Σπαρτιάτες: Στο Εκλογοδικείο οι ενστάσεις για το κόμμα

Eκδικάστηκαν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, γνωστό ως Εκλογοδικείο, προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.

Παρών ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλειος Στίγκας, ο οποίος επιχείρησε να αντικρούσει τις προσφυγές που κάνουν λόγο ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο Ηλίας Κασιδιάρης και με τη δική του συνδρομή το συγκεκριμένο κόμμα εισήλθε στη Βουλή, παραβιάζοντας την εκλογική νομοθεσία και πλήττοντας το κύρος των εκλογών.

Ο επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αχυράνθρωποι του Κασιδιάρη, όπως το ίδιο έπραξαν και άλλοι δύο βουλευτές του εν λόγω κόμματος που ήταν παρόντες.

Ωστόσο, οι δικηγόροι που υποστήριξαν τις προσφυγές, έκαναν εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, ενώ υποστήριξαν ότι έχει πληγεί το κύρος των εκλογών με τη συμμετοχή των Σπαρτιατών και με την εν συνεχεία εκλογή τους. Προς τούτο επικαλέστηκαν την ποινική έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κλήσεις όλων των βουλευτών του κόμματος σε εξηγήσεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Ειδικότερα, ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι με τον τρόπο που εισήλθαν οι Σπαρτιάτες στη Βουλή –με έμμεση συμμετοχή του καταδικασμένου Κασιδιάρη, στον οποίο δυο φορές απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές και με την καθοριστική επίδρασή του τόσο στον εκλογικό αγώνα των Σπαρτιατών όσο και στην εκλογική τους απήχηση- επήλθε νόθευση της λαϊκής βούλησης, η οποία οφείλει να οδηγήσει σε έκπτωση των βουλευτών που εξελέγησαν βάσει αυτής.

Τονίστηκε επίσης ότι περί της αθέμιτης και παράνομης αυτής συμπεριφοράς δεν υπάρχουν απλώς ενδείξεις, αλλά καταλυτικά στοιχεία. Αυτά απορρέουν από τη σχετική αίτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άρση της ασυλίας των βουλευτών των Σπαρτιατών με την κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος και στη συνέχεια από την εναντίον τους κίνηση ποινικής διαδικασίας.

Ως προσφορότερος τρόπος αναπλήρωσης των βουλευτών των Σπαρτιατών, εφόσον εκπέσουν, προβλήθηκε η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Η δίκη για το κόμμα διεξήχθη με πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας την κ. Ευαγγελία Νίκα και στη σύνθεση του Δικαστηρίου υπήρχε εκπροσώπηση και από τα τρία ανώτατα δικαστήρια. Συνολικά τις ενστάσεις εκδίκασαν 11 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Οι ενστάσεις αφορούν την ευθεία αμφισβήτηση της νομιμότητας συμμετοχής των Σπαρτιατών στη Βουλή, με το επιχείρημα ότι κακώς μετείχαν στις εκλογές καθώς ο πραγματικός τους ηγέτης δεν ήταν ο Βασίλειος Στίγκας αλλά ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Η απόφαση θα εκδοθεί προσεχώς και ενδέχεται να οδηγήσει σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα τους βουλευτές του εν λόγω κόμματος.

Τα σενάρια που μπορεί να υπάρξουν με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία είναι από επανάληψη των εκλογών στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες (σενάριο με μηδαμινές πιθανότητες) μέχρι την αντικατάσταση των βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες που θα εκπέσουν, από βουλευτές των λοιπών κομμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση το κυβερνών κόμμα μπορεί να φθάσει τους 160 βουλευτές.

Παράλληλα με το Εκλογοδικείο, όμως, συνεχίζεται και η ποινική έρευνα που διενεργείται από την ίδια την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη για έκνομες ενέργειες στο κόμμα των Σπαρτιατών. Αφορμή στάθηκαν οι δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος κ. Στίγκα που είχε μιλήσει για Greek Mafia και είχε αφήσει σαφείς αιχμές για ανάμειξη του Ηλία Κασιδιάρη στα του κόμματος.

Για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει καλέσει σε εξηγήσεις τους βουλευτές του κόμματος, πλην του κ. Στίγκα, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World