Η κινεζική «αυτάρκεια» πλήττει τη γερμανική οικονομία

η κινεζική «αυτάρκεια» πλήττει τη γερμανική οικονομία

Η κινεζική «αυτάρκεια» πλήττει τη γερμανική οικονομία

Σε μια συγκυρία που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τους καλύτερους τρόπους για να «αποβάλουν το ρίσκο» της οικονομικής τους εξάρτησης από την Κίνα, εμφανίζονται στοιχεία που δείχνουν πώς τέτοιες στρατηγικές τελικά μπορούν να πλήξουν αμφότερες τις πλευρές.

Από την αρχή του έτους, η Κίνα έχει επιβραδύνει τις αγορές ξένων αγαθών —ιδιαίτερα από τις χώρες της G7— προκειμένου να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των προμηθειών από εγχώριες πηγές.

Κι αυτό, γράφει το Βloomberg, πλήττει μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες όπως η Γερμανία, για την οποία η Κίνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 7% του συνόλου των εξαγωγών της.

Η αξία των γερμανικών εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν στην Κίνα μειώθηκε κατά 4% από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εμπορικού Δείκτη του Κιέλου, που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η πτώση της κινεζικής ζήτησης συμπίπτει με τη συνολική πτώση των παραγγελιών προς τα γερμανικά εργοστάσια, οι οποίες μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει, αντιθέτως, αύξηση 2,8%.

«О ПЃОїПѓО±ПЃОјОїПѓОјО­ОЅОµП‚ ПѓП„О№П‚ ПѓО·ОјО±ОЅП„О№ОєО­П‚ ОґО№О±ОєП…ОјО¬ОЅПѓОµО№П‚ П„П‰ОЅ П„О№ОјПЋОЅ, ОїО№ ОіОµПЃОјО±ОЅО№ОєО­П‚ ОµОѕО±ОіП‰ОіО­П‚ О±ОіОєОїОјО±П‡ОїПЌОЅ ОµОґПЋ ОєО±О№ ОґПЌОї П‡ПЃПЊОЅО№О± ПѓП‡ОµОґПЊОЅВ», ОґО®О»П‰ПѓОµ Ої Βίνσεντ Στάμερ, επικεφαλής του του Εμπορικού Δείκτη του Κιέλου.

 

Η επιβράδυνση της γερμανικής μεταποίησης συγκρατεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς οι αυξημένες τιμές αποδυναμώνουν τη ζήτηση και οι καταναλωτές ξοδεύουν περισσότερα σε υπηρεσίες που επανέκαμψαν μετά την πανδημία.

Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε το εξάμηνο έως τον Μάρτιο, παρόλο που απέφυγε τα πιο ζοφερά σενάρια που αναδύθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συνολικά, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν στο πενιχρό 1,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,7% κατά την ίδια περίοδο.

Η Γερμανία δεν ήταν η μόνη χώρα που ένιωσε τον αντίκτυπο από τη μειωμένη όρεξη της Κίνας για εισαγωγές εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Δείκτη του Κιέλου, οι εξαγωγές από την Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 18% και οι αποστολές από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 17%.

«О— ОљОЇОЅО± О±ОЅП„О№ОєО±ОёО№ПѓП„О¬ ОїО»ОїО­ОЅО± ОєО±О№ ПЂОµПЃО№ПѓПѓПЊП„ОµПЃОї П„О№П‚ ОµО№ПѓО±ОіП‰ОіО­П‚ О±ПЂПЊ П„О№П‚ ОІО№ОїОјО·П‡О±ОЅО№ОєО­П‚ П‡ПЋПЃОµП‚ ОјОµ П„О· ОґО№ОєО® П„О·П‚ ПЂО±ПЃО±ОіП‰ОіО®В», ОµОЇПЂОµ Ої ОЈП„О¬ОјОµПЃ. В«О•ОЇОЅО±О№ ОјО№О± αρνητική εξέλιξη για το παγκόσμιο εμπόριο».

Εν τω μεταξύ, στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της ανάκαμψης, καθώς οι εξαγωγές από τη Νο 2 οικονομία στον κόσμο μειώθηκαν για πρώτη φορά εντός τριμήνου.

Η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Γερμανίας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το εργατικό δυναμικό 47 εκατομμυρίων της χώρας θα σταματήσει να αυξάνεται πολύ σύντομα, αν δεν το έχει ήδη κάνει – επιδεινώνοντας τις ελλείψεις σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

News Related

OTHER NEWS

Μεσολόγγι: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου όπου διαμελίστηκε εργαζόμενη

Μεσολόγγι: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου όπου διαμελίστηκε εργαζόμενη Στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου στο Μεσολόγγι, μέσα στο οποίο έχασε το βράδυ της Παρασκευής (29/9) την ζωή της μία ... Read more »

«Εξπρές Σκιάθος»: Προσέκρουσε στο λιμάνι του νησιού κατά τη διαδικασία πρόσδεσης

«О•ОѕПЂПЃО­П‚ ОЈОєО№О¬ОёОїП‚В»: О ПЃОїПѓО­ОєПЃОїП…ПѓОµ ПѓП„Ої О»О№ОјО¬ОЅО№ П„ОїП… ОЅО·ПѓО№ОїПЌ ОєО±П„О¬ П„О· ОґО№О±ОґО№ОєО±ПѓОЇО± ПЂПЃПЊПѓОґОµПѓО·П‚ Στην προβλήτα του λιμανιού της Σκιάθου κατά τη διαδικασία πρόσδεσης, προσέκρουσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» χωρίς να ... Read more »

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ο αγώνας των προσφύγων για επιβίωση

Η μαζική έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά από δεκαετίες συγκρούσεων. Όμως το μέλλον τους είναι αβέβαιο, ακόμη και στην Αρμενία. Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το ... Read more »

Τσεχία: Μετέτρεψαν καταφύγιο πυρηνικών κεφαλών σε τζαζ κλαμπ

Την άνοιξη, το swing συγκρότημα του Jan Smigmator έπαιζε στο Carnegie Hall. Τώρα παίζουν κάτω από τη γη σε ένα καταφύγιο από το οποίο δεν ακούγεται ούτε ένας ήχος προς ... Read more »

Καβάλα: Έπιασαν κι άλλη «εισπράκτορα» σπείρας απατεώνων με τα τροχαία

gri12 Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας «ξεφυτρώνουν» τα κυκλώματα που εξαπατούν ανυποψίαστους ηλικιωμένους με το πρόσχημα ότι τα παιδιά τους έχουν πέσει, τραυματιστεί ή προκάλεσαν θανάσιμο τραυματισμό σε τροχαίο δυστύχημα. ... Read more »

Μπέος: Τα «βρήκαν» τελικά με τον κάτοικο – Οι εξηγήσεις για το «θερμό επεισόδιο» και η συγγνώμη - Βίντεο

Μπέος: Τα «βρήκαν» τελικά με τον κάτοικο – Οι εξηγήσεις για το «θερμό επεισόδιο» και η συγγνώμη – Βίντεο Συγγνώμη ζήτησε τελικά ο πολίτης που έβρισε τον Αχιλλέα Μπέο, με ... Read more »

Νέα Yόρκη: Έπεσαν 22 εκατοστά βροχής στο αεροδρόμιο JFK - Βίντεο με πολίτες να ψωνίζουν με το νερό μέχρι το γόνατο

AP Πρωτοφανείς καταστάσεις βίωσαν οι περίπου οχτώ εκατομμύρια πολίτες της Νέας Yόρκης λόγω των σφοδρότατων βροχοπτώσων που έπληξαν την πόλη και τις γύρω περιοχές το πρωί της Παρασκευής Είναι ενδεικτικό ... Read more »

Σεισμός στην Κάλυμνο, αισθητός και στην Κω

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (στις 12.38) στην Κάλυμνο όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή αλλά και στην Κω. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η… ... Read more »

Κακοκαιρία Elias: Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος, μεγάλα προβλήματα στο νομό Λάρισας - Μάχη με τις λάσπες

Κακοκαιρία Elias: Χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος, μεγάλα προβλήματα στο νομό Λάρισας – Μάχη με τις λάσπες Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του ... Read more »

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Παιδιά τόσο αδύναμα που λιποθυμούν, φθάνουν στην Αρμενία

Με περίπου το ένα τρίτο να είναι παιδιά, σχεδόν 93.000 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχαν διασχίσει μέχρι σήμερα το απόγευμα τα σύνορα με την Αρμενία. Αριθμός που μπορεί να… ... Read more »

Μαρία Μπακοδήμου: Ο καλεσμένος της την έκανε να δακρύσει-«Τι συγκλονιστική στιγμή μας μετέφερες...»

Την καρδιά του στην Μαρία Μπακοδήμου άνοιξε ο Σταμάτης Φασουλής το μεσημέρι του Σαββάτου 30/9. Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον ... Read more »

Διαδηλώσεις για τη στεγαστική κρίση στην Πορτογαλία: «Φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε στον δρόμο»

Διαδηλώσεις για τη στεγαστική κρίση στην Πορτογαλία: «Φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε στον δρόμο» Με το φόβο πως θα βρεθούν «στο δρόμο ανά πάσα στιγμή» ζουν οι κάτοικοι της Πορτογαλίας, οι ... Read more »

Βόλος: Μετά τις πλημμύρες, ξύλο με πρωταγωνιστή τον Μπέο (vid)

Βόλος: Μετά τις πλημμύρες, ξύλο με πρωταγωνιστή τον Μπέο (vid) Σκηνές απείρου κάλους διαδραματίστηκαν σήμερα το πρωί στον Βόλο όταν ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, εκτός εαυτού, πιάστηκε στα χέρια ... Read more »

Το Ναυάγιο: Τι κοινό έχει με τις σειρές του Netflix, «One Piece» και «The Crown»

Η νέα παραγωγή του MEGA, «Το Ναυάγιο», κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 21:00 με διπλό επεισόδιο και πέρα από το εξαιρετικό καστ και το συγκλονιστικό σενάριο, υπόσχεται ένα ... Read more »

Κασσελάκης κατά Μπέου: Ο Μητσοτάκης να άρει τη στήριξή του - Να μην διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία του Βόλου

Να αποσύρει τη στήριξη του στον Αχιλλέα Μπέο καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η χειροδικία του δημάρχου κατά διαμαρτυρόμενου πολίτη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη ... Read more »

Τα πιο κομψά looks που μπορείς να κάνεις μ' ένα λευκό πουκάμισο

Το λευκό πουκάμισο, ένα από τα staple της capsule γκαρνταρόμπας, προήχθη σε βασικό πρωταγωνιστή των τάσεων της σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2023-24. Στο πλαίσιο της στροφής που η μόδα έχει κάνει σε “φορέσιμα” trends, η δυναμική ... Read more »

ΑΕΚ στους φίλους της: "Μείνετε μακριά από το γήπεδο, η παρουσία σας μόνο κινδύνους εγκυμονεί"

Το σήμα της ΑΕΚ στο σημαιάκι του κόρνερ Η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τον αγώνα με τον ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ, τονίζοντας ότι στη σύσκεψη ασφαλείας ζήτησε εισιτήρια ... Read more »

Οι 7 γονεϊκές συνήθειες που πλάθουν ευτυχισμένα και ήρεμα νήπια

Being young means enjoying days full of fun Κατά γενικό κανόνα, τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν ακόμα πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Ωστόσο με τη βοήθεια των γονιών τους ... Read more »

Σεισμός: Δόνηση 4,1 Ρίχτερ στην Κάλυμνο

seismos-kalymnos829 Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (30/09) στην Κάλυμνο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός καταγράφηκε στις 12:38 μ.μ. και ... Read more »

Η Pamela Anderson πήγε στο PFW ίχνος μακιγιάζ και τις «έσβησε» όλες

Η Pamela Anderson πήγε στο PFW ίχνος μακιγιάζ και τις «έσβησε» όλες Η Pamela Anderson έδωσε το παρών στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι εντελώς makeup free και απέδειξε πόσο ακομπλεξάριστη ... Read more »

Από «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορούμενη στην Ελβετία για εγκληματική οργάνωση

Από «πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορούμενη στην Ελβετία για εγκληματική οργάνωση Η Γκουλνάρα Καρίμοβα, μια από τις δύο κόρες του πρώην ισχυρού διδάκτορα του Ουζμεκιστάν Ισλάμ Καρίμοβ, κατηγορείται από τις Ελβετικές ... Read more »

Έχασε το πρώτο σετ από την Πεγκούλα και θα ψάξει την ανατροπή η Σάκκαρη

Έχασε το πρώτο σετ από την Πεγκούλα και θα ψάξει την ανατροπή η Σάκκαρη Δέχθηκε δύο μπρέικ στο πρώτο σετ από την Πεγκούλα, δεν κατάφερε να απαντήσει, παρότι είχε πολλές ... Read more »

Αντιδράσεις μετά το επεισόδιο με τον Αχιλλέα Μπέο – Η απάντηση της ΝΔ στον Στέφανο Κασσελάκη

Μπέος Βόλος Αντιδράσεις προκάλεσε το περιστατικό με την επίθεση του Αχιλλέα Μπέου σε κάτοικο στην Άλλη Μεριά Βόλου όταν ο τελευταίος τον έβρισε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε ... Read more »

Θανάσης Ευθυμιάδης: Η ανάρτηση όλο νόημα και η φωτό που τράβηξε ο Χρήστος Βασιλόπουλος

Μία ανάρτηση όλο νόημα έκανε ο Θανάσης Ευθυμιάδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, μιλώντας για την αγάπη. Ο ηθοποιός γράφει πολλές αλήθειες σε αυτό του το post ενώ ποζάρει ... Read more »

Η ατζέντα του Μπαρτζώκα και η άλλη μισή δουλειά του Γουίλιαμς-Γκος

SUPER CUP 2023 / / – (LATO KLODIAN / EUROKINISSI) Τσάμπα και βερεσέ βουρλιζόμουν στο γήπεδο της Καλλιθέας! Kαι δεν θα μού το κάνει κιόλας, μού το δήλωσε φόρα παρτίδα ... Read more »

Ο Κακός Βεζύρης: Η τηλεοπτική αποδόμηση του ελληνικού πολιτικού βούρκου

Ο Κακός Βεζύρης: Η τηλεοπτική αποδόμηση του ελληνικού πολιτικού βούρκου ΕΝ ΤΟΥΤΩ Ν.Α.Κ.Α.! Φωνάζει ο Ρώμας ή αλλιώς Βεζύρης στην οθόνη κι από εκεί και πέρα όλα είναι γνωστά, γραμμένα ... Read more »

Νίκος Παππάς για το τατουάζ στο χέρι του: Διάβασα αποκρουστικές ιστορίες, αλλά ιδού η έμπνευση - Δείτε φωτογραφία

Το τατουάζ του χεριού του, το οποίο απεικονίζει τις δυο του κόρες, εμφάνισε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς. Αφορμή για τα… ... Read more »

Η Μελάνια έκανε «κρυφά» νέο προγαμιαίο συμβόλαιο με τον Ντόναλντ Τραμπ

Φωτ.: EPA Η Μελάνια Τραμπ φαίνεται πως επαναδιαπραγματεύτηκε «αθόρυβα» το προγαμιαίο συμβόλαιό της με τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της πιθανής δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ... Read more »

Ο Μπέος χτύπησε πολίτη - video

Ο Μπέος χτύπησε πολίτη – video Νέο βίαιο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο σημειώθηκε στην Άλλη Μεριά Βόλου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας πολιτών για το μπάζωμα ρέματος ... Read more »

Βίντεο: Η πρώτη ελληνική FDI Belharra «ΚΙΜΩΝ» αποκαλύπτεται

Βίντεο: Η πρώτη ελληνική FDI Belharra «ΚΙΜΩΝ» αποκαλύπτεται Στην τελική ευθεία της κατασκευής της μπαίνει η πρώτη ελληνική FDI Belharra, με το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμάζεται για την καθέλκυση της ... Read more »
Top List in the World