Πώς θα θωρακιστεί η χώρα από τις πλημμύρες – Τα πέντε σημεία του σχεδίου

πώς θα θωρακιστεί η χώρα από τις πλημμύρες – τα πέντε σημεία του σχεδίου

Πώς θα θωρακιστεί η χώρα από τις πλημμύρες – Τα πέντε σημεία του σχεδίου

Στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, το οποίο έχουν αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο «δόγμα» αντιπλημμυρικής θωράκισης θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τμηματικά στα υδατικά διαμερίσματα της Ελλάδας από το επόμενο έτος.

Του ΑΡΗ ΣΚΑΛΑΙΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Το νέο σχέδιο θα ενσωματώνει όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα πολύ πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις, με καταστροφικές συνέπειες, όπως συνέβη πρόσφατα με την κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Παράλληλα, θα επεκτείνει σε πανελλαδικό επίπεδο ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων της εταιρείας HVA, που έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για την αποκατάσταση των ζημιών και την πρόληψη των πλημμυρών στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Όπως αναφέρουν οι πηγές της Realnews, το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει πέντε σημεία:

1. Αναθεωρημένους χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνου πλημμύρας. Η χώρα μας πρόσφατα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση της κατάρτισης των χαρτών πλημμυρικού κινδύνου. Η ολοκλήρωση των χαρτών τοποθετείται στο τέλος του 2023 και βάσει αυτών θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου. Στους αναθεωρημένους χάρτες η Ελλάδα θα χωριστεί σε 14 υδατικά διαμερίσματα, βάσει της ταχύτητας ροής των πλημμυρικών υδάτων σε αυτές τις εκτάσεις, του βάθους και του ύψους που μπορεί να φτάσει το νερό και των εκτάσεων που κινδυνεύουν από τη χειρότερη πλημμύρα που δύναται να προκληθεί ανά 50, 100 και 1.000 χρόνια. Να σημειωθεί ότι από την τελευταία κατηγορία έχουν εξαιρεθεί τα 25 χρόνια, αφού κρίνονται «περιττά», καθώς οι μεγάλες πλημμύρες είναι συχνότερες. Στους νέους χάρτες, η κάθε λεκάνη απορροής ποταμού θα αντιμετωπίζεται στο σύνολό της, ενώ, σε σχέση με τους προηγούμενους χάρτες του 2018, θα περιληφθούν και οι λεκάνες απορροής με έκταση μικρότερη των 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

2. Έργα ορεινής υδρονομίας. Πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις που μπορούν να καθυστερούν και να εξομαλύνουν την εκτόνωση των ορεινών βροχοπτώσεων. Αυτά τα έργα κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς θα μειώνεται ο όγκος των φερτών υλικών που μεταφέρουν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι. Θα υλοποιηθούν στοχευμένα, βάσει των όσων έχουν προβλέψει οι νέοι χάρτες πλημμυρικού κινδύνου, για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

3, Δημιουργία πλημμυρικών πεδίων. Πρόκειται για εκτάσεις όπου θα είναι δυνατή η ελεγχόμενη εκτόνωση των υδάτων. Τα πλημμυρικά πεδία θα προβλεφθούν σε περιοχές που δεν έχουν αγροτικές, κτηνοτροφικές ή άλλες χρήσεις που να υφίστανται ουσιαστικές ζημιές από μια πλημμύρα. Να σημειωθεί πως η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων έχει ήδη εγκαταστήσει σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στον Έβρο και στον Αξιό, που επιτρέπουν στους ειδικούς να γνωρίζουν μερικές ώρες νωρίτερα σε ποιες περιοχές υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

4. Ενίσχυση υποδομών. Στο νέο σχέδιο θα αναγνωρίζεται ότι οι πλημμύρες δεν γίνεται να αποφευχθούν σε ποσοστό 100%. Έτσι, σε περιοχές υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμυρών, η πολιτεία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα ώστε να αυξήσει την ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών. Σε αυτές που θα ενισχυθούν περιλαμβάνονται γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, ο σιδηρόδρομος, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αντλιοστάσια και υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

5. Νέο κτιριοδομικό κανονισμό. Σε περιοχές που κρίνεται ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρών θα προβλεφθούν νέοι όροι δόμησης, ώστε τα κτίρια να είναι περισσότερο προστατευμένα από τα ακραία φαινόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κανονισμός θα επιτρέπει μεγαλύτερο ύψος κτιρίων, ώστε να αποφεύγεται η χρήση ισόγειων και υπόγειων χώρων, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις πλημμύρες, ενώ θα υπάρχουν και προβλέψεις για τη χρήση ανθεκτικών δομικών υλικών. «Τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας δεν είναι επιχειρησιακά εργαλεία, αλλά εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού. Με βάση τις γενικές κατευθύνσεις των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και το υπολογιζόμενο ύψος νερού, ανάλογα με τη βροχόπτωση, απαιτείται ειδικότερος σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων της κάθε λεκάνης απορροής ποταμού», τονίζει στην «R» ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης.

πώς θα θωρακιστεί η χώρα από τις πλημμύρες – τα πέντε σημεία του σχεδίου

News Related

OTHER NEWS

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »

Μην τιμωρείς το παιδί όταν είναι αναστατωμένο: Μάθε του πώς να διαχειρίζεται τον θυμό του!

Angry offended little girl ignoring mother words, advice “Σήμερα θα φάμε γιουβέτσι”, λέω με χαρά στον 7χρονο γιο μου- ένα φαγητό που πάντα του άρεσε- για να πάρω την θυμωμένη ... Read more »
Top List in the World