Εκλογές: Κερδισμένο το κόμμα του κανένα

Ερωτήματα και νέες αγωνίες προκαλεί στα κομματικά επιτελεία το πολιτικό σκηνικό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς μόνος κερδισμένος εμφανίζεται το κόμμα τού κανένα, με τους αναποφάσιστους να αυξάνονται θεματικά: Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ τούς καταγράφει στο 12,5% έναντι 9,5% μόλις ένα μήνα νωρίτερα.

[kath-read-more post=”562325590″]

Αποτελεί κοινό τόπο πως το άλμα στον χώρο των αναποφάσιστων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποσυσπείρωση της Ν.Δ. (κινείται στο 28,5% έναντι 32%) και δεν μεταφράζεται σε κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ (σταθερός στο 25%) και πολύ περισσότερο για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμφανίζει μικρή πτώση (9,5% έναντι 10,5%).

Ως εκ τούτου, ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν στην πορεία προς τις κάλπες οι αναποφάσιστοι θα κρίνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελική έκβαση των επερχόμενων διπλών εκλογών. Πόσο μάλλον που από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις προκύπτει, παράλληλα, πως ο κόσμος προτίθεται να εκφραστεί πολιτικά, καθώς η τραγωδία στα Τέμπη δεν ενισχύει ουσιαστικά ένα αντισυστημικό κύμα αποχής (λευκό, άκυρο, αποχή αυξάνονται οριακά κατά 0,5%).

Tρεις κινήσεις

Για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ το ποτήρι μπορεί να θεωρηθεί μισογεμάτο ή μισοάδειο μετά τον πρώτο κύκλο δημοσκοπήσεων στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη. Σε σχέση με τη Ν.Δ. θεωρείται ρεαλιστικό σενάριο τις επόμενες εβδομάδες να επαναπατρίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 1,5%-2,5% από τους νέους αναποφάσιστους και να επιστρέψει σε τροχιά αυτοδυναμίας. Κρίσιμο στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θεωρείται:

• Πρώτον, να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οπως αναγνωρίζεται, η φιλολογία για το εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου ή αργότερα, ενώ στην κοινωνία κυριαρχούσαν το σοκ και ο θυμός, είχε σημαντικό κόστος.

• Δεύτερον, να αποσαφηνιστεί εάν ο Κώστας Καραμανλής θα επιλέξει να είναι εκ νέου υποψήφιος ή όχι. Η συντήρηση της σχετικής συζήτησης, ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων, αναγνωρίζεται ότι δεν ωφελεί τη Ν.Δ.

• Τρίτον, να αναπροσαρμόσει την προεκλογική εκστρατεία της υπό το φως των νέων δεδομένων: Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζε στο επίκεντρο της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρεθούν η οικονομία και η δέσμευση για καλύτερους μισθούς, αλλά είναι προφανές πως πλέον, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, θα κυριαρχήσουν οι θέσεις των κομμάτων για το κράτος.

Παράλληλα, κρίσιμες μεταβλητές για τη Ν.Δ. θα είναι: Να εξισορροπήσει μέρος των απωλειών της με εισροές από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν επιθυμούν την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Και, παράλληλα, η δοκιμασία του πολιτικού συστήματος να μην οδηγήσει στην είσοδο –πέραν των υφιστάμενων, δηλαδή και του ΜέΡΑ25– ενός ακόμη κόμματος στη Βουλή, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές καθίσταται πρακτικά ανέφικτος.

Παράθυρο ευκαιρίας

Νέο σκηνικό διαμορφώνεται όμως και σε σχέση με την Κουμουνδούρου. Στελέχη της θεωρούν σημαντικό πως η αντίδραση των πολιτών εστιάζεται στην κυβέρνηση και δεν διαχέεται στα άλλα συστημικά κόμματα και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι παραμένει δεύτερο και σε απόσταση από τη Ν.Δ., έχει δημιουργηθεί ενδεχομένως ένα παράθυρο ευκαιρίας: Με τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων δημιουργούνται οι όροι για εισροές ψηφοφόρων από όμορους πολιτικούς χώρους.

Κλειδί στη συγκεκριμένη κατεύθυνση θεωρείται η περαιτέρω μεταβολή στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Στον κρίσιμο αυτό δημοσκοπικό δείκτη το προβάδισμα της Ν.Δ. παραμένει ευρύ (48% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Pulse), αλλά και μειούμενο, καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να καταγράφει πτώση δέκα ποσοστιαίων μονάδων (ήταν στο 58%) σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα. Εάν η τάση συνεχιστεί, η Κουμουνδούρου ευελπιστεί να αντλήσει ψηφοφόρους όχι μόνο από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ως ο βασικός εκφραστής ενός ρεύματος για πολιτική αλλαγή μέσω των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι ημερομηνίες

Σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών, συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν πως ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη έχει αποκρυσταλλωθεί. Οι κάλπες της απλής αναλογικής θα στηθούν στις 21 ή 28 Μαΐου και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου, ώστε η εκλογική διαδικασία να απεμπλακεί πλήρως από το χρονοδιάγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια για εκλογές εν μέσω θέρους, ενώ προσθέτουν πως δεν πρέπει να αναμένεται η άμεση ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό. Οπως αναφέρεται, κατά τη Μεταπολίτευση πάντα η γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας των εκλογών συνέπιπτε, επί της ουσίας, με την ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής.

Για τις συνεργασίες

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί πως η υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. επανέφερε στο παρασκήνιο τη συζήτηση περί συνεργασιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι ανοικτός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές. Επί της ουσίας, δηλαδή, μπορεί να συζητηθεί ένα μοντέλο συγκυβέρνησης τύπου Σαμαρά – Βενιζέλου, με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό και τον Νίκου Ανδρουλάκη σε θέση αντιπροέδρου. Αντιθέτως απορρίπτονται, ως μη λειτουργικά και θνησιγενή, σχήματα τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου, με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο, ή κυβέρνησης Τζαννετάκη, με κάποιο άλλο πρόσωπο από τη Ν.Δ. στην πρωθυπουργία. Με δεδομένη τη θέση του κ. Ανδρουλάκη για όχι σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα, τα περιθώρια συμφωνίας ίσως είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ειδικά εάν το ΠΑΣΟΚ εξέλθει αποδυναμωμένο από τις επερχόμενες αναμετρήσεις, οπότε οι τρίτες κάλπες ίσως καταστούν αναπόφευκτες.

εκλογές: κερδισμένο το κόμμα του κανένα

News Related

OTHER NEWS

Κίνηση: «Χάος» στον Κηφισό – Καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό

Κίνηση: Χάος στους δρόμους Κίνηση για ακόμη μία ημέρα σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής. Στο «κόκκινο» βρίσκεται αυτή την ώρα ο Κηφισός. Και στα δύο ρεύματα τα οχήματα κινούνται με ... Read more »

TikTok: Οι ελληνικές εκλογές σε σκηνοθεσία... Γουες Άντερσον με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

politikoi_ai H τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στον «χορό» των trends στο TikTok, καθώς αποτελεί πλέον ένα από τα πιο χρησιμα εργαλεία των δημιουργών βίντεο που θέλουν να ξεδιπλώνουν ... Read more »

Φοίβος Δεληβοριάς: Δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία με την κόρη του

Για πρώτη φορά ο Φοίβος Δεληβοριάς δημοσίευσε στο Instagram μία φωτογραφία με την κόρη του. O γνωστός μουσικός σύστησε την κόρη του, Ιόλη, στον κόσμο, χαρίζοντας ένα στιγμιότυπο στο Instagram. ... Read more »

Ρονάλντο: Θεωρεί ότι έκανε την κίνηση ματ για την αλλαγή του ποδοσφαίρου

Ο Ρονάλντο με τη φανέλα της Αλ Νασρ Στη Σαουδική Αραβία για χάρη της Αλ Νασρ μετακόμισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο με ποσό ρεκόρ ακούγοντας μάλιστα ουκ ... Read more »

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 400 πρόστιμα για παράνομη στάθμευση σε μια ημέρα

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 400 πρόστιμα για παράνομη στάθμευση σε μια ημέρα Πάνω από 400 παραβάσεις για παράνομη στάθμευση βεβαίωσε χθες η Τροχαία Θεσσαλονίκης, σε ελέγχους που διενήργησε στο κέντρο της ... Read more »

Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ στην Κορινθία με 30 επιχειρήσεις με περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας

Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ στην Κορινθία με 30 επιχειρήσεις με περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 19η “Ημέρα Καριέρας” στην Κορινθία, το Σάββατο 17 Ιουνίου ... Read more »

Νέα διεθνής λεωφορειακή γραμμή συνδέει την Αθήνα με τη Χειμάρρα

Νέα διεθνής λεωφορειακή γραμμή συνδέει την Αθήνα με τη Χειμάρρα Μία νέα διεθνή τακτική λεωφορειακή γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με τη Αλβανία, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο «Αθήνα – Μαυρομάτι – ... Read more »

Το Mega ανανέωσε τη συνεργασία με τη Μπεκατώρου και αυτή είναι η ανακοίνωση!

To Mega ανανέωσε τη συνεργασία του με την Μαρία Μπεκατώρου που ανήκει στο σταθμό του Μεγάλου Καναλιού από το 2021. Η ανακοίνωση του Mega για την παρουσιάστρια είναι η ακόλουθη: ... Read more »

Τέσσερις ανήλικοι διακινούσαν πάνω από μισό κιλό κάνναβης στη Λάρισα

Larisa-anilikoi-kannabi Σοκ προκάλεσε στη Λάρισα η είδηση ότι τέσσερις ανήλικοι Έλληνες είχαν στην κατοχή τους σημαντικές ποσότητες κάνναβης και τις έκρυβαν σε ένα κατάστημα με σκοπό να τις διαθέσουν προς ... Read more »

Ο Καναδάς φλέγεται και η Αμερική πνίγεται από τους καπνούς: «Μείνετε στα σπίτια σας»

Η καναδική επαρχία Κεμπέκ, που πλήττεται από πυρκαγιές ιστορικών διαστάσεων, αναμένει με ανυπομονησία διεθνείς ενισχύσεις, καθώς οι καπνοί από τις περίπου 400 εστίες στον Καναδά πλήττουν τις ΗΠΑ, όπου κάπου ... Read more »

Νέα Υόρκη: Timelapse βίντεο – Πώς καλύφθηκε από καπνό μέσα σε λίγες ώρες μετά τις φωτιές στον Καναδά

Την ταχύτητα με την οποία ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά σκέπασε την πόλη της Νέας Υόρκης κατέγραψε Timelapse βίντεο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ την Τετάρτη. Στο… ... Read more »

Πήρε παράταση ο Κοινωνικός Τουρισμός - Πότε και πώς θα κάνετε αίτηση

Πήρε παράταση ο Κοινωνικός Τουρισμός – Πότε και πώς θα κάνετε αίτηση Δεύτερη ευκαιρία να δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024, θα έχουν οι δικαιούχοι καθώς τελικά πήρε ... Read more »

Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις για το πώς θα ζήσουμε καλύτερα

Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις για το πώς θα ζήσουμε καλύτερα «О¤О№ ПѓО·ОјО±ОЇОЅОµО№ ОµП…О·ОјОµПЃОЇО± ОіО№О± ПЊО»ОїП…П‚ ОєО±О№ ПЊО»ОµП‚В», П„О№П„О»ОїП†ОїПЃОµОЇП„О±О№ П„Ої ОЅО­Ої ПѓПЂОїП„ П„ОїП… ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε αυτό παρουσιάζονται μέσα σε ... Read more »

Μπάιντεν: Υποδέχεται τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο Λευκό Οίκο

Μπάιντεν: Υποδέχεται τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο Λευκό Οίκο Στις 12 Ιουνίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα δεχτεί στον Λευκό Οίκο το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Το γεγονός έκανε γνωστό η εκπρόσωπος ... Read more »

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε τζαμί στη διάρκεια κηδείας - Πληροφορίες για θύματα

Αφγανιστάν: Έκρηξη σε τζαμί στη διάρκεια κηδείας – Πληροφορίες για θύματα Έκρηξη σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα μέσα σε τζαμί στο βόρειο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της κηδείας του αντικυβερνήτη της επαρχίας ... Read more »

Συγκλονιστικό βίντεο από την Νόβα Καχόβκα: Drone ρίχνει μπουκάλια με νερό σε πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες

Συγκλονιστικό βίντεο από την Νόβα Καχόβκα: Drone ρίχνει μπουκάλια με νερό σε πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες Στη δημοσιότητα έδωσε ο στρατός της Ουκρανίας πλάνα που φαίνεται να δείχνει ... Read more »

Αυτοπροτάθηκε ο Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα, μετά την απόφαση του Μέσι

Αυτοπροτάθηκε ο Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα, μετά την απόφαση του Μέσι Ο Λιονέλ Μέσι δεν θα φορέσει και πάλι τη φανέλα της Μπαρτσελόνα αλλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνει μια ... Read more »

Γιάννης Φλωρινιώτης: Κατέρρευσε ο γιος του Νίκος - «Αν ξαναγεννιόμουν, τον ίδιο πατέρα ήθελα»

«ОЈП„ОµОЅОїП‡П‰ПЃО®ОёО·ОєО± ПЂОїП… ОґОµОЅ ПЂПЃОїО»О¬ОІО±ОјОµ ОЅО± ОµОЇОјО±ПѓП„Оµ ОµОєОµОЇ П„О№П‚ П„ОµО»ОµП…П„О±ОЇОµП‚ П„ОїП… ПѓП„О№ОіОјО­П‚В» О±ОЅО­П†ОµПЃОµ ПѓП…ОЅП„ОµП„ПЃО№ОјОјО­ОЅОїП‚ Ої ОіО№ОїП‚ П„ОїП… Γιάννη Φλωρινιώτη, Νίκος Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Φλωρινιώτης έφυγε από την ζωή την περασμένη Τρίτη ... Read more »

Ελ. Βενιζέλος: "Πέταξε" η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο - Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019

Ελ. Βενιζέλος: “Πέταξε” η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο – Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 Της Ματίνας Χαρκοφτάκη  Συνεχίστηκε και τον Μάιο η “απογείωση” της επιβατικής κίνησης στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, ... Read more »

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στη λύση των δύο κρατών, διαβεβαίωσε ... Read more »

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις Οφειλές ύψους 368,73 εκατ. έχουν ήδη ρυθμίσει 20.550 φορολογούμενοι Σχεδόν δύο μήνες προθεσμία έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τους όρους ... Read more »

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν την Αϊτή το σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11 αγνοούνται, ... Read more »

Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής

petrelaio Eκτινάχτηκε το Brent μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024. Το πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 1% στα 76,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ ... Read more »

Μέγκαν - Χάρι: Η Λίλιμπετ έγινε 2 ετών - Τα «αμερικανικά» γενέθλιά της

Φωτ.: Instagram Η κόρη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, Λίλιμπετ, έγινε δύο ετών την Κυριακή και η οικογένεια γιόρτασε τα γενέθλιά της, κάνοντας τα «αμερικανική υπόθεση». Ο πρίγκιπας ... Read more »

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις Ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός ... Read more »

Τόνια Σωτηροπούλου: Οι στιγμές που έφτασε στα όριά της, τα ταξίδια με τον Κωστή και ο Ντάνιελ Κρεγκ

Η Τόνια Σωτηροπούλου αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της τον τελευταίο καιρό και δεν ευθύνεται γι’ αυτό μόνο ο γάμος της με τον Κωστή Μαραβέγια. Είναι και η γενική ... Read more »

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά Το τελευταίο διάστημα η επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των οικονομολόγων, των επενδυτών ... Read more »

Survivor All Star: Ο Νίκος Μπάρτζης και η αντίδρασή του για το «Ναι» και ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

survivor all star Ακόμη ένα επεισόδιο του «Survivor All Star», παρακολούθησαν οι τηλεθεατές το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου. Μετά από έναν μεγάλο αγώνα με δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα ... Read more »

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους Στις 31 Μαΐου 2023 άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι που ... Read more »

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους Φορολογικές δηλώσεις: Συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους Έλληνες φορολογούμενους. Είκοσι ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωστή συμπλήρωση ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự