Πολυνομοσχέδιο για πιο εύκολες μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει

πολυνομοσχέδιο για πιο εύκολες μεταβιβάσεις ακινήτων - ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει

Πολυνομοσχέδιο για πιο εύκολες μεταβιβάσεις ακινήτων – Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνει

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Σειρά ρυθμίσεων που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων καθώς διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις τους, περιέχει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών και ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ε9 ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ : Πριν από την υποβολή – ψηφιακά ή μη – της δήλωσης φόρου μεταβίβασης , δωρεάς , γονικής παροχής ή κληρονομιάς ακινήτου,  ο φορολογούμενος πρέπει να μπαίνει στο στην καρτέλα του ακινήτου που υπάρχει στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ για να ελέγξει αν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάζεται είναι ορθά και να κάνει τις απαραίτητες , αν χρειάζεται, διορθώσεις στο Ε9. Τη δήλωση με τα επικαιροποιημένα στοιχεία πρέπει να τη μεταφέρει και στο επόμενο έτος. Την ίδια υποχρέωση έχει και αυτός που αποκτά το ακίνητο υπό την προϋπόθεση ότι έχει ήδη κάποια δικαιώματα επί του ακινήτου.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ Ε9 ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ: Αμέσως μόλις ο συμβολαιογράφος αναρτήσει το συμβόλαιο της μεταβίβασης στην εφαρμογή myPROPERTY, αυτόματα δημιουργείται και υποβάλλεται ψηφιακά τροποποιημένη δήλωση Ε9 με τις απαιτούμενες αλλαγές στα στοιχεία του ακινήτου.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ : Ορίζεται ότι στις περιπτώσεις επαχθούς μεταβίβασης ακινήτου ( όχι δηλαδή αγορά αλλά κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή) το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ το οποίο υποχρεωτικά επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο, πιστοποιεί ότι το ακίνητο έχει περιληφθεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των 5 προηγούμενων της μεταβίβασης ετών αλλά όχι και ότι έχει καταβληθεί ο φόρος όπως ίσχυε έως τώρα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΦΟΡΩΝ : Επίσης στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτου από επαχθή αιτία καταργείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού που βεβαίωνε ότι έχουν εξοφληθεί οι φόροι κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών που αναλογούν στο ακίνητο.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ : Εφόσον κατά την μεταβίβαση του ακινήτου, υπάρχουν ρυθμισμένα χρέη του φορολογούμενου τότε το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με παρακράτηση 70% του τιμήματος , εφόσον το τίμημα δεν είναι μικρότερο της αντικειμενικής αξίας έως το ύψος των οφειλών.

Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 50.000€ τότε το ποσοστό παρακράτησης τοποθετείται στο 50%.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ : Άλλη ρύθμιση προβλέπει ότι τα ποσοστά παρακράτησης μπορούν να τροποποιούνται αλλά και να ορίζονται ποσοστά παρακράτησης ακόμη και στις περιπτώσεις μη ληξιπρόθεσμων οφειλών που προκύπτουν από φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών και από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

News Related

OTHER NEWS

Γωγώ Γαρυφάλλου για Γιάννη Φλωρινιώτη: «Ήταν ο δεύτερος μπαμπάς μου»

gogo_-_floriniotis Η Γωγώ Γαρυφάλλου, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Γιάννη Φλωρινιώτη, μίλησε στο Breakfast @ Star, και εξέφρασε τη στενοχώρια της για την απώλεια. Η Γωγώ Γαρυφάλλου είπε εμφανώς ... Read more »

Κατερίνα Καινούργιου: «Ο Ανδρέας Μικρούτσικος είναι υπέροχος» – Τι είπε για τους καβγάδες on air

Καινούργιου Μικρούτσικος Δηλώσεις στην κάμερα του “Happy Day” έκανε η Κατερίνα Καινούργιου και μίλησε και για την σχέση της με τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Η ομάδα απ’ ό,τι ... Read more »

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Κορυδαλλό: Αυτό είναι το όχημα διαφυγής των δραστών

Μαφιόζικη εκτέλεση στον Κορυδαλλό: Το όχημα διαφυγής Καμένο κοντά στον Σκαραμαγκά εντοπίστηκε το τζιπ με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της μαφιόζικης εκτέλεσης στον Κορυδαλλό. Οι δράστες, όπως φαίνεται και ... Read more »

Stylish beachwear | Αυτά είναι τα must-haves που κάθε fashionista πρέπει να έχει στη βαλίτσα της φέτος

Το καλοκαίρι είναι πλέον και επίσημα εδώ, και ένα από τα πιο hot issues που μάλλον θα σε απασχολεί είναι τι μαγιό / παρεό / καφτάνι και λοιπά beach accessories να ... Read more »

Η Γη της Ελιάς: Αυτό είναι το διαβολικό σχέδιο που έχει καταστρώσει η Αρετή

Η Γη της Ελιάς Όσα θα δούμε απόψε στη σειρά του Mega, «Η Γη της Ελιάς». Ο Στράτος προσεγγίζει φιλικά την Ειρήνη, αλλά εκείνη του επιτίθεται. Η Αρετή βάζει το ... Read more »

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Ανάλυση σε 2 λεπτά στο TikTok για ΦΠΑ, μισθούς και επιχειρήσεις

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Ανάλυση σε 2 λεπτά στο TikTok για ΦΠΑ, μισθούς και επιχειρήσεις Εκλογές 2023: Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νεαρό μέσω του TikTok όπου ανέπτυξε την ... Read more »

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά το μεταπτυχιακό για τους μηχανικούς του αύριο

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά το μεταπτυχιακό για τους μηχανικούς του αύριο Της Ελένης Μπότα Με την κοινή παραδοχή ότι “η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μία νέα γενιά μηχανικών, έτοιμων να συμβάλουν ... Read more »

PwC Ελλάδας: Νέο digital center στα Ιωάννινα – Το αποτύπωμα στην τοπική οικονομία

PwC Ελλάδας: Νέο digital center στα Ιωάννινα – Το αποτύπωμα στην τοπική οικονομία Νέο ψηφιακό κέντρο στα Ιωάννινα εγκαινίασε η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στην Ελλάδα με την προσθήκη ... Read more »

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η πτώση όσο η αγορά αναμένει την επόμενη κίνηση του Μεχμέτ Σιμσέκ

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η πτώση όσο η αγορά αναμένει την επόμενη κίνηση του Μεχμέτ Σιμσέκ Με απώλειες άνω του 10% από τις εκλογές στην Τουρκία και άνω του 19% από ... Read more »

Maestro: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και η Χαρούλα Αλεξίου στα backstage της σειράς

maestro O Χριστόφορος Παπακαλιάτης ανάρτησε ένα στιγμιότυπο από τα backstage του «Maestro». Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται στους Παξούς τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν της επιτυχημένης σειράς που έχει κυκλοφορήσει και ... Read more »

H PwC Ελλάδας εγκαινιάζει το νέο ψηφιακό της κέντρο στα Ιωάννινα

H PwC Ελλάδας εγκαινιάζει το νέο ψηφιακό της κέντρο στα Ιωάννινα Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας ... Read more »

Φρεαττύδα: «Έτσι γλίτωσα την 17χρονη» – Η συγκλονιστική περιγραφή του 22χρονου για την απόπειρα βιασμού

Φρεαττύδα: «Έτσι γλίτωσα την 17χρονη» – Η συγκλονιστική περιγραφή του 22χρονου για την απόπειρα βιασμού Σοκ έχει προκαλέσει η επίθεση που δέχτηκε μια παρέα τριών ατόμων από ομάδα Αιγυπτίων στην ... Read more »

Στη Δικαιοσύνη ο Ν. Χαυτούρας - Ζητά να επιστρέψει στην εργασία του στο Νοσοκομείο Βόλου

Στη Δικαιοσύνη ο Ν. Χαυτούρας – Ζητά να επιστρέψει στην εργασία του στο Νοσοκομείο Βόλου Σε εξέλιξη βρίσκονται οι νομικές κινήσεις από την πλευρά του γιατρού και πρώην πολιτευτή του ... Read more »

Ζαχάρω: Πέταξαν κουτάβι σε κάδο απορριμμάτων

Ζαχάρω: Πέταξαν κουτάβι σε κάδο απορριμμάτων Τα δυσάρεστα επεισόδια με τα ζώα φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό, αφού ένα ακόμα περιστατικό έλαβε χώρα -αυτή τη φορά στη Νότια Ηλεία και ... Read more »

Η μάχη των μετρητών στο ρεύμα – Τα μερίδια της ΔΕΗ και των άλλων

Η μάχη των μετρητών στο ρεύμα – Τα μερίδια της ΔΕΗ και των άλλων  Του Χάρη Φλουδόπουλου Μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στην αγορά της προμήθειας το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με την ... Read more »

Χαλκίδα: Χειροπέδες σε γονείς για έκθεση 5χρονου σε κίνδυνο

Χειροπέδες σε δύο γονείς για έκθεση του ανήλικου παιδιού τους σε κίνδυνο πέρασαν χθες Τετάρτη (7/6) στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Χαλκίδα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλα συνέβησαν πρωινές ώρες ... Read more »

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Στην ίδια παραλία στη Μύκονο με τον Αριστομένη Γιαννόπουλο και τη σύντροφό του

panagiotaroy Στην Μύκονο βρέθηκαν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τόσο ο Αριστομένης Γιαννόπουλος, όσο και η πρώην σύζυγός του, Αλεξάνδρα Παναγιώταρου. Ο πλαστικός χειρουργός και η Instagrammer επισκέφθηκαν το ... Read more »

Ελ. Βενιζέλος: "Πέταξε" η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο - Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019

Ελ. Βενιζέλος: “Πέταξε” η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο – Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 Της Ματίνας Χαρκοφτάκη  Συνεχίστηκε και τον Μάιο η “απογείωση” της επιβατικής κίνησης στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, ... Read more »

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στη λύση των δύο κρατών, διαβεβαίωσε ... Read more »

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις Οφειλές ύψους 368,73 εκατ. έχουν ήδη ρυθμίσει 20.550 φορολογούμενοι Σχεδόν δύο μήνες προθεσμία έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τους όρους ... Read more »

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν την Αϊτή το σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11 αγνοούνται, ... Read more »

Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής

petrelaio Eκτινάχτηκε το Brent μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024. Το πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 1% στα 76,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ ... Read more »

Μέγκαν - Χάρι: Η Λίλιμπετ έγινε 2 ετών - Τα «αμερικανικά» γενέθλιά της

Φωτ.: Instagram Η κόρη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, Λίλιμπετ, έγινε δύο ετών την Κυριακή και η οικογένεια γιόρτασε τα γενέθλιά της, κάνοντας τα «αμερικανική υπόθεση». Ο πρίγκιπας ... Read more »

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις Ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός ... Read more »

Τόνια Σωτηροπούλου: Οι στιγμές που έφτασε στα όριά της, τα ταξίδια με τον Κωστή και ο Ντάνιελ Κρεγκ

Η Τόνια Σωτηροπούλου αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της τον τελευταίο καιρό και δεν ευθύνεται γι’ αυτό μόνο ο γάμος της με τον Κωστή Μαραβέγια. Είναι και η γενική ... Read more »

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά Το τελευταίο διάστημα η επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των οικονομολόγων, των επενδυτών ... Read more »

Survivor All Star: Ο Νίκος Μπάρτζης και η αντίδρασή του για το «Ναι» και ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

survivor all star Ακόμη ένα επεισόδιο του «Survivor All Star», παρακολούθησαν οι τηλεθεατές το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου. Μετά από έναν μεγάλο αγώνα με δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα ... Read more »

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους Στις 31 Μαΐου 2023 άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι που ... Read more »

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους Φορολογικές δηλώσεις: Συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους Έλληνες φορολογούμενους. Είκοσι ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωστή συμπλήρωση ... Read more »

Ο Παράδεισος των κυριών: Γιατί ο Πάρης κινδυνεύει να χάσει… τα πάντα;

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Βικτώρια βρίσκεται για πρώτη φορά πολύ σοβαρά μπλεγμένη και καταλήγει στο κρατητήριο. Η Αμαλία συνειδητοποιεί ότι δεν έχει καμία ελπίδα πια με τον Ντίνο, ενώ εκείνος ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự