Πραξικόπημα στην Τουρκία αλλάζει ριζικά τη χώρα

Στις 12 Σεπτεβρίου 1980 στις τρεις τα ξημερώματα η Τουρ-κία ξύπνησε με τις ερπύστριες. Πρωτεργάτης της 12ης Σεπτεμβρίου ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Κενάν Εβρέν, ο οποίος μαζί με τον αρχηγό Στρατού Νουρετίν Ερσίν, τον αρχηγό Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, τον αρχηγό Ναυτικού Νεζάτ Τουμέρ και τον αρχηγό της Στρατοχωροφυλακής Σεντάτ Τζελασούν συγκρότησαν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Κενάν Εβρέν, ο οποίος προΐστατο του Συμβουλίου ανακηρύχθηκε αρχηγός του κράτους. Η επίδραση της 12ης Σεπτεμβρίου, η οποία σημάδεψε για αρκετές δεκαετίες το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα της χώρας δεν μπορεί να γίνει κατανοητή εάν δεν αναφερθούμε επιγραμματικά στους λόγους που οδήγησαν στην επέμβαση του στρατού.

πραξικόπημα στην τουρκία αλλάζει ριζικά τη χώρα

Στρατιωτικές μονάδες παίρνουν θέσεις σε κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης, καθώς το καθεστώς έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Φωτ. ASSOCIATED PRESS

Πολιτικό και κοινωνικό χάος τη δεκαετία του ’70

Οι καθημερινές δολοφονίες πολιτικών, διανοουμένων, τα γεγονότα στην πόλη Καχραμανμαράς, τα οποία διήρκεσαν επτά ημέρες και οδήγησαν στον θάνατο 107 μέλη της θρησκευτικής ομάδας των Αλεβιτών, η λεηλασία άνω των 200 οικιών τους, οι καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ δεξιών και αριστερών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να αυξάνεται ραγδαία ημερησίως, δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό ασφαλείας στη χώρα.

Επιπροσθέτως, υπήρξε αδυναμία της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας, όταν μάλιστα διενεργήθηκαν 124 ψηφοφορίες, η τελευταία δε ολίγον προ της 12ης Σεπτεμβρίου. Σημαντικό γεγονός που συνέβαλε στην επίσπευση της 12ης Σεπτεμβρίου ήταν αυτό που συνέβη με τη βραδιά σωτηρίας της Ιερουσαλήμ, κατά την οποία οι παρευρεθέντες εμπόδισαν την ανάγνωση του εθνικού ύμνου, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα ζήτω η σαρία. Η προαναφερθείσα αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας έδειξε ότι η εκλογή δεν θα πραγματοποιείτο με δημοκρατικά μέσα. Για τους προαναφερθέντες λόγους ο Κενάν Εβρέν νομιμοποίησε την επέμβαση του στρατού.

πραξικόπημα στην τουρκία αλλάζει ριζικά τη χώρα

13 Σεπτεμβρίου 1980. Το πραξικόπημα στην Τουρκία καλύπτει σχεδόν το σύνολο της πρώτης σελίδας της Κ.

Η οικονομία πριν από την 12η Σεπτεμβρίου βρισκόταν σε μεγάλη ύφεση. Το 1979 ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 70% και το επόμενο έτος υπερέβη το 100%, ενώ η ραγδαία ανατίμηση βασικών αγαθών και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του Τούρκου πολίτη. Το βασικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Τουρκία ήταν η οικονομική εσωστρέφεια, που αποτέλεσε τροχοπέδη στο να ανοιχτεί στις διεθνείς αγορές. Αυτή την εσωστρέφεια προσπάθησε να σπάσει το τότε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Κρατικού Σχεδιασμού, Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος με εντολή του πρωθυπουργού Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ διαμόρφωσε ένα οικονομικό πρόγραμμα που ονομάστηκε Οι αποφάσεις της 24ης Ιανουαρίου. Το εν λόγω πρόγραμμα καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το βασικό του πνεύμα ήταν να εναρμονιστεί η τουρκική οικονομία, που είχε κρατικό χαρακτήρα, με τις διεθνείς αγορές και να λειτουργεί με βάση τους κανόνες της αγοράς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Τουρκία άρχισε δειλά δειλά να υιοθετεί το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού και όπως τόνισε ο Οζάλ: Το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε είναι το ίδιο με του προέδρου Ρέιγκαν. Η μόνη διαφορά μας είναι ότι αρχίσαμε να το εφαρμόζουμε νωρίτερα.

πραξικόπημα στην τουρκία αλλάζει ριζικά τη χώρα

Ο Κενάν Εβρέν και οι αρχηγοί των επιτελείων συγκρότησαν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Φωτ. ASSOCIATED PRESS

πραξικόπημα στην τουρκία αλλάζει ριζικά τη χώρα

Στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ

Δραστικοί περιορισμοί πολιτικών δικαιωμάτων

Μόλις άρχισε να κυβερνάει, το καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου έλαβε δραστικά μέτρα που επηρέασαν σε καθοριστικό βαθμό τον πολιτικό και κοινωνικό βίο της γείτονος. Μεταξύ αυτών ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας των βουλευτών, όλα τα πολιτικά κόμματα απαγορεύτηκαν, οι πολιτικοί ηγέτες Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Μπουλέντ Ετζεβίτ, Νετζμετίν Ερμπακάν και Αλπαρσλάν Τουρκές απομακρύνθηκαν από την Αγκυρα και τους επεβλήθη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα και απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ πολλοί κρατικοί οργανισμοί τέθηκαν υπό τον έλεγχο του στρατού.

Μετά το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου οι συγκρούσεις μεταξύ δεξιών και αριστερών έπαυσαν πλήρως και μάλιστα πολλοί αριστεροί και δεξιοί, κυρίως μέλη του εθνικιστικού κινήματος, κατηγορήθηκαν από το καθεστώς για αναρχία, ότι επιδιώκουν τη σαρία και για δραστηριότητες που έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας. Στο θέμα της οικονομίας το καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου υιοθέτησε και εφάρμοσε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις τις 24ης Ιανουαρίου. Το έτος 1981 ονομάστηκε έτος Ατατούρκ και διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις.

Ενα από τα παράδοξα εκείνης της περιόδου είναι ότι στο δημοψήφισμα που διενεργήθη στις 7 Νοεμβρίου 1982, ο Κενάν Εβρέν εξελέγη πρόεδρος του κράτους λαμβάνοντας 91,4% και έτσι έγινε ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας στην Τουρκία που εξελέγη απευθείας από τον λαό. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Εβρέν ήταν ότι αν δεν βγει το “ναι”, τότε θα επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Αυτό όμως που έχει χαρακτηριστεί μαύρη σελίδα στην Ιστορία της Τουρκίας είναι οι συλλήψεις χιλιάδων αντιφρονούντων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 650.000 συνελήφθησαν, 230.000 δικάστηκαν στα στρατοδικεία, 1.683.000 παρακολουθούνταν από το καθεστώς, 171 άτομα πέθαναν από βασανιστήρια και 48 άτομα εκτελέστηκαν.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μέτρων

Το καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου κατάργησε τη μαντίλα. Πριν από το 1980 δεν υπήρχε νόμος που να την απαγορεύει. Με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στο πνεύμα της γαλλικής κοσμικότητας, δεν υπήρχε νόμος που να απαγορεύει τη μαντίλα, διότι στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενες δεν τη φορούσαν. Τη δεκαετία του 1960 με την αύξηση των φοιτητριών με μαντίλα άρχισε να έρχεται το θέμα αυτό στην επιφάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Χατιτζέ Μπαμπατζάν, θείας του Αλί Μπαμπατζάν, ενός εκ των ηγετών της σημερινής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, η οποία το 1967 παρακολούθησε μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αγκυρας. Λόγω του ότι φορούσε μαντίλα την απέβαλαν από τη σχολή. Το ίδιο έτος ενεγράφη σε άλλη σχολή του πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της χωρίς κανένα πρόβλημα. Το 1978 η τότε κυβέρνηση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δημοσίευσε την υπ’ αριθμόν 52 εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που εργάζονταν στο Δημόσιο, από τούδε και στο εξής θα προσέρχονταν στον χώρο εργασίας τους χωρίς μαντίλα. Η εγκύκλιος συμπεριλάμβανε και τους άνδρες, τονίζοντας ότι θα προσέρχονται στον χώρο εργασίας τους με γραβάτα και κοντά μαλλιά. Το 1980 το καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου κατάργησε τη μαντίλα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Το καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου ή η δικτατορία ή η επανάσταση ή η επιχείρηση σημαία είναι οι επίσημες ονομασίες που δίδονται για το νέο καθεστώς. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ανεξάρτητα από την κριτική που ασκείται, δεν πρέπει να παραβλεφθούν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: ότι στον οικονομικό τομέα έθεσε τις βάσεις ώστε να μπει η Τουρκία στο πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού, στον πολιτικό δε τομέα έθεσε τις βάσεις για την ενίσχυση του ισλαμικού κινήματος κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, αποδυναμώνοντας σε μεγάλο βαθμό την Αριστερά.

Ο κ. Χρήστος Τεάζης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αγκυρας.

Επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου

News Related

OTHER NEWS

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση για την καταβολή εφάπαξ – Ποιους αφορά

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση για την καταβολή εφάπαξ – Ποιους αφορά Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία από την 1η Οκτωβρίου, όταν και εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και ... Read more »

Στα «ύψη» τα ενοίκια στην Αττική - Οι τιμές ανά περιοχή

Στα «ύψη» τα ενοίκια στην Αττική – Οι τιμές ανά περιοχή Ασφυκτικά πιέζουν τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών τα ενοίκια στην Αθήνα, κοστίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και έναν ολόκληρο μισθό.  Στις περιοχές ... Read more »

Κλαίρη Νικολάου: Η σύζυγος του Κούλλη Νικολάου έκανε την πιο ανατρεπτική εμφάνιση σε βάφτιση

Εντυπωσίασε άπαντες με την εμφάνισή της η Κλαίρη Νικολάου, σύζυγος του Κούλλη Νικολάου. Το ζευγάρι μαζί με τα παιδιά του, έδωσε το «παρών» στη βάφτιση της κόρης του Δημήτρη Παππά ... Read more »

Ρωσία: Ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ επισκέφθηκε στρατόπεδο στην ανατολική Ουκρανία

Ρωσία: Ο πρώην πρόεδρος Μεντβέντεφ επισκέφθηκε στρατόπεδο στην ανατολική Ουκρανία Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και νυν «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, ανακοίνωσε σήμερα ... Read more »

Rolling Stones: Lady Gaga και Στίβι Γουόντερ τραγουδούν στο νέο τους κομμάτι

lady-gaga-the-rolling-stones Η Lady Gaga και ο Στίβι Γουόντερ συμμετέχουν ερμηνευτικά στο δεύτερο τραγούδι από το νέο, πολυαναμενόμενο άλμπουμ των θρυλικών Rolling Stones. Το τραγούδι, που θα κυκλοφορήσει στις 28 Σεπτεμβρίου, ... Read more »

Τα ετερώνυμα έλκονται: Αλήθεια ή Παραμύθι;

Τα ετερώνυμα έλκονται: Αλήθεια ή Παραμύθι; Tα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται. Αυτή είναι μία από τις πιο κλισέ φράσεις που έχουν ακουστεί ποτέ για να δικαιολογηθεί η όποια ... Read more »

Νίκος Γαλανός: Η αγωνία για τη Γη της Ελιάς, ο παροξυσμός για την Αλίκη & ο θαυμασμός των γυναικών

Ο Νίκος Γαλανός βρέθηκε καλεσμένος στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» και μίλησε για όλα! Η αγωνία για τη Γη της Ελιάς, ο παροξυσμός για την Αλίκη και ο θαυμασμός των ... Read more »

«Δεν φτάνουν τα λεφτά» - Η ακρίβεια ροκανίζει το νέο κατώτατο μισθό

«О”ОµОЅ П†П„О¬ОЅОїП…ОЅ П„О± О»ОµП†П„О¬В» – О— О±ОєПЃОЇОІОµО№О± ПЃОїОєО±ОЅОЇО¶ОµО№ П„Ої ОЅО­Ої ОєО±П„ПЋП„О±П„Ої ОјО№ПѓОёПЊ Οι πολίτες ζητούν περαιτέρω στήριξη καθώς πληθωρισμός και αισχροκέρδεια φέρνουν σε απελπισία τους πολίτες. Ο βασικός μισθός έχει ... Read more »

Αζερμπαϊτζάν: Δεν θα αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δημιουργία "διαδρόμου" προς το Ναχιτσεβάν

Αζερμπαϊτζάν: Δεν θα αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δημιουργία “διαδρόμου” προς το Ναχιτσεβάν Το Αζερμπαϊτζάν δεν σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς τον θύλακα ... Read more »

Pierce Brosnan: «Εξήντα τριαντάφυλλα για την καστανομάτα μου για τα γενέθλια των 60 χρόνων της»

Pierce Brosnan: «Εξήντα τριαντάφυλλα για την καστανομάτα μου για τα γενέθλια των 60 χρόνων της» O Pierce Brosnan ευχήθηκε στη σύζυγό του, Keely Shaye Smith με τον πιο τρυφερό τρόπο. Το ... Read more »

Άρτα: Εντοπίστηκε νεκρός ο 65χρονος που αγνοούνταν - Ζωντανός ο 38χρονος γιος του

Άρτα: Εντοπίστηκε νεκρός ο 65χρονος που αγνοούνταν – Ζωντανός ο 38χρονος γιος του Τραγική τροπή πήρε η εξαφάνιση πατέρα και γιου που ταξίδευαν προς την Άρτα. Ο 65χρονος πατέρας εντοπίστηκε ... Read more »

H σκανδιναβική μέθοδος ύπνου που θα μπορούσε να σώσει τον γάμο σας – ΒΙΝΤΕΟ

ύπνος ζευγάρι Το κομμάτι του ύπνου είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση και είναι αλήθεια ότι μερικά ζευγάρια δεν τα πάνε πολύ καλά σε αυτό τον τομέα. Γι’ αυτό αρκετοί ... Read more »

Τροπολογία με τρία μέτρα ενάντια στην ακρίβεια: Τι αλλάζει στα ράφια των σούπερ-μάρκετ

Τροπολογία με τρία μέτρα ενάντια στην ακρίβεια: Τι αλλάζει στα ράφια των σούπερ-μάρκετ Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και ψηφίζεται αύριο, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση των τιμών στα ... Read more »

Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισαν δρόμοι και φούσκωσαν ρέματα στην Κορινθία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Κορινθία λόγω της κακοκαιρίας Elias. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν και πλημμύρισαν δρόμοι μετά την ισχυρή βροχόπτωση στα χωριά της Ορεινής Κορινθίας, με τους δρόμους ... Read more »

Άδ. Γεωργιάδης: Μέχρι τέλος του έτους, πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί

Άδ. Γεωργιάδης: Μέχρι τέλος του έτους, πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί Για τις αλλαγές που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ... Read more »

Πώς θα ξεμπλοκάρει την έκδοση των επικουρικών συντάξεων το υπ. Εργασίας - Τι προβλέπεται στο μίνι ασφαλιστικό

Πώς θα ξεμπλοκάρει την έκδοση των επικουρικών συντάξεων το υπ. Εργασίας – Τι προβλέπεται στο μίνι ασφαλιστικό Του Χρυσόστομου Τσούφη Fast Track διαδικασίες απονομής και στις επικουρικές συντάξεις φέρνει το ... Read more »

Κάνααν στο sportfm.gr: «Θα χρειαστεί step up από όλους - Δεν μας αφορά τι έκανε ο Παναθηναϊκός»

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε την πολύ όμορφη φανέλα του 2023-24 και πλέον ετοιμάζεται για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της νέας σεζόν. Γι’ αυτή ακριβώς μίλησε στο sport-fm.gr και ο Αϊζάια ... Read more »

Αλλάζει η prime time του ALPHA – Νέες σειρές, σε νέες ημέρες ο «Σασμός»

Αλλάζει η prime time του ALPHA – Νέες σειρές, σε νέες ημέρες ο «Σασμός» Ο ALPHA επενδύει πολύ στη μυθοπλασία τη φετινή σεζόν… Η σεζόν ξεκίνησε με το δεξί για ... Read more »

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές

Η Μεγκ Ράιαν έγινε ξανά η… Μεγκ Ράιαν – Επανήλθε το πρόσωπό της μετά τις αποτυχημένες πλαστικές Πριν λίγους μήνες, η παραμορφωμένη εικόνα της διάσημης ηθοποιού Μεγκ Ράιαν – με ... Read more »

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα

Τι φέρνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα Του Τάσου Δασόπουλου  Πραγματική “αλλαγή σελίδας”, ειδικά για την ελληνική οικονομία για την οποία πριν 10 χρόνια οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούσαν ... Read more »

«Καλή αρχή και καλή τύχη βεβαίως βεβαίως»- Το βίντεο της Finos Film για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Finos Film Αρχή της σχολικής χρονιάς σήμερα και η Finos Film έκανε ένα νοσταλγικό κολάζ σκηνών από αγαπημένες παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε, αναφέρει ... Read more »

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη

ESM: Η Ελλάδα έσπειρε τους σπόρους για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη «О— О•О»О»О¬ОґО± ПЂО­П„П…П‡Оµ О­ОЅО± ОїПЃПЊПѓО·ОјОїВ», П‡О¬ПЃО· В«ПѓП„О№П‚ ПЂПЃОїПѓПЂО¬ОёОµО№ОµП‚ П„П‰ОЅ ОєП…ОІОµПЃОЅО®ПѓОµП‰ОЅ ОєО±О№ П„ОїП… О»О±ОїПЌ П„О·П‚ О•О»О»О¬ОґО±П‚В», П„ОїОЅОЇО¶ОµО№ Ої Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ... Read more »

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου - Φωτογραφίες

Ούρσουλα Βλάχου: Παντρεύτηκε η «κόρη» του Μιχαλόπουλου – Φωτογραφίες Η 30χρονη Ούρσουλα Βλάχου, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά του Mega, Η Ώρα η καλή που υποδύονταν την Στέφανι, ... Read more »

ΚΕΕΡΦΑ: Αγνοούνται 8 μετανάστες εργάτες γης, κινδυνεύουν ζωές στις πληγείσες περιοχές

Καταστροφές από την κακοκαιρία στον Παλαμά Καρδίτσας Σε καταγγελία για αγνοούμενους, αλλά και εγκλωβισμένους μετανάστες εργάτες γης και κατοίκους Ρομά στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές προχώρησε η Κίνηση Ενωμένοι ... Read more »

Ένταση στην Λάρισα: Αστυνομικός πιέζει με γκλοπ στον λαιμό διαδηλωτή – ΒΙΝΤΕΟ

Επεισόδια στην Λάρισα Επεισόδια έγιναν έξω από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο στην Λάρισα, όπου μετέβη την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, στο οποίο ... Read more »

«Πληγωμένη» η ΔΕΘ, αλλά και η Θεσσαλονίκη από τις ακυρώσεις

Σημαντικές απώλειες μετρούν τόσο η ΔΕΘ όσο και όλη η αγορά της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της πρωθυπουργικής-κυβερνητικής παρουσίας και το «τσουνάμι» ακυρώσεων συνεδρίων, ημερίδων κ.ο.κ. που επέφεραν οι βιβλικές… ... Read more »

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο

Καιρός: Προειδοποίηση Μαρουσάκη για νέες επικίνδυνες κακοκαιρίες μέσα στο φθινόπωρο Προειδοποίηση και για «άλλες επικίνδυνες κακοκαιρίες» απηύθυνε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Δευτέρας στη σκιά της μεγάλης ... Read more »

Back to school αλλά όχι για όλους - Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία

Back to school αλλά όχι για όλους – Το μήνυμα της Λασκαράκη για την επιστροφή στα σχολεία Η ευχή και το σχόλιο της για τον σημερινό αγιασμό στα σχολεία. Σήμερα ... Read more »

"One Life": Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς

“One Life”: Η πολυαναμενόμενη ταινία με τον Άντονι Χόπκινς Η FilmNation Entertainment και η Warner Bros. κυκλοφόρησαν το επίσημο trailer για την πολυαναμενόμενη ταινία “One Life” του βραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη ... Read more »

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα

ΗΠΑ – Βιετνάμ: Η «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις και το έμμεσο μήνυμα στην Κίνα Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της χώρας του με το ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự