Γιατί η τοξική οδηγική αρρενωπότητα προκαλεί θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

γιατί η τοξική οδηγική αρρενωπότητα προκαλεί θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Πώς μια “macho” προσωπικότητα σχετίζεται με την επιθετική οδηγική συμπεριφορά.

Αυτό το κείμενο δεν είναι άλλο ένα debate για τις διαφορές στην οδηγική ικανότητα των δυο βιολογικών φύλων. Αφορά το λόγο που οι άνδρες νιώθουν ως προέκταση του ανδρισμού τους το αυτοκίνητο.

Γεγονός που βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο καμπάνιας για την οδική ασφάλεια.

Οι Γάλλοι είναι αυτοί που πρωτοπόρησαν, θέτοντας θέμα τοξικής οδηγικής αρρενωπότητας.

Όχι για να στιγματίσει, αλλά για να απενοχοποιήσει.

Σε όλα τα νήπια αρέσουν (αρχικά) τα αυτοκίνητα

γιατί η τοξική οδηγική αρρενωπότητα προκαλεί θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα το έμφυλο σχήμα και τα μικρά αγόρια ανακαλύπτουν μηνύματα, όπως ότι τα αρσενικά υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για αυτοκίνητα και φορτηγά.

Επιστήμονες έχουν ερευνήσει και έχουν ενημερώσει πως τα νήπια λατρεύουν ό,τι κινείται και κάνει θόρυβο. Όπως τα αυτοκίνητα ή τα τρένα ή -ακόμα περισσότερο- οι σειρήνες των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Εξελικτικοί ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι μεταξύ των άλλων πιθανών λόγων για αυτήν την εμμονή τους είναι το φύλο. Για την ακρίβεια, τα παιδιά με τεστοστερόνη γοητεύονται πιο συχνά.

Από την άλλη πλευρά, όπως λέει η ψυχολόγος παιδιών στο Τέξας, Stephanie Chapman “τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα το έμφυλο σχήμα και τα μικρά αγόρια ανακαλύπτουν μηνύματα, όπως ότι τα αρσενικά υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για αυτοκίνητα και φορτηγά. Έτσι, αρχίζουν να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για αυτά τα παιχνίδια γύρω στην ηλικία των 3 ετών”.

Γενικά, στα νήπια αρέσουν και τα παιχνίδια cause-and-effect (αιτία και αιτιατό), που τους μαθαίνουν πως όταν κάνουν ένα πράγμα, το παιχνίδι κάνει κάτι άλλο -πχ ένα θόρυβο. Κατηγορία στην οποία εμπίπτουν πολλά παιχνίδια αυτοκινήτων και φορτηγών.

Τα αυτοκίνητα πλασαρίστηκαν στην αρχή ως “σεξουαλικά αντικείμενα”

Από την κυκλοφορία των πρώτων αυτοκινήτων, το όχημα θεωρήθηκε σεξουαλικό αντικείμενο.

Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής δεκαετίας του 1920, όταν τα αυτοκίνητα έγιναν δημοφιλή, οι νεαροί τα χρησιμοποιούσαν σαν υπνοδωμάτια όπου μπορούσαν να καλέσουν όποιον ήθελαν, χωρίς επίβλεψη -κάτι που υπήρχε στο σπίτι.

Μελέτες που ‘χουν γίνει αναφέρουν πως ήταν μια συναρπαστική, επικίνδυνη απόδραση από το περιβάλλον τους. Αυτή η συνθήκη ήταν στο πικ της έως το ‘50. Είχαν κυκλοφορήσει και σχετικές διαφημίσεις.

γιατί η τοξική οδηγική αρρενωπότητα προκαλεί θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Μια από τις διαφημίσεις αυτοκινήτων, περασμένων δεκαετιών

Σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων όχι μόνο διαφήμιζαν τα αυτοκίνητά τους ως σεξουαλικά αντικείμενα, αλλά -συνειδητά ή υποσυνείδητα- σχεδίαζαν “ό,τι θα πρόσφερε ιδανική συνθήκη για σεξ μέσα στο όχημα, όπως τα έκαναν πιο χαμηλά και μεγαλύτερα σε μήκος. Τα χαρακτήριζαν μάλιστα, ως αρσενικά φαλλικά σύμβολα”.

Οι διαφημίσεις αντανακλούσαν αυτήν την ιδέα, για να δελεάσουν, με φράσεις όπως “η ίδια η αρρενωπότητα κατασκευάζεται ως προϊόν διαθέσιμο προς κατανάλωση, αν κάποιος επιλέξει απλώς την κατάλληλη μάρκα”.

Όλο αυτό έγινε μέρος της λαϊκής κουλτούρας, με τις έμφυλες διαφημίσεις να τονίζουν πως στην πατριαρχική κοινωνία οι γυναίκες και οι άνδρες αναζητούσαν διαφορετικά την ευχαρίστηση.

Ανάλυση σε 1.900 τηλεοπτικές διαφημίσεις έδειξε πως λειτουργούσαν “ως ιδεολογικός μηχανισμός για την αναπαραγωγή της ταυτότητας φύλου μας”.

Πώς από τις έμφυλες διαφημίσεις φτάσαμε στη συσχέτιση του αυτοκινήτου με την αρρενωπότητα

Το 2000 προέκυψε η πρώτη έρευνα που ενημέρωνε πως η άκρως αρρενωπή κουλτούρα αυτοκινήτου που είχε αναπτυχθεί, επικεντρωνόταν στην ‘ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία, τη συντροφικότητα, την επίδειξη, τις τεχνικές δεξιότητες, την ευελιξία, την ταχύτητα και την απόδοση’.

Η μελέτη που έγινε σε νεαρούς Αυστραλούς και δημοσιεύτηκε το 2018 έδειξε συσχέτιση μεταξύ της συμμόρφωσης με την παραδοσιακή αρρενωπότητα και της επικίνδυνης οδήγησης.

Συμφωνούσε με τα ευρήματα επιστημόνων από άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, Γερμανοί είχαν ανακαλύψει πως μια “macho” προσωπικότητα σχετίζεται με την επιθετική οδηγική συμπεριφορά.

Μεταξύ των ανδρών οδηγών, αυτοί που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα μέτρο υπερ-αρρενωπότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν επιθετική οδήγηση.

Επίσης, οι περισσότεροι φαλλοκράτες άντρες έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στην ταχύτητα και τον σπορ χαρακτήρα ενός αυτοκινήτου και λιγότερη σημασία στα θέματα ασφάλειας, από ό,τι οι μη φαλλοκράτες.

Στη Γαλλία, έγινε γνωστό το 2018 πως οι οδηγοί μεγάλων μοτοσυκλετών που είχαν πολύ ψηλά των ανδρισμό τους, έπαιρναν περισσότερα ρίσκα και παραβίαζαν περισσότερο κανόνες οδικής ασφάλειας.

Μεταξύ των λόγων που αυξάνονταν οι επικίνδυνες συμπεριφορές νεαρών οδηγών (και άρα ο κίνδυνος τραυματισμού και σύγκρουσης) ήταν η προσέγγιση γυναικών.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Στην έκθεση που έκανε για το 2022 το Παρατηρητήριο της Οδικής Ασφάλειας της Ευρώπης ενημέρωσε πως το 76% όσων έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους ήταν άνδρες.

Την περίοδο 2011-2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 33%.

  • Το 34% ήταν συνοδηγοί (το 22% οδηγοί, το 16% πεζοί, το 10% ποδηλάτες, το 8% οδηγοί βαρέος οχήματος και στο 6% που περισσεύει μπαίνουν όλα τα άλλα).
  • Εκ του 22% των θυμάτων που ήταν γυναίκες, το 32% ήταν πεζές. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (26%) ήταν οδηγοί και το τρίτο (25%) συνεπιβάτες.
  • Το ηλικιακό γκρουπ που είχε τις περισσότερες απώλειες και στα δυο φύλα, ήταν αυτό από 25 έως 64 χρόνων (μαζί είχαν το 56% των δυστυχημάτων).
  • Το 60% όλων των θανατηφόρων συμβάντων κατεγράφησαν σε εργάσιμη, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι χειρότερες περιοχές (βάσει των θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους) είναι η κεντρική και η ανατολική Ευρώπη.

Σχετική ανάλυση που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία (με μελέτη των στοιχείων της τροχαίας), έδειξε πως το 2010, ένας άνδρας οδηγός είχε 2.2 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτώσει ή να τραυματίσει έναν πεζό, από ότι μια γυναίκα οδηγό.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι πιθανότητες ήταν 2.8.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε πως “το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021, 4.363 άνδρες οδηγοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις που τραυμάτισαν σοβαρά ή σκότωσαν πεζούς, σε σύγκριση με 1.473 γυναίκες οδηγούς”.

Φάνηκε και πως όταν οι άντρες είναι πίσω από το τιμόνι, οι πεζοί είναι επίσης πιο πιθανό να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν σοβαρά -από ό,τι ελαφρά-, σε σύγκριση με όταν οδηγεί μια γυναίκα.

Συγκεκριμένα, στο 33% των δυστυχημάτων που αφορούσαν πεζό, το τιμόνι το κρατούσε άνδρας (το ποσοστό των γυναικών ήταν στο 28%).

Ένας στους 4 νεκρούς πεζούς είχε χτυπηθεί από βαν, φορτηγό ή λεωφορείο, οπότε έγινε η σύνδεση με το φύλο που οδηγεί πιο βαριά οχήματα.

Σε ανάλυση που έγινε στην Ισπανία, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν λάβει μεγαλύτερο αριθμό προστίμων, είχαν εμπλακεί σε περισσότερα ατυχήματα/δυστυχήματα και ήταν πιο επιρρεπείς στην παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Eίχαν και μεγαλύτερη συμμετοχή στην επικίνδυνη οδήγηση, από ό,τι οι γυναίκες.

Να δούμε τώρα, τι έχει να πει για όλα αυτά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

“Από νεαρή ηλικία, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα, από ό,τι οι γυναίκες. Περίπου τα 3/4 (73%) όλων των θανάτων από τροχαία συμβάντα συμβαίνουν σε νεαρούς άνδρες ηλικίας κάτω των 25 ετών, οι οποίοι έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν σε τροχαίο ατύχημα, από ό,τι οι νεαρές γυναίκες”.

Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που θέτει θέμα ‘τοξικής οδηγικής αρρενωπότητας’

γιατί η τοξική οδηγική αρρενωπότητα προκαλεί θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Βάσει των στοιχείων στη Γαλλία, το 88% των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στους δρόμους, ηλικίας από 18 έως 24 χρόνων, ήταν άνδρες, ενώ άνδρες ήταν και το 84% όσων προκάλεσαν τα τροχαία.

Η οδική ασφάλεια της Γαλλίας αποκάλυψε πως στους δρόμους της χώρας πεθαίνουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες, είτε οδηγούν αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και ποδήλατα, είτε περπατούν.

Εκ του συνόλου των τροχαίων δυστυχημάτων που έγιναν το 2022, 8 στα 10 θύματα ήταν άνδρες. Παρεμπιπτόντως, το ποσοστό αυτό (78%) είναι κοντά στο μέσο όρο που υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Παρ’ όλα αυτά, οι Γάλλοι έγιναν οι πρώτοι που προέταξαν αυτό το στοιχείο στη νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια.

Για την ακρίβεια, όλο το σενάριο ‘πάτησε’ στο ρόλο της έμφυλης συμπεριφοράς πίσω από το τιμόνι.

Ο τίτλος της καμπάνιας είναι “Γίνε ο άντρας που θέλεις να γίνεις, γίνε ένας ζωντανός άνδρας”.

Εμφανίζονται άνδρες να είναι παρόντες στη γέννηση των παιδιών τους, όπως απεικονίζονται ευαίσθητη και σκεπτόμενοι, εν αντιθέσει με την ‘έκρηξη ανδρισμού’ των φαλλοκρατικών στερεοτύπων.

Μια φωνή ακούγεται να λέει “ταχύτητα, αλκοόλ, ναρκωτικά, κούραση… Να προσθέσουμε αρρενωπότητα;”, πριν ένας πατέρας πει στο γιο του “δεν χρειάζεται να ακολουθείς αυτό που περιμένει η κοινωνία από έναν άνδρα”.

Για πρώτη φορά, αναφέρθηκε ότι η τοξική αρρενωπότητα μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας με την ταχύτητα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και την κούραση, που συμβάλλουν στους θανάτους από τροχαία.

Βάσει των στοιχείων, το 88% των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στους δρόμους, ηλικίας από 18 έως 24 χρόνων, ήταν άνδρες, ενώ άνδρες ήταν και το 84% όσων προκάλεσαν τα τροχαία. Επίσης, άνδρες ήταν και το 93% των μεθυσμένων οδηγών που ενεπλάκησαν σε ατύχημα.

Η διυπουργική εκπρόσωπος για την οδική ασφάλεια στη Γαλλία, Florence Guillaume διευκρίνισε ότι η εκστρατεία δεν έχει ως στόχο τον στιγματισμό ή το ‘κατηγορώ’ γενικά στους άνδρες. “Αυτό που θέλουμε είναι να ωθήσουμε τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν τη συμπεριφορά τους”.

Δεν φταις (μόνο) εσύ, φταίει (κυρίως) η κοινωνία

Όπως επισημαίνουν οι αρχές στη Γαλλία, οι αριθμοί των ανδρών που πεθαίνουν στους δρόμους είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Δεν σημαίνει πως όλοι οι άνδρες είναι κακοί οδηγοί.

Κατά τους καθ’ ύλην αρμοδίους στην γαλλική κυβέρνηση “αυτό που δείχνουν οι αριθμοί είναι πως όλοι θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε βαθύτερα τις κοινωνικές συμπεριφορές που ανταποκρίνονται στις κοινωνικές απαιτήσεις.

Για παράδειγμα, την ανάληψη κινδύνων ή τις πιέσεις που ασκούνται σε ορισμένους άνδρες να δείξουν ότι μπορούσαν να οδηγήσουν πιο γρήγορα ή να γίνουν οι κυρίαρχοι του δρόμου”.

Ζητούμενο της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τους άνδρες να αντισταθούν σε αυτήν την κοινωνική πίεση, με τον κοινωνιολόγο Alain Mergier να παρέχει στοιχεία της σχετικής μελέτης που είχε κάνει.

Είπε πως “είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίον ορισμένα στερεότυπα μεταφέρονται επίμονα από πατέρα σε γιο -συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου ως συμβολικού αντικειμένου αρρενωπότητας, ανδρικής ταυτότητας και ανδρείας.

Ήταν στοιχεία που δεν είχαν εξεταστεί ενδελεχώς και από ό,τι φαίνεται, έχουν εκτεταμένο αντίκτυπο στα ατυχήματα”.

Πρόσθεσε ότι ορισμένα αγόρια και άντρες διδάχτηκαν από την παιδική ηλικία ότι το αυτοκίνητο ήταν το σύμβολο του ανδρισμού τους, τον οποίον μπορούν να υπερασπιστούν μέσω της οδήγησης.

“Η πολιτιστική αντίληψη ότι τα αγόρια και οι άνδρες είναι από ένστικτο πολύ εξοικειωμένοι με τα αυτοκίνητα, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε μια υπόθεση ότι οι άνδρες ενστικτωδώς ξέρουν να οδηγούν. Κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την υπερβολική αυτοπεποίθηση σε επικίνδυνες καταστάσεις”.

Μπορεί να οδηγήσει στην αίσθηση ότι ένας άνδρας πρέπει να αποδείξει τον εαυτό του με τον έλεγχο ενός οχήματος, μέσω της επιτάχυνσης ή το ‘σπάσιμο’ των ορίων ταχύτητας, ώστε να δείξει ότι είναι πραγματικός άνδρας.

Αισθάνονται πως πρέπει να υπερασπιστούν την αρρενωπότητα τους, ώστε να μη θεωρηθεί εύθραυστη ή ευάλωτη και για αυτό κάνουν υπερβολές.

Η εκστρατεία δεν στιγματίζει τους άνδρες, αλλά προτείνει μια άλλη εικόνα για την αρρενωπότητα, η οποία δεν έχει σχέση με τις αντιπαραθέσεις. Επικεντρώνεται στην ευαισθησία”.

Ζήτω η απελευθέρωση από το συσχετισμό της αρρενωπότητας με τον κίνδυνο

Στην ιστοσελίδα της Οδικής Ασφάλειας της κυβέρνησης στη Γαλλία τονίζεται ότι “είναι επείγον, στον τομέα της οδήγησης, να απελευθερωθούν οι άνδρες από τις κοινωνικές προσδοκίες που τους ενθαρρύνουν να συσχετίσουν τη ανδρεία με την ανάληψη κινδύνου.

Η έρευνα δείχνει ότι τα στερεότυπα, ξεκινώντας από εκείνο της αρρενωπότητας, αντικατοπτρίζονται εύκολα στο τιμόνι”.

Στις ενδεικτικές φράσεις ανήκουν

  • το “πηγαίνω λίγο γρήγορα, αλλά έχω τον έλεγχο”,
  • το “αυτό το προσπέρασμα ήταν λίγο επικίνδυνο, αλλά ήξερα ότι θα μπορούσα να το κάνω” και
  • το “με ενοχλεί που θέλει να με προσπεράσει, δεν θα τον αφήσω” ή ακόμα και το “μην ανησυχείς, μόνο δυο ποτά έχω πιει”.

“Αυτά τα στερεότυπα συμβάλλουν στη διαιώνιση της ιδέας ότι οι άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες, έχουν μια μορφή φυσικής ικανότητας για οδήγηση.

Κατά τρομερή ειρωνεία, το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπουν την υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα ή τη βεβαιότητα ότι ‘αντέχουν το αλκοόλ’ σε σημάδια μιας εντελώς ανδρικής ικανότητας.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.

Τι θα γινόταν αν το αληθινό θάρρος ήταν να μάθουν οι άνδρες πώς να αντιστέκονται στην κοινωνική πίεση, στο ομαδικό αποτέλεσμα, την επιθυμία να εντυπωσιάζει και τους ‘αγώνες’ για κυριαρχία, όταν διακυβεύεται η ασφάλεια όλων;

Αυτό είναι το νόημα της συγκεκριμένης εκστρατείας για την οδική ασφάλεια” που περιλαμβάνει σπάνιες και διακριτικές εικόνες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ του Rémi Bezançon.

Ο σκηνοθέτης έκανε λήψεις στην αίθουσα τοκετού και στο μαιευτήριο, τις πρώτες στιγμές μεταξύ των πατεράδων με τους γιους τους.

Μια επαφή που συνοδεύεται από ένα κείμενο που διαβάζει ο ηθοποιός Pio Marmaï “ένα γλυκό μανιφέστο για να συνειδητοποιήσει κανείς τον εαυτό του, ώστε να ξεφύγει από τις στερεότυπες κατασκευές που είναι τόσο επικίνδυνες στο δρόμο. Δεν χρειάζεται να ακολουθείς αυτό που περιμένει ο κόσμος. Γίνε ο άνδρας που θέλεις να είσαι”.

News Related

OTHER NEWS

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Προσοχή σε διαφήμιση εταιρείας τηλεϊατρικής

Φωτ.: Unsplash Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή αναφορικά με την διαφήμιση και την λειτουργία εταιρείας, αποκλειστικά με την μέθοδο της τηλεϊατρικής και φερόμενη πιστοποίηση από τον ΙΣΑ. Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος ... Read more »

Ζέτα Μακρυπούλια | Το νέο χρώμα μαλλιών που "ζέστανε" το πρόσωπό της

Αρκετές γυναίκες της ελληνικής showbiz έχουν αποδείξει έμπρακτα την “πίστη” τους σε ένα συγκεκριμένο χρώμα μαλλιών, που τις συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους και θεωρείται, πλέον, σήμα ... Read more »

Νέα Μάκρη: H 18χρονη έγκυος πέθανε από ενδομήτρια αιμορραγία - Οι συγγενείς επιμένουν πως περίμενε ασθενοφόρο για ώρες

19xroni-mak Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε ο θάνατος της 18χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να δίνει εντολή για τη διενέργεια ποινικής έρευνας την ... Read more »

Χτυπά με πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ μετά τις εκλογές

Χτυπά με πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ μετά τις εκλογές Κατοικίες, μεζονέτες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες και πάρκινγκ, βρίσκονται στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν στο τέλος Ιουνίου, στο πλαίσιο της ... Read more »

Υπηρεσία θα εντοπίζει και θα διαγράφει τραγούδια που δημιουργούνται με AI

Υπηρεσία θα εντοπίζει και θα διαγράφει τραγούδια που δημιουργούνται με AI Η υπηρεσία streaming Deezer ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει τεχνολογία που της επιτρέπει να εντοπίζει και ενδεχομένως να διαγράφει τραγούδια ... Read more »

Oι «Προδότες» έκαναν πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 - Tα σχόλια των τηλεθεατών στο Twitter

Το βράδυ της Τετάρτης, έκανε πρεμιέρα στον ANT1 το νέο παιχνίδι με τίτλο «Προδότες» και παρουσιαστή τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.  «Οι Προδότες», το διεθνές format που ξεχωρίζει για τα μυστικά ... Read more »

Μαρουσάκης: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με επικίνδυνες καταιγίδες

Μαρουσάκης: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με επικίνδυνες καταιγίδες Αλλάζει εκ νέου το σκηνικό του καιρού στη χώρα, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με την ... Read more »

Ιερέας έντυσε παπαδάκια δύο κορίτσια σε εκκλησία στην Πλάκα - Τέθηκε σε αργία

papadakia Αντιδράσεις προκάλεσε η φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media με δύο κορίτσια να έχουν ντυθεί «παπαδάκια» και να συμμετέχουν σε Θεία Λειτουργία. Το περιστατικό σημειώθηκε στον ιερό ναό Αγίου ... Read more »

Hurriyet: "Η κωμόπολη του Τζόνι" - Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην την Αλεξανδρούπολη

Hurriyet: “Η κωμόπολη του Τζόνι” – Μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην την Αλεξανδρούπολη Ξανά με την Αλεξανδρούπολη ασχολούνται τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχολιάζοντας μια “ύποπτη” και συνάμα ... Read more »

Δυστοπικές εικόνες στη Νέα Υόρκη από τη φωτιά στον Καναδά – «Χάθηκαν» οι ουρανοξύστες από τον καπνό - Φωτό

Σε περισσότερες από δώδεκα Πολιτείες των ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός σήμερα Τετάρτη για την ποιότητα του αέρα, καθώς ο καπνός από τις εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά μεταφέρεται με τον ... Read more »

ΟΑΚΑ: Αποκτά τον δικό του σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας

oaka Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το γνωστό σε όλους Ο.Α.Κ.Α., έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, ... Read more »

Βρετανία: Πωλείται ο Όμιλος Τέλεγκραφ

Βρετανία: Πωλείται ο Όμιλος Τέλεγκραφ Η καθημερινή και η κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph), όπως και το περιοδικό The Spectator θα πουληθούν λόγω οφειλών της μητρικής τους εταιρίας, ... Read more »

ΛΟΑΤΚΙ τουρισμός: Ελληνικοί προορισμοί διεκδικούν μερίδιο της ισχυρής νέας τάσης

loatki_diakopes Αν είναι μία χώρα που ξέρει την αξία του ΛΟΑΤΚΙ τουρισμού αυτή είναι σίγουρα η Ελλάδα. Το πιο διάσημο στον κόσμο νησί της χώρας, η Μύκονος, οφείλει – εν ... Read more »

Coffee Island: Η «πράσινη» επένδυση στην Coffe-Eco και τα νέα προϊόντα

Coffee Island: Η «πράσινη» επένδυση στην Coffe-Eco και τα νέα προϊόντα Σε επιχειρηματική επένδυση στην καινοτόμο εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας υπολειμμάτων καφέ espresso, Coffe-Eco προχώρησε η Coffee Island.  Μάλιστα η ... Read more »

Το αθλητικό look του Οικονομόπουλου & η Κοντοβά με την Οικονομάκου

Το αθλητικό look του Οικονομόπουλου & η Κοντοβά με την Οικονομάκου Οι celebrities λατρεύουν τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας και δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχει απαθανατίσει ... Read more »

Κίνηση τώρα: Μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της Αττικής

Κίνηση τώρα: Μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της Αττικής Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κολιομιχάλης Μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται και σημερα Πέμπτη, στους δρόμους του λεκανοπεδίου της Αττικής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται αυτή ... Read more »

Σασμός: Η Βασιλική στέλνει στη φυλακή τον Μαθιό

Σασμός: Η Βασιλική στέλνει στη φυλακή τον Μαθιό Σασμός: Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια της επιτυχημένης σειράς του ALPHA. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Στέλλα βρίσκει ένα στοιχείο ... Read more »

Είναι η διατροφή με βάση την πρωτεΐνη το "κλειδί" για τη νεότητα; Τι δείχνει νέα μελέτη

Είναι η διατροφή με βάση την πρωτεΐνη το “κλειδί” για τη νεότητα; Τι δείχνει νέα μελέτη Της Βίκυς Κουρλιμπίνη Οι διατροφικές ανάγκες μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνουμε και το ερώτημα είναι ποια ... Read more »

Ελ. Βενιζέλος: "Πέταξε" η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο - Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019

Ελ. Βενιζέλος: “Πέταξε” η κίνηση εξωτερικού στο πεντάμηνο – Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 Της Ματίνας Χαρκοφτάκη  Συνεχίστηκε και τον Μάιο η “απογείωση” της επιβατικής κίνησης στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών, ... Read more »

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών

ΗΠΑ για Μεσανατολικό: Να μην γίνονται ενέργειες που πλήττουν τη λύση των δύο κρατών Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και στη λύση των δύο κρατών, διαβεβαίωσε ... Read more »

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις

Ρυθμίσεις οφειλετών: Μέχρι 31 Ιουλίου οι αιτήσεις επανένταξης οφειλετών στις δόσεις Οφειλές ύψους 368,73 εκατ. έχουν ήδη ρυθμίσει 20.550 φορολογούμενοι Σχεδόν δύο μήνες προθεσμία έχουν όσοι οφειλέτες πληρούν τους όρους ... Read more »

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών

Αϊτή: Τουλάχιστον 42 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν την Αϊτή το σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11 αγνοούνται, ... Read more »

Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για μείωση παραγωγής

petrelaio Eκτινάχτηκε το Brent μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για παράταση των περικοπών της παραγωγής έως το 2024. Το πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 1% στα 76,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ ... Read more »

Μέγκαν - Χάρι: Η Λίλιμπετ έγινε 2 ετών - Τα «αμερικανικά» γενέθλιά της

Φωτ.: Instagram Η κόρη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, Λίλιμπετ, έγινε δύο ετών την Κυριακή και η οικογένεια γιόρτασε τα γενέθλιά της, κάνοντας τα «αμερικανική υπόθεση». Ο πρίγκιπας ... Read more »

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Μέγαρο Μαξίμου: Σύσκεψη για τις Πανελλήνιες εξετάσεις Ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός ... Read more »

Τόνια Σωτηροπούλου: Οι στιγμές που έφτασε στα όριά της, τα ταξίδια με τον Κωστή και ο Ντάνιελ Κρεγκ

Η Τόνια Σωτηροπούλου αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της τον τελευταίο καιρό και δεν ευθύνεται γι’ αυτό μόνο ο γάμος της με τον Κωστή Μαραβέγια. Είναι και η γενική ... Read more »

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Επενδυτική βαθμίδα: Τι σημαίνει η ανάκτησή της για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά Το τελευταίο διάστημα η επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των οικονομολόγων, των επενδυτών ... Read more »

Survivor All Star: Ο Νίκος Μπάρτζης και η αντίδρασή του για το «Ναι» και ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση

survivor all star Ακόμη ένα επεισόδιο του «Survivor All Star», παρακολούθησαν οι τηλεθεατές το βράδυ της Δευτέρας 5 Ιουνίου. Μετά από έναν μεγάλο αγώνα με δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα ... Read more »

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους

Επίδομα παιδιού: Πού μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτηση τους Στις 31 Μαΐου 2023 άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι που ... Read more »

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Μέχρι 31 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής τους Φορολογικές δηλώσεις: Συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους Έλληνες φορολογούμενους. Είκοσι ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σωστή συμπλήρωση ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự