και η Θεσσαλονίκη από τις ακυρώσεις

Σημαντικές απώλειες μετρούν τόσο η ΔΕΘ όσο και όλη η αγορά της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της πρωθυπουργικής-κυβερνητικής παρουσίας και το «τσουνάμι» ακυρώσεων συνεδρίων, ημερίδων κ.ο.κ. που επέφεραν οι βιβλικές… ... Read more »

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο Προειδοποίηση και για «άλλες επικίνδυνες κακοκαιρίες» απηύθυνε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Δευτέρας στη σκιά της μεγάλης ... Read more »

Back to school αλλά όχι για όλους - Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία

Back to school αλλά όχι για όλους – Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία Η ευχή και το σχόλιο της για τον σημερινό αγιασμό στα σχολεία. Σήμερα ... Read more »

"One Life": Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς

“One Life”: Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς Η FilmNation Entertainment και η Warner Bros. κυκλοφόρησαν το επίσημο trailer για την πολυαναμενόμενη ταινία “One Life” του βραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη ... Read more »

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της χώρας του με το ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự