Ο «άγνωστος Χ» στην αγορά ακινήτων που βολεύει να ξεχνάμε

ο «άγνωστος χ» στην αγορά ακινήτων που βολεύει να ξεχνάμε

Ο «άγνωστος Χ» στην αγορά ακινήτων που βολεύει να ξεχνάμε

Έχει μπει η ελληνική αγορά ακινήτων σε περιοχή «φούσκας» ή όχι μετά το ράλι τιμών που ξεκίνησε το 2017;

Μερικοί απαντούν καταφατικά ενώ άλλοι, όπως οι μεσίτες, οι κατασκευαστές κ.τ.λ.,  διαφωνούν έντονα. Τα λιμνάζοντα νερά τάραξε πριν από λίγο καιρό το ΔΝΤ με την έκθεσή του για την Ελλάδα (άρθρο IV).

Οι αναλυτές του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά είναι υπερτιμημένη, εξετάζοντας τον δείκτη των τιμών κατοικιών προς το εισόδημα και τον δείκτη των τιμών κατοικιών προς τα ενοίκια. Και οι δυο δείκτες βρίσκονταν αρκετά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και κυρίως ο δείκτης τιμών προς ενοίκια το 3ο τρίμηνο του 2023 μετά την αύξηση των τιμών κατοικιών πάνω από 50% από το 2017.

Η ισχυρή ζήτηση από μη κατοίκους λόγω και του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» βρίσκεται πίσω από την σημαντική άνοδο των τιμών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα που θέλει την Ελλάδα να είναι από τις χώρες με τον χαμηλότερο αριθμό κατοικιών ανα άτομο.

Στη χθεσινή παρέμβασή του στα social media (Tik Tok), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που τα ενοίκια έχουν ανέβει πολύ όπως βραχυχρόνιες μισθώσεις, «Χρυσή Βίζα» κ.τ.λ. και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Ούτε όμως στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ούτε κανενός άλλου γίνεται αναφορά σ’ ένα πολύ σοβαρό θέμα με πολλαπλές διαστάσεις.  

«Оџ ОјОµОіО¬О»ОїП‚ О±ПЃО№ОёОјПЊП‚ П„П‰ОЅ ПЂОїО»П…ОєО±П„ОїО№ОєО№ПЋОЅ П‡П„ОЇПѓП„О·ОєОµ ПѓП„О·ОЅ О‘ОёО®ОЅО± П„О№П‚ ОґОµОєО±ОµП„ОЇОµП‚ П„ОїП… 1950, 1960 ОєО±О№ 1970. О¤О± ПѓПЂОЇП„О№О± О­П‡ОїП…ОЅ ОєП„О№ПѓП„ОµОЇ ОјОµ П„О№П‚ ПЂПЃОїОґО№О±ОіПЃО±П†О­П‚ П„П‰ОЅ О±ОЅП„О№ПѓОµО№ПѓОјО№ОєПЋОЅ ОєО±ОЅОїОЅО№ПѓОјПЋОЅ П„О·П‚ ОµПЂОїП‡О®П‚ ОєО±О№ ОµОЇОЅО±О№ ОєО±П„О±ПЂОїОЅО·ОјО­ОЅО± ОјОµП„О¬ О±ПЂПЊ П„ПЊПѓОїП…П‚ ПѓОµО№ПѓОјОїПЌП‚,В» П„ПЊОЅО№ПѓОµ ОјОµОіО±О»ОїОєО±П„О±ПѓОєОµП…О±ПѓП„О®П‚ ОєП„О№ПЃОЇП‰ОЅ. В«О¤Ої О¤О•О• ОµОЇОЅО±О№ ОЅО± ОµО»О­ОіОѕОµО№ ПЊО»О± П„О± ОґО·ОјПЊПѓО№О± ОєП„ОЇПЃО№О±, ПЂ.П‡. ПѓП‡ОїО»ОµОЇО±, ОЅОїПѓОїОєОїОјОµОЇО± Оє.П„.О»., ОµОЅП„ПЊП‚ 1 О­П„ОїП…П‚. О”ОµОЅ О­П‡ОµО№ ОіОЇОЅОµО№ О±ОєПЊОјО·.В»

Ήταν η δεύτερη φορά που κάποιος μας μιλούσε γι’ αυτό το θέμα. Ο προηγούμενος ήταν φίλος μηχανικός πριν από πολλούς μήνες.

«О¤О± О»О­П‰ ОµОіПЋ ПЂОїП… ОµОЇОјО±О№ ОєО±П„О±ПѓОєОµП…О±ПѓП„О®П‚ ОєО±О№ ОјПЂОїПЃОїПЌОЅ ОЅО± ПЂОїП…ОЅ ПЂП‰П‚ П„Ої ОєО¬ОЅП‰ ОіО№О± ОЅО± ПЂОїП…О»О®ПѓП‰ ОЅОµПЊОґОјО·П„О± О±ОєОЇОЅО·П„О±. ОЊОјП‰П‚, ПЃПЋП„О·ПѓОµ ОєО±ОЅО± ОјО·П‡О±ОЅО№ОєПЊ О±ОЅ ОёО± О­ОјОµОЅОµ ПѓОµ П„О­П„ОїО№О± ПѓПЂОЇП„О№О±. О‰ ОєО¬ОЅОµ П„О·ОЅ ОЇОґО№О± ОµПЃПЋП„О·ПѓО· ПѓОµВ  ОєО±ОёО·ОіО·П„О­П‚ ПѓП„Ої О•ОњО ,В» ПѓП…ОјПЂО»О®ПЃП‰ПѓОµ, ПЂПЃОїПѓОёО­П„ОїОЅП„О±П‚ ПЊП„О№ ОїО№ О±ПЃОјПЊОґО№ОїО№ ОёО± О­ПЂПЃОµПЂОµ ОЅО± ОµОЅО·ОјОµПЃПЋПѓОїП…ОЅ П„ОїОЅ ОєПЊПѓОјОї.

Το θέμα είναι σοβαρό γιατί δεν αφορά μόνο την αγορά ακινήτων στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας αλλά και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.  Αν όντως, έτσι έχουν τα πράγματα, ίσως οι παλιές πολυκατοικίες να έπρεπε να ενταχθούν σε κάποιο σχέδιο δομικής ενίσχυσης και συμμόρφωσης με τους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Ίσως δεν υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή στην αγορά ακινήτων καθώς θα είναι πιο κοστοβόρο να πάει κάποιος να νοικιάσει ή να αγοράσει νέο σπίτι αλλού. Όμως, ίσως έχουμε μετακίνηση από τα πιο παλιά κτίρια στα νεώτερα με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών στα πρώτα και την ενίσχυση των δεύτερων.  Ή περαιτέρω αύξηση των τιμών στα οικόπεδα καθώς περισσότεροι θα ψάχνουν για να χτίσουν.

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και αν πιστέψουμε τα λεγόμενα σεισμολόγων, συσσωρεύεται ενέργεια καθώς δεν έχουμε δει μεγάλο σεισμό στην Αθήνα από το 1999 και από την ευρύτερη περιοχή των Αλκυονίδων από το 1981.  Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προβλεφθεί ένας σεισμός με ακρίβεια. Γι’ αυτό θα πρέπει η πολιτεία να ενημερώσει τον κόσμο. Αν θα έχει επιπτώσεις στη αγορά ακινήτων απομένει να το δούμε.  

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World