Θα αυξηθούν 40%(!) οι αντικειμενικές αξίες - και μαζί οι φόροι

θα αυξηθούν 40%(!) οι αντικειμενικές αξίες - και μαζί οι φόροι

Θα αυξηθούν 40%(!) οι αντικειμενικές αξίες – και μαζί οι φόροι

Σε δραματική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2024 θα προβεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ακολουθώντας τις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών αγοράς των ακινήτων.

Η εξέλιξη αυτή θα εκτοξεύσει στα ύψη 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, με κυριότερους τον ΕΝΦΙΑ και τον τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων για οποιαδήποτε αιτία.

Ήδη η προηγούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που ίσχυσαν από τον Ιανουάριο του 2022, έκοψε τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους από 110.000 φορολογούμενους.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 40% προκύπτει από μια σειρά δεδομένων, που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η προηγούμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έγινε τον Ιούνιο του 2021 και ίσχυσαν από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι τιμές προσδιορίστηκαν με βάση τις τιμές αγοράς που συνέλεξαν οι ιδιώτες εκτιμητές που είχε προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών και κατέγραψαν τις τιμές αγοράς των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ταστα τέλη του 2020.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης τιμών των κατοικιών, στα τέλη του 2020 ήταν στις 67,6 μονάδες.

Το γ΄ τρίμηνο του 2023 ο δείκτης τιμών των κατοικιών εκτοξεύτηκε στις 92,9 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 37,5%.

Καθώς συνεχίζονται οι ανατιμητικές τάσεις στην αγορά ακινήτων, μέχρι να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα μέσα του 2024, μετά τις ευρωεκλογές, η αύξηση των αγοραίων τιμών θα φτάσει ή και θα υπερβεί το 40%.

Επομένως οι τιμές που θα προτείνουν οι ιδιώτες εκτιμητές και θα τις υποβάλλουν στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα είναι αντίστοιχα αυξημένες κατά τουλάχιστον 40%.

Αλλάζει και το σύστημα των αντικειμενικών τιμών

Παράλληλα όπως αποκάλυψε το Σin, από το 2024 αλλάζει και το σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να αποτυπώνουν άμεσα τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.

Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ένδειξη ότι το νέο έτος, οι τιμές εφορίας των ακινήτων θα εκτοξευτούν στα ύψη, παρασύροντας 20 φόρους και τέλη.

Ειδικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία, μετά καθυστερήσεις μηνών, του Ολοκληρωμένου Γεωπληροφοριακού Συστήματος Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων (στο εξής ΟΓΣ-CAMA), στο οποίο θα  πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση της αξίας ακινήτων.

Πρόκειται για το Μητρώο Ακινήτων, ένα σύστημα που θα καθορίζει τις τιμές-εφορίας των ακινήτων με βάση πλέον τις τιμές της αγοράς και όχι με βάση τις αντικειμενικές τιμές όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Στην ουσία θα καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες και θα αντικατασταθούν από το νέο σύστημα το οποίο θα καθορίζει τις τιμές με τις οποίες θα επιβάλλονται φόροι μεταβίβασης και φόροι κατοχής ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.) και συνολικά 20 φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Ειδικότερα, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Στόχος είναι οι όποιες μεταβολές καταγράφονται στις τιμές αγοράς των ακινήτων θα μεταφέρονται αυτόματα στις φορολογικές τιμές των ακινήτων είτε πρόκειται για αυξήσεις είτε για μειώσεις.

Με βάση τις τιμές αγοράς

Το νέο σύστημα θα αντλεί στοιχεία αυτόματα από διάφορες πηγές για τις μεταβολές των τιμών των ακινήτων και συγκεκριμένα από:

  1. Φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. 
  2. Τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τη διεξαγωγή τοπικών εκτιμήσεων και άντληση σχετικών πληροφοριών.
  3. Την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ήδη συγκεντρώνει και επεξεργάζεται τα στοιχεία των τραπεζών για την αξία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων, που γίνονται μέσω αυτών, με τη λήψη δανείων. Κάθε τράπεζα εκτιμά η ίδια την αξία των ακινήτων που δανειοδοτεί.
  4. Τους συμβολαιογράφους.
  5. Την πορεία των ενοικίων, οι αυξομειώσεις των οποίων αποτελούν μια από τις ενδείξεις των τιμών αγοράς των ακινήτων.
  6. Την εξέλιξη των τιμών αγοράς των ακινήτων, από τις ιδιωτικές εταιρείες Real Estate.

     

News Related

OTHER NEWS

Οκτώ νεκροί από την "καταιγίδα του αιώνα" που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία

Οκτώ νεκροί από την “καταιγίδα του αιώνα” που πλήττει Ρωσία, Ουκρανία και Μολδαβία Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ρωσία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, σε άλλες κατεχόμενες ... Read more »

Κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά 900.000 ακίνητα

Με εκπτώσεις φόρου αλλά και επιδοτήσεις, η κυβέρνηση θέτει στόχο να επισκευαστούν και να μπουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 900.000 κλειστά ακίνητα. Ζητούμενο να αυξηθεί η ... Read more »

Πώς θα είναι η υπογειοποιημένη λεωφόρος Ποσειδώνος στο Ελληνικό (pics + vid)

To 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο έργο υποδομών του Ελληνικού που δεν είναι άλλο από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε αυτή τη φάση, με βάση τα στοιχεία από ... Read more »

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο

Άγριο ξύλο οπαδών Παρί και Νιούκαστλ σε μπαρ στο Παρίσι-Δείτε βίντεο Έγινε… american bar το Παρίσι το βράδυ της Δευτέρας μετά από άγριες συμπλοκές οπαδών της Παρί και της Νιούκαστλ, ... Read more »

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα – Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν ... Read more »

«Science»: Το βακτήριο E. coli μπορεί να γίνει ανθεκτικό στα κοινά αντιβιοτικά

«ScienceВ»: О¤Ої ОІО±ОєП„О®ПЃО№Ої E. coli ОјПЂОїПЃОµОЇ ОЅО± ОіОЇОЅОµО№ О±ОЅОёОµОєП„О№ОєПЊ ПѓП„О± ОєОїО№ОЅО¬ О±ОЅП„О№ОІО№ОїП„О№ОєО¬ Το βακτήριο E. coli μπορεί να αναπτύξει υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ... Read more »

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ

Nicole Kidman και Antonio Banderas μαζί σε εναλλακτικό ερωτικό θρίλερ Η επιβεβαίωση της επερχόμενης ταινίας Babygirl έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του κινηματογράφου. Σε παραγωγή της A24 και σκηνοθεσία της Halina ... Read more »
Top List in the World