Καλπάζουν οι τιμές στα λαχανικά – Η «αλυσίδα» των ανατιμήσεων από το χωράφι καταλήγει στον πάγκο

καλπάζουν οι τιμές στα λαχανικά – η «αλυσίδα» των ανατιμήσεων από το χωράφι καταλήγει στον πάγκο

Καλπάζουν οι τιμές στα λαχανικά – Η «αλυσίδα» των ανατιμήσεων από το χωράφι καταλήγει στον πάγκο

Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, ακόμα στα λαχανικά. Αιτία; H παρέμβαση των τιμών από τους μεσάζοντες.

Μάλιστα οι τελικές τιμές των λαχανικών που αγοράζουν οι καταναλωτές, εκπλήσσουν ακόμα και τους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς βλέπουν τα προϊόντα τους να πωλούνται σε διπλή τιμή.

Για παράδειγμα, ένας παραγωγός πούλησε την προηγούμενη εβδομάδα του κουνουπίδι στα 85 λεπτά το κιλό. Στα ράφια, η τιμή του είναι πάνω από 1,50 ευρώ.

Οι μεσάζοντες ανεβάζουν τις τιμές

Η αλυσίδα των μεσαζόντων είναι ελληνικό φαινόμενο, λένε οι ειδικοί. Οι «κρίκοι αυτής της αλυσίδα, μπορεί να φτάνουν τους πέντε, ακόμα και τους έξι.

Συγκεκριμένα, ο αγρότης δίνει τα προϊόντα στον πρώτο μεσάζοντα που τα συσκευάζει και τα αποθηκεύει. Στη συνέχεια, μπορεί να αναλάβει άλλος μεσάζοντας για να τα μεταφέρει στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, απ’ όπου τα αγοράζουν οι επαγγελματίες της λαϊκής ή τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μία τιμή να χτίζεται πάνω στην άλλη.

Αντιθέτως, στην σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι αγρότες σε συνεννόηση με τους συνεταιρισμούς τους, φροντίζουν για τη διακίνηση των αγαθών μέχρι το ράφι, με αποτέλεσμα οι τιμές να μένουν σταθερές από το χωράφι.

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World