Κορνοϊός: Η αποτελεσματικότητα αναμνηστικού εμβολιασμού και προηγούμενης λοίμωξης κατά της Όμικρον

κορνοϊός: η αποτελεσματικότητα αναμνηστικού εμβολιασμού και προηγούμενης λοίμωξης κατά της όμικρον

Κορνοϊός: Η αποτελεσματικότητα αναμνηστικού εμβολιασμού και προηγούμενης λοίμωξης κατά της Όμικρον

Η προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των περιόδων BA.1 και BA.2 συσχετίστηκε με μεγαλύτερη προστασία από λοίμωξη SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της περιόδου BA.5.

Ο αναμνηστικός εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 είναι αποτελεσματικός στην πρόληψη της νόσου COVID-19 και της σοβαρής λοίμωξης. Ωστόσο, πολύ λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το βαθμό προστασίας που παρέχει η προηγούμενη λοίμωξη από διάφορες υποπαραλλαγές της Όμικρον ακολουθούμενη από αναμνηστικό εμβολιασμό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των Jang και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την προστασία που προσφέρει η λοίμωξη SARS-CoV- 2 BA. 1 ή BA.2 και ο αναμνηστικός εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από το στέλεχος Όμικρον BA.5 στη Νότια Κορέα μεταξύ 1ης και 31ης Αυγούστου 2022.

Συγκρίθηκαν τα ποσοστά των κρουσμάτων COVID-19 και των μαρτύρων (ομάδα ελέγχου) που δεν είχαν στο παρελθόν λοίμωξη από SARS-CoV-2 και αυτών που είχαν στο παρελθόν λοίμωξη από BA.1 ή BA.2.

Συνολικά αναλύθηκαν δεδομένα από 3.415.980 ασθενείς και 3.415.980 μάρτυρες.

Το 53,9% ήταν γυναίκες και στις δύο ομάδες, η μέση ηλικία [τυπική απόκλιση] ήταν τα 40,2 [21,9] έτη.

Σε άτομα χωρίς ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2, η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα 4 δόσεων εμβολίου ήταν 16,1% (95% όρια αξιοπιστίας 15,5% έως 16,6%), ενώ σε άτομα με προηγούμενες λοιμώξεις από BA.1 και BA.2, η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 89,5% (95% όρια αξιοπιστίας 89,2% έως 89,8%) και 94,3% (95% όρια αξιοπιστίας 94,1% έως 94,4%), αντίστοιχα.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δύο δόσεων έναντι της σοβαρής λοίμωξης από BA.5 ήταν χαμηλή σε άτομα χωρίς προηγούμενη λοίμωξη (41,5%, 95% όρια αξιοπιστίας 32,1% έως 49,6%), με προηγούμενη λοίμωξη BA.1 (53,1%, 95% όρια αξιοπιστίας 15,0% έως 74,1%) και με προηγούμενη λοίμωξη BA.2 (50,0% 95% όρια αξιοπιστίας −0,29% έως 75,0%).

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων τεσσάρων δόσεων έναντι της σοβαρής λοίμωξης από BA.5 ανήλθε στο 90,9% (95% όρια αξιοπιστίας 89,8% έως 91,9%) σε άτομα χωρίς ιστορικό COVID-19, και στο 93,9% (95% 95% όρια αξιοπιστίας 90,5% έως 96,1%) και 92,9% (95% 95% όρια αξιοπιστίας 89,2% έως 95,3%) σε άτομα με προηγούμενες λοιμώξεις BA.1 και BA.2, αντίστοιχα.

Συμπερασματικά, η προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των περιόδων BA.1 και BA.2 συσχετίστηκε με μεγαλύτερη προστασία από λοίμωξη SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της περιόδου BA.5. Επιπλέον, η προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης από BA.5 συσχετίστηκε επίσης με τον αριθμό των αναμνηστικών δόσεων. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός 4 δόσεων, ανεξάρτητα από το ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2, συσχετίστηκε με υψηλότερη προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης από BA.5.

News Related

OTHER NEWS

ΧΑ: Η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο έφερε κέρδη

ΧΑ: Η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο έφερε κέρδη Η δυναμική στην Αθήνα είχε σαφή συντονισμό με την τάση που εμφάνισαν τα  υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ. Αφού στα αναπτυγμένα, μετά ... Read more »

Φόρουμ Δελφών: Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων - Πώς τοποθετείται η Ελλάδα

Φόρουμ Δελφών: Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων – Πώς τοποθετείται η Ελλάδα Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στις 26-29 Απριλίου, με μία ενότητα αφιερωμένη ... Read more »

Δίκη Πισπιρίγκου: «Επρεπε να εγκαταλείψω το παιδί;» – Τι απάντησε ο αναισθησιολόγος του «Καραμανδάνειου»

Δίκη Πισπιρίγκου: «Επρεπε να εγκαταλείψω το παιδί;» – Τι απάντησε ο αναισθησιολόγος του «Καραμανδάνειου» Δεν θα απολογηθώ που έκανα ανάνηψη περισσότερο από ό,τι ορίζει το πρωτόκολλο. Επρεπε να εγκαταλείψω το ... Read more »

Οι Εφοπλιστές χαιρετίζουν το Green Deal Industrial Plan - Καταλυτικός ο ρόλος της ευρωπαϊκής ναυτιλίας

Οι Εφοπλιστές χαιρετίζουν το Green Deal Industrial Plan – Καταλυτικός ο ρόλος της ευρωπαϊκής ναυτιλίας Την πρωτοβουλία Green Deal Industrial Plan (σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ) για καθαρούς μηδενικούς ... Read more »

Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για το κόμμα του Κασιδιάρη

Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για το κόμμα του Κασιδιάρη Με την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου άρχισαν να τρέχουν από χθες οι προθεσμίες που προβλέπονται για την ανακήρυξη ... Read more »

Σασμός: Η Καλλιόπη πήγε φαγητό στη Μαρίνα και το Twitter δεν το πιστεύει: «Τα ύστερα...»

Σασμός: Λευκή σημαία ανακωχής φαίνεται πως σήκωσε δειλά δειλά η Καλλιόπη στη Μαρίνα και φυσικά οι τηλεθεατές απόρησαν! Και αυτό γιατί έχουμε μάθει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τις δύο ... Read more »

Ένας υπερτυχερός στο Τζόκερ κέρδισε 2,6 εκατ. - Δείτε τους αριθμούς που κληρώθηκαν

tzoker Έναν νικητή στην πρώτη κατηγορία έβγαλε η κλήρωση του Τζόκερ. Ο τυχερός κερδίζει 2.601.701,15 ευρώ. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι 3, 4, 8, 12, 38 και τζόκερ ο αριθμός 1. ... Read more »

Η Βάλερι Κοντάκος και η άγνωστη "Βασίλισσα της Νέας Υόρκης"

Συνομιλούμε με τη σκηνοθέτρια Βάλερι Κοντάκος, δημιουργό του ντοκιμαντέρ “Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης” που συζητήθηκε όσο ελάχιστα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (βραβείο ΠΕΚΚ), στο οποίο σκιαγραφείται το πορτρέτο της Ελληνοεβραίας Chelly Wilson που έχτισε ... Read more »

Οι ομολογιούχοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Frigoglass

Οι ομολογιούχοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Frigoglass Υπό τον έλεγχο των ομολογιούχων βρίσκεται στην ουσία από χθες η Frigoglass, η οποία τριάντα χρόνια ακριβώς από την ίδρυσή της φεύγει από ... Read more »

Επίδομα παιδιού Α21: Το απόγευμα η πληρωμή για το δίμηνο Ιανουαρίου

epidomata-epidomapaidiou Από το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή από τον ΟΠΕΚΑ του επιδόματος παιδιού Α21 σε 523.941 δικαιούχους, συνολικής δαπάνης 101.258.400,10 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής  θα ανοίξει η ... Read more »

Η καλύτερη ανάποδη μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει!

Η καλύτερη ανάποδη μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει! Εύκολη συνταγή για την καλύτερη αναποδογυριστή μηλόπιτα που έχετε δοκιμάσει, με τους νόστιμους, ζαχαρωμένους χυμούς να στάζουν στην τραγανή ζύμη. Διαβάστε αναλυτικά τα ... Read more »

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η Huawei

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η Huawei ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τις δραστηριότητες της κινεζικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Huawei εξετάζουν οι βελγικές αρχές, καθώς φόβοι κινεζικής κατασκοπείας κυριεύουν τις υπηρεσίες της Ε.Ε. και του ... Read more »

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κυρίαρχη στον χώρο του real estate

Στο «Real Estate Summit 2023» μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει «πρωταθλήτρια» στον χώρο του real estate. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο… ... Read more »

Η νέα γενιά είναι η ελπίδα της Τουρκίας

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τη στάση της τουρκικής νεολαίας ενόψει των εκλογών, τη ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία και τα σχέδια ανακαίνισης του “Μάριο Φράνκι”. Η κυβέρνηση καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις ... Read more »

Ο Ατζάι Μπάνγκα, μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Ατζάι Μπάνγκα, μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας Μοναδικός υποψήφιος γα την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, και διάδοχος του Ντέιβιντ Μάλμπας, θα είναι ο Ινδοαμερικανός Ατζάι Μπάνγκα έπειτα από πρόταση των ΗΠΑ. ... Read more »

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 30/3/2023: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

ΤΖΟΚΕΡ Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, σήμερα Πέμπτη 30/3/2023 (αριθμός κλήρωσης 2577), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι εξής: Tο ΤΖΟΚΕΡ είναι ένα σύγχρονο παιχνίδι τύχης που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή Το ... Read more »

Θεσσαλονίκη: Πέταξαν μπογιά στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου

Επίθεση με μπογιές και σπρέι στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Στράτου Σιμόπουλου, πραγματοποίησαν άγνωστοι το απόγευμα της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, αφού μπήκαν στην πολυκατοικία που στεγάζεται το γραφείο, ... Read more »

Survivor All Star - Κόρο: «Ο Νίκος Μπάρτζης μας κοροϊδεύει όλους μες στα μούτρα μας»

survivor-all-star__63_ Ο τραυματισμός του Νίκου Μπάρτζη στο πόδι του φαίνεται πως δεν έχει πείσει τους παίκτες της κόκκινης ομάδας στο Survivor All Star. Ο Γιώργος Κόρομι, μιλώντας στην κάμερα του ... Read more »

Hellenic Train: Από Τετάρτη η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου - Ξεκίνησαν τα δρομολόγια με λεωφορεία

Τρένο στον σταθμό Λαρίσης Την Τετάρτη (22/3) αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά τα δρομολόγια των τρένων ενώ ήδη πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των λεωφορείων, τα οποία έχει ναυλώσει η Hellenic Train προς ... Read more »

Κικίλιας: Εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό – Αισιόδοξα μηνύματα δείχνουν οι προκρατήσεις

Κικίλιας: Εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό – Αισιόδοξα μηνύματα δείχνουν οι προκρατήσεις Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την τουριστική σεζόν, αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στα ... Read more »

Θεσσαλονίκη: Να σκοτώσει τα παιδιά του αποπειράθηκε ο απόστρατος που κλειδώθηκε μαζί τους στο αυτοκίνητο

424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Να σκοτώσει τα παιδιά του και να πεθάνει μαζί τους αποπειράθηκε ο 62χρονος απόστρατος της Αεροπορίας, ο οποίος λίγο πριν είχε τσακωθεί με την 47χρονη εν διαστάσει ... Read more »

Έκρυβε στο πατρικό του πάνω από ένα κιλό κοκαΐνης - Απολογείται ο 36χρονος

Έκρυβε στο πατρικό του πάνω από ένα κιλό κοκαΐνης – Απολογείται ο 36χρονος Το κατώφλι του ανακριτή Ρεθύμνου αναμένεται να περάσει σήμερα ο 36χρονος που συνελήφθη με περισσότερα από ένα ... Read more »

Ξάνθη: Πώς έγινε το φονικό - Συνελήφθησαν οι δύο γιοι και ο γαμπρός του δράστη

Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ Στη σύλληψη των δύο γιών και του γαμπρού του 37χρονου καθ’ ομολογία δολοφόνου του 46χρονου στη Ξάνθη προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με δόλο σε ... Read more »

Σίσσυ Χρηστίδου: Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα έκανε καθημερινή εκπομπή

Σίσσυ Χρηστίδου: Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα έκανε καθημερινή εκπομπή Η Σίσσυ Χρηστίδου μίλησε για την εκπομπή της ενώ αναφέρθηκε και στο τηλεοπτικό της μέλλον. Η Σίσσυ Χρηστίδου έκανε ... Read more »

Οδηγός της Formula 1 από τον καναπέ; Γίνεται.

Οδηγός της Formula 1 από τον καναπέ; Γίνεται. Ένας νέος προσομοιωτής Red Bull έφτασε μόλις στο κατάστημα Formula 1 Authentics και δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που έχουμε συνηθίσει. Είναι πολύ καλύτερος, πιο ... Read more »

Γιατί η τοξική οδηγική αρρενωπότητα προκαλεί θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Πώς μια “macho” προσωπικότητα σχετίζεται με την επιθετική οδηγική συμπεριφορά. Αυτό το κείμενο δεν είναι άλλο ένα debate για τις διαφορές στην οδηγική ικανότητα των δυο βιολογικών φύλων. Αφορά το ... Read more »

5 office σύνολα για την άνοιξη με items που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου

5 office σύνολα για την άνοιξη με items που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου Εάν αγαπάς τη μόδα, είναι σίγουρο πως θα έχεις συναντήσει πολλές φορές τον όρο capsule γκαρνταρόμπα, ... Read more »

Βουτιά στις τιμές του πετρελαίου

Βουτιά στις τιμές του πετρελαίου Βουτιά κάνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με το μπρεντ να κινείται κάτω από τα 7 δολάρια το βαρέλι και να συνεχίζει ... Read more »

Οι fashionistas ανακάλυψαν στα Marks & Spencer τα μαγιό που σμιλεύουν την κοιλιά και μπορούν να φορεθούν ως τοπ

Μαγιό την άνοιξη; Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αυτό δεν μοιάζει εντελώς παράλογο, αφού σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις πρώτες βουτιές. Όμως, τα μαγιό τα τελευταία ... Read more »

Ελίνα Παπίλα: Το απρόοπτο στο αυτοκίνητο την ώρα που έκανε δηλώσεις! Δεν το περίμενε κανείς!

Η Ελίνα Παπίλα και ο Αντώνης Βλοντάκης μίλησαν στο «MEGA Καλημέρα» για την πρεμιερα της εκπομπής τους στον ΑΝΤ1. Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την πρεμιέρα τους, Ελίνα Παπίλα και ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự